Skocz do zawartości
jim

co lejecie do WC ?

Rekomendowane odpowiedzi

Wedlug mnie ilosc swiatla docierajaca do wezy jest zamala zeby glony zaczely rosnac, pozywienie dla glonow to glownie (o ile sie nie myle) znajdujace sie w wodzie azotany i fosforany, w kranowce ich poziom moze byc rozny ale w destylowanej powinien wynoscic 0 , chlodnice i blok mozna ostatnecznie przeplukac dla pewnosci, to pownno wystarczyc.

U mnie przez ponad rok dzialalo bez przerwy chlodzenie wodne na zwyklej kranowce( weze mam przezroczyste ), nic mi nie uroslo :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam w swoim wc 2,5 l wody destylowanej po 1 zl za litr i po 2 miechach tak mi zaroslo glonami ze az strachc sie bac ! dodalem troche atrament u zabilem to paskudztwo ale caly ten syfa nadal plywa w moim zbiorniku :( a co do przebic to chyba uziemiliscie swoje WC ? bez tego nie chce myslec co by moglo sie stac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja dolewam wody destylowanej i glikolu, zaden syf mi nie rosnie

moj wc jest uziemniony, jak sie ostatnio domyslilem (a raczej pczulem kiedy do bloku odemnie przeskoczyla kilku milimetrowa iskra) ze to moglo byc przyczyna zgonu mojego tb1.33ghz, tera mam wc polaczony z masa w zasilaczu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja do siebie zalalem petrygo, ponoc zabezpiecza przed korozja

i zadne glonki nie powinny rosnac. Do tego ma fajny niebieski

kolorek  8)

Czemu nie kręcisz więcej tego Athlona.

A jak jesteśmy przy WC, to czy lepiej jest jak woda płynie szybko, czy wolno, bo zamiarzam kupić pompkę na ok 2000l/h i nie wiem, czy nie będzie za dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja miałem kranówę w której po tygodniu wyrosły piękne glony

Teraz mam mieszankę - (gdyby ktoś pytał to jestem normalny)

50% spirytus

20% woda

30% borygo

Samego borygo nie polecam bo nie każda pompka będzie w stanie przepompować tak lepki płyn

A jakby ktoś chciał obejrzeć moją całkowicie przeźroczystą obudowę i ewentualnie dać duuuuuuużo punktów w głosowaniu to polecam

http://www.moddingzone.com/gallery/?m=view...ew&st=120&pp=10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja miałem kranówę w której po tygodniu wyrosły piękne glony

Teraz mam mieszankę - (gdyby ktoś pytał to jestem normalny)

50% spirytus

20% woda

30% borygo

Samego borygo nie polecam bo nie każda pompka będzie w stanie przepompować tak lepki płyn

A jakby ktoś chciał obejrzeć moją całkowicie przeźroczystą obudowę i ewentualnie dać duuuuuuużo punktów w głosowaniu to polecam

http://www.moddingzone.com/gallery/?m=view&st=120&pp=10

Grzesio ! Q...a !

Mniejszej chłodnicy nie miales ? 8O

punkty dodalem :) (trzeba popierac polska inicjatywa)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

watercooled Athlon 750@840 slot A   :(  Gigabyte GA7IXE 384MB RAM  

watercooled HDD Samsung 8,4GB , MX400 , DVD LG,  RW Samsung

i ani jednego wyjącego wiatraka, za to idealna cisza, bo dysk jest obudowany korkiem

Jak ty ten dysk chlodzisz

na zdjeciu widac tylko rurki /niestety/

ew. rysunek na priv-a

dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepsza jest destylowana apteczna ale konia z rzędem kto ją zdobędzie  8O

Wystarczy zajść do gmachu wydziału chemii dowolnego uniwerku i poprosić jakigoś asystenta/stypendystę/magistranta to wam za 1 browca da dowolną ilośc wody destylowanej...a moze durzuci jeszcze trochę azotynów i boranów co by nie było korozji a i przeciw glonom cos się znajdzie

pozdro

Myślę że za 1 wódkę załatwisz od takich ludzi baniak wody dejonizowanej :) Chociaż to jest już lekkie przegięcie 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam w Wc zabarwioną wode destylowana i filter paliwa z Lanosa.

Ale kiedys mialem borygo i tez tarcilo kolor!!! Wiecie gdzie byla ta p******** farbka?

W MOIM MIEDZIANYM BLOKU WODNYM!!!

A teraz wsio oki.

A co do pasty termoprzewodzacej to uzywam... MASLA OZECHOWEGO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam w Wc zabarwioną wode destylowana i filter  paliwa z Lanosa.

Ale kiedys mialem borygo i tez tarcilo kolor!!! Wiecie gdzie byla ta p******** farbka?

W MOIM MIEDZIANYM BLOKU WODNYM!!!

A teraz wsio oki.

A co do pasty termoprzewodzacej to uzywam... MASLA OZECHOWEGO

a jak z temperatura byla wieksza z borygo czy teraz ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ciagle walcze z glonami !!! nie moge sobie z tym h..stwem dac rady, leje wszysko co mam na glony ale i tak rosna ! chyba bedzie trzea owinac rurki czarna tasma zeby swiatla nie dostawaly - a jak jest u was ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA bym zalał wodą dejonizowaną (do kupienia na stacjach Shell i w aptece - taka do żelazka parowego) zmieszaną z Paraflu (płyn do chłodnic Fiata - nie zamarza). Proporcje na opakowaniu Paraflu lub wg. gestości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ciagle walcze z glonami !!! nie moge sobie z tym h..stwem dac rady, leje wszysko co mam na glony ale i tak rosna ! chyba bedzie trzea owinac rurki czarna tasma zeby swiatla nie dostawaly  - a jak jest u was ???

Zalej spirytem... Padna w kilka godzin... :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz taki srodek znalezc w blejakim sklepie ogrodniczym albo w akwarystycznym (ew.kup se glonojada i umiesc w obiegu :lol: lub kup cos w rodzaju "Glonek" ja to kupuje i dziala swietnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W marketach w dzialach z ogradnictwem, mozna kupic srodek przeznaczony do fontann i oczek wodnych, zapobiegajacy i tepiacy glony.

Na Slasku, na 100% kupisz to w OBI i PRAKTIKER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie mysle... Wszyscy leja cos na bazie H20 +cos tam jeszcze...

Latwo dostepne i tanie, ale ostatnio, zastanawiajac sie nad zalozeniem ceiczowego systemu chlodzenia przypomnialo mi sie, ze kumpel posiada cos takiego jak OLEJ TRANSFORMATOROWY - czy ktos moze probowal zalac cos takiego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie mysle... Wszyscy leja cos na bazie H20 +cos tam jeszcze...

Latwo dostepne i tanie, ale ostatnio, zastanawiajac sie nad zalozeniem ceiczowego systemu chlodzenia przypomnialo mi sie, ze kumpel posiada cos takiego jak OLEJ TRANSFORMATOROWY - czy ktos moze probowal zalac cos takiego?

Pomysl zasadniczo nie jest najgorszy, olej transformatorowy znakomicie odprowadza cieplo (wiem co mowie, pracuje w tej branzy)

jest tylko jeden problem :

musialbys miec mocna pompa do takiego chlodzenia

olej tr... mimo ze jest rzadszy i ma mniejsza lepkosc od silnikowego to jednak jest duzo gesciejszy od wody

pozatym ma same plusy, jest bardzo dobrym dielektrykiem

i jest troszke drogi, ale zawsze da sie zalatwic , jak znasz kogos w Energetyce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi