oommeenn Opublikowano 5 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2005 Witam Mam zamiar zbudować swoje pierwsze WC. I nie wiem na jakich króćcach go oprzeć. Chodzi mi o te które są najbezpieczniejsze (zrozumiałem że choinkowe) ale nie wiem jaki rozmiar - średnica wewnętrzna i zewnętrzna będzie najbardziej optymalna. Szukam odpowiedzi od godziny i nie znalazłem także proszę mnie nie odsyłać do wyszukiwarki. Z góry dzięki za jakąś radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 5 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2005 Choinkowe sa dobrym rozwiazaniem z tym, ze dla 100% bezpieczenstwa proponuje jakis zacisk jeszcze dac. Nieraz widac, ze ktos zamiast cybantow uzywa takich opasek plastikowy (chyba to plastik :) ), tez jest to dobre rozwiazanie, wazne zeby szczelne bylo! Co do srednicy, to chyba w wiekszosci dobrym rozwiazaniem jest gdy sr. zew. jest 12mm, bardzo latwo dostac do tego weze 12mm wew/16mm zew. Choc to tylko i wylacznie od Ciebie zalezy jakich kroccow uzyjesz i jakie to beda rozmiary, nie ma jakichs twardo ustalonych regul jakich trzeba uzywac. Czesc osob uzywa tez szerszych kroccow choinkowych, a nieliczni wezszych... Wiec rob jak uwazasz.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oommeenn Opublikowano 5 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2005 Tak właśnie myślałem o króćcach choinkowych 12mm średnica zew. Zastanawiałem się czy nie będą za wąskie. Wewnętrzną średnicę jaką mają 10mm ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 5 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2005 Standard to 12 wew 16 zew i mysle ze to najlepsze rozwiazanie bo wiekszosc blokow itp jest na takim czyms =) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit202 Opublikowano 5 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2005 moim skromnym zdaniem zlacza choinkowe 12 zewn. i 8,5 wewn. to najlepsze rozwiązanie a do tego węże 10mm ( wewnętrzna ) swietnie nachodzą na choinki ( bardzo ciasno ) , nie są zbyt twarde i w miare łatwo sie prowadzi instalacje w obudowie. Takie jest moje zdanie, nie krytykuje innych za ich węże i żmije, prosze mnie tez nie krytykować, każdy ma swoje zdanie i swoją polityke. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oommeenn Opublikowano 5 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2005 I jeszcze jedno pytanko - czy można zamocować Blok Power X na płycie z gniazdem Socet A bez dziur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit202 Opublikowano 5 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2005 zdaje sie , ze to jedyne wyjscie http://mcs.pc.pl/produkt19.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 5 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2005 (edytowane) Mozna tylko musisz to zropic przy uzyciu specjalnej zapinki, takiej jak ta EDIT Ehhh... pit202 mnie uprzedzil :-P Edytowane 5 Lutego 2005 przez n4rcyz3|< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 5 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2005 mam pytanko do ludzi ktorzy mieli stycznosc z blokiem Proxima. Pisze na www ze ma kolanka na sredn 12mm, tylko czy to srednica zewn czy wewn? bo nie wiem jakie weze beda bardziej pasowac 12/16 czy 9/12. plz o szybka odp :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 5 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2005 12 to zew... 12ki będą pasować... 9ki także jakoś na to wepchasz... Ja bym układ na 12kach robił... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryST1an Opublikowano 5 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2005 Zgodze sie z pitem. Wlasnie jestem w trakcie przerobki swojego ukladu z 12/16 na 10/12. i tego bym sie trzymal. Co do kruccow - to srednica zewnetrzna krucca, wiec odpowiada ona srednicy wewnetrznej weza. Lepiej jednak wezyka wziac o jakis 1mm wezszego i mozesz wtedy pomyslec o olaniu zaciskow albo poprostu wziac zlaczki skrecane i miec swiety spokoj :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oommeenn Opublikowano 6 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2005 No to jeśli chodzi o króćce to ja mam jasność w temacie. A powiedzcie mi czy ktoś miał kiedyś problem aby w/w podstawka nie pasowała na gniazdo i czy dobrze spełnia swoje zadanie? Narazie znalazłem tylko wątek BQB który miał problem ale ostatecznie sobie poradził. Czy dużo osób używa tej specjalnej zapinki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 6 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2005 Czy duzo osob jej uzywa... Hmm... Uzywaja tylko ci co musza :D m.in. ja. Jakotakich klopotow z nia nie mialem, ale tak zeby mi sie trzymala dobrze przy sockecie, to ja musialem troszke wygiac. Sruby troche lataja w niej, ale co zrobic, albo ma sie zapinke za 20zl, albo kupowac nowe mobo, chyba oczywiste co sie lepiej oplaca... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smartek Opublikowano 6 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2005 Ja mam ta zapinke - gdyby nie ona w zyciu nie moglbym miec W/C - no chyba, ze bym sobie nowa mobo kupil :)... trzyma sie super, sruby wcale nie lataja tak bardzo :)... jednym slowem - polecam... a - AFAIR na epoxy 8rda+ [nie jestem pewien] zapinka nie pasuje.. pozdro ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 6 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2005 ale epoxy maja otwory do okoła soketu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tahion Opublikowano 7 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2005 Odnosnie tych zapinek , ja popelnilem blad podczas kupowania i mam X3M ale wersje Intel/amd ktora nia pasuje do tej zapinki , i teraz musze sobie sam taka zapinke stworzyć , macie jakies pomysly ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 7 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2005 Ja Ci nie pomoge raczej, ale pamietam ze na forum ktos umieszczal takie zapinki homemade i nawet oferowal zrobienie tej ze zapinki za oplata. Niestety, nie moge sie cos dogadac z ta nowa szukajka i nie znajde osobiscie tego tematu raczej :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryST1an Opublikowano 7 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2005 skocz do metalowego/praktikera czy innego takiego, kup kawalek blachy i ze 2-3 srubki, troche zabawy wiertarka i gotowe ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dugi Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 witajcie! ja wacham sie pomiedzy choinkowymi 12 (zew) i szybkozlaczkami skrecanymi 9/12. co lepsze? narazie jestem bardziej za tymi skrecanymi i na to waz 9/12. chetnie wyslucham waszych opiniii. pozdrawiam dugi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...