Skocz do zawartości
Strongarm

Ile Wentyli?

Rekomendowane odpowiedzi

tutaj mam fotki płyty głównej i zaznaczyłem w kółka miejsca gdzie mam podpiętye wentyle jedynie mnie zastanawia to wejscie u góry taki kwadracik tam idzie jakis kabelek od zasilki ale czy to może być od wentyla ??

a co do temperatur to ja sie ciesze ze w normalnym uzytkowaniu nie ma 50*C bo jak miałem 1 wentyl to normalnie było 50-52*C !!! chłodzenie jednym słowem jest do [gluteus maximus] i tyle na procku. ale narazie nie będe zmieniać to jeszcze nie są takie wysoki.

a z tymi wentylami to chce jeszcze ustawić 1 z przodu obudowy żeby nawiewał i 1 z tyłu obok grafy żeby wyciągał ponieważ moja grafa sie strasznie grzeje

Edytowane przez paluszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do trzech gniazd to sie nie zgodze bo zlookalem foto tej mobo.

Masz racje, tak tylko zasugerowalem (niewidzialem tej plyty) poniewaz na mojej sa 3, na poprzedniej plycie tez mialem 3 i myslalem ze to jakis standard (odpowiednio podpisane : chasis fan, cpu fan i power fan).

mam jedno 3pinowe pod proca i do obudowy ale dla zasilacza ?? a czy wentyl od zasilki nie podłącza sie gdzies tam w zasilaczu ???

Tak, wentylator w zasilaczu jest podlaczony w zasilaczu :D . W poprzednim zasilaczu wywalilem wentylator, wlozylem cichszy i podpialem go pod mobo, moglem regulowac wtedy jego predkosc.

ale ja pod tą końcówke mam jakiś kabel podpięty który idzie do zasilacza

Czyli wszystko OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli poprostu mam 1 wejście na wentyle :( szkoda :( dzisiaj ide do sklepu komputerowego komputronik i spytam sie o przejściówke z 3pin do molex'a. tylko czy wtedy będzie sie ten arctic sam regulował i czy będe miał podgląd obrotów ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To też będzie dobre jeżeli przyjmiesz że:

1. nie przeciążysz gdniazda na płycie (a nie zrobisz tego tymi dwoma wentylami co chcesz założyć)

2. obroty i tak bedą mierzone tylko z jednego wiatraka....

ale jest to chyba najprostsze rozwiązanie i zarazem najbardziej estetyczen itd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi