tomroy Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 Witam wszystkich, niemoge znależć błędu w tym programie, jak go kompiluje pokazuje jeden błąd <declaration syntax error> i niewiem co jest grane w zasadzie powinno dzialać ale nie działa może wy wiecie co jest nie tak z tym progsem. #include <iostream.h> void main (void) void zaliczenie (double * tablica, double * dodatnie, double * ujemne) { double tablica 1 [10] = {-1,2, -3, -8, 7 ,9 , -4, 1, 2.5, -4.5}; double dodatnie = 0, ujemne = 0; zaliczenie ( tablica1, & dodatnie, & ujemne); cout <<" suma elementow ujemnych" << ujemne; cout << " suma elementow dodatnich " << dodatnie; void zaliczenie (double * tablica; double * dodatnie; double * ujemne); { int i; for (i=0; i>10; i++) if (tablica >0 * dodatnie += tablica ; else *ujemne += tablica ; }[/b] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 5 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2005 Jeśli to ma być w C++ to raczej to powinno być tak: #include <iostream>using namespace std; void zaliczenie (double * tablica, double *dodatnie, double *ujemne);int main (){ double tablica1[10] = {-1,2, -3, -8, 7 ,9 , -4, 1, 2.5, -4.5}; double dodatnie = 0, ujemne = 0; zaliczenie (tablica1, &dodatnie, &ujemne); cout <<" suma elementow ujemnych = " << ujemne << endl; cout << " suma elementow dodatnich = " << dodatnie << endl; cin.get(); return 0; }void zaliczenie (double * tablica, double *dodatnie, double *ujemne){ for (int i=0;i<10;i++) { if (tablica[i]>0) *dodatnie += tablica[i]; else *ujemne += tablica[i]; }} Ja bym tą funkcję zadeklarował inaczej bez wskaźników od razu rerferencje same ( dla 2 i 3 argumentu ) bo później ładniej to wygląda tak na oko. //deklaracja void zaliczenie (double * tablica, double &dodatnie, double &ujemne); //wywołanie zaliczenie (tablica1, dodatnie, ujemne); Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomroy Opublikowano 5 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2005 Dzięki razor1 za pomoc, kompilowałem ten poprawiony program jednak nadal coś jest nie tak ten sam błąd wygląda na dobry a jednak coś jeszcze jest, a kompilowałeś to u siebie może mój kompilator jest walnięty tylko jak inne programy kompiluje to działają bez zażutu jak byś mógł to żuć na to okiem jeszcze raz dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VEDAMGO Opublikowano 5 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2005 Program poprawiony przez 'razor1' dziala, skopiuj ten kod w calosci i zobacz. Ja sprawdzalem na Dev-C++ #include <iostream>using namespace std;void zaliczenie (double *tablica, double &dodatnie, double &ujemne);int main (){ double tablica1[10] = {-1,2,-3,-8,7,9,-4,1,2.5,-4.5}; double dodatnie = 0, ujemne = 0; zaliczenie (tablica1, dodatnie, ujemne); cout <<" suma elementow ujemnych = " << ujemne << endl; cout << " suma elementow dodatnich = " << dodatnie << endl; cin.get(); return 0;}void zaliczenie (double *tablica, double &dodatnie, double &ujemne){ for (int i=0;i<9;i++) { if (tablica[i]>0) dodatnie += tablica[i]; else ujemne += tablica[i]; }} Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomroy Opublikowano 5 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2005 Ok odpaliłem go w dev c++ tak jak i ty VEDAMGO i działa nie wiem chyba umnie coś ten borland c++ szfankuje ale w dev c++ działa, dzięki chłopaki na Was można liczyć thanks :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...