KiVash Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 (edytowane) Jeśli dasz na manual i wyłączysz c&q powinna sie pojawić opcja zmiany vcore ChrisG,a to co jest ????????????? Zanim cos napiszesz,odpiszesz ,przeczytaj ze zrozumieniem. lol :mur: Edytowane 12 Lutego 2006 przez KiVash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChrisG Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 (edytowane) ChrisG,a to co jest ????????????? Zanim cos napiszesz,odpiszesz ,przeczytaj ze zrozumieniem. lol :mur: Napisalem chyba wyraznie ze niebylo tych Opcji w biosie a to znaczy po przestawieniu na MANUAL!!!Dopiero po wyczyszczeniu biosu sie cokazaly!!! Szkoda gadac! Edytowane 12 Lutego 2006 przez ChrisG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labe Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 (edytowane) Bo po zresetowaniu biosu c&q jest domyślnie wyłączone. Edytowane 13 Lutego 2006 przez Labe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiVash Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 Witajcie:) wczoraj dałem RAMki 4x512 Kingstona i problem na tej płycie z samoczynnym resetem w grach przy najwyzszych ustawieniach graficznych zniknął. Następne doświadczenie: wiele zależy od RAMu. zdróweczka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grass Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 jakie ta plyta podaje napiecie na pamieci ram w ustawieniach na auto ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labe Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 (edytowane) chyba jest zapisane napięcie w spd i auto odczytuje napiecie z tego . Kivash jaka masz czestotlpiwosc przy tych 4 kosciach sprawdz a64 tweakerem timingi i podaj screna Edytowane 15 Lutego 2006 przez Labe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiVash Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 (edytowane) chyba jest zapisane napięcie w spd i auto odczytuje napiecie z tego . Kivash jaka masz czestotlpiwosc przy tych 4 kosciach sprawdz a64 tweakerem timingi i podaj screna To sie nacieszyłem :sad: Jeden Kingston jest jednak zwalony. Poki go nie wymienie, na chwile wrociłem do TwinMosa 2x256 CL2 i Kingstona 2x512 czyli 1,5GB RAM Teraz mam tak: ps.W biosie pamiec na auto.Bios1017 Edytowane 15 Lutego 2006 przez KiVash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labe Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 Dzięki KiVash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiVash Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Czy ktos juz podłączał do tej płyty dyski SATA II? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labe Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 z tego co mi wiadomo dyski do sata II chodzą bez problemu na kontrolerach sata I chyba tylko zworkę sie przestawia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 To i ja się dopiszę jako posiadacz tej płyty. Kupiłem ją w zeszłym tygodniu. Na dzieńdobry system nie ruszył - płyta nie wykrywała procka. Zassałem biosa na innym kompie, na dyskietkę, do napędu, Alt-F2 przy starcie, przeflashowało, restart i działa. Wczoraj spróbowałem podkręcić co nieco. Poczytałem trochę w necie i: dzielnik pamięci 5:3, reszta ustawień ram na auto, C&Q Off, Vcore dwa stopnie w górę (chyba 0.5V ale nie jestem pewien - piszę z pracy), zegarki 250x10, blokada PCI/AGP, save i.... działa. Pamięci mam badziewne na razie (nawet nie wiem jakiej firmy, ale CL 2,5, timingi w evereście pokazuje 4-4-8, zegar przy dzielniku 5:3 coś koło 450MHz - dziwne, bo z obliczeń jakby nie patrzeć wychodzi 413). Full stable - jakieś CPU stress testy, 3DMarki, kompilacja co większych pakietów w linuksie. Temperatura w stresie 38 stopni na boksowym wentylu (Ninja w drodze) z dobrze chłodzoną budą. Jak przyjdzie cooler, to spróbuję go trochę bardziej wyżyłować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endziork Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 Jezeli chodzi o SATA II, to posiadam taki dysk na tej plycie glownej i chodzi nak najbardziej w porzadku. Cos nowe BIOSY nie wychodza ostatnio... Posiadam 1008 BETA, choc nie wiem czemu usuneli ta wersje z oficjalnej strony ASUS'a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FEAR FPC Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 BTW gdzie się te dzielniki ustawia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiVash Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 (edytowane) BTW gdzie się te dzielniki ustawia?Sprecyzuj pytanie. Chodzi Ci o dzielniki pamięci? :huh: Jak tak to oczywiste... Teraz ja: Wczoraj "lyknolem" dysk Caviar SATA 250 RE SATA II,ale... no wlasnie.Wziolem i go upuscilem -na beton lol Kopletnie dalem ciala... no ale...pominmy to ..jak sie domyslacie nie chce sie sformatowac:( dochodzil do 35% i klops. To jeszcze znioslem.jednak kiedy go podlaczam teraz (po odbiorze z serwisu,jak sie domyslacie gwary nie uznali) system sie laduje 10 minut i niestety ,teraz juz go nie chce zaladowac,wizualnie,ALE w menager pokazuje niby wsio OK:( Nie pytam czy jest dobry,ale czy mial ktos taki przypadeczek i sie z nim uporal SAM? Pytam a noz widelec,inaczej 400 paki poszly...:) Zdroweczka Edytowane 11 Marca 2006 przez KiVash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labe Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Masz dwa wyjscia albo pożegnac sie z nim i przełknąc jakos strate albo cdn... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiVash Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 Masz dwa wyjscia albo pożegnac sie z nim i przełknąc jakos strate albo cdn... Kupiłem drugi dzisiaj,ale :mur: nie moze nagrac XP-eka a mam stery SATA zgrane na dyskietke wciskam F6 i nic.Nie widzi dysku:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labe Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 Zależy do jakiego kontrolera masz podłączony dysk masz albo via albo silicon image sprawdz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiVash Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 (edytowane) Zależy do jakiego kontrolera masz podłączony dysk masz albo via albo silicon image sprawdz teraz via,sprawdzalem na tym i na tym Labe jak masz ustawione w "Onboard Devices Configuration"? Edytowane 12 Marca 2006 przez KiVash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labe Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Czesc wyłączony mam ac97 włączone via sata wyłączony silicone image sata Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikas Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 Chodzi Wam na tej płycie Pc Speaker, bo ja mam go podłączonego ale nie działa. Chyba że muszę go gdzieś włączyć w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endziork Opublikowano 27 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2006 Chcialbym wpakowac 2 gb ddr na tym mobo? Tzn mam teraz 2x512, chce kupic nastepne 2x512 ... Ma ktos tak? Chodzi mi o Kingstony PC3200 CL3. Z gory thx za odpowiedz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FEAR FPC Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 Chcialbym wpakowac 2 gb ddr na tym mobo? Tzn mam teraz 2x512, chce kupic nastepne 2x512 ... Ma ktos tak? Chodzi mi o Kingstony PC3200 CL3. Z gory thx za odpowiedz. hmmm lepszym rozwiazaniem jest włożenie 2 x 1GB ramu :) wiem to teraz dopiero :) jak miałem 1 GB (2 x 512) to FSB miałem na 240 (i pamiątki te tak chodziły) a jak dołożyłem kolejne 2 x 512 to bania wyszła :) od razu Ci spada FSB z 400 orygianlnych na 333 i pamiątki w efekcie zamiast 200 mają 166, można je ręcznie przestawić znów na 200 tyle ze wtedy nic nie mogłem już podkręcić :/ więc dałem pamięciom 166 (333) a FSb na 240, czyli proc jest 3800 a pamięci mają w efekcie 200 :) nie wiem czynie za bardzo namotałem w tej wypowiedzi :) ogólnie chodzi o to że kontroler proca słąbo se radzi z 4 modułąmi pamięci, lepiej jest dac 2 x 1GB :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiVash Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 nie wiem czynie za bardzo namotałem w tej wypowiedzi :) ogólnie chodzi o to że kontroler proca słąbo se radzi z 4 modułąmi pamięci, lepiej jest dac 2 x 1GB :) a to dziwnie,ja wcześniej miałem wszystkie sloty obsadzone i miałem 200. Luknij na załączniki kilka postów wyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FEAR FPC Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 a to dziwnie,ja wcześniej miałem wszystkie sloty obsadzone i miałem 200. Luknij na załączniki kilka postów wyżej. ja nie mówię że nie da się 200, bo się da :) tylko automatycznie się przestawia na 166 :) przy 4 slotach, ale mozna ręcznie przestawić na 200, tylko że wtedy nie mogłem nawet o 10MHz zwiekszyć FSB :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 ja nie mówię że nie da się 200, bo się da :) tylko automatycznie się przestawia na 166 :) przy 4 slotach, ale mozna ręcznie przestawić na 200, tylko że wtedy nie mogłem nawet o 10MHz zwiekszyć FSB :/ Wydaje mi się, że to zależy od procka. Starsze miały zwaloną obsługę czterech modułów pamięci. Nowsze powinny sobie radzić (ale które - nie wiem). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labe Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 Miały mieć poprawioną obsługę 4 banków Venice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FEAR FPC Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 Miały mieć poprawioną obsługę 4 banków Venice Mam venice 3200 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zakapiur Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 (edytowane) kiedyś czytałem pokaźny artykuł (oczywiście poparty testami) odnośnie różnic winchester'a i venice'a. venice ma co prawda SSE3 i lepiej sobie radzi z 4 kościami pamięci ale ogólnie pod względem szybkości i wydajności lepiej sobie radził winchester..... Edit: znalazłem ten artykuł :D B) http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=53&action=all Edytowane 29 Marca 2006 przez zakapiur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 Witam wszystkich użytkowników używających tą płytę. Trochę czasu minęło od kiedy już nie jestem w posiadaniu danego mobo, ale stało się tak że kuzyn od którego mieszkam bardzo daleko twierdzi że nie może postawić sytemu na dysku sata. Możecie panowie poradzić gdzie, co trzeba poustawiać w biosie tak by ten dysk był widoczny, jeżeli oczywiście to od tego zależy? Tylko bardzo proszę o szczegółowe wyjaśnienie, jak dla największego laika. Przepraszam że nie czytam tematu , ale brak czasu. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zakapiur Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 (edytowane) Witam wszystkich użytkowników używających tą płytę. Trochę czasu minęło od kiedy już nie jestem w posiadaniu danego mobo, ale stało się tak że kuzyn od którego mieszkam bardzo daleko twierdzi że nie może postawić sytemu na dysku sata. Możecie panowie poradzić gdzie, co trzeba poustawiać w biosie tak by ten dysk był widoczny, jeżeli oczywiście to od tego zależy? Tylko bardzo proszę o szczegółowe wyjaśnienie, jak dla największego laika. Przepraszam że nie czytam tematu , ale brak czasu. Pozdro to, ze nie widzi dysku sata to nie jest wina plyty, ani ustawien biosu. chodzi o standard SATA (czyli dysk+kontroler). zeby zainstalowac system na dysku sata potrzbna jest dyskietka ze sterownikami do tego konrolera. zeby ja stworzyc musi wziac 1 dyskietke i plytke CD od plyty głównej i udac sie do kogos kto ma sprawny komputer. na tej plytce cd gdzies w folderze drivers powinien byc folder DriveDisk albo cos takiego a w nim aplikacja MakeDisk. napewno wszystko jest opisane w książeczce od płyty głównej....... jeśli już uda mu się stworzyć tą dyskietkę to już ma 3/4 sukcesu. jak juz wróci do domu niech wsadzi plytke z bootowalnym systemem do napedu (zapewne o windowsa xp chodzi) i rozpocznie instalacje. wyskoczy niebieskie okienko w którym na samym dole pokaze sie napis: "nacisnij F6 aby zainstalowac dodatkowe urządzenia" (dokładnie nie pamietam co tam jest napisane...). i wlasnie w tym momencie musi nacisnac klawisz F6. po chwili wyskoczy napis zeby nacisnac S aby okreslic dodatkowe urządzenie. w tym momencie wklada wczesniej przygotowaną dyskietke do stacji dysków i naciska klawisz S. teraz juz tylko musi wybrac odpowiedni sterownik (czyli ten do XP) i nacisnie enter. i to by bylo na tyle.... dalej postepuje tak samo jak przy instalacji systemu na zwyklym dysku (PATA). mam nadzieje ze napisalem to w dosc zrozumialym i prostym jezyku [szczerze to boje sie tego czytac ;) ] wydaje mi sie ze opisalem wszystko. w razie czego pytaj. powodzenia Edytowane 30 Marca 2006 przez zakapiur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...