Skocz do zawartości
ZATOICHI

Zmierzch Peceta Jako Platformy Do Gier (sonda)

Twoje zdanie na temat PC jako platformy do gier ?  

367 użytkowników zagłosowało

1. 1. Twoje zdanie na temat PC jako platformy do gier ?

• Uwazam ze czas PC-eta jako najlepszej platformy do gier minal bezpowrotnie, teraz jest czas konsol, rola pc slabnie z roku na rok.
      38
    • Uwazam ze czas PC-eta jako najlepszej platformy do gier minal ale ciagle bedzie w czolowce.
      98
    • Uwazam ze PC jest obecnie najlepsza platforma do gier i jeszcze dlugo tak bedzie.
      133
    • Uwazam ze PC jest obecnie najlepsza platforma do gier, ale jego pozycja jest coraz bardziej zagrozona.
      97

Rekomendowane odpowiedzi

poprawie cie lukk. Burnout to nie exlusiwe. jest tez na xboxa. jesli pamiec mnie nie myli to Diablo byl na psxa. nie ma rpgow ??ja mialem xboxa i mialem ich kilka np Fable, Jade Empire, Knights Of The Old Republic. Piszecie ze dla niektorych najwazniejszy jest MP. Praktycznie kazda gra na xboxa ma opcje MP. Mozna grac na necie. Bardzo duzo osob gra. nie wiem ale chyba wiekszosc osob jak mowi o konsoli to mysli tylko o PS2

1732068[/snapback]

To chyba dlatego że najpopularniejsza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w moim gronie juz nie tak popularna. no ale widzisz ps2 praktycznie nie ma czegos takiego jak xbox live. i ludzie mowiac o konsolach a dokladnie o MP to mysla ze gra sie na jednym ekranie w kilka osob. takie cos jest ale mozna tez na necie

1732093[/snapback]

Ja to rozumiem ale jednak konsolowy światek online nie jest tak rozbudowany jak ten pecetowy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myśle że nowe konsole będą wypierać pc, bo czy nie lepiej sobie pograć w grę na 32 calowym ekranie z podłączonym kinem domowym w rozdzielczości hdtv, czy na nawet najlepszym 19 calowym lcd, wystarczy spojrzeć na najnowsze tytuły na x360 i ps3, szczena odpada a dla nas co pozostaje kupno 2 rdzieniowgo procka, 3 gb ramu, 4 kart w sli tak jak to niektórzy producenci staraja sie promować, do tego jeszcze zasilacz za 1000 zł żeby dał radę to uciagnać, własna elektrownia wiatrowa i chłodziarka żeby latem mozna było z tym sprzętem wytrzymac w pokoju, a tu kupujesz kosolkę za 2 koła i masz spokój a kompa do przeglądania netu i wysyłania emaili masz, na zachodzie ten model sie juz przyjął ale u nas kiepsko kogo stać na dobrego kompa a co dopiero na jedno i drugie, tylko nie piszcie że konsole tylko dla dzieciaków, juz widze wasze zacięte twarze w jakimś sieciowym turnieju tekena

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ello, ello to ma być sonda a nie kłótnia...

1732127[/snapback]

to nie jest kłótnia tylko wymiana zdan, czy my sie wyzywamy?

zdziwilbys sie ile osob gra na konsolach po sieci. jak chcialem pograc w splinter cell chaos theory to bylo wiecej osob grajacych na xboxie niz na pc. roznica byla bardzo duza

1732128[/snapback]

Moze inaczej. Wiesz dlaczego za przykład podałem CS? bo ludzie graja w niego latami, zakładaja clany, organizowane sa turnieje. Patrz tez q3. W tym przypadku konsola jest dla mnie co najwyzej mała, no offence. Edytowane przez Pluskwa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsza gra, to był samolocik latający po okrągłym ekranie między jakimiś białymi kropkami ktore mialy być gwiazdami. Na tym sprzecie można było tylko grać, czyli była to... konsola laugh.gif Bo wyspecializowane do grania. Komputer to jest narzędzie do tworzenia gier m.in. na konsole, a to wcale nie znaczy ze komputer jako platforma do gier sie nie obsunie, bo "gdyby nie komputer to by gier na konsole nie było". Z pupy niewąsko jest ten argument.

Wszystko fajnie, tylko dlaczego do mnie pijesz? Ja pisałem o pierwszej grze na PC, a nie w sensie ogólnym! Pierwsza gra na PC to nie był żaden samolocik i chodził na każdym kompie o takich parametrach, na jakim został napisany. Więc "po pupę" ten wywód kierujesz do mojego posta. :)

Wracajac do tematu. Może i komercyjne gry "przeskoczą" na konsole, ale i tak zawsze będzie grupa programistów, którzy będą pisać darmowe lub komercyjne gry na PC. Będą to robić z tego samego powodu, dla którego w Windows NT pojawił się Pinball oraz we wszystkich wersjach sa karty i Saper. Będą pisać, aby użytkownik PC mógł sobie pozwolić na chwilę relaksu. Obecnie dość skomlikowane gry powstają nawet we Flashu i są umieszczane w sieci. Wg mnie pomimo zdobywania przez konsole rynku, to jednak ogólna liczba gier wychodzących na PC rośnie. Jeśli nawet nie rośnie, to na pewno nie spada na tyle, aby mówić i jakimkolwiek upadku PC jako sprzętu do gier. Jak już pisałem wcześniej, GF7800 nie powstał po to, aby czcionka w Wordzie miała wygładzone krawędzie czy dla 32 bitów na pulpicie, bo tam już dawno tyle jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gram na pc i na konsolach od wielu lat. Bedzie ze 20? Pierwszy gry na pc byly ciekawie zrobione, niestety wymagania rosly i trzeba bylo kupic VGA:)

Granie na pc ma sens pod warunkiem ze chcesz wydawac co rok 2K zetow na sprzet i wyczekiwac 2 gier na rok w ktore warto pograc. Smutna prawda. Na pc nie powstaja juz dobre gry. Ostatnio cos bylo ciekawego? Ja pamietam tylko farcry i HL2, ktore nie do konca spelnilo moje oczekiwania(pieprzony steam).

Na konsolach sa dobre, zabawne gry sprawajiace frajde. Lubie aracadowe racery i xbox mi ich dostarca cala masa.. forza, project ghotam, outrun2 i burnouty. Dlugo mozna wymieniac gry ktorych gracz pecetowy nie zobaczy na swoim komputerze. Zapewniam ze jak ktos pogra na konsoli to odechce mu sie odgrzewanych kotletow na pc. Domena peceta sa jedynie gry strategiczne i niektore FPS.

Osobisie wole wlozyc plyte do xboxa i grac na 32" calach z dzwiekiem DD 5.1 niz patrzec w maly 20 calowy ekran peceta. Nie przerywaja mi zabawy zadne bledy, ustawienia grafiki itp. Dla mnie gry to zabawa a nie ustawianie zakladek graficznych.

Pluskwa zorientuj sie w temacie gier xboxonline i sprawdz ile osob gra w halo MP i wiele innych gier. Swiat MP nie konczy sie na PC. Komunikacja glosowa w praktycznie kazdej grze jest na xboxlive.. i cala masa bajerow. Poczytaj potem pisz.

Edytowane przez Przemol^N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poprawie cie lukk. Burnout to nie exlusiwe. jest tez na xboxa. jesli pamiec mnie nie myli to Diablo byl na psxa. nie ma rpgow ??ja mialem xboxa i mialem ich kilka np Fable, Jade Empire, Knights Of The Old Republic. Piszecie ze dla niektorych najwazniejszy jest MP. Praktycznie kazda gra na xboxa ma opcje MP. Mozna grac na necie. Bardzo duzo osob gra. nie wiem ale chyba wiekszosc osob jak mowi o konsoli to mysli tylko o PS2

1732068[/snapback]

ok ok wiem..chodzilo mi o exclusive w sensie KONSOLOWY exclusive..a ze sam mam PS2 to tylko o niej mysle

co do RPG to mi chodzi o takie "prawdziwe" (tylko nie piszcie mi ze sa japonskie na konsole bo nie kazdemu taki klimat pasi) jak Baldur's Gate, Planescape Torment (choc ostatnio malo RPG wychodzi..bardzo nawet)

wiekszosc mysli o PS2..hmmm..masz racje..a dlatego imho iz na PS2 sa praktycznie WSZYTSKIE gry "z xboxa" (chodzi mi o platformowki ktore sa takze na PC itp) + PS2 exclusive (JAK, Ratchet itp)..jak dla mnie xbox to dziwna zabawka..udaje PC niejako a nim nie jest (chodzi mi o zasób gier)...nigdy bym nie kupił..jak juz mowilem: PC + PS2 = małżeństwo doskonałe..gdyby nie miec PC..oooo..to wtedy XBOX + PS2 = by sie ideał..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i znow sie musze czepic. piszesz ze na ps2 sa praktycznie wszystkie tytuly z Xboxa. jest to nieprawda. na poczatku moze tak bylo ale ostatni rok to wysyp gier na xboxa i wyszla masa tytulow ktorych na ps2 nie ma. mowizisz ze KOTOR to nie rasowy RPG ??a czemu xbox udaje pc ?? przeciez to konsola tylko ze o wiele lepiej wyposazona niz ps2. masz racje na ps2 jest masa gier ale powiedzmy sobie szczerze ile tych gier jest warte zagrania ?? wychodzi duzo syfiastych gier. ostatni okres to zdecydowana przewaga xboxa. nie chce tu za duzo mowic bo pewnie zaraz wybuchnie jakas wojna ps2 vs xbox. ale tylko podam 1 przyklad poszukaj sobie lukk na necie zdjecia z splinter cell CT z wersji ps2 i xbox i zobacz jaka jest duza roznica w jakosci. no ale xboxa juz nie mam bo czekam na x360 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i znow sie musze czepic. piszesz ze na ps2 sa praktycznie wszystkie tytuly z Xboxa. jest to nieprawda. na poczatku moze tak bylo ale  ostatni rok to wysyp gier na xboxa i wyszla masa tytulow ktorych na ps2 nie ma. mowizisz ze KOTOR to nie rasowy RPG ??a czemu xbox udaje pc ?? przeciez to konsola tylko ze o wiele lepiej wyposazona niz ps2. masz racje na ps2 jest masa gier ale powiedzmy sobie szczerze ile tych gier jest warte zagrania ?? wychodzi duzo syfiastych gier. ostatni okres to zdecydowana przewaga xboxa. nie chce tu za duzo mowic bo pewnie zaraz wybuchnie jakas wojna ps2 vs xbox. ale tylko podam 1 przyklad poszukaj sobie lukk na necie zdjecia z splinter cell CT z wersji ps2 i xbox i zobacz jaka jest duza roznica w jakosci. no ale xboxa juz nie mam bo czekam na x360 :)

1732292[/snapback]

prosze cie o liste gier na xboxa ktorych nie ma na PS2 i PC..poprzyj faktami a nie tylko gadką :)

na xboxa WSZYTSKIE gry sa warte zagrania?? ok..ale nie chce mi się wierzyć

KOTOR..ojejka no..napisalem Ci o jakie RPG mi chodzi prawda?? a po drugie jeden KOTOR wiosny nie czyni :)

co do splinter cella..mnie to WALI..bo ja gralem na PC ze 10000x lepszą grafa niz na Xboxie a tym bardziej na PS2

przeczytaj dokladnie mojego posta i pomysl jeszcze raz :) czy ja napisalem ze xbox ma gorsza grafe od PS2?? nie napisalem tego..wiem ze ponoc ma lepsza niz ps2 (nie gralem nie sprawdzilem ale ufam ze tak jest)..ja ci napisalem o GRACH..jakie są gdzie dostępne..3/4 gier (7/8 nawet) z xboxa jest dostepne albo na PC (grafa 100x lepsza) albo na PS2 (a w tych grach akurat pewnie grafa nie jest zroznicowana tylko i na PS2 i na Xboxa i na PC wyglada tak samo - np. x-men legends 2 itp)..kapisz?? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lukk_ pierwsze tytuly ktore przyszly mi do glowy i w ktore gralem duzo na xboxie: Rallsport2, forza, project ghotam 1, 2, halo2, pancer dragon orta, outrun2, ninja gaiden. Tyle pamietam w pierwszych 10 sekundach gier ktore sa tylko na xboxa. Kotor nie wystracza sam jako rpg ale z Fable daje rade;)

Edytowane przez Przemol^N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze inaczej. Wiesz dlaczego za przykład podałem CS? bo ludzie graja w niego latami, zakładaja clany, organizowane sa turnieje. Patrz tez q3. W tym przypadku konsola jest dla mnie co najwyzej mała, no offence.

1732142[/snapback]

Socom 3 na PS2, Halo 1 i 2 na X-Boxa <-- ogarnij temat, zobacz ile powstało klanów i wtedy się wypowiadaj.

Komp ma MP dłużej i tego nic nie zmieni, bo w czasie cofnąć się nie da... ale nie zawsze oznacza to, że coś co jest dłużej będzie lepsze od tego co jest nowe i garściami czerpie z tego starego... tymbardziej, że tu (w sensie na rynku konsol) jest konkurencja, a jak wiadomo konkurencja powoduje podwyższenie jakości lub ilości za tą samą cene. Na komputerach, jak juz wspomniałem, nie ma żadnej korporacji, która zabiegała by czy to o nowe tytuły gier "only PC" czy też właśnie o rozwój nowych sieci MP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak do konsoli będzie można podpiąć monitor, bo TV do niczego oprucz oglądania wiadomości się nie nadaje, drukarę, nagrywarę, klawa i mysza już chyba jest, a to wszystko będzie działało pod użytecznymi dystrybucjami [brzydkie określenie na linuksa]a, to z przyjemnścią się przesiądę na X-kloca2 lub PS3, na razie taniej jest kupić jakąś grafikę, bo reszta kompa w moim akurat przepadku często i ostro pracuje nad innymi rzeczami niż gry i jego wymiana będzie temu podporzątkowana (czekam ciągle na tanie i szybkie dwa jaja)

Co do gier na konsolę to z wyjątkiem GT4 żadna mnie nie wciągneła (katowałem w wakacje takie małe czarne coś u kuzyna pod telewizorem ;) zresztą pełno jest konwersji po których okazuje się że konsolowy mega hit, jest tylko przeciętną gierką na PC (np. HALO z X-pudła)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem ze na pc gry wygladaja o niebo lepiej niz na xboxa i ps2. mi tylko chodzi o to ze piszesz ze praktycznie wszystkie gry sa na pc lub ps2. przemol podal ci juz kilka tytulow. ja dodam : Far Cry Instincts, Jade Empire, Black, Operation Flashpoint: Elite. nie chce mi sie szukac dalej. troche tych tytulow jest, i mysle ze sa to udane gry. ale mowie jednym sie te gry podobaja innym nie. ja wole osobiscie xboxa ty ps2 i luzik :) zobaczymy jak bedzie z nowa generacja konsol.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem, oprocz geir MP, ogromna przewaga PC nad konsolami jest latwosc tworzenia modow, map, nieoficjalnych patchy itp. - ogolnie wszelkiej tworczosci fan-made.

Najlepszym przykladem jest chyba Morrowind, do ktorego powstala masa modow, za pomoca ktorych mozna zmienic/rozbudowac prawie kazdy aspekt rozrywki - niestety gracze Xboxowi moga co najwyzej obejsc sie smakiem.

DO tego jeszcze Morrowind nie jest gra wolna od bugow - zdarza sie, ze jakis quest sie wysypie i nie pojawi sie np. wymagany wpis w dzienniku. Na PC sprawa jest prosta - otwieramy konsole i jednym poleceniem dodajemy co trzeba. Na Xboxie pozostaje nam zacisnac zeby i pogodzic sie z zamknieciem pewnego watku, tudziez zaczac gre od nowa.

Co prowadzi do drugiego punktu - zamknieta struktura konsoli uniemozliwia wydawanie jakichkolwiek poprawek do gier. Na PC wpadki producentow mozna naprawic patchem (to, ze jest to na potege naduzywane, to inna rzecz), na konsoli pozostaje nam sie z tym pogodzic, bo nic sie zrobic nie da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czemu zamknieta struktura ?dysk hdd jest, z netem laczyc sie mozna. wiec nie taka zamknieta

1733051[/snapback]

Zamknieta nie w sensie uslug online, tylko w sensie rozbudowy sprzetu oraz oprogramowania. Gre na PC instalujesz na dysku i mozesz ja poddawac w zasadzie dowolnym modyfikacjom - edytowac pliki, dodawac nowe, usuwac.

Gra na konsoli jest na niezapisywalnym nosniku - nie mamy mozliwosci np. dogrania sobie tego czy tamtego.

Podejrzewam, ze na next-genach producenci moga zaczac wyposazac gry w taka funkcjonalnosc (z okazji obecnosci HDD), ale poki co "modowalnosc" gier zostaje domena PC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamknieta nie w sensie uslug online, tylko w sensie rozbudowy sprzetu oraz oprogramowania. Gre na PC instalujesz na dysku i mozesz ja poddawac w zasadzie dowolnym modyfikacjom - edytowac pliki, dodawac nowe, usuwac.

Gra na konsoli jest na niezapisywalnym nosniku - nie mamy mozliwosci np. dogrania sobie tego czy tamtego.

Podejrzewam, ze na next-genach producenci moga zaczac wyposazac gry w taka funkcjonalnosc (z okazji obecnosci HDD), ale poki co "modowalnosc" gier zostaje domena PC.

1733208[/snapback]

wiesz ja mialem xboxa i do pro evo 4 wszelkie poprawki z neta posciagalem i zgralem na twardziela. xbox 1 ma twardziela i mozesz tam wrzucac programy, patche, trainery itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na konsoli będą prawidze strategie typu Medieval Total War a nie tylko syfiaste RTS-y to uwierze że konsole do gier sa lepsze, póki co niczego takiego nie zauażyłem

1733259[/snapback]

No wlasnie zeby tylko wiecej tych strategii na pieca wychodzilo(strategii a nie rts)... bo jak na razie to wychodzi ich tyle co nic :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi