Spawacz Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 (edytowane) Mam o to takie dziwo do podkręcenia :/ Czy ktoś z was wie gdzie mogę znaleźć np. ustawienia zworek do tego aby podkręcić itd. ??? Nigdy tak starego kompa niepodkręcałe. Proszę o szybką odpowiedź. Edytowane 4 Lutego 2005 przez Spawacz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spawacz Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 (edytowane) To taka płyta M729 - PC CHIPS PCCHIPS Mam nadzieję że pomoże wam to :D Edytowane 4 Lutego 2005 przez Spawacz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cooli Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 (edytowane) odpowiednie konfiguracje zworek są opisane na płycie w tabelkach narysowanych na laminacie. Tam powinno być wszystko opisane i zamiast zmian w biosie (mnożnik i FSB) zmieniasz to zworkami na płycie. A swoją drogą to ciekawe ile można na takiej płytce proca podkręcić ;) To która to ma być płyta bo one się od siebieconieco różnią ;) Edytowane 4 Lutego 2005 przez Cooli Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spawacz Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 Po pierwsze to niewiem które to mają być zworki :/ bo widze tu wiele róznych. Czy sa to te przy procesorze ??? Czy jakieś bliżej grafiki :/ ???? Wydaje mi sie że to pierwsze jest bardziej prawdopodobne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cooli Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 Jak na moje to powinno być wszystko opisane.. jest to napewno kilka zworek obok siebie np jp5 jp6 jp7 jp8 jp9 i do tego powinna być tabelka gdzieś obok i opisane jakie konfiguracje dają określony mnożnik. Stawiam na to że to są te bliżej proca ale głowy nie dam.. Aha i załuż dobre chłodzenie ;) ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spawacz Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 JP5 JP10 JP11 CPUCLK 2-3 1-2 1-2 66M 1-2 1-2 1-2 100M 1-2 1-2 2-3 112M 1-2 2-3 1-2 133M Na płycie jest taka tabelka i niewiem jak to odczytać ??? Co to są te JP ?? i co oznaczają te cyferki 1-2 i 2-3 ? Jak to czytać ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cooli Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 (edytowane) no więc.... zacznij od poszukania na płycie głównej zworek o tych symbolach: JP5 JP10 i JP11 i w tych miejscach gdzie one się znajdują są wlutowane po 3 piny: 1 2 3, być może opisana jest tylko "1".... pierwsza kobinacja to 66M - w JP5 zakładasz zworkę na 2 i 3 pin a na JP10 i JP11 zakładasz zworkę na piny 1 i 2, przy 100M zakładasz we wszystkich trzechmiejscach zworki na piny 1 i 2.... i analogicznie robisz dalej... może troszkę zakręciem to wszystko ale mam nadzieje że udało Ci się coś zrozumieć z tego ;) Edytowane 4 Lutego 2005 przez Cooli Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spawacz Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 (edytowane) JP 10 i JP 11 znalazłem :D:D:D i znalazłem te pozycje :D:D To są te zworki koło ramu za grafiką. JP 5 nadal szukam :/ Dziwi mnie tylko ten duży przeskok :/ z 66 odrazu na 100Mhz. Przecież to bedzie 500Mhz :/ na tyle napewno niepujdzie, a mam narazie do tego tylko boxa. Qrcze czy niema jakichś pośrednich np. 83Mhz czy coś takiego :/. Edytowane 4 Lutego 2005 przez Spawacz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cooli Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 jeśli nie ma podanych w tabeli to raczej nie będzie pośrednich.. a może jeszce jest gdzieć taka druga tabelka z opcjami zmiany mnożnika?? wtedy by to trochę uprościło sprawę :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spawacz Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 No ale przecież intele mają zablokowany mnożnik :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cooli Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 no fakt :oops: zamuliłem :oops: Może na płycie są podane tylko te podstawowe możliwości.. trzeba by było poszukać jakiegoś manuala od płyty ale z tym będzie pewnie bardzo ciężko. A na 500 MHz to będzie cięzko żeby poszedł....ale zawsze można spróbować :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spawacz Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 no 500 Mhz to ciutke dużo :/:/ A i nadal niemoge znaleźć JP5 :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spawacz Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 Znalazłem :D:D i przestawiłem :P Teraz tylko podłącze kompa i zobaczymy :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cooli Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 A ja znalazłem całego manuala do tej MoBo :D Link Na 14 stronie tego manuala masz pokazane gdzie są poszczególne zworki a na 20 stronie są tabelki z tymi konfiguracjami wszystkiego, ale nie ma nc o częstotliwości między 66 a 100 :( aha.. i pochwal się wynikami OC :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spawacz Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 Na 500Mhz działa całe 15s :P:P:P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cooli Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 :blink: :blink: :blink: WOW Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spawacz Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 No ale bez kitu :/ że niezrobili nic pośredniego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cooli Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 poprostu z założenia wierzyli w swój potencjał OC :D A swoją drogą to chodziło to dłużej niż 15 sekund czy się zagotowało?? Zabezpiecz się w jakieś WC i megadobry zasilacz :D:D i może uda Ci się przeskoczyć następną barierę :D:D ale to już chyba są marzenia B) B) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJPreZes Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 Marzenia czy nie, celek 300a by poszedl bez problemu ;) Ew. zwieksz mu zasilanie...a jak sie zwieksza na slotowych to bylo na forum...wystarczy poszukac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...