Jump to content
Sign in to follow this  
Subon

Asus A8v Deluxe/wifi

Recommended Posts

Witam!

 

Chialbym sie dowiedziec od posiadaczy tej plyty ile "wycisneli" ze swojego Athlona64...

 

Czy sa do tej plyty jakies vmody?

 

Proszę tu dzielić sie informacjami na temat tej płyty ASUS'a :)

 

Oto moj wynik w OC: (dosyc przecietny)

 

A64 3200@ 2540 Mhz 1,585V : (283x9)

 

 

Pozdrawiam.

Edited by subon2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba ludzie nie lubią płyta Asus'a pod AMD 64. Ja mam K8N i też mojego wątku nikt nie skomentował.

A tak z innej beczki ten zasilacz to subiektywnie jest głośny czy cichy.

Edited by Rokitka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm tylko niepokoii mnie te 1.675V na procu - to chyba troche za dużo jak na A64. ja na swoim Winchesterku śmigałem 2.6GHz bez podnoszenia napięcia jak miałem Abita. Ale niedługo MSI K8N Neo 4 Diamond :twisted:

Ale jak już mówiłem - za duże napięcie na proca - tylko pod takim stabilnie działa?? IMO woda dużo ci nie da jak masz 2550MHz z takim napięciem

Edited by el_gringo_dado

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie. 1.675V to raczej za wysokie napięcie jak dla A64. dzięki wodnemu będzie chłodniej i ciszej ale wzrostu możliwośco OC raczej aż tak dużych nie bedzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja mysle o zywotnosci proca glownie;) pozatym nie musi byc lepszych wynikow o/c - wystarcza te same przy nizszym napieciu;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Faktycznie- poszedlem za daleko z tym napieciem, obecnie 282x9, vcore 1,585 Stabil, wiec 1 FSB dla 0,1V to praktycznie nic...

 

Ale probuje nadal, zobaczymy co z tego bedzie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ją mam i max 235x10 wyciskam, na więcej komp niewstaje. Jak zwiększe napięcie na 1.5 to wstaje ale pod windą odrazu się zwiesza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Super, moze ktos z was wie jak na tej plycie przekroczyc rzeczywiste taktowanie dla pamieci 240MHz , według producenta, pamieci powinny chodzic na 275MHz , a ja mam cos z tym problemy , nawet zawyzajac timingi nie udalo mi sie wyjsc poza 240MHz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja slyszalem ze to kwestia biosu ale musisz zapytac kogos wyposazonego w ta plyte bo ja jestem tylko szarym uzytkownikiem kt400

EDIT: ortografia po pijaku

Edited by johnyboy

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja jestem szczesliwym posiadaczem plyty asus a8v del./wifi. Mam standardowe chlodzenie do athlona 3200+ winczester i jeszcze nie probowalem krecic (na razie lookalem do biosa co i jak) i zauwazylem ze u mnie sie nie da zminic napiecia co 0,025 tylko od razu jest z 1,5 na 1,6 :(. Jak sie zmienia napiecie? :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

CPU Voltage - [1.4] --> można zmienić na: (od 0.8 do 1.8 co 0.25v), chyba ze patrzysz na AGP Voltage - [1.5V] --> można zmienić na: 1.6v. Oczywiscie może to też być wina biosu i bedzie u ciebie wymaganna aktualizacja. AI Overclocking - [Auto] - ale daj "Manual" żeby pojawiły się opcje, zmiany napiecia na procku.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie kupiłem tą płytkę 4 dni temu, i obecnie mam pewne kłopoty :(

Strasznie długo ładuje mi system, po zainstalowaniu Via 4in1 trochę się poprawiło, ale nadal jest wolniej niż na starym AXP z Nforcem. Mozę winny jest dysk, takie małe wymuszanie zakupu HDD na SATA ;)

Po zainstalowaniu nowego biosu 1009 wcięło opcje do ustawiania napięcia na procesor i mnożnika. Wróciłem do wersji 1008.

Generalnie nadal walczę z ta płytą i zastanawiam się nad zmiana na jakąś z nF3, bo potrzebuje AGP (brak funduszy na kartę z PCIe), ale nie bardzo jest co wybrać GB ma lipę z napięciami, MSI wybredna jeśli chodzi o zasilacze. Lipa po całości :(

Poza problemem z szybkością ładowania systemu płytka stabilna.

 

Pozdrawiam

Edited by MF

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja czekam na ta plyte:DFI LANParty UT nF3 Ultra-D, bo to chyba bedzie jedyna godna płyta na ktora wcisne - Thermalright XP120, a tak wogóle to juz sie przyzwyczaiłem do Asusa, niekiedy mi sie zdażaja bluescreany i tak naprawde nie wiem czy sa spowodowane. Bardzo mnie też boli to ze pamieci słabo sie kreca na tej płycie , zrobil bym jakąs wymiane swoich na takie które wytrzymaja 275MHz-550DDR, moze znacie takie pamiątki na tą płyte, bo moje OCZ tylko do 240MHz dochodzą, zastanawiam sie czy to nie jest przypadkiem wina samej płyty. Biosy by mogły nowe powychodzic, posucha panuje.

subon2, podaj troszke wiecej ustawień tego co wykreciłes i jakie wyniki w odczycie zapisie i Super pi itp, oczywiscie jak mozesz?

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak wiec:

 

W obecnej chwili tylko 275x9 = 2475 Mhz

 

EVEREST:

 

Odczyt - 6402

Zapis - 1896

czas oczekiwania - 46,9 ns

 

Timmingi : 2,5-3-3-8

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam ponownie wszystkich użytkownikow płytki Asus A8V.

Chciałbym sie pochwalic nowymi osiągami, mianowicie udało mi sie osiągnąć synchronicznie razem z pamieciami FSB 264 x 9, prztestowałem kostki w singlu i okazało się, że jedna wyciąga fsb 268 , a druga tylko 264, sprawdzalem to wszystko Memtestem. W dualu mialem pamieci wlożone w niebieskie banki i tam max Fsb dla pamieci 240MHz, przełozyłem do czarnych banków i poszło wyżej. W tej chwili jestem w fazie testów, wyniki może nie są za rewelacyjne, ale bardziej mi odpowiada jazda na synchro, ponieważ nie szwankuje mi dzwięk na Audigy.

A o to kilka wynikow:

Everest odczyt : 6616

zapis : 1979

ocz: 49.3 timingi : cl3-4-4-8- 2T

Super PI: 1M-40sec : 8M-7:20sec : 16M-16:30sec.

PcMark2002 CPU-7161, MEM-10476, HDD-985.

Pozdrawiam i czekam na wasze osiagi, razem z wynikami , moze dzięki temu uda nam sie wybrac jak najbardziej extrymalne i wydajne ustawienia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam problem. Kupiłem sobie tą płytkę - Asus A8v deluxe + A64 3000+ Winchester + 2x256DDR Geil 500mhz+Radeon 9550 GeCube+Samsung SP 160 SATA+ 360W zasilacz Logic+ DVD-RW. Kupiłem tą płytkę bo wcześniej miałem Asusa , która świetnie się kręciła i była super stabilna. Teraz chcąc podkręcić kompa nie mogę przeskoczyć FSB 220:( Zmniejszałem mnożnik procka z 9 na 6, zmniejszyłem HT z 1000 na 200, próbowałem z napięciem pokombinować, temp procka góra 32 w stresie, DDR zimne a komp mi restartuje przy uruchamianiu :( Nie wiem co jest nie tak? Wydaje mi się, że może zasilacz wymięka bo jakoś nie mogę uwierzyć, że to przez płytkę. Jak ustawie na FSB na 220 to przy ponownym uruchomieniu kompa od razu wyskakuje mi komunikat o błędzie biosu, po czym komp zaczyna szukać sterowników w DVD-Romie i w FDD. Wgrywałem też różne biosy, wyłączyłem Cool&Quiet, próbowałem i próbowałem .... i nic:( Poradźcie coś bo serce mi się kraja jak wiem ile z takiego zestawu można wyciągnąć:/ Czytam komentarze jak kręcicie tego procka do 2500 a ja go 2000 nie mogę dociągnąć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mansoner, u mnie bios wywala błędy i szuka sterów jak coś zle skonfiguruje z pamieciami, zablokuj pci/agp i zastanów sie nad zmianą zasilacza, wczesniej możesz sprawdzić czy aby to napwno brak mocy, pożyczając coś mocniejeszego, co byś na marno kasy nie wydawał. Ja miałem Chiefteca 420W i wymieniłem go na Tagana 480W.

Panowie czy ktoś z was sprawdzał ten nowy bios A8V Deluxe 1011-02 beta(04-03-2005) Widzłem ze zakładka ustawień pamieci sie całkowicie zmieniała doszło kilka nowych ustawień , ale nie miałem czasu by go dokładnie przetestować. Stwierdzam że nie mogłem kompa odpalic w dualu 1024 i nie reagował na moje ustawienia z pod biosu, co bym nie robił uruchamiał sie defaultowo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam problem. Kupiłem sobie tą płytkę - Asus A8v deluxe + A64 3000+ Winchester + 2x256DDR Geil 500mhz+Radeon 9550 GeCube+Samsung SP 160 SATA+ 360W zasilacz Logic+ DVD-RW. Kupiłem tą płytkę bo wcześniej miałem Asusa , która świetnie się kręciła i była super stabilna. Teraz chcąc podkręcić kompa nie mogę przeskoczyć FSB 220:( Zmniejszałem mnożnik procka z 9 na 6, zmniejszyłem HT z 1000 na 200, próbowałem z napięciem pokombinować, temp procka góra 32 w stresie, DDR zimne a komp mi restartuje przy uruchamianiu :( Nie wiem co jest nie tak? Wydaje mi się, że może zasilacz wymięka bo jakoś nie mogę uwierzyć, że to przez płytkę. Jak ustawie na FSB na 220 to przy ponownym uruchomieniu kompa od razu wyskakuje mi komunikat o błędzie biosu, po czym komp zaczyna szukać sterowników w DVD-Romie i w FDD. Wgrywałem też różne biosy, wyłączyłem Cool&Quiet, próbowałem i próbowałem .... i nic:( Poradźcie coś bo serce mi się kraja jak wiem ile z takiego zestawu można wyciągnąć:/ Czytam komentarze jak kręcicie tego procka do 2500 a ja go 2000 nie mogę dociągnąć.

1314545[/snapback]

a ustawiles asynchroniczna prace pci/agp ? bo bez tego to za wiele nie powojujesz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie, ruszyło sie coś w końcu z biosem do naszej płyty, w przeciągu tygodnia wyszły z 3 wersje. Aktualnie stoi na wersji beta 1011-04 beta z 10-03-2005, czy ktos juz z was bawił sie tym biosem? Ja próbuje, ale cos mi nie wychodzi, bo nie zależnie od moich ustawiń nie moge zmienić taktowania pamięci, cały czas 100MHz. Jeżeli by wam sie zdażyło, że po zmianach wprowadzonych przez was komp sie nie chce podniesć, to można puscic w singlu, ewentualnie CMOS.

A co do moich osiagów podkręcania to własnie jestem w fazie testów nowych pamięci do kompa i coś czuje ze synchro dojade do 300FSB, gożej pewnie bedzie z zachowaniem na tej plycie wartosci 1T. Aktualnie zatrzymalem sie na testach 240x9=2160 2.5-3-3-7, 2.8V-1T i dziś bedę leciał dalej. Musze znalezć jakiś odpowiedni bios do duzych wartosci 1T , pamieci powinny wytrzymać 300FSB na timingach 3-4-4-8, 1T , ale podejżewam ze teraz już zaczną mi sie sypać. Słyszałem ze własnie 1T najwiecej daje, ale mi raczej bedzie pisane 2T. HEHE. Pozdro.

A tak wogóle to czemu tu nikt nie pisze, czy ta płyta jest tak beznadziejna i nikt jej nie używa, a może nic nie podkrecacie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

WItam

 

Ja rowniez chetnie dolacze to milsnikow Asusa i jestem bardzo zadowolony mimo faktu iz nie mozna wylaczyc Sata Via z boot sekcji :(

 

No nic bnede temat sledzil i sam zaczne krecic !!!!

Narazie mam 230stabilne bnez podnoiszenia napiec. synchronicxnie z ramem :)

 

Dodje do domku dam wiecej szczegolow.

 

Pozdrawiam czekam na analize nowych biosów...

 

Sam saie szykuje na zmiane tylko czy jest sens ?!!!! czekam na wasze info

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy ktos z was wgrywal te nowe biosy beta oznaczone 1011-... z marca tego roku, moze udalo wam sie zmienic taktowanie pamieci na inne niz 100MHz?

Z tad mozna pobrac wszystkie biosy: http://a8v.aoxclan.com/a8vbiossen.rar, a tutaj sprawdzic jakie wyszly i tez pobrac: http://www.ocforums.com/showpost.php?p=3117082&postcount=1.

Pozdro.

Edited by Worms14

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy ktos z was wgrywal te nowe biosy beta oznaczone 1011-... z marca tego roku, moze udalo wam sie zmienic taktowanie pamieci na inne niz 100MHz?

Z tad mozna pobrac wszystkie biosy: 1331378[/snapback]

Dzieki za linki do BIOS-ow, zaraz sprobuje pobawic sie tym :)

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od kilku dni mam ową płytę i chciałbym się dowiedzieć ,skąd wiecie że macie zablokowany ag i pci(ja ustawiłem w biosie ag/pci-66/33 ale aida pokazuje ,że szyna ag się zwiększa)Jakim programem sprawdzacie,czy tylko wierzycie ustawieniom w biosie.Mam jeszcze jedno pytanie do osób,które mają 4x512 mb pamięci(kiedy wkładam po dwie -wykrywane są na szynie 200mhz,obojętnie ,które włożę,natomiast 4x512 to już wykrywane są na auto na szynie 166-ustawienie na 200 sypie błędami-pamięci są sprawne).Z tego wynika że 4x512(200mhz) ustawiane są jako 166.Jak jest z pamięciami wyższymi jak 200mhz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Worms14, chciałem zflashować sobie bios - wsadzić ten co napisałeś - 1011 - 02 beta (04-03-2005) i przy restarcie kompa po flashowaniu komp mi poprostu umarł. Wyłaczył się ale już nie włączył. Zero reakcji na cokolwiek, czarny ekran, rest zworką nie pomógł. Pomyślałem, że moze za krótko trzymałem zworkę w pozycji clear cmos(jakieś 5 minut) więc wyciągnąłem baterię z płyty gł na cała noc (tak robiłem przy starej płytce asusa P2bf i zawsze działało). Włączam kompa rano i ... nic. 0 reackji, gaśnie dioda kontrolna od monitorka nawet. Wysłałem więc płytkę do naprawy. Może trafił mi się poprostu jakiś wadliwy egzemlarz- stąd miałem tyle problemów? Trochę się zawiodłem na Asusie. Nie spodziewałem się tego. Z tą wcześniejszą płytą główną jaką miałem (P2bf) nie miałem totalnie żadnych problemów, super stabilna , idealna do OC. Jak sobie porównam nowego asuska ze starym to .... naprawdę duuuuża różnica. Zastanawiam sie nad zmiana tej płytki. Jeśli z serwisu przyjedzie płytka (chyba nową mi dadzą) i nadal będą takie problemy to sprzedaję ... ale co kupić ? Jak zastanawiałem się nad złożeniem nowego kompa to płyta gł. Asusa była pewniakiem a teraz ? Lipa :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.