pipanol-pl Opublikowano 6 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2005 ehh.. no to teraz juz mi zawruciliscie w glowie ... to moze macie jakies inne propozycje na zasilacz.. do 300 zl .. ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 6 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2005 (edytowane) vip - u Ciebie była taka dobra sytuacja bo Grafa bierze ci tylko z 5V ... 2 linie to pewnie pomysł na rozwiązanie problemu kosztowego końcówek 30+A (trafko pewnie i tak jest jedno?) 1260055[/snapback] Koszty to jedna sprawa, duga to trudność wysterowania i zabezpieczenia takiej linii. IHMO - tak na czuja z pojedynku Tagan vs Enermax zwycięzko wyjdzie ten zasilacz: http://zenfist.pl/product_info.php/products_id/75 Na dniach będe miał ich sporą dostawę i wymęcze sztukę niemiłosiernie :twisted: Ponadto z zasilaczy do 300pln warto też zastanowić się nad tym: http://zenfist.pl/product_info.php/cPath/28/products_id/41 - zwłaszcza, że niebawem będą nowe Topowery. Nie wiem jeszcze jak będą wygladć nowe NeoTEC z podwójną linią +12V Edytowane 6 Lutego 2005 przez ZenFist Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 6 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2005 wszystko zalezy od konfiguracji maszyny i jej zapotrzebowania na A czy tez W przyklad z zycia...Hipo mial wlasnie na swojej maszynie EG465AX-VE ..czyli najmocniejszy enerek jeszcze z pojedyncza linia 12V...niedawno wymienilem mu na Coolergiant'a 480W i roznica jest spora.Przy Mocno kreconym Bartonie z Vcore powyzej 2V (chyba nawet 2.3V) Coolergiant utrzymuje sie na poziomie 12.10V ,natomiast EG465 lecial juz ponizej wartosci nominalnych Konfikuracje intelowskie ssaja z +12V rowniez intensywnie, jednak nie na takim poziomie jak AXP po mocnym OC z wysokim Vcore idac dalej.....fit,mowisz ze moj radek ciagnie z 5V....dziwne bo to wlasnie on wykonczyl mojego poprzedniego Chieftec'a 420W...bez R9800Pro miernik wskazywal 11,89V...po dolozeniu radka napiecie zlecialo do 11,76V (5V miernikiem nie sprawdzalem,ale soft monitorujacy nie wskazywal na jakies roznice) i zaczely sie jazdy z pasami na ekranie,smieciami,BSOD'ami itd tej teorii pewny nie jestem...ale popytam gdzie trzeba (pmp bede meczyl :] ) Rozmawialem kiedys z Raven'em,ktory chyba jako pierwszy z nielicznych mial coolergiant'a w lapkach i wyszlo na to,ze w enermaxach dwie linie 12V nie sa od siebie niezalezne(sa odseparowane,ale nie niezalezne)...w momencie gdy jedna z linii jest zbyt obciazona,"ciagnie" sobie tyle ile jej brakuje A z drugiej linii (ale tak jak mowie...pewny tej teorii nie jestem)...jednak we wszystkich konfiguracjach jakie w lapkach mialem...zasilaczyki z dwiema liniami sprawowaly sie lepiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 6 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2005 tak - w taganach i topowerach też nie są niezależne :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 6 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2005 Tia, tylko że w taganie nawet przy 2,1V napięcie nigdy nie zjechało mi poniżej 11,95V. W obecnej konfiguracji mam 11,98V-12,01V w pełnym stresie. I niczym się nie martwię. Na NeoTECu V4202 było to nieosiągalne (11,82-11,91V). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 6 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2005 (edytowane) pisałem komuś, wkleje i tu. z pominięciem całej reszty schematu, nie śmiać sie z moich umiejętności graficznych. Pierwszy przykład to cokolwwiek z rozseparowanym 12V. koszty a przedewszystkim TUV/GS, IEC60950 =) Drugi przykład to np. sirtec hpc-360/420 w wersji ATX 2.01, lub Tagan TG480-U22 w pozycji combined. Móglbym nabazgrać 3 przykład - rozdzielone 12V - Np. Enermax EG851 proszę Państwa ma 4 linie po 2 oddzielne Dla tych którzy szukać nie lubią 12V1 - ATX24 pin + Molexy "duże" 12V1 - wtyczka PCI Express 12V2 - ATX12V 4pin Tak to się rozkłada. Podzielone lepsze bo: 1) zgodne z papierkami 2) lepsza sprawność 3) cięcie kosztów (choć tego sie nie odczuje) 4) nie trzeba tak filtrowć na wyjsciu - ładniejsze przebiegi 5) jak padnie jedno to drugie działa :P ATX12V 2.0+ gorsze wtedy gdy: 1) Płyta nie ma konektora 4pin (12V (12V2)). Plyta zasila procesor z linii 5V która w specyfikacji ATX 2.0+ jest okrojona. Wtedy 12V2 jest niewykorzystane. korzystamy tylko z 12V1 które w pewnych przypadkach (nie wiem skąd radeony 9800 biorą zasilanie 5V/12V ?) może być niewystarczające, niewspominając już o 5V Edytowane 6 Lutego 2005 przez pmp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_aniol Opublikowano 6 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2005 Nie no... rysunek pierwsza klasa :mrgreen: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 6 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2005 (edytowane) Tia, tylko że w taganie nawet przy 2,1V napięcie nigdy nie zjechało mi poniżej 11,95V. W obecnej konfiguracji mam 11,98V-12,01V w pełnym stresie. I niczym się nie martwię. Na NeoTECu V4202 było to nieosiągalne (11,82-11,91V). 1260962[/snapback] hehe - nie no nie porównujmy 420W NeoTEC z 480W Tagana ;) Pozatym ten ustatni dostał ostanio w baty jak kręciłem proca :twisted: nawet on zaśpiewał cieńko :wink: chociaż nie najgorzej bo całe +11.87V jeszcze tylko musze się uporać z wtednym lutem na wymienniku i kto wie... może przekroczę normę atx :lol: A tak serio @pmp - taka podwójna linia +12V podzielona na 4 jest też w jednym z Topowerów, niestety jeszcze w polsce ich nie znajdziemy "bo za drogo". :sad: A już się nań śliniłem.... Od razu widać, że Enermax ma po sąsiedzku z Topowerem :D Edytowane 6 Lutego 2005 przez ZenFist Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 6 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2005 Tia, tylko że w taganie nawet przy 2,1V napięcie nigdy nie zjechało mi poniżej 11,95V. W obecnej konfiguracji mam 11,98V-12,01V w pełnym stresie. I niczym się nie martwię. 1260962[/snapback] no i ?? swiadczy to tylko o tym ze na twojej konfiguracji jeszcze sobie radzi...na innej bedzie cieniutko piszczal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 Odgrzebuje temat - nie bijcie :D Moze po tak dlugim czasie sa jakies nowe informacje co do wczesniejszych teorii split czy combined 12V :?: Ja ostatnie dni poswiecalem na testowanie swojego zasilacza (Tagan TG480-U22) na konfigu - proc >2,6 GHz @~2,0Vcore, grafa @440/1180 - linie +12V w pozycjach split i combined... Powiem szczerze nie zauwazylem zadnych roznic w stabilnosci kompa i linii +12V :blink: Wszystko mierzone jednak TYLKO MBM, wiec moze to przez to... ale zastanawiam sie z czego to wynika (brak roznic) i jak teoretycznie (a teraz jak juz wiecej osob ma takie zasilki, to bardziej praktycznie) jak powinno byc lepiej :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiateusz Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 u mnie np odcczyty z mobo po przejsciu z codegena na tagana sie nie zmienily wiec to jest zaden sposob sprawdzenia czy lepiej split czy combined... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...