Gordon_Freeman Opublikowano 5 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2005 Witam! Posiadam sprzęt: Celeron 1.1GHz 256MB STR@133 2x SCSI HDD IBM 4.3GB 7200rpm 320kb buforu (sca i scb) + 2x IDE HDD Seagate 40GB 7200 rpm i 2Mb buforu (hda, hdb) + 1x IDE HDD Seagate 424MB (hdc). I instaluje Debiana Sarge jako serwer. Ale nie wiem jak rozsądnie podzielić dyski na partycje i co gdzie podmontować. Ile przeznaczyć miejsca na swap i na jakim dysku? Ile na system? Czy tworzyc raid mirror dla dyskow SCSI (tylko softwerowo kontroler jest stary i nie ma takich mozliwosci) ? Co podmontowac na osobnej partycji i jaka wielkosc ustalic i na jakim dysku? /home, /var, /etc ? Serwer bedzie uzywany jako serwer pocztowy i stron www. Prosze o doradzenie jak rozdzielic rozsadnie zasoby aby nie braklo mi na cos miejsca, albo zeny miejsce sie nie marnowalo. Jakbyscie Wy podzielili i spartycjonowali dyski? PS. Sprawdzanie pisowni kuleje, bardzo ubogi słownik :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gremlin Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 (edytowane) Nie będe zakładał nowego tematu,więc jeśli można to wmieszam się w twój :) Ja również mam pytanko związane z partycjami pod Debiana 3.0 r4 ,mam na dysku wolne około 16GB,z tego co wiem trzeba utworzyć na dysku partycje z rozszerzeniem "Linux Native" i drugą o nazwie "Linux Swap" i teraz pytanie,jeśli chodzi o "Linux Native" to wybieram wielkość dowolną(tak żeby można było zainstalować Linuxa i inne pliki) i rozszerzenie "/" ,a jaką wielkośc powinna mieć partycja "Linux Swap" i jak ją utworzyć,z jakim rozszerzeniem?Następne pytanie: Jaki system plików powinny mieć te partycje(opinie)?A i jeszcze jakie środowisko graficzne byłoby najlepsze dla tej dystrybucji? Edytowane 24 Lutego 2005 przez Gremlin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 Dobra, moze od poczatku. Jak sam zauwazyles masz 2 rodzaje partycji: Linux native - normalna partycja, na ktorej przechowywane beda dane Linux swap - partycja na swap Tworzysz sobie Linux native o pojemnosci takiej, jaka ci odpowiada (moim zdaniem 3GB to minumum), jako punkt montowania ustawiasz / (zaoszczedzi ci to zabawy z dodatkowymi partycjami /boot /home, wszystkie dane beda na jednej). Jako system plikow mozesz uzyc ext2, ext3, reiserfs (ja korzystam z tego i jestem zadowolony, nie sprawdza mi dysku po kazdym nieprawidlowym restacie komputera, dziala dosc szybko, dane nie gina) i pewnie xfs. Teraz tworzysz partycje swap, ktora teoretycznie powinna byc 2x wieksza niz pamiec RAM. W praktyce tak byc nie musi, ale czasami nieco wiecej swapa sie przydaje. Punktu montowania ani systemu plikow nie ustawiasz, bo sie nie da i nie ma takiej potrzeby. Srodowisko graficzne musisz dobrac pod siebie, dystrybucji to bez roznicy czego uzyjesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...