Skocz do zawartości
ZATOICHI

Zmierzch Peceta Jako Platformy Do Gier (sonda)

Twoje zdanie na temat PC jako platformy do gier ?  

367 użytkowników zagłosowało

1. 1. Twoje zdanie na temat PC jako platformy do gier ?

• Uwazam ze czas PC-eta jako najlepszej platformy do gier minal bezpowrotnie, teraz jest czas konsol, rola pc slabnie z roku na rok.
      38
    • Uwazam ze czas PC-eta jako najlepszej platformy do gier minal ale ciagle bedzie w czolowce.
      98
    • Uwazam ze PC jest obecnie najlepsza platforma do gier i jeszcze dlugo tak bedzie.
      133
    • Uwazam ze PC jest obecnie najlepsza platforma do gier, ale jego pozycja jest coraz bardziej zagrozona.
      97

Rekomendowane odpowiedzi

Wielu z Was myli dwa swiaty. Nie chodzi o zastepowanie PC do prac biurowych i netu ale do samych gier. Jak chcecie wydac kase na 7800 to Wasza sprawa. Dla mnie jest komiczne ze na 6800 call of duty 2 chodzi slabo. Pecet do pracy i biura sprawdza sie przewaznei idealnie. Idealna sprawa do mocny laptop ( do cililization 4) i nowa dobra konsola. Takie moje zdanie.

BTW drazni mnie w pc jedna sprawa.. Nawet jak kupie karte za 2K to nie mam w co grac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW drazni mnie w pc jedna sprawa.. Nawet jak kupie karte za 2K to nie mam w co grac...

1733761[/snapback]

Bo tutaj wchodzimy w faze gustow.

Jezeli nie podobaja ci sie tak powszechnie uznane za hity: FC, HL2, D3, Q4, Riddick, FEAR i inne (akurat wymienilem same FPP ale te mi najczesciej przychodza na mysl) to jak mozna takie osoby zadowolic ?

Wiem...

Platformowkami, scigalkami, bijatykami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kaeres wymienileś takie tytuły co sa też na konsoli

Far cry jest na xboxie do tego ma nowe inne ciekawe patenty.

HL 2 jest już na xboxie za kilkanaście dni bedzie ogólnie dostępny

Doom 3 jest na xboxie

kroniki ridrika są na xboxie na pc jest konwersja wersji xboxowej

sami widzicie że wystarczy mieć konsole za 600 zł żeby pograć też w najwieksze hity z pc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kaeres wymienileś takie tytuły co sa też na konsoli

Far cry jest na xboxie do tego ma nowe inne ciekawe patenty.

HL 2 jest już na xboxie za kilkanaście dni bedzie ogólnie dostępny

Doom 3 jest na xboxie

kroniki ridrika są na xboxie na pc jest konwersja wersji xboxowej

sami widzicie że wystarczy mieć konsole za 600 zł żeby pograć też w najwieksze hity z pc :)

1736307[/snapback]

Nie twierdzilem, ze ich nie ma na innej platformie niz PC.

Zreszta nie o tym pisalem.

Przy wyborze platformy do gier kieruje sie tylko i wylacznie tym jaka frajde moge z tego miec.

Ja mam najwieksza z multi i dopoki beda mnie interesowaly takie gry doputy bede inwestowal w sprzet tego typu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat trochę głupiutki, chociażby z racji tej że każdy ma swoje zdanie w tym temacie..konkretniej chodzi o to, że są tacy którzy wolą pograć na PC-ta np. w Q3, CS, czego niestetety nie można powiedzieć o Konsoli, ale z drugiej strony patrząc na takie gry jak Burnout 4, Gran Turismo 4, FF dochodzę do wniosku, że to konsola ma przewagę nad PC-tem, oczywiście znając życie, zaraz wysypie się kilku zwolenników gier na PC z argumentami, dlaczego PC jest lepszy od konsoli i kółko się zamyka..to jest kwestia psychiki a zarazem czegoś w rodzaju " Ja " każdy człowiek jest inny, jak wcześniej wspomniałem jeden ma ochote łupać w CoD etc. drugi zaś w B4. Każdy chwali to co mu najlepsze i nie ma na to reguły, a takie tematy moim zdaniem mogą tylko prowadzić do wojowania pomiędzy zawziętymi PC-towcami, a konsolowcami. Tylko w tym temacie jeżeli chodzi o mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden drobiazg konsola jest tańsza gdy mamy już ten tv 29' i kino domowe - pech chce, że to zwykle główny sprzęt w domu no i konflikty gotowe. Piękna grafa na Xbox 360 wymagałaby telewizora hdtv - ciut droższego niż niejeden pecet. Zgadzam się, że jeśli już mamy ładny domowy zestaw tv i potrzebujemy tylko okazyjnie trochę pograć w jakąś ścigałkę (lub kontrolować potomstwo w tym zakresie ;-) to konsolka jest ok (chyba, że wystarczy Ci jakaś strategia to i biurowy pecet starczy). Tylko, że jeśli chcemy budować drugą platformę tylko do konsoli bo najlepszy telewizor służy reszcie rodziny do dvd czy oglądania wiadomości to chyba taniej kupić dopalanie dostacjonarnego peceta, który i tak w domu zwykle musi być (praca) bo na laptopie w nowe FPS sobie nie pograsz chyba, że wywalisz jakieś koszmarne pieniądze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielu z Was myli dwa swiaty.  Nie chodzi o zastepowanie PC do prac biurowych i netu  ale do samych gier. Jak chcecie wydac kase na 7800 to Wasza sprawa. Dla mnie jest komiczne ze na 6800 call of duty 2 chodzi slabo. Pecet do pracy i biura sprawdza sie przewaznei idealnie. Idealna sprawa do mocny laptop ( do cililization 4) i nowa dobra konsola. Takie moje zdanie.

1733761[/snapback]

:blink:

Heh to ciekawe bo ja na swoim złomie mam w co grać, choć mój cały sprzęt nie jest w chwili obecnej warty 2k

Fakt że na konsole jest nieco więcej gier tyle co z tego, skoro gro z nich to głupawe bijatyki ala "czarodziejki z księżyca" z wielkimi ślepiami, skoro takie gry preferujesz to faktycznie konsole są tu znacznie lepsze, nie twierdze że konsole to jakiś shit z tym że zagłade pc jako platformy do gier zakłada już kolejne pokolenie graczy, a pc jak trwał tak trwa, sam kiedyś chciałem kupić konsole jeszcze w czasach psx ale szybko doszedłem do wniosku że wole słabszego pc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla mnie odpowiedz na te pytanie jest prosta

ZALEZY W CO KTO GRA

strategie i FPP ... to PCtowa domena

arcade'y, bijatyki .. domena konsol

nie wyobrazam sobie grania w FC czy D3 na konsoli

probowalem grac w bijatyki na PC i sredniawo to wychodzi ...

nawet emulatory maja swoje wady.. na konsolach zawsze stala liczba klatek i płynna mila gra w mordobicia czy inne mile giery...

Soul Calibur, Tekkeny itp ...

owszem w tekkena 3 moge se pograc idealnie na emulatorze... ale jest wiele gier które bym chetnie popykał anie da rady ..

do tego przyjemnosc stykania kolegi siedzacego obok z bara jak mu za dobrze idzie ;] ... grajac we 2 na konsoli ;] ...

za to deatmatche w q3 czy inne strzelanki pc-towe rządza .. i konsole tego szybko niebęda miały ...

wedlug mnie to 2 rozne swiaty.. na pc i na konsolach sa rozne gry .. i jedne beda zawsze lepsze na pc a inne na konsolach ..

zapytajcie fana tyopo konsolowego tytułu czy zmienilbym go na PC. . to powie ze nie

zapytajcie fana .. CounterStrike'a o odwrotna rzecz.. tez powie ze nie ;]

Edytowane przez Chaos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm a zauważyliście że osoby które mają tylko konsole (mało ich :P) uważają że komputer to shit... czym to jest spowodowane ? ;]

chyba brakiem umiejetnosci obslugi myszki :P no i na klawiaturze jest ponad 100 klawiszy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość SamoDobro

' date=' 6 Gru 2005, 16:30' post='1797510']

chyba brakiem umiejetnosci obslugi myszki :P no i na klawiaturze jest ponad 100 klawiszy :D

glupi jestes czy tylko udajesz?

znakomita WIEKSZOSC hitow growych z ostatnich 2 lat to produkcje konsolowe. wybijaja sie tutaj tylko FPPy i strategie. cala reszta byla robiona z mysla o konsolach.

to TY jestes glupi, skoro masz potezny sprzet za grube tysiace ktory sluzy Ci tylko do grania. bo za ta kase mialbys wszystkie konsole (PS2, XBoxa i GC), 32" TV i jeszcze kupe kasy na gry. to lepiej gonic jak glupia malpiatka za nowosciami hardwarowymi ktore zmuszaja do nieustannej modernizacji sprzetu, bo za rok na tym co masz juz nie pograsz plynnie.

gdyby Burnout wyszedl na PC zostalby wyscigowka roku.

gdyby Resident Evil wyszedl na PC zostalby horrorem roku.

gdyby Devil May Cry 3 wyszedl na PC zostalby zrecznosciowka roku.

gdyby Gran Turismo 4 wyszlo na PC zostaloby symulacja roku.

gdyby Metal Gear Solid 3 wyszedl na PC zostalby GRA ROKU.

gdyby Tekken 5 (albo nawet starusienki Soul Calibur II) wyszedl na PC zostalby mordobiciem roku.

gdyby Time Splitters wyszlo na PC byloby FPSem roku.

a to tylko gry z jednej platformy. platformy ktora ma juz ponad 5 lat!

narzekacie ze na PC nie ma mordobic - dlaczego ich nie ma? bo tylko DEBIL gralby w mordobicie na klawiaturze. Soul Calibur II albo Tekken na klawiaturze? no wybaczcie... kto gra w FIFE? ograniczeni do 102 klawiszy pecetowcy, ktorzy nie moga pojac jak sie gra na padzie. do 90% gier nie potrzeba niczego wiecej niz pada. pozostale 10% to strategie i szybkie FPPy w ktorych liczy sie celnosc i szybkosc.

nigdy gry na PC nie beda mialy nawet polowy tej magii co gry konsolowe. raz, ze wieksze piractwo. ale dwa to wlasnie te bling bling - upakowac jak najwiecej efektow graficznych walacych po oczach zamiast tego czegos co sie nazywa miodnoscia.

kolejna sprawa - wiekszosc gier na konsole ma tryb gry dla dwoch (a nawet wiecej graczy) - nie przez siec (chociaz takze) ale na jednej konsoli. a kto gra na PC z kumplami w cokolwiek innego niz PES?

kiedy ostatnio miales okazje pobawic sie z kumplami przy grze, piwku (jesli jestes pelnoletni)? kiedy ostatnio sie scigales przeciwko komus kto siedzi obok Ciebie na drugim fotelu, widzac jego reakcje gdy go wyprzedzasz, przeszkadzajac sobie nawzajem? kiedy ostatnio miales ta niesamowita radoche stluczenia mala kobietka kumpla grajacego wielkim gosciem w jakies mordobicie?

jak bylem w wakacje w Polsce i wzialem PS2 to na jednej imprezie przez bite 8 godzin 10 doroslych chlopow (wiek od 25-30 lat) pralo sie po mordach w Soul Calibur II. kazdego wciagnelo. KAZDEGO - poczawszy od fanow symulacji i strategii na osobach ktore nie graja na kompie w ogole bo "ich to nie bawi" - tylko byla kolejka do pada i klotnie o to kto jak dlugo siedzi juz przy grze. wskaz mi JEDNA gre na PC (ktora nie jest importem z konsoli) ktora potrafi cos takiego.

na moj gust to komputer wyzebrales od rodzicow bo "pomoze Ci w nauce i filmy i muzyka i internet" - konsoli bys tak nie wyzebral.

jak spojrzysz w moj podpis to zorientujesz sie, ze mam sprzet wystarczajacy do cieszenia sie praktycznie kazda ostatnia produkcja. na PC mam PES5 i FEAR. i Mario Bros dla dziewczyny. FEAR ciekawy ale bez rewelacji - kupilem bo stesknilem sie za jakims dobrym FPP z dobra grafika (cienie!) - ale jesli chodzi o grywalnosc to jednak... Killzone jest lepsze. nie wspominam o Time Splitters bo to zupelnie inna liga.

aha - klawiatura nie ma ANALOGOWYCH przyciskow - no i wskaz mi gre (poza symulacja) w ktorej jest NAPRAWDE niezbedne wiecej niz 14 przyciskow + dwie galki analogowe. nie pisz mi o PES5 bo to port z konsoli.

Edytowane przez SamoDobro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samodobro niemal we wszystkim sie zgadzam ale nie z tym, ze:

1. Wyzywasz ludzi

2. Ze za jego sprzet mialby wsyzstkie konsole, TV 32" i kase na gry

3. Gran turismo 4 nie zostanie symulacja roku bo nie jest wogole symulacja.

4. Metal Gear Solid 3 mamy w postaci Sama Fishera w Splinterze i nie wiem czy zostanie gra roku.

5. Tekken zostalby mordobiciem roku bo nie mialby z czym konkurowac :P

6. Debil gralby w mordobicia na klawierze. Ale srednio rozgarniety czlowiek kupilby sobie pada.

7. Sam mam zamiar kupic next gena bo wiem, ze przyszlosc nalezy do konsoli ale narazie nie zagraza rynkowi PC ze wzgledu na kilka istotnych faktow. Ale to rozmowa na calkiem osobny watek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrych gier na PC jest coraz mniej ,a wymagania rosna i tu sie zgadzam z tym ze konsola jest lepsza do grania. Za zaoszczedzone pieniadze na upgrade kompa moge dokupic kilka gierek na dana konsole i zapomniec o calej reszcie. Poprostu wkladam plyte z gra ,nie martwie sie oto czy gra bedzie dzialac w miare plynnie czy nie wywali do windozy ,czy to wina sterowmoikow ,a moze potrzeba patcha idt ,idp.Takie gry jak Tekken ,GranTurismo i Soul Calibur czy Tenchu (bosze jak ja uwielbilaem ta gre :P) to tylko do pozadroszczenia konsolowcom.Takie tytuly nigdy nie wyjda na PC! Jest co prawda kilka tytulow ktore sie ukazaly jak Silent Hill 2,Resident Evil ,albo hmm Cold Fear.Sorry panowie ale ja grajac na PSX rzadko sie nudzilem. Teraz czasem zaluje ze nie wpakowalem pieniedzy w PS2 zamiast tego kompa ktory i tak juz jest ze sredniej polki (jak nie nizej) Problem jaki poruszylismy istnieje od dawna. Konsolowcy wiedza swoje ,a PC'towcy sie bronia. Troche z zazdrosci ,a troche maja tez racji pod tym wzgledem ze na PC tez wychodza dobre gry ,albo ze FPS na konsole (bez myszki) to nie porozumienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

glupi jestes czy tylko udajesz?

znakomita WIEKSZOSC hitow growych z ostatnich 2 lat to produkcje konsolowe. wybijaja sie tutaj tylko FPPy i strategie. cala reszta byla robiona z mysla o konsolach.

to TY jestes glupi, skoro masz potezny sprzet za grube tysiace ktory sluzy Ci tylko do grania. bo za ta kase mialbys wszystkie konsole (PS2, XBoxa i GC), 32" TV i jeszcze kupe kasy na gry. to lepiej gonic jak glupia malpiatka za nowosciami hardwarowymi ktore zmuszaja do nieustannej modernizacji sprzetu, bo za rok na tym co masz juz nie pograsz plynnie.

Po 1 miej troche szcunku do niego, bo przesadzasz.

Po 2 jakos nie widze u niego sprzetu za grube tysiace, chyba cos Ci sie pomerdalo. Watpie, ze sprzet sluzy mu tylko do grania. Ja zmieniam sprzet stosunkowo rzadko i jakos moge grac w najnowsze tytuly. Ten kto chce grac w 1600@high@anizox100 itp. moze i inwestuje czesto w nowosci.

gdyby Burnout wyszedl na PC zostalby wyscigowka roku.

gdyby Resident Evil wyszedl na PC zostalby horrorem roku.

gdyby Devil May Cry 3 wyszedl na PC zostalby zrecznosciowka roku.

gdyby Gran Turismo 4 wyszlo na PC zostaloby symulacja roku.

gdyby Metal Gear Solid 3 wyszedl na PC zostalby GRA ROKU.

gdyby Tekken 5 (albo nawet starusienki Soul Calibur II) wyszedl na PC zostalby mordobiciem roku.

gdyby Time Splitters wyszlo na PC byloby FPSem roku.

a to tylko gry z jednej platformy. platformy ktora ma juz ponad 5 lat!

Jest jedna zasadnicza roznica, na pc za jakis czas pograsz w gry na konsole a odwrotnie nie da rady.

narzekacie ze na PC nie ma mordobic - dlaczego ich nie ma? bo tylko DEBIL gralby w mordobicie na klawiaturze. Soul Calibur II albo Tekken na klawiaturze? no wybaczcie... kto gra w FIFE? ograniczeni do 102 klawiszy pecetowcy, ktorzy nie moga pojac jak sie gra na padzie. do 90% gier nie potrzeba niczego wiecej niz pada. pozostale 10% to strategie i szybkie FPPy w ktorych liczy sie celnosc i szybkosc.

nigdy gry na PC nie beda mialy nawet polowy tej magii co gry konsolowe. raz, ze wieksze piractwo. ale dwa to wlasnie te bling bling - upakowac jak najwiecej efektow graficznych walacych po oczach zamiast tego czegos co sie nazywa miodnoscia.

To chyba tylko deb.. nie wie, ze mozna do pc podpiac pada... Pozatym konsole sa dosyc ograniczone, bo nie wyobrazam sobie grac w strategie lub fpp na padzie. Od tego jest mysz.

kolejna sprawa - wiekszosc gier na konsole ma tryb gry dla dwoch (a nawet wiecej graczy) - nie przez siec (chociaz takze) ale na jednej konsoli. a kto gra na PC z kumplami w cokolwiek innego niz PES?

kiedy ostatnio miales okazje pobawic sie z kumplami przy grze, piwku (jesli jestes pelnoletni)? kiedy ostatnio sie scigales przeciwko komus kto siedzi obok Ciebie na drugim fotelu, widzac jego reakcje gdy go wyprzedzasz, przeszkadzajac sobie nawzajem? kiedy ostatnio miales ta niesamowita radoche stluczenia mala kobietka kumpla grajacego wielkim gosciem w jakies mordobicie?

Wiem, ze fajnie sie gra z kims na jednym kompie/konsoli, ale mam jeszcze taka opcje, ze na pc moge grac przez neta z setkami, tysiacami graczy a nie w 4 os. MAX...

jak bylem w wakacje w Polsce i wzialem PS2 to na jednej imprezie przez bite 8 godzin 10 doroslych chlopow (wiek od 25-30 lat) pralo sie po mordach w Soul Calibur II. kazdego wciagnelo. KAZDEGO - poczawszy od fanow symulacji i strategii na osobach ktore nie graja na kompie w ogole bo "ich to nie bawi" - tylko byla kolejka do pada i klotnie o to kto jak dlugo siedzi juz przy grze. wskaz mi JEDNA gre na PC (ktora nie jest importem z konsoli) ktora potrafi cos takiego.

na moj gust to komputer wyzebrales od rodzicow bo "pomoze Ci w nauce i filmy i muzyka i internet" - konsoli bys tak nie wyzebral.

jak spojrzysz w moj podpis to zorientujesz sie, ze mam sprzet wystarczajacy do cieszenia sie praktycznie kazda ostatnia produkcja. na PC mam PES5 i FEAR. i Mario Bros dla dziewczyny. FEAR ciekawy ale bez rewelacji - kupilem bo stesknilem sie za jakims dobrym FPP z dobra grafika (cienie!) - ale jesli chodzi o grywalnosc to jednak... Killzone jest lepsze. nie wspominam o Time Splitters bo to zupelnie inna liga.

aha - klawiatura nie ma ANALOGOWYCH przyciskow - no i wskaz mi gre (poza symulacja) w ktorej jest NAPRAWDE niezbedne wiecej niz 14 przyciskow + dwie galki analogowe. nie pisz mi o PES5 bo to port z konsoli.

Konsola jest stworzona z mysla o grach i tylko o grach, wiec czemu mamy porownywac ja z pc.

Na konsoli nie posurfujesz na tweaku, gg, nie napiszesz tekstu i nie zroibsz setek innych rzeczy.

Na pc zas wykonasz to wszysko i na dodatek jeszcze pogarsz...

Akurat takiego ps2 kupisz za 600zl a za ta kwote nawet dobrej k. graficznej nie kupsiz, wiec nie wiem o czym Ty do nas mowisz...

Pozatym na konsolach nie istnieje takie cos jak mmorpg, przyszlosc wirtualnej rozrywki, wiec na starcie sa juz spalone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehhh ale dla mnie zabawa zaczyna się już przy instalacji :D dla mnie radocha z gry niekoniecznie zaczyna się w momencie New Game ;] np jak trzeba dopasować tak grafę w grze żeby "nie cieło" albo jak jakiś problem wyskakuje :D ehh to jest frajda :D

a co do konsoli to którą kupić oO ??? PSP nie podoba mi się ze względu na wyświetlacz ;] a ps2 jest już stare troche ...

najbardziej wkurzają mnie konsolowcy którzy próbują mi wmówić że do ps2 da się podłączyć mysz,klawiaturę,neta... bezsensu ... to już lepiej mieć kompa ;D ( wiem że się da :P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość SamoDobro

Samodobro niemal we wszystkim sie zgadzam ale nie z tym, ze:

1. Wyzywasz ludzi

moze troszeczke ;)

2. Ze za jego sprzet mialby wsyzstkie konsole, TV 32" i kase na gry

moze zdziebke przesadzilem. ale jeden system + duzy TV na pewno :D

wartosc PC spada szybciej niz konsoli.

3. Gran turismo 4 nie zostanie symulacja roku bo nie jest wogole symulacja.

zagraj na porzadnej kierownicy - i powtorz po mnie: GT4 to jednak symulacja. fakt, ze nie ma zniszczen itp nie wplywa na to, ze jest to gra najlepiej oddajaca zachowanie sie samochodu na drodze. dobra kierownica + Numbubumbu + Peugeot 206 i po kilku godzinach treningu mozesz uderzac na prawdziwy tor tym samym wozkiem. ludzie ucza sie jezdzic w GT4 i potem pobijaja rekordy na prawdziwym torze w niemczech. sam znam kilku irlandczykow (tuning jest tu bardzo popularny i moim zdaniem mocno wiejski - jak w NFS:U) ktorzy nauczyli sie tej trasy swoim samochodem w GT4 i potem mieli zaskakujaco dobre czasy w niemczech (jeden przejazd 20 €)

zreszta to temat na osobna dyskusje. jest watek o GT4 ;)

4. Metal Gear Solid 3 mamy w postaci Sama Fishera w Splinterze i nie wiem czy zostanie gra roku.

to dwie ZUPELNIE rozne gry. agent Sam ma inne cele i inne sposoby dzialania niz Snake. i zupelnie inny rodzaj rozrywki.

5. Tekken zostalby mordobiciem roku bo nie mialby z czym konkurowac :P

a Mortal Kombat Shaolin Monks to co? ;-)

6. Debil gralby w mordobicia na klawierze. Ale srednio rozgarniety czlowiek kupilby sobie pada.

kolega wczesniej twierdzil ze pad jest dla niedorozwinietych, nie mogacych opanowac obslugi klawiatury i myszki ktore sa najlepsze do gier. hydro nie potrafi grac w PoP na padzie, mam znajomych ktorzy graja na PC od kilku lat i nie potrafia nauczyc sie PESa na padzie itp itd.

7. Sam mam zamiar kupic next gena bo wiem, ze przyszlosc nalezy do konsoli ale narazie nie zagraza rynkowi PC ze wzgledu na kilka istotnych faktow. Ale to rozmowa na calkiem osobny watek.

okreslilbym to w druga strone: PC nie zagraza konsolom ze wzgledu na kilka istotnych faktow i o tym wlasnie jest ten watek (o tych faktach)

aha - przypomnialo mi sie o czyms jeszcze.

NFS:MW na PS2 wyglada srednio i chodzi tragicznie. wyprodukowala go firma robiaca gry przede wszystkim na PC (wszelkie FIFY, Simsy, NBA itp. - ogolnie znana EA) i zrobila ja tak jak sie robi gry na PC: bez optymalizacji, bez dbania o szczegoly, za to w pospiechu i z gigantyczna kampania reklamowa.

i teraz spojrz na Burnout Revenge. wyglada to to lepiej niz NFS:MW na najbardziej wypasionym PC (poza rozdzialka), pomyka w 60FPS bez najmniejszych zwolnien w animacji i przy okazji ocieka miodem ktorego prozno szukac we wtornym NFS. do tego mnostwo NOWYCH pomyslow, kazdy wyscig jest inny, swietne efekty specjalne... i brak wersji na PC (jest na wszystkie konsole poczawszy od PS2 poprzez Xa na PSP skonczywszy)

to z dzialki wyscigi.

o skradankach pisalem przy okazji MGS3 - i tam tez, w przeciwienstwie do Sama Fischera - poprawiono nie tylko grafike ale dodano mnostwo nowych pomyslow dzieki czemu gra nie sprawia wrazenia dodatku do czesci poprzedniej. a kazdy fan SC przyzna, ze kolejne czesci SC sprawiaja wrazenie dodatku a nie zupelnie nowej, innej gry.

FIFA w wersji 06 to rewolucja w stosunku do poprzednich czesci. prawie ze dobili do PES3. PES5 to rewolucja totalna. KOMPLETNIE nowa gra. zreszta to wiecie, bo Konami zlitowalo sie nad rynkiem PC.

Resident Evil 4 - no comments. oceny WSZYSTKICH pism i portali mowia za siebie. na PC ostatnio tak bylo przy okazji... Half Life 2? a tutaj mielismy wczesniej jeszcze Devil May Cry 3, Jak 3 itp itd - same kontynuacje... pelne NOWYCH pomyslow.

zreszta co ja bede pisal. mimo tego, ze gry na PC sa tansze, mimo tego, ze latwiej o piraty, mimo tego, ze do PS2 mam obecnie tylko 8" ekranik, mimo tego, ze moj LCD ma 4ms czas reakcji, mimo mocnego kompa... czesciej gram na konsoli.

i tylko czasu brak na skonczenie Final Fantasy X (narzekacie, ze gry na PC sa krotkie - sprobujcie skonczyc FFX w mniej niz tydzien), brak czasu na skonczenie Gran Turismo (81%), brak czasu na tyle CIEKAWYCH gier, ktore czekaja... na Swieta :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ekranik w PSP wymiata. Wogle ta konsola to niezle cacuszko :) Niestety troszke drogawe ;)

najbardziej wkurzają mnie konsolowcy którzy próbują mi wmówić że do ps2 da się podłączyć mysz,klawiaturę,neta... bezsensu ... to już lepiej mieć kompa ;D ( wiem że się da icon_razz.gif)

W zasadzie to mysz mozna podlaczyc ,ale nigdy nie mialem przyjemnosci sprawdzic w praktyce jak to dziala.Ile gier jest kompatybilnych z taka myszka itd. Co do tego jakie kupic to oczywiscie ktorys z next-genow. Ja obstawiam na PS3. Ten komp co mam starczy mi na granie w CS i to mi starcza jak narazie.Do grania kupie konsole i nie bede zapewne zalowal ;)

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4.3 inch, 16:9 Wide screen TFT LCD

480 x 272 pixel, 16.77 million colors

to jakoś do mnie nie przemawia ;]

a pozatym widziałem Most Wanted na PSP i musze powiedzieć że wygląda tragicznie = jak Most Wanted na kompa przy najniższych ustawieniach ;]

Edytowane przez kev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samodobro, patrzysz na wszystko przez pryzmat własnego tyłka, nic więcej. Masz swoje zdanie i swój gust, ale absolutnie nie masz prawa szczekać tu po kimkolwiek, tylko dlatego, że ma odmienne zdanie niż ty. Po twojej wypowiedzi można wywnioskować tylko tyle- masz dziś okres, nie pisz już więcej.

A co do "genialności" konsol i gier na nie. Cóż, od ponad roku mam psTWO, kupionych ok. 10 orginalnych pozycji i... wywalona kasa w błoto (na szczęście, mała). Całkowicie do mnie te tytuły nie trafiają. MG3 grą roku? A to dobre! GT4 symulacją roku? Jeszcze lepsze :lol: Tylko dla kogoś co na codzień jeździ autobusem do pracy może podniecać sposób prowadzenia aut w tej grze.

Podsumowując, wskakujesz tu, robisz burdę, piszesz nie na temat (był już wątek pc vs. reszta świata, odkopać go za ciebie?), walisz klocki na środku chodnika (jakoby pod pc nie dało się podpiąć pada. Hmm, co w takim razie robi na moim biurku wingman rumblepad?). Zastanów się po co? Nie trać czasu na pisanie, idź sobie pograj na ps2 jak ci się podoba i tyle. Będziesz zdrowszy.

PS. Pogadaj z tym swoimi kumplami z Irlandii dokładniej. Jakoś płaciłem więcej niż 20ojro za przejazd na Nürburgring'u (chyba, że oni byli na numbubumbu...).

Edytowane przez draak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze jeden aspekt. Jak sralbym kasa za przeproszeniem to bym sobie wszystkie konsole pokupowal i moze bym na nich gral, a narazie pc musi mnie zadowolic. Co do krotkich gier na pc, jak juz pisalem polecam mmorpg'i zabawa na miesiace/lata. Przeciez konsola to tez komputer tylko w innej oprawie. ;]

Na pc kroluja wyscigowki, platformowki na pc zas strategie, fpp.

Zaraz sie zrobi swoisty flame, wiec wrocmy do glownej mysli w temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość SamoDobro

-Jest jedna zasadnicza roznica, na pc za jakis czas pograsz w gry na konsole a odwrotnie nie da rady.

za pare lat... na karcie graficznej ktora kosztuje 3x tyle co konsola. super :-/

-To chyba tylko deb.. nie wie, ze mozna do pc podpiac pada... Pozatym konsole sa dosyc ograniczone, bo nie wyobrazam sobie grac w strategie lub fpp na padzie. Od tego jest mysz.

dlatego pisalem, ze PC jest dobre do tych gier. i symulacji.

-Wiem, ze fajnie sie gra z kims na jednym kompie/konsoli, ale mam jeszcze taka opcje, ze na pc moge grac przez neta z setkami, tysiacami graczy a nie w 4 os. MAX...

tydzien temu dla proby odpalilem GT4 w sieci. podpialem sie pod jakis serwer i scigalem sie z 7 innymi osobami. to tylko przyklad.

w Forza mozna grac nawet w 32 osoby. w Halo na Xa to samo. ma wyjsc wersja sieciowa MGSa w ktorej pograsz nawet w 64 osoby na raz. itp itd.

-Konsola jest stworzona z mysla o grach i tylko o grach, wiec czemu mamy porownywac ja z pc.

piszemy tu o grach. wy narzekacie, ze gry sa nudne. ja twierdze cos innego. wy twierdzicie to w oparciu o PC, ja w oparciu o PS2. to o czyms swiadczy, prawda?

-Na konsoli nie posurfujesz na tweaku, gg, nie napiszesz tekstu i nie zroibsz setek innych rzeczy.

jest Linux dla PS2. podpinasz klawiature i myszke i sialala. tylko PO CO? konsola sluzy rozrywce. PC sluzy do pracy - i ewentualnej rozrywce.

-Na pc zas wykonasz to wszysko i na dodatek jeszcze pogarsz...

jesli kupisz karte graficzna drozsza niz konsola ktora wykorzystasz TYLKO do gier. do ogladania divxow wystarczy Ci zintegrowana. do netu tez.

-Akurat takiego ps2 kupisz za 600zl a za ta kwote nawet dobrej k. graficznej nie kupsiz, wiec nie wiem o czym Ty do nas mowisz...

no i sam widzisz. karte graficzna kupujesz TYLKO do grania. malo kto wykorzystuje ja np. w programach CADowskich (np. ja przerobilem swojego GF6600 na quadro) itp.

mowisz, ze komputer sluzy do grania i surfowania po necie. ja probuje wam wytlumaczyc, ze to bledne rozumowanie. komp sluzy do wysysania gotowki (czyli jako skarbonka) zebys mogl pograc. do netu starczylby Ci celeronik 2GHz z 512 RAMu i zintegrowana karta graficzna.

-Pozatym na konsolach nie istnieje takie cos jak mmorpg, przyszlosc wirtualnej rozrywki, wiec na starcie sa juz spalone.

jest za to jrpg, ktorego nie ma na PC

o XBox Live pewnie nie slyszales, a PS3 bedzie miec 3 porty sieciowe i wifi dla jaj.

do tego jest MNOSTWO gier jrpg w ktore mozna grac po sieci - ale sa wydawane tylko w japoni i po japonsku. o symulatorach Boeinga (mozna kupic cala kabine do siebie do domu) dzialajacych wylacznie na 3 PS2 spietych w siec (kazda konsola wyswietla inny obraz) tez malo kto w Europie slyszal. bo to wydaje sie tylko w Japonii. bo tam malo kto gra na PC. wiec wychodza symulatory (zapytaj na alt.pl.konsole.underground jak nie wierzysz), dodatki pozwalajace za pomoca eye toya monitorowac dom, gry sieciowe dla zrytych japoncow ktorzy placa grube jeny za mozliwosc gry w gry z mangowymi panienkami z majtkami na wierzchu o grafice na ktora bys nawet nie spojrzal itp itd. to, co dociera do Europy to moze polowa tego, co tworzy rynek konsol w japonii.

dla nas i tak 3/4 tych gier bylaby niezrozumiala. az sam sie dziwie, ze Final Fantasy mnie tak wciagnelo. na poczatku odrzucalo mnie od tej gry. teraz zaczynam ja uwazac za najwspanialsze growe doswiadczenie w moim zyciu. z to jakies blyski/swisty i duze oczy z gigantycznymi mieczami chowanymi w majtkach. bzdura.

Podsumowując, wskakujesz tu, robisz burdę, piszesz nie na temat (był już wątek pc vs. reszta świata, odkopać go za ciebie?), walisz klocki na środku chodnika (jakoby pod pc nie dało się podpiąć pada. Hmm, co w takim razie robi na moim biurku wingman rumblepad?).

ja mam pada Logitecha podpietego do PC. nigdzie nie pisalem, ze nie mozna podpiac pada do PC. ale jeden pan pisal, ze klawiatura jest najlepszym sposobem na sterowanie akcja gry.

PS. Pogadaj z tym swoimi kumplami z Irlandii dokładniej. Jakoś płaciłem więcej niż 20ojro za przejazd na Nürburgring'u (chyba, że oni byli na numbubumbu...).

tutaj nie moge nic dodac - mnie tam nie bylo. powtarzam za innymi.

pytanie tylko: na czym grales w GT4? pad czy kierownica?

co do MGS3: mnie tez wkur*"£alo sterowanie. ale skoncz ta gre. i wtedy bluzgaj. zaprzyj sie i ja skoncz.

@ath:

ja wlasnie probuje wam uswiadomic, ze PS2 jest TANSZE niz karta graficzna praktycznie kazdego kto tu sie wypowiada. nie trzeba srac kasa zeby miec konsole.

a zeby nie bylo nie w temacie: jakos konsolowcy nie narzekaja ze nie maja w co grac, ze gry ich nudza. a nie maja netu, ktory by ich rozerwal w przerwie miedzy jedna gra a druga, nie maja komunikatorow zeby pogadac ze znajomymi, latwiej im o dostep do nowosci (piraty) itp itd. a na PC co pol roku wraca temat "aaaaaaaaaaaaaaale to nudne" - i to wlasnie probuje wam pokazac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma nad czym dyskutować

po co stworzyłeś temat skoro dobrze wiesz, że to do niczego nie doprowadzi :>

własnie dzieki FPP i Strategiom PC żyje, ma sie dobrze i jeszcze przez długie lata bedzie jak jest :)

"konsolowiec" nigdy nie zrozumie "pecetowca" i na odwrót

lubie wszelkiego rodzaju bijatyki i zrecznościówki ale głównie gram w RTS-y i FPP (Warcraft III , Cs 1.6 itd. )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Wujek

Powiedzmy że masz rację tylko złe podejście. Konsola ma swój klimat i jej gry również. Ten klimat nie zawsze każdemu pasuje bo nie każdy lubi japońskie RPGi a o symulacje na konsolach ciężko i pomimo że Fanem Gran Turismo jestem od pierwszej części to do takiego Richard Burns Rally, GTR Racing i GTR Legend trochę mu brakuje. Już bliżej jest Forzie Motorsport do symulacji ale np. ze świeczką szukać tam symulacji lotniczych pokroju LO:Flaming Cliffs.

Więc ja proponuję najpierw zmienić trochę charakter swojej wypowiedzi bo zaraz się zrobi tutaj mały flamewar :) a po drugie zgodzę się z Tobą że konsolka jest Ok ale nie traktujmy jej jak ósmy cud świata. Poprostu to inna forma rozrywki, zacna, ale inna i nie każdy ją musi lubieć. Dyplomatycznie mówiąc każda platforma ma swoje plusy i minusy.

Edytowane przez KosiMazaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samodobro, grałem na Logitech Driving Force . Nie ma to doskoku, to tej fajery, która mam pod pc ale też jest okrągłe i czułe. Jest dobrze, ale nic więcej. Nie będę się rozwodził, czemu stawiam choćby gtr'a o kilka klas wyżej, bo to nie ten temat.

Mam inne gusta, bracie. Ciebie nudzą gry na pc, a mnie na konsole. Jak mam pograć, to odpalam pc'eta. Zdjęcia pokytej kurzem psTWO w każdej chwili mogę wkleić ;)

PS. Po co się zmuszać do MGS3 jak mam parę fajnych tytułów na pc, a wolnego czasu na loterii nie wygrałem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość SamoDobro

Samodobro, grałem na Logitech Driving Force . Nie ma to doskoku, to tej fajery, która mam pod pc ale też jest okrągłe i czułe. Jest dobrze, ale nic więcej. Nie będę się rozwodził, czemu stawiam choćby gtr'a o kilka klas wyżej, bo to nie ten temat.

rozumiem i nie mowie nic wiecej. tez lubilem GTRa ale jednak bardziej przemowil do mnie GT4 na duzym TV. i do tej pory bawi mimo ze juz tylko na 8" (ale przyznaje, ze to juz nie to samo :( )

ulubiona gierka jednak byl RBR - i do tej pory mam dylemat czy sobie go nie kupic na PSTwo (ale mam tez tylko tego Logiego DF - zastanawiam sie na wersja PRO z 900stopniowym promieniem skretu - ale drogi skurczybyk) - bo w sumie taniej by mi bylo poprosic starsza o przeslanie mi starej kierownicy od PC - ale wtedy musialbym jeszcze kombinowac ze sterownikami, instalowac Win98 (a nie wiem, czy zadziala na dwurdzeniowcu) itp itd - jednym slowem: za duzo zachodu :-/

Mam inne gusta, bracie. Ciebie nudzą gry na pc, a mnie na konsole. Jak mam pograć, to odpalam pc'eta. Zdjęcia pokytej kurzem psTWO w każdej chwili mogę wkleić ;)

mi tez sie przykurzyla ostatnio - ale to przez kobiete ;-)

jest jedna pozytywna cecha - mozesz opchnac PSTwo i nie stracisz tak duzo :D

PS. Po co się zmuszać do MGS3 jak mam parę fajnych tytułów na pc, a wolnego czasu na loterii nie wygrałem?

po to, zeby przekonac sie dlaczego tysiace japonczykow stalo w kolejkach przed otwarciem sklepow tylko po to, zeby kupic nowego MGSa ;-)

ale fakt faktem - po co sie zmuszac?

aha - Richard Burns Rally wyszedl na PS2 i XBoxa - wersja PC jest portem z konsol. to jako ciekawostka.

to jakoś do mnie nie przemawia ;]

a pozatym widziałem Most Wanted na PSP i musze powiedzieć że wygląda tragicznie = jak Most Wanted na kompa przy najniższych ustawieniach ;]

no to zabierz Most Wanted w najnizszych detalach na posiedzenie do kibelka ;-)

poza tym: NFS na konsole to tylko przecietne wyscigi. na konsole sa znacznie LEPSZE gierki z tego rodzaju. polecam Burnout:Revenge na poczatek, a skoro jestesmy przy PSP to nie przegap Ridge Racera i Wipeouta Pure (jest jakas gra z tego podgatunku wyscigow na PC?)

do tego (ciagle PSP) zupelnie nowatorskie Lumines (nie wierze, ze jest choc jedna osoba ktora ta gra by nie zachwycila, rewelacyjnie wciagajacy golf ktorego tytulu nie pomne, dla maniakow kolejna odslona GTA - to sa gry ktorych na PC sie nie ujrzy. i kazda ocieka miodem. dla kazdej warto kupic PSP. tylko gdzie ja bym w to gral?

aha - multiplayer jest w PSP dostepny za darmo - PSP ma bluetootha i WiFi (tam, gdzie jest zasieg WiFi mozesz przegladac nawet tweaka - na [ciach!]lce wyciaganej z kieszeni)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi