Skocz do zawartości
mrk

Karta dźwiękowa - wybór

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zastanawiam się nad zmianą obecnej "dźwiękówki" ( Realtek ALC201a). Do wydania kwota ok. 650 zł. Głośniki narazie mają być stereo + Subwoffer. Nie zwracam uwago na markę karty dzwiekowej, karta ma służyć do: odsłuchiwania :P mp3, DVD, filmy DIvX, Cd-Audio, gry. Dzięki za propozycje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chłopie zostaw tą karte dzwiękową w spokoju (w ostateczności SB Live) ale po co ci nowa dzwiękówka ta jest aż taka zła.

Na prawde był byś wstanie wydać na dzwiękówke 650 złociszy :? :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadzam się z kolegą Arturnow lepiej zainwestować w głośniki ale jakieś pożądne z drewnianą obudową a nie jakieś plastikowe guwienka.

Creative Inspire 5300 sa w calosci z drewna 8)

Ja zaporzyczyłem od wujka kolumny drewniane mają 1m wysokości mam takie cztery są jakiejś niemieckiej firmy i te twoje creativy mągą się schować.

Jak garłem w w nocy AVP 2 to to ze strachu narobiłem w majty takie wrażenia były.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadzam się z kolegą Arturnow lepiej zainwestować w głośniki ale jakieś pożądne z drewnianą obudową a nie jakieś plastikowe guwienka.

Ja zaporzyczyłem od wujka kolumny drewniane mają 1m wysokości mam takie cztery są jakiejś niemieckiej firmy i te twoje creativy mągą się schować.

Jak garłem w w nocy AVP 2 to to ze strachu narobiłem w majty takie wrażenia były.

I zaraz wyskoczysz z cena 2000 zł :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I zaraz wyskoczysz z cena 2000 zł :lol:

Nie... dostałem z proszkiem do prania gratis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i szuszczą 2 tylne głośniki co przy słuchaniu mp3 doprowadza do furii....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem takiego podejscia...bylbys w stanie wydac tyle na dziekowke....kazdy lubi co innego...wiec nie pisz tak...dzwiek jest dla mnie tak samo wazny jak obraz...najmniej mnie obochdzi wydajnosc byle chodzilo to w co gram a nie gram za duzo...pozatym niezalezy mi zeby sie chwalic ile to ja mam 3d markow...mam audigy i jestem zadowlony z tej karty nie mam do niej zastrzezen..a co do glosnikow to kode moge z czystym sumieniem polecic...dzwiek rulezzzzzzz !!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)...mam audigy i jestem zadowlony z tej karty nie mam do niej zastrzezen..a co do glosnikow to kode moge z czystym sumieniem polecic...dzwiek rulezzzzzzz !!!!!!!

Wotam

Nic tu nie jest "rulez". Kupiles smiecia z monopolu, ktorego wmuszono juz w 90% skomputeryzowanych Polakow. Czy miales jakis inny wybor, poza dennymi produktami CL? A to sa karty low-end.. :-(. Czego, niestety, nie da sie napisac o ich cenie - monopolista-importer CL-Polska (zlodziejska banda) liczy sobie ok. 8 zl za 1USD. Nie licz tez na to, ze kupujac to "cos" zasililes np. nasz budzet. Ten takze okradaja :-(

Czyli - czym sie chwalisz? Wlasna naiwnoscia?..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

audigy - nie opłaca sie - lepiej live... - poza Advanced HD tutaj nic nie ma - porównywaliśmy live kolesia i mojego audigy... a różnica w kasie jest sporka.

a wogule to pieprzcie tego creative - może audiotrak maya 7.1 - jakbym mógł ją wymienić na toto swoje to bym sie raczej nie zastanawiał.

zara linka puszcze bo zapomniałem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam inną propozycje. Nie wiem jak głośno ty chcesz słuchać muzy itp., ale jak skorzystasz z mojej propozycji to ci trochę grosza w kieszeni zostanie. Ja używam zestawu Creative SW320. Kosztuje to jakieś 200pln, ale jak na wielkość to wymiatają :twisted: . Są o wiele lepsze od niejednej microwieży. Jeśli nie zależy ci na mocy, a chcesz zestaw 2,1 to bierz SW320, a jak chcesz trochę mocniej to SW DIGITAL.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)...mam audigy i jestem zadowlony z tej karty nie mam do niej zastrzezen..a co do glosnikow to kode moge z czystym sumieniem polecic...dzwiek rulezzzzzzz !!!!!!!

Wotam

Nic tu nie jest "rulez". Kupiles smiecia z monopolu, ktorego wmuszono juz w 90% skomputeryzowanych Polakow. Czy miales jakis inny wybor, poza dennymi produktami CL? A to sa karty low-end.. :-(. Czego, niestety, nie da sie napisac o ich cenie - monopolista-importer CL-Polska (zlodziejska banda) liczy sobie ok. 8 zl za 1USD. Nie licz tez na to, ze kupujac to "cos" zasililes np. nasz budzet. Ten takze okradaja :-(

Czyli - czym sie chwalisz? Wlasna naiwnoscia?..

To było budujące :lol:

A co do głośników, to wybór nie jest za duży. Można kupić wzmacniacz+dobre głośniki (5+1) i będzie git, dzwięk jak marzenie i sąsiedzi pukający do drzwi :lol: , ale cena... obliczyłem, że poniże 3k zł nie zejdziesz (chyba, że używane - a taniej sie nie opłaca, bo po co szajs kupować).

Są też do wyboru głośniki komputerowe, ale większość to plastikowe pierdziawki, a subwoofery mają takiej średnicy głośnik jak w mojej kolumnie wysokotonowy - czyli fatalnie znoszą zniekształcenia basów.

Sensowne zestawy głośników komputerowych zaczynają się od 1000zł. Ja mam upatrzone Megaworksy (cudeńko Creative'a za 1800zł) - starzy mi obiecali w nagrodę za naukę (zdanie na studia, matura, dobre wyniki itp.) - fajnie, tylko mamy październik a tu qpa (nigdy nie wierzcie rodzicom na słowo), ale i tak je kupię.

Jeżeli nie jest się wielki melomanem, to zestaw Live player (może być też audigy, ale jest 2x droższe) + głośniki 5.1 od Creative'a czy Logitecha wystarczą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no też bym sie kłócił co do tego melomana. ja tam melomanem nie jestem, bardziej technomanem :) i raczej słabe komputerowe pierdioszki mi nie wystarczą... tera jade na jednej 75w kolumnie (drugą spaliło jakiś roku temu - ale kasy nie mam :( ) i jak słysze kolesia kolumne phiips 260w (taaaaa) to mi sie rzygać chce... inny kolo ma jakieś creativy 4,1 i też nie najlepiej graju. to co ja polecam - amplituner jakiś dobry + 2 kolumny (później można rozszerzyć do 5,1) też jakieś dobre... no i dzwiękówka (live w ostatecznościi) - no ale w 650 toto sie nie zmieści chyba że kradzione :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To było budujące  :lol: (...)

Hmm.. Spojrz na topic: "Karty - wybor". A jaki wybor mamy wszyscy, mieszkajacy w granicach RP? Miedzy jednym szmelcem z CL.. a drugim? Czy nie dziwiloby Cie, jesli w naszych sklepach sprzedawano TYLKO dyski Seagate, CD LG, albo tylko monitory Samsunga? Pomimo poteznego wyboru tychze poza Polska? Zauwaz, jak trudno byloby utrzymac taki stan na rynku, ile to by taka korupcja kosztowala.. A w dziedzinie sound kart - wlasnie tak jest. Monopol pozwala na bezpieczne zawyzanie cen, oraz na ogromne zyski grupce spekulantow (tzn. Creative Labs Polska sp. z o.o.) ktorzy, dzieki przestepstwu i ludzkiej naiwnosci buduja swoje fortuny. Dziwie sie jedynie, ze akceptuja to... okradani Klienci :-(.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem takiego podejscia...bylbys w stanie wydac tyle na dziekowke....kazdy lubi co innego...wiec nie pisz tak...dzwiek jest dla mnie tak samo wazny jak obraz...najmniej mnie obochdzi wydajnosc byle chodzilo to w co gram a nie gram za duzo...pozatym niezalezy mi zeby sie chwalic ile to ja mam 3d markow...mam audigy i jestem zadowlony z tej karty nie mam do niej zastrzezen..a co do glosnikow to kode moge z czystym sumieniem polecic...dzwiek rulezzzzzzz !!!!!!!

Ja też lubie dobrej jakości dzwięk (ciekawe kto nie lubi :wink:) ale ważniejszą role odgrywają głośniki powiec mi czy byś wolał mieć audigy za 300zł z głośniczkami za 70zł, czy głośniki za 300zł z dzwiękówką z 70zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też lubie dobrej jakości dzwięk (ciekawe kto nie lubi :wink:) ale ważniejszą role odgrywają głośniki powiec mi czy byś wolał mieć audigy za 300zł z głośniczkami za 70zł, czy głośniki za 300zł z dzwiękówką z 70zł.

Ja bym wolał dzwiekowke za 300zł ( Audigy ) i głosniki za 350 ( Inspire 5300 )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym kupil sobie na twoim miejscu zestawik glosnikowy firmy ALtec Lansing http://www.alteclansing.com/product_detail...p?pID=641&sID=1

Tyle, ze u nas ich nie ma, a cena jest dosc wysoka.

A co do dzwiekowki to kupuj SB Live! 5.1, a nie Audigy, w tej chwili nie warto, poczekaj jak Audigy 2 sie upowszechni to Audigy stanieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wolał dzwiekowke za 300zł ( Audigy ) i głosniki za 350 ( Inspire 5300 )

Pinkas tylko tam jest 6 głośników ,więc robimy tak, subwoofer 100zł i głośniczki po 50zł ,czyli jakość taka sobie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja ci powiem tyle... kup co chcesz :))))) Nie mam zamiaru pisac jakie to karty terratec'a i innych sa zaje***te, bo... nie mialem z nimi nigdy do czynienia :) Ja mam SB Live 5.1 i SZCZERZE nie mialem z nia zadnych problemow i naprawde moge ja polecic. Tak wogole to karta jest podlaczona do dwuch wspanialych wzmacniaczy UNITRA :) (jak jeden rozkrecilem to znalazlem kondensator o dacie produkcji 1978 :) ). Z kolei do kazdego wzmacniacza sa podlaczone po dwie kolumny (tez UNITRA :) ). Jak dostalem kolumny to byly "w stanie rozkladu", ale dla chcacego nie ma nic trudnego, i... teraz jest naprawde zaje**cie !!!

Podsumowując : Za niewielka kase mam spoko sprzęcik i dzwiek jest o wiele lepszy niz na jakims Creative Soundworks :)!!!

chociaz nie powiem ze czasami sni mi sie YAMAHA RX-V630 :))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pitur widze niezmordowanie prowadzi krucjate antyCL :)

Ja troche lubie byc poza nurtem tego co popularne i z Intela, Nvidii, CL-a dlatego kupilem Herculesa (grafe i dzwiek) i jestem zadowolony, osobiscie uwazam ze do zastoswan domowych LIVE jest swietny ale i tak wole swojego MuseXL bo.....nie jest od CL-a :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...