Skocz do zawartości
Spawacz

Jak Podkręcić Celerona 333 Na Bxcel?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam o to takie dziwo do podkręcenia :/

Czy ktoś z was wie gdzie mogę znaleźć np. ustawienia zworek do tego aby podkręcić itd. ??? Nigdy tak starego kompa niepodkręcałe.

Proszę o szybką odpowiedź.

Edytowane przez Spawacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpowiednie konfiguracje zworek są opisane na płycie w tabelkach narysowanych na laminacie. Tam powinno być wszystko opisane i zamiast zmian w biosie (mnożnik i FSB) zmieniasz to zworkami na płycie. A swoją drogą to ciekawe ile można na takiej płytce proca podkręcić ;)

To która to ma być płyta bo one się od siebieconieco różnią ;)

Edytowane przez Cooli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze to niewiem które to mają być zworki :/ bo widze tu wiele róznych.

Czy sa to te przy procesorze ??? Czy jakieś bliżej grafiki :/ ???? Wydaje mi sie że to pierwsze jest bardziej prawdopodobne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na moje to powinno być wszystko opisane.. jest to napewno kilka zworek obok siebie np jp5 jp6 jp7 jp8 jp9 i do tego powinna być tabelka gdzieś obok i opisane jakie konfiguracje dają określony mnożnik. Stawiam na to że to są te bliżej proca ale głowy nie dam..

Aha i załuż dobre chłodzenie ;) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JP5 JP10 JP11 CPUCLK

2-3 1-2 1-2 66M

1-2 1-2 1-2 100M

1-2 1-2 2-3 112M

1-2 2-3 1-2 133M

Na płycie jest taka tabelka i niewiem jak to odczytać ??? Co to są te JP ?? i co oznaczają te cyferki 1-2 i 2-3 ? Jak to czytać ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no więc.... zacznij od poszukania na płycie głównej zworek o tych symbolach: JP5 JP10 i JP11 i w tych miejscach gdzie one się znajdują są wlutowane po 3 piny: 1 2 3, być może opisana jest tylko "1".... pierwsza kobinacja to 66M - w JP5 zakładasz zworkę na 2 i 3 pin a na JP10 i JP11 zakładasz zworkę na piny 1 i 2, przy 100M zakładasz we wszystkich trzechmiejscach zworki na piny 1 i 2.... i analogicznie robisz dalej... może troszkę zakręciem to wszystko ale mam nadzieje że udało Ci się coś zrozumieć z tego ;)

Edytowane przez Cooli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JP 10 i JP 11 znalazłem :D:D:D i znalazłem te pozycje :D:D To są te zworki koło ramu za grafiką.

JP 5 nadal szukam :/

Dziwi mnie tylko ten duży przeskok :/ z 66 odrazu na 100Mhz. Przecież to bedzie 500Mhz :/ na tyle napewno niepujdzie, a mam narazie do tego tylko boxa.

Qrcze czy niema jakichś pośrednich np. 83Mhz czy coś takiego :/.

Edytowane przez Spawacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli nie ma podanych w tabeli to raczej nie będzie pośrednich.. a może jeszce jest gdzieć taka druga tabelka z opcjami zmiany mnożnika?? wtedy by to trochę uprościło sprawę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no fakt :oops: zamuliłem :oops: Może na płycie są podane tylko te podstawowe możliwości.. trzeba by było poszukać jakiegoś manuala od płyty ale z tym będzie pewnie bardzo ciężko. A na 500 MHz to będzie cięzko żeby poszedł....ale zawsze można spróbować :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja znalazłem całego manuala do tej MoBo :D

Link

Na 14 stronie tego manuala masz pokazane gdzie są poszczególne zworki a na 20 stronie są tabelki z tymi konfiguracjami wszystkiego, ale nie ma nc o częstotliwości między 66 a 100 :(

aha.. i pochwal się wynikami OC :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poprostu z założenia wierzyli w swój potencjał OC :D A swoją drogą to chodziło to dłużej niż 15 sekund czy się zagotowało?? Zabezpiecz się w jakieś WC i megadobry zasilacz :D:D i może uda Ci się przeskoczyć następną barierę :D:D ale to już chyba są marzenia B) B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...