Skocz do zawartości
[LeD]Kobra

Obciazenie Procka 100%

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od jakiegos czasu mam dziwny problem - proces, ktory mam "na wierzu" wykorzystuje mi maxa procka - tzn dobija nieuzywane zasoby, az do 100%! Nie chodzi tu o procesy typu mIRC czy IE ale np jakas gra dosowa czy Counter-Strike itp. Rowniez zauwazylem to np. przy kompresowaniu DivX - owszem normalne, ze zre procka, ale komp staje sie strasznie niestabilny. I wlasnie martwi mnie ta niestabilnosc... czuje, ze cos jest nie tak. Flashowalem BIOS do najnowszego oficjalnego i nic.

Calkiem mozliwe, ze stalo sie to po dwoch "akcjach" z kompem:

- wyjalem 1 kostke ram z moich 2x512MB (czyli jade na 1x512, druga musialem pozyczyc)

- testowalem winde z wylaczonym ACPI (nie wiem czy to ma znaczenie, ale...), teraz jade z wlaczonym (coz, wczesniej nie mialem problemu)

Bylo kilka reinstalow windy (XP)

Jaka moze byc diagnoza? Macie jakies propozycje?

Procek sie nie przegrzewa - w tej chwili jade na defaultowych ustawieniach BIOSu.

Komp:

Abit NF7 v2

Athlon XP 1700+@1,46GHz

1x512MB RAM Hynix

Wczensiej spokojnie procek jechal mi @1926MHz, a pamieci na ~428MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestabilny? wiesza się? resetuje? bo że proces żre procka to nie oznacza to odrazu że jest on niestabilny, ale to chyba normalne że cs zżera 100% naszego klocka, tym bardziej kompresja do DivX'a.. pozatym twój proc nie należy do najwydajniejszych.

Edytowane przez aRczii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestabilny? wiesza się? resetuje? bo że proces żre procka to nie oznacza to odrazu że jest on niestabilny

Niestabilny w sensie chodzi kiepsko - przywiesza sie na chwile (na swiezej windzie) - wczesniej nie mialem takiej sytuacji. Jesli masz kompa przez jakis czas, to przyzwyczajasz sie do jego trybu pracy - teraz da sie odczuc spora rozniece.

Gdy uruchamiam DOS'owa gierke np. KRET :) to uzycie proca wzrasta do 100% i np siada polaczenie internetowe (p2p pada na leb).

ale to chyba normalne że cs zżera 100% naszego klocka

od kiedy to jest normalne? Nigdy podczas sciagania mapki z serwera nie mialem takiego obciazenia. Tak samo przywiesza polaczenie i programy w tle - np Perfectdisk (defragmentator).

tym bardziej kompresja do DivX'a..

ech.... chyba nie pisze tego posta, bo nie ma problemu! Wielokrotnie robilem to wczesniej i przy priorytecie standardowym kompresji (np. normal) nie bylo zadnych problemow z uzywaniem innych programow.

pozatym twój proc nie należy do najwydajniejszych.

1257608[/snapback]

O ile pamietam, to kiedys byl traktowany jako dobry proc do podkrecania...

... nie przesadzajmy, ze gra dos'owa zzera max procka - emulacja DOS w windzie nie potrzebuje tyle mocy obliczeniowej.

Dodatkowo filmy zarywaja... :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To bedzie wina gadu-gadu jesli je masz bo jesli nie to pewnie jakis wir

A czemu gadu poniewaz od pewnego czasu pada czesto jakis serwer gadu i przez to program zuzywa 100% proca do momentu az sie polaczy na nowo

nastepnym razem jak proc bedzie uzywany w 100% spojrzw menadzerze zadan co ci tak go zuzywa i na 90% bedzie to gg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze pewna myśl mi się nasuwa.. masz SP2 ?

1257911[/snapback]

Owszem - mam SP2 i modyfikowny lekko programem XPAntySpy (zmiana ilosci polaczen itp)

To bedzie wina gadu-gadu jesli je masz bo jesli nie to pewnie jakis wir

A czemu gadu poniewaz od pewnego czasu pada czesto jakis serwer gadu i przez to program zuzywa 100% proca do momentu az sie polaczy na nowo

nastepnym razem jak proc bedzie uzywany w 100% spojrzw menadzerze zadan co ci tak go zuzywa i na 90% bedzie to gg

1258077[/snapback]

Juz w pierwszym poscie napisalem, ze aplikacja uzywajaca procka, jest ta "na wierzchu" czyli ta, ktora aktualnie uzywam - nie dziala to tak, ze uruchamiam cos i inny progs wtedy bierze zasoby. Sprawdzalem - pogram bioracy zasoby jest "niekonkretny" stad zastanawialem sie, czy to nie wina sprzetowa?

Ja mialem identyczna sprawe a byl to.......... ADWARE!!!!

1258139[/snapback]

Niestety - skaning nic nie wykryl - ani wira, ani robaczkow :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisales ze modyfikowales SP2 moze tu jest blad? Nadinstaluj SP2 ale nic nie zmieniaj.

1258796[/snapback]

Niestety to nie to... Czy jakis podzespol kompa moze byc odpowiedzialny za taki stan rzeczy? Bo w tej chwili juz wykluczam problem software'owy. Czy moze byc to spowodowane np. zlym stykiem miedzy prockiem a radioatorem (moze pasta nie jest w pelni rozprowadzona?)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdz temperature na procku (takie programiki jak everest, sandra itp.) wtedy dowiesz sie czy masz dobrze rozprowadzona paste. Wedlug mnie masz problemy z softem. Czesci jakie masz w kompie nie maja wplywu na uzycie proca (chyba ze nagrywasz plyty :D), tak samo jak pasta. Albo zaszkodzil Ci SP2 albo zlapales jakiegos robala :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi