Skocz do zawartości
ZATOICHI

Zmierzch Peceta Jako Platformy Do Gier (sonda)

Twoje zdanie na temat PC jako platformy do gier ?  

367 użytkowników zagłosowało

1. 1. Twoje zdanie na temat PC jako platformy do gier ?

• Uwazam ze czas PC-eta jako najlepszej platformy do gier minal bezpowrotnie, teraz jest czas konsol, rola pc slabnie z roku na rok.
      38
    • Uwazam ze czas PC-eta jako najlepszej platformy do gier minal ale ciagle bedzie w czolowce.
      98
    • Uwazam ze PC jest obecnie najlepsza platforma do gier i jeszcze dlugo tak bedzie.
      133
    • Uwazam ze PC jest obecnie najlepsza platforma do gier, ale jego pozycja jest coraz bardziej zagrozona.
      97

Rekomendowane odpowiedzi

Ja jestem typowym pecetowcem,ktory lubi gry konsolwe i lubi wogole gry bo poprostu lubie,lubilem i bede lubic a mam swoje lata.To oderwanie sie od glupiej rzeczywistosci czyli cos pieknego - pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, mam poskarzyc moderowi ze walicie offtopy ? ;)

Piszemy na temat bo juz sie potracilem o czym jest watek.

Kiedys jechalem po draaku ale widze, ze czlowiek ma leb i swoje wie.

Teraz go popieram, a za zaszlosci przepraszam.

SamoDobro natomiast tez swoj koles ale faktycznie punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia i jest wzgledny. A jezeli mamy tlumaczyc wzglednosc to jak komus wlozymy palec w d*** to i my i on ma palec w d***.

Moder walnal tutaj mojego posta z innego watku wiec on nie ma zbytniego sensu.

Moglby przynajmniej jakas notke dodac bo sie okaze, ze pisze bezsensu.

Edytowane przez Kaeres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zobaczylem te wyniki ankiety to mnie smiech ogarnal. Ludzie wy sami sie oszukujecie czy jak? Czas PC'tow jako najlepszej platformy do gier minal od tego sa konsole. Rozumiem ze kazdy ma swoje zdanie ,ale nie mozna zaprzeczac faktom. Juz setki razy o tym mowiono. Gry na PC maja wady jesli chodzi o wymagania w konsolach tego nie ma.Wlaczam gre na takim GC czy Xbox i gram. Nie musze dokupywac GF 7800 tylko po to by jako tako plynnie pograc w jakas wymagajca gre. Ja juz zlotowki nie wydam na PC :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co mam kupować konsolę do gier skoro już jedną mam na porcie AGP :D teraz czytelnik robi taką minę :blink: a ja śpieszę z wyjaśnieniami ;)

Otuż PC jako maszyna uniwersalna służy mi przedewszystkim do zaliczania kolejnych przedmiotów na studiach, pisania prac dyplomowych (żeby nie było piszę tylko swoje), tu najważniejsze następujące komponenty to: moniek, drukara, klawa i skaner ;) Komp służy mi także do zabawy zdjęciami i filmami z wakacji, imprez itp. urządzenia: proc, ram i twardziel, do tego dochodzą wszelkie "multimedia": proc, dźwiękówka, kożystanie z zasobów światowej pajęczyny np. tweaka: sieciówka i "wyciszenia". Oczywiście są też inne niezbędne użądzenia, ale jak widać po mojej kultowej mobo przykładam do nich, o ile działają, znikomą uwagę B)

Jedną z funkcji mojego PC są gry a do tego służy "konsola do gier pod AGP" GF6600GT za marne 550zł, czyli nawet o wiele słabszej PS2 za to bym nie kupił :P

Zresztą będąc starym brodatym facetem, głupio bym wyglądał z malutkim padem do PS2 z jakimiś kółeczkami i kwadracikami na przyciskach jak dla przedszkolaka, a na ekranie TV napierdzielały by się czarodziejki z księżyca :P

...i najważniejsze pisząc o sobie mam na myśli spooorą grupę użytkowników PC dla których granie to góra 1/4 czasu spędzonego przed kompem, a nie sens życia.

Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu chodzi oto co jest najbardziej udana platforma do grania. Ja juz napisalem we wczesniejszym poscie ze wg. mnie sa ta konsole. A w przypadku PC ,gry to tylko dodatek ,bo sluzy on mi do innych rzeczy procz grania. Dlatego zamiast pakowc kase w kompa TYLKO dla gier wole kupic PS3 chociazby.To co mam w PC na dlugi mi czas wytarcza do grania w moje ulubione gry MP. Dla tego sie nie zgadzam ze PC jest najlpesza platforma do grania,TYLKO do grania :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

aha - multiplayer jest w PSP dostepny za darmo - PSP ma bluetootha i WiFi

(...)

W PSP nie ma bluetootha, "tylko" Wi Fi i irda.

kev - proszę Cie. Nie rozśmieszaj mnie tekstami że w PSP jest beznadziejny ekranik. Widziałeś go w ogóle? Nie ma nic wspanialszego niż oglądanie replaya z Ridge Racer'a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz poca..jak ktos odpalił gamespot i ogladał film na opcji łącza medium bo by mu za bardzo buforowało....to ma takie a nie inne zdanie na temat gier , ekraniku itp :> most wanted wygląda tragicznie..."śmieeechu warte. tu tutu tu turu ru".Nie porównuj swojego megawypas kombajnu do 222 Mhz (póki co) PRZENOSNEJ konsoli człowieniu bo nawet nie odpalisz emulatora tej konsoli na swoim piecu ani nie zobaczysz takiej grafiki na żadnym mega wypas telefonie komórkowym ^^

Kto nie dotknął ten nie wie. pr0ste

Edytowane przez apo5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość SamoDobro

to ja znowu powalkuje temat - bo lubie :B

a sklonilo mnie do tego odnalezienie sie watku o Fable: The Lost Chapters. wszyscy sie tam zachwycaja: jakie to fajne, ze szkoda, ze krotkie, ze oh czemu nie ma wiecej takich gier na PC. a takich gier na konsole (szczegolnie PS2) jest mnostwo.

zachwycacie sie tez Prince of Persia - konwersja z konsoli

NFS:U to byla przerobka Midnight Club z konsoli

NFS:MW to taka podroba Burnouta (tak na marginesie zupelnie nieudana moim zdaniem)

Chronicles of Riddick - z konsoli

Beyound Good and Evil - z konsoli

Onimusha - z konsoli

Farenheit - z konsoli

GTA:SA - z konsoli

King Kong - z konsoli

i tak dalej i tak dalej

na PC kroluja dwa gatunki gier - oba sa przedstawicielami gier, w ktorych myszka jest lepsza od pada. FPP i RTS. z gier "nowatorskich" na PC wyszlo ostatnio co? Black&White. pokazalo sie cos jeszcze? aha - Black & White wyszedl juz dosc dawno temu. The Movies - takie simy (Sims, SimCity, SimPark itp.), FEAR, HL2 - taki Duke Nukem przerobiony. Age of Empires - przerobiona Dune II...

nie twierdze, ze na konsole powstaja same dobre gry, nie twierdze nawet ze powstaja gry nowatorskie. ale sporo gier zawiera nowe innowacje ktore sprowadzaja sie do czegos wiecej niz zamienienia swinek z Duke'a na Zolnierzy W Mundurach i Straszna Dziewczynke, czy Harkonnenow na Hiszpanow czy Anglikow a Dune na Hameryke.

nie bawia was gry PCtowe na warczycie na konsole. dlaczego? bo to wyglada niepowaznie? bo nie mozna na tym zrobic strony internetowej? niech podniosa reke ci, ktorzy robia strony www dla relaxu, albo chociaz wykorzystuja swoje piece do czegos innego niz granie i komunikatory/www. ahaaaaa... bo grafika kiepska? bo nie ma PS3.0 i rozdzielczosci 3200x2400? za to jest PLYNNOSC. za to jest zabawa. za to nie trzeba sie martwic czy starczy miejsca na dysku. za to nie trzeba godzinami sie uczyc rozkladu klawiszy lub zmieniac ich metoda prob i bledow. za to zamiast siedziec na niewygodnym krzeselku przed 19" mozna rozlozyc sie na kanapie, albo wlezc do lozeczka i grac na XX". za to mozna wziac konsole (szczegolnie nowa PS2) w plecak i skoczyc do kumpla na meczyk albo zeby sie poscigac. za to mozna praktycznie w kazda gre grac z kumplami (jednoczesnie!) nie przez net, ale popijajac piwko, szturchajac sie barkiem jak ktoremus idzie za dobrze. za to mozna sobie w koncu przypomniec za co kochamy gry - tak jak i filmy: za ta radosc jaka daje nam ich poznawanie, przechodzenie - niekoniecznie porownywanie czy u mnie chodzi lepiej niz u kumpla, przygladania sie kazdemu pikselowi czy efektowi.

granie - jak sama nazwa wskazuje - polega na graniu. nie na sprawdzaniu jak cos chodzi. a ze na konsoli kazda gra bedzie zawsze wygladac tak samo - mniej sie zwraca uwage na opakowanie, bardziej na zawartosc. na konsole nie wydaje sie benchmarkow. wydaje sie gry.

owszem - fajnie jest gdy jakas gra ma ostra, wyrazna grafike (dlatego tez mam PES5 na PC a nie na PS2), super efekty, do tego niesamowite udzwiekowienie. ale dla mnie liczy sie frajda z grania. nie z patrzenia.

a ostatnie hity z PC to i tak konwersje z konsol (przyklady wyzej) - z czasami tylko poprawionymi teksturami. i mozna narzekac, ze tekstury sa kiepskiej jakosci i psioczyc, ze to przez to, ze to konwersja. ale gdyby nie oryginal na konsoli - na PC te gry by nie powstaly.

i jeszcze jedno: rada.

kupcie PS2. a potem kupcie uzywane gry - np. na Allegro.

zacznijcie od takiego Burnouta 2 (dla mnie najlepsza czesc ze wszystkich mimo, ze z najslabsza grafika), Residenta: Codename Veronika, Devil May Cry 1, Soul Calibur II, Virtua (tak, wiem, wiem - same "napierdalanki" bez wysilania szarych komorek - faktycznie, taki FEAR w ktorym trzeba sie namyslec albo NFS:MW sa lepsze ;-) ) i pograjcie w nie. potem Final Fantasy X. potem Metal Geara 2...

wiem, wiem - starcie, kiepska grafika. ale czy to jest NAJWAZNIEJSZE? wiem, ze mozna od razu kupic Burnout:Revenge, Metala 3, Devila 3 (znajdzcie mi gre na PC z TAKA grafika jak w 3-im Devilu) - ale bedzie DROGO. a te stare gierki mozna kupic za grosze. a grywalnosc? grywalnosc sie nie zmienia. zareczam: MGS:2 zachwyci was takze grafika. Devil 1 - to samo - lokacje, combosy. o Soul Calibur nie musze wspominac - dla mnie najpiekniejsza bijatyka ever. a potem mozecie kupowac nowsze czesci gier, ktore wam przypadna do gustu. i czekac na PS3 albo na to, az X360 stanieje.

to tak zamiast nowej grafiki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a sklonilo mnie do tego odnalezienie sie watku o Fable: The Lost Chapters. wszyscy sie tam zachwycaja: jakie to fajne, ze szkoda, ze krotkie, ze oh czemu nie ma wiecej takich gier na PC. a takich gier na konsole (szczegolnie PS2) jest mnostwo.

NFS:MW to taka podroba Burnouta (tak na marginesie zupelnie nieudana moim zdaniem)

Onimusha - z konsoli

Farenheit - z konsoli

King Kong - z konsoli

i tak dalej i tak dalej

na PC kroluja dwa gatunki gier - oba sa przedstawicielami gier, w ktorych myszka jest lepsza od pada. FPP i RTS. z gier "nowatorskich" na PC wyszlo ostatnio co? Black&White. pokazalo sie cos jeszcze? aha - Black & White wyszedl juz dosc dawno temu. The Movies - takie simy (Sims, SimCity, SimPark itp.), FEAR, HL2 - taki Duke Nukem przerobiony. Age of Empires - przerobiona Dune II...

nie twierdze, ze na konsole powstaja same dobre gry, nie twierdze nawet ze powstaja gry nowatorskie. ale sporo gier zawiera nowe innowacje ktore sprowadzaja sie do czegos wiecej niz zamienienia swinek z Duke'a na Zolnierzy W Mundurach i Straszna Dziewczynke, czy Harkonnenow na Hiszpanow czy Anglikow a Dune na Hameryke.

nie bawia was gry PCtowe na warczycie na konsole. dlaczego? bo to wyglada niepowaznie? bo nie mozna na tym zrobic strony internetowej? niech podniosa reke ci, ktorzy robia strony www dla relaxu, albo chociaz wykorzystuja swoje piece do czegos innego niz granie i komunikatory/www. ahaaaaa... bo grafika kiepska? bo nie ma PS3.0 i rozdzielczosci 3200x2400? za to jest PLYNNOSC. za to jest zabawa. za to nie trzeba sie martwic czy starczy miejsca na dysku. za to nie trzeba godzinami sie uczyc rozkladu klawiszy lub zmieniac ich metoda prob i bledow. za to zamiast siedziec na niewygodnym krzeselku przed 19" mozna rozlozyc sie na kanapie, albo wlezc do lozeczka i grac na XX". za to mozna wziac konsole (szczegolnie nowa PS2) w plecak i skoczyc do kumpla na meczyk albo zeby sie poscigac. za to mozna praktycznie w kazda gre grac z kumplami (jednoczesnie!) nie przez net, ale popijajac piwko, szturchajac sie barkiem jak ktoremus idzie za dobrze. za to mozna sobie w koncu przypomniec za co kochamy gry - tak jak i filmy: za ta radosc jaka daje nam ich poznawanie, przechodzenie - niekoniecznie porownywanie czy u mnie chodzi lepiej niz u kumpla, przygladania sie kazdemu pikselowi czy efektowi.

granie - jak sama nazwa wskazuje - polega na graniu. nie na sprawdzaniu jak cos chodzi. a ze na konsoli kazda gra bedzie zawsze wygladac tak samo - mniej sie zwraca uwage na opakowanie, bardziej na zawartosc. na konsole nie wydaje sie benchmarkow. wydaje sie gry.

owszem - fajnie jest gdy jakas gra ma ostra, wyrazna grafike (dlatego tez mam PES5 na PC a nie na PS2), super efekty, do tego niesamowite udzwiekowienie. ale dla mnie liczy sie frajda z grania. nie z patrzenia.

a ostatnie hity z PC to i tak konwersje z konsol (przyklady wyzej) - z czasami tylko poprawionymi teksturami. i mozna narzekac, ze tekstury sa kiepskiej jakosci i psioczyc, ze to przez to, ze to konwersja. ale gdyby nie oryginal na konsoli - na PC te gry by nie powstaly.

zacznijcie od takiego Burnouta 2 (dla mnie najlepsza czesc ze wszystkich mimo, ze z najslabsza grafika), Residenta: Codename Veronika, Devil May Cry 1, Soul Calibur II, Virtua (tak, wiem, wiem - same "napierdalanki" bez wysilania szarych komorek - faktycznie, taki FEAR w ktorym trzeba sie namyslec albo NFS:MW sa lepsze ;-) ) i pograjcie w nie. potem Final Fantasy X. potem Metal Geara 2...

wiem, wiem - starcie, kiepska grafika. ale czy to jest NAJWAZNIEJSZE? wiem, ze mozna od razu kupic Burnout:Revenge, Metala 3, Devila 3 (znajdzcie mi gre na PC z TAKA grafika jak w 3-im Devilu) - ale bedzie DROGO. a te stare gierki mozna kupic za grosze. a grywalnosc? grywalnosc sie nie zmienia. zareczam: MGS:2 zachwyci was takze grafika. Devil 1 - to samo - lokacje, combosy. o Soul Calibur nie musze wspominac - dla mnie najpiekniejsza bijatyka ever. a potem mozecie kupowac nowsze czesci gier, ktore wam przypadna do gustu. i czekac na PS3 albo na to, az X360 stanieje.

A co mi tam nudze sie :)

Na stek bzdur odpowiadac bede krotko i zwiezle bez tlumacze bo nie trzeba.

PoP generalnie powstal na PC i niech sie konsolowcy wogole ciesza, ze taki tytul jest bo jest dzieki blaszakom

NFS:U pomimo, ze jest sredniacka gra to MC ma sie do nijak bo jest totalna pascia. I dlatego, ze wlasnie tworcy podeszli do tej zbyt "konsolowo" to powstal taki wlasnie nudny gniot, a nie cos pokroju ambitnej pierwszej cz. czy porshe

NFS:MW podroba Burnouta ? :blink:

Onimusha z konsoli i dlatego jest zwyklym sietem dla mnie

GTA:SA jest konwersja z konsoli ale generalnie GTA juz bylo na PC gdy konsole 2G jeszcze nie istnialy wiec niechaj konsolowcy liza buty pecetowcom, ze maja w co grac

Kong Kong - ten gniot ? Niech i sobie zostanie na konsolach

Na kompach kroluja 2 gatunki gier ?

MMORPG, RTS, FPP, przygodowki (kiedys tylko na PC i z tej platformy sie wywodza). Najwiecej ludzi swiata gra wlasnie w te gatunki.

A co powiesz na symulatory ?

Samochodow, samolotow. Na konsoli jest cosik ?

Richard Burns ktory jest na tej platformie niedorobiony bo ogranicza go mozliwosc PS2.

A gdzie walki FPP w sieci, albo wielkie swiaty MultiMassiveOnline ?

Jedynie w zaleznosci od gustow RPG moze sie rownac z pecetowymi.

Nie gralem w zadnego japonskiego rolpleya ale nie znosze anime czy mangi i jak widze same postacie z JRPG to juz mnie dzwiga.

Age of Empires przerobiona Duna II !! :mur:

Z calym szacunkiem dla Duny i dla Ciebie nie bede tutaj nikogo obrazal.

HL2 - przerobiony DN !! !!

Ludzie czy ja to czytam czy mam omamy ?

Z calym szacunkiem dla niektorych gier PS2 (Burnout3, tekken4, GT4 i kilka jeszcze) reszta to wlasciwie smiecie.

I mam jeden wielki zarzut dla konsoli drugiej generacji.

Zrobily z rynku PC to samo G***

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wszystko pieknie SamoDobro, wymienilem hity konsol np: GTA:SA hmmm moze i pierwotnie bylo przeznaczone na konsole, ale gdyby nie GTA 1, 2 GTA3 i GTA:VC i popularnosc jaka zdobyla na PC nie bylo by jej najprawdopodobnie na konsole :], mowisz ze NFS sa kopiami, ja bym powiedzial ze konsolowe scigalki sa kopiami, bo nfs byl przed nimi :]

Gier wygladajacych lepiej niz na konsoli jest o wiele wiecej, wszystk zalezy od twojego konfigu :], plynnosc... jak ustawisz wszystko aby wygladalo tak samo jak na psie (rozdzielczosc, efekty) to tez bedzie plynne, ale bedzie gorzej wygladalo.

Wszystkie gatunki gier powstaly na pc-cie, no moze nie wszystkie ale wiekszosc. Dlatego pc jest na straconej pozycji, bo najlepsze gry juz powstaly i nie da sie nic nowego zrobic? Czemu nie powstaja genialne nowe gry na Pc-ta a powstaja niezle na konsole? Juz tlumaczę.

Niestety wiele osob ma juz po dziurki w nosie "ciaglego" unowoczesniania swojego kompa aby zagrac w nowe gry. NIe mowi sie tylko ze robia to bo chca grac w wyzszej rozdzielczosci, lepszych efektach. Maja tego "dosc" dlatego (czasami" podejmuja decyzje kupienia sobie konsoli (jnic nie trzeba zmienic dziala caly czas). Przez to wiele osob posiadajac pc-ta (wystarczajacego do odpalenia wiekszosci gier, ogladania filmow, www) posiadaja takze konsole. Kupuja potem gry na konsole bo latwiej na niej sie gra (nie trzeba instalowac niczego, ustawiac). Takich osob jest multum, z jakiegos wzgledy wola kupowac gry na konsole. Jako ze gry na konsole sa drozsze (200-300zl ? ) jest to bardzo lukratywny biznes.

Automatycznie firmy przestawily sie na sprzedaz gier na konsole bo mozna na tym wiecej zarobic.

Proste, ludzie ktorzy wczesniej robili hity na pc "przekwalifikowali sie" i zaczeli robic hity na konsole.

Ile cos takiego potrwa ? Do czasu az programisci naucza sie optymalizowac silniki gier. Jak zaczna to robic to nawet za 2 lata zagrasz w 1024x768 w high detalach na radku 9800pro. Oczywiscie nie beda dostepne wszystkie efekty, ale bedzie dalo sie niezle nadal pograc.

Optymalizacja "bierna" :wink: napedza niestety sprzedaz kart graficznych, procesorow i innych podzespolow. Gdyby naprawde optymalizowac gier karty dawalyby rade dluzej, a tak... ludzie wola kupic konsole bo tam nie musisz zmieniac nic.

EDIT: Kaeres ubiegles mnie :]

PS: generalnie gdyby nie rynek gier na pc, nie bylo by tylu gier i takich gier na konsolach :P

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Onimusha - z konsoli

Farenheit - z konsoli

King Kong - z konsoli

i tak dalej i tak dalej

A ten znowu swoje ...

Kolego - wiesz jak spędziłem ostatnie 2 godziny ? Grając w Bf2 oczywiście przez neta... To jest tylko jeden z wielu przykładów gier które zapewniają 100% więcej zabawy niż nawet najlepsza gra na ps2 a dlaczego ?

Ponieważ granie z kilkunastoma botami to nie przyjemność a granie z 40 żywymi ludźmi to jest frajda... ps2 nie oferuje czegoś takiego .

Druga sprawa to - Dlaczego sądzisz ,że Most Wanted to podróba burnouta ? To są przecież dwie osobne gry ...

Ja chciałbym konsole tylko dla Tekkena i nic pozatym ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zachwycacie sie tez (tu wypisane tytuły gier)

i tak dalej i tak dalej

Równie dobrze można by napisać:

Baldur's Gate (1, 2)

Fallout (1, 2, Tactics)

Planscape Torment

Arcanum

Warcraft (1, 2, 3, WoW)

Command & Conquer (+Red Alerty)

Half-Life

Heroes of Might & Magic

Battlefield 2

Civilization

Diablo

Jagged Alliance

Mafia

Morrowind

America's Army...

i tak by można jeszcze długo wymieniać, tylko czy to ma sens? Czy warto się sprzeczać i udowadniać wyższość konsoli nad PCetem i odwrotnie?

Dla mnie to nie ma sensu. Są świetne gry zarówna na PCty jak i konsole.

PCet jest dobry: do strategii wszelkiego typu, nie tylko RTS (czy ktoś widział Civilization na konsole? HOM&M na konsole jest?), FPSów, Managerów... Konsola z kolei jest świetna do wszelkiej masy mordobić czy platformówek.

Spór co lepsze jest bez sensu. Każdy i tak wybierze tą platformę, która będzie dla niego odpowiedniejsza. Lubisz rozbudowane i skomplikowane strategie - graj na PC. Lubisz platformówki i mordobicia - kup konsole.

Widzisz, można napisać równie dobrze tak:

"na konsole królują dwa gatunki gier - oba są przedstawicielami gier, w których pad jest lepszy od myszki. Mordobicia i platformówki..."

PCeciarze nie tylko grają w FPSy i RTSy. :rolleyes:

niech podniosa reke ci, ktorzy robia strony www dla relaxu, albo chociaz wykorzystuja swoje piece do czegos innego niz granie i komunikatory/www.

Podniosłem rękę. Co prawda nie robię stron www dla relaksu, zwyczajnie się tym nie interesuję. Na kompie można robić wiele, nie trzeba tylko grać, surfować, gadać.

----------

Grafika nie jest w grach najważniejsza - zgadzam się. Nie zgadzam się natomiast ze stwierdzeniem, że na konsolach "mozna sobie w koncu przypomniec za co kochamy gry". Na PC nie można? Może tak jest w Twoim przypadku, u mnie sprawa wygląda inaczej - nadal czerpię przyjemność z grania w gry i nawet nie musze sobie przypominać za co kocham gry - cały czas to wiem.

Zauważ, że te gry wymienione wyżej - one nie mają jakiejś fantastycznej grafiki. Mają inną cechę - są rozbudowane i ja na przykład lubie w grze rozwiazać jakąś bardziej skomplikowaną zagadkę, uwielbiam się "głowić" nad tym jaką strategię wykorzystać, jak zaplanować akcję, jak rozbudować postać itp. Mam takie wrażenie (być może się mylę), iż na konsolach są głównie gry w których nie trzeba za dużo myśleć.

Dla mnie najważniejszy jest gameplay - miodność. Nie musi być grafika znakomita, udźwiękowienie też nie musi być jakieś niesamowite - gra ma być przyjemna, ma bawić. I wiele jest gier na PCta, w które gram z miłą chęcią, które są strasznie miodne, w które można grać do rana i które starczają na bardzo długo.

Chciałem krótko i... nie wyszło. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość SamoDobro

1. A co mi tam nudze sie :)

2. PoP generalnie powstal na PC i niech sie konsolowcy wogole ciesza, ze taki tytul jest bo jest dzieki blaszakom

3. NFS:U pomimo, ze jest sredniacka gra to MC ma sie do nijak bo jest totalna pascia. I dlatego, ze wlasnie tworcy podeszli do tej zbyt "konsolowo" to powstal taki wlasnie nudny gniot, a nie cos pokroju ambitnej pierwszej cz. czy porshe

4. NFS:MW podroba Burnouta ? :blink:

5. Onimusha z konsoli i dlatego jest zwyklym sietem dla mnie

6. GTA:SA jest konwersja z konsoli ale generalnie GTA juz bylo na PC gdy konsole 2G jeszcze nie istnialy wiec niechaj konsolowcy liza buty pecetowcom, ze maja w co grac

7. Kong Kong - ten gniot ? Niech i sobie zostanie na konsolach

8. Na kompach kroluja 2 gatunki gier ?

MMORPG, RTS, FPP, przygodowki (kiedys tylko na PC i z tej platformy sie wywodza). Najwiecej ludzi swiata gra wlasnie w te gatunki.

9. A co powiesz na symulatory ?

Samochodow, samolotow. Na konsoli jest cosik ?

10. Richard Burns ktory jest na tej platformie niedorobiony bo ogranicza go mozliwosc PS2.

1. mi troche tez - wiec podyskutujmy

2. tutaj sie moge mylic (fanem PoPa nie bylem i nie jestem) ale najpierw nowa wersja Ksiecia (w 3D) wyszla na X-a, potem PS2

3. co nie znaczy, ze NFS:U nie jest zzynka. to, ze lepiej wykonana - tu nie zaprzeczam - to chyba dobrze? jednak wyscigi po nocy, w miescie, modowanie samochodow - to MC byl pierwszy.

4. zagraj w B:Revenge - zobaczysz dlaczego tak napisalem

5. gusta i gusciki :?

6. i nikt (prawie) w to nie gral.

gra wywodzi sie z PC ale w trzeci wymiar przeszla dzieki 2G konsol - to fakt niezaprzeczalny

7. :lol: mi tam skakanie 9m malpka sie podoba ;-)

reszta faktycznie kiepska (lagodnie ujmujac)

ale poczytaj watek na tweaku

8. wymieniles 4 ;-)

przygodowki - wymien JEDNA dobra przygodowke powstala po 2003 roku ktorej nie ma na konsole. chociaz przyznaje - w Sam&Max to bym pogral :)

mmorpg - na konsolach gra w to tez MNOSTWO ludzi. w Polsce malo kto, bo kto ma neta, ma zazwyczaj kompa i gra na kompie bo latwiej o:

a) oryginal

B) informacje na temat gier PCtowych

c) PCtowe wersje sa po angielsku - konsolowe najlepsze tytuly wychodza po japonsku lub koreansku i ang wersje sa w zasadzie tylko na rynek amerykanski - wiem, ze to zaden argument ;) nie musisz mi tego wytykac.

9. si, signiore. dla samochodow wymieniony przez Ciebie RBR i GT4 na przyklad. na Xa Forza. tych gier brakuje na PC. poza tym - ile tak naprawde jest symulatorow samochodow na PC? takich, w ktore grajac nie porzygasz sie po godzinie? nadchodzacy GT Legends, Toca (obecna takze na konsolach - premiery kazdej czesci najpierw na konsolki), GTR, GPL... jest tego niby troche. z tym, ze zeby pojezdzic dla czystej przyjemnosci z jazdy? przydalby sie taki GT4, co?

10. bez patchy na PC tez Rysio byl biedny - do tego klopoty z kompatybilnoscia niektorych kierownic (jak to na PC), z plynnoscia grafiki.

na PS2 wyszlo nowe WRC - polecam. nie napisze nic wiecej.

A gdzie walki FPP w sieci, albo wielkie swiaty MultiMassiveOnline ?

o Halo 2 na X nie szlyszales ;-)

chociaz przyznaje - sterowanie mycha jest ZNACZNIE efektywniejsze - chociaz jak widzialem jakichs lebkow grajacych w H2 na padzie to zwatpilem. czyli: kwestia przyzwyczajenia?

Jedynie w zaleznosci od gustow RPG moze sie rownac z pecetowymi.

Nie gralem w zadnego japonskiego rolpleya ale nie znosze anime czy mangi i jak widze same postacie z JRPG to juz mnie dzwiga.

znam to uczucie. ale Final Fantasy... okresle to tak: jesli lubisz zaskakujace (i to jak!), dobrze opowiedziane historie - nie ma bata, zeby Cie nie wessalo. i w przeciwienstwie do PCtowych rpgow - pograsz kilka miesiecy. odkrywajac wylacznie glowny watek to kilkadziesiat godzin grania. z pobocznymi - kilkaset. za duzo? nawet nie zorientujesz sie jak czas uplywa. i ze za Twoimi plecami cala rodzina sledzi losy bohaterow FF zamiast Lubiczow i Zlotopolskich

Age of Empires przerobiona Duna II !! :mur:

Z calym szacunkiem dla Duny i dla Ciebie nie bede tutaj nikogo obrazal.

moze przesadzilem - bo wiadomo, ze gatunek ewoluuje. ale glowne zalozenia: zdobyc surowce na budowe nowych budynkow i potem budowe nowych jednostek, ktore potem poslemy na przeciwnika... skads znamy? zmienia sie stopien zlozonosci.

HL2 - przerobiony DN !! !!

przerobiony HL1 - lepiej?

to DN3D zrobil prawdziwa rewolucje: interakcja, duze otwarte poziomy - fabule mozesz sobie dorabiac jaka chcesz. cel rozrywki - do przodu rodacy! - pozostal ten sam.

fakt: grawitacja to super sprawa. wplywa na interakcje. ale to tylko rozwiniecie pomyslu z Wolfa 3D

Ludzie czy ja to czytam czy mam omamy ?

Z calym szacunkiem dla niektorych gier PS2 (Burnout3, tekken4, GT4 i kilka jeszcze) reszta to wlasciwie smiecie.

Tekken 4 to smiec - trojka byla lepsza ;) Tekken 5 rzadzi!

Burnout 3 Ci sie podoba? serio: zagraj w 2. mimo gorszej grafiki - jest ZNACZNIE miodniejsza. a potem pograj w Revenge ;)

I mam jeden wielki zarzut dla konsoli drugiej generacji.

Zrobily z rynku PC to samo G***

jakie G***?

bo masowka? to bylo od zawsze.

jednak na PC wychodzi mniej DOPRACOWANYCH gier - niz na konsole - choc na konsolki gyr moze nie grzesza najswiezszymi pomyslami (chociaz zagraj w EyeToya albo wyprobuj Trakka - czy jak to sie nazywa - grasz w golfa) - w zasadzie wiekszosc to rozwiniecie idei Mario ;) - ale jednak BAWIA. zamiast frustrowac (choc B3 potrafi frustrowac)

poza tym: masz PC, lubisz symulatory i Tobie taki Rysiek Burns starczy na 3 lata. ale w co pograsz z kumplami jak wpadna do Ciebie na browca? wiem: pogadasz z nimi zamiast grac. ale pamietasz te czasy jak sie chodzilo do salonow gier i katowalo Street Fightera albo jezdzilo w Outruna? i ta satysfakcje ze sie pobilo wszystkich? bo ja prawie o tym zapomnialem. a tu nagle bec. mam to w domu.

czy wracajac z tyrki masz ochote wysilac jeszcze szara mase probujac wpasc na pomysl co tez autor Syberii (jest na PS2) mial na mysli zeby pchnac dalej akcje, albo w[ciach!]iac sie, bo za mocno przycisnales gazu przed ktoryms tam zakretem i przez to straciles prowadzenie w klasyfikacji ogolnej w Rysku - czy tez moze wolalbys relaksacyjnie wytluc 100 wrogow kazdego w inny sposob za pomoca trikow ktore nagle okazuje sie, ze pomimo kilku godzin z Devil May Cry jeszcze wczesniej nie widziales? ja wole to drugie. o gustach sie nie dyskutuje.

ja tez nie lubie mangi - ale uwielbiam ciekawe historie. a nie hack&slash. hack&slash to mam w Devilu - nie potrzebuje na sile dorabianej historii z przyszytymi statystykami. w tym przypadku efektowna rzez mi wystarcza.

ja na PC gram w FEARa (dla tych boskich swiatel i cieni glownie), HL2 (dostane szalu przez Steama, ktorego mi rozlacza w domu), Flight Simulator 2004 (chodzi jak sraczka momentami) i PES5 (zero zastrzezen - czekam az kumple kupia go sobie na Gwiazdke - sezon sie rozpocznie) - zamierzam jeszcze w Civilizacje. i to wsio. ja rozumiem, ze dla Ciebie wazniejsze jest ze tekstury sa ostre jak brzytwa. ja wole jak jest plynnie. razi Cie konsolowe g*** wylewajace sie na pecety - najlepsze produkcje sa exclusivami. na PC najlepsze produkcje rzadko maja znaczek exclusive (FarCry jest na Xa, HL2 to samo)

ja po prostu nie moge zrozumiec sensu wydawania xxx PLN na nowa karte graficzna co roku - skoro konsole mozna miec za tyle samo a i gier do *zagrania* bedzie wiecej. bo nowa grafe kupisz i zagrasz na niej w ile gierek? 10? 15? wiekszosc wlaczysz tylko po to, zeby sprawdzic "jak chodza"

nic tak nie cieszy jak ladna grafika (w koncu jestesmy wzrokowcami ;)) - ale ladna grafa pocieszy Ci oko godzinke a potem ZIEEEEEEEEW

PC sie mocno trzyma - nie zaprzeczam. ale glownie dzieki temu, ze obecna generacja PC (sredniej klasy sprzet) jest gdzies tak 3-4 razy mocniejsza niz konsole 2G. i wiesz doskonale, ze te 3-4x to mocno zanizony wynik.

nadchodzace konsole beda mocniejsze niz kompy na chwile obecna. i wiem, ze kupisz next gena ;)

i zareczam, ze pokochasz te "glupie gierki"

Fallout 2

Half-Life

Battlefield 2

Mafia

sa na PS2 ;-)

Mam takie wrażenie (być może się mylę), iż na konsolach są głównie gry w których nie trzeba za dużo myśleć.

i wlasnie z tym probuje walczyc :mur:

seria Silent Hill to pierwszy z brzegu przyklad

przejsc MGSa na pale bez planowania/myslenia jest malo mozliwe- dla mnie Sam Fisher jest juz bardziej bezmyslna gra.

Final Fantasy gra bezmyslna?

a ICO? slyszal ktos o tej grze?

GTA III i VC wyszly pierwotnie na PS2. i byly przez rok (III) i pol roku (VC) exclusivami.

itp itd

Lekko poprawiłem post, w treść nie ingerowałem rzecz jasna. // Crosis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Onimusha - z konsoli

Farenheit - z konsoli

King Kong - z konsoli

i tak dalej i tak dalej

No i co z tego że to konwersje z konsoli, grunt to że gierka jest niezła.

Driv3r też jest konwersją z konsoli a nikt się nim nie zachwycił :P Zresztą powstają też konwersje na konsolę gier PC i nie ma co do tego dorabiać ideologii, zwyczajnie jak gdzieś jest klient to trzeba go oskubać i nie jest wcale ważne na czym gra.

Co do tego że to klony innych konsolowych tytułów to tylko nic w tym dziwnego, w końcu sam piszesz o podobnej sytuacji na PC.

Co do tego że dwa to bym się niezgodził, dochodzą jeszcze zaawansowane symulatory, jak IL2 sturmovik z dodatkami, MS Flight Simulatory, GTR, GTL, LFS, MaSzyna EU07 ;) ...

Do tego powstałą cała masa bardziej ambitnych projektów jak Darvinia, uplink, collobot tyle że są one trudne do zklasyfikowania.

HL2, FEAR to klony DN3D, a Age of Empires - przerobiona Dune II :blink: są to gry w tym samym gatunku i tyle, może te wszystkie twoje bijatyki z konsoli to klony Mortal Combat, lub takiej fajnej bijatyki z C64(cholera nazwa mi wyleciała z głowy), a wszystkie samochodówki są przeróbkami Lotusa lub Test Drive'a?

nie bawia was gry PCtowe na warczycie na konsole. dlaczego? bo to wyglada niepowaznie?

Konsola wygląda wystarczająco poważnie, tylko gry są robione jak dla przedszkolaka. Pamiętam reakcję konsolowców po wydaniu NFS Porsche na PSX'a, a brzmiała ona mniej-więcej tak: ta głupia gra jest za trudna :lol:

Niestety EA wzieło to sobie do serca i od tego czasu w kolejnych odsłonach NFS jeździmy resorakami, matchboxami czy jak je teraz dzieciarnia zwie.

Zresztą inne gry także zostały dotknięte konsolowością, czyli inaczej mówiąc traktowaniem gracza jak debila. Fakt we współczesnym graczu zanika ambicja i zamiast pokombinować nad rozwiązaniem problemu, truje na forum, w pomocy technicznej czy cholera wie gdzie :evil:

bo grafika kiepska? bo nie ma PS3.0 i rozdzielczosci 3200x2400? za to jest PLYNNOSC. za to jest zabawa. za to nie trzeba sie martwic czy starczy miejsca na dysku. za to nie trzeba godzinami sie uczyc rozkladu klawiszy lub zmieniac ich metoda prob i bledow. za to zamiast siedziec na niewygodnym krzeselku przed 19" mozna rozlozyc sie na kanapie, albo wlezc do lozeczka i grac na XX". za to mozna wziac konsole (szczegolnie nowa PS2) w plecak i skoczyc do kumpla na meczyk albo zeby sie poscigac. za to mozna praktycznie w kazda gre grac z kumplami (jednoczesnie!) nie przez net, ale popijajac piwko, szturchajac sie barkiem jak ktoremus idzie za dobrze. za to mozna sobie w koncu przypomniec za co kochamy gry - tak jak i filmy: za ta radosc jaka daje nam ich poznawanie, przechodzenie - niekoniecznie porownywanie czy u mnie chodzi lepiej niz u kumpla, przygladania sie kazdemu pikselowi czy efektowi.

Co do grafiki to tak się zachowuje przeciętny użytkownik tweaka i zresztą dobrze bo jest to forum maniaków sprzętu. Jak chcesz mieć super płynność na PC to możesz zmniejszyć detale, w końcu nie są one ważne tak? Jak chce się mieć wygodę taką jak na konsoli, wystarczy podłączyć TV, gamepada i walnąć się na kanapę, można też siedzieć przed kompem na fotelu, zamiast niewygodnym krzesełku ;)

Co do łażenia do kumpla z konsolą to ciekawy pomysł, choć osobiście wolę split screen, lub hot sit, bardziej obiektywne ;)

Tobie taki Rysiek Burns starczy na 3 lata. ale w co pograsz z kumplami jak wpadna do Ciebie na browca?

A co za problem pograć w Ryśka z qmplami przy piwku? tym bardziej że wyrównuje ono szanse :P

PC sie mocno trzyma - nie zaprzeczam. ale glownie dzieki temu, ze obecna generacja PC (sredniej klasy sprzet) jest gdzies tak 3-4 razy mocniejsza niz konsole 2G. i wiesz doskonale, ze te 3-4x to mocno zanizony wynik.

nadchodzace konsole beda mocniejsze niz kompy na chwile obecna. i wiem, ze kupisz next gena ;)

i zareczam, ze pokochasz te "glupie gierki"

PC też się mocno trzymał jak wchodziły konsole 2G mimo że też był od nich słabszy, zwyczajnie PC to bardzo rozpowszechniona maszyna także do gier i generuje wystarczający popyt by opłacało się na niego wydawać. Zresztą założę się że gdyby jakimś cudem (np. wysoko upierdliwym w crackowaniu starforcem) udało się powstrzymać plagę piractwa, to ranga tej platformy spokojnie dorównała, a być może przewyższyła konsole.

Poza tym wartość rynku gier PC jest (i mam nadzieję będzie jeszcze długo) niższa z powodu śmiesznych w stosunku do konsolowych cen gier, nie mówiąc już o bardzo dobrych pozycjach dołączanych do czasopism.

Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SD, za dlugie posty piszesz wiec juz nie bede cytowal tylko to co wychwycilem.

GTA III i wzwyz nie moga sie nawet rownac z GTA i GTA II jezeli chodzi o klase produktu (oczywiscie kazdy w swoim czasie).

Ja mowilem o przygodowkach, ktore zapoczatkowal rynek PC.

Jezeli tobie skakanie malpka sie podoba no to juz wjezdzamy na gusta i juz wiem dlaczego lecisz na PS2, czego nie mogles znalezc w PC :)

RBR niedorobiony na PC ??

Gdybym nie gral online to bym wrzyciu nie istalowal patcha bo nic nie zmienia.

GT4 niech cmoka RBR w tylek jezeli chodzi o symulator (o tym pisalem).

I jeszcze powiem za co nieznosze PS2.

Spierd*** taka gre jaka jest MAFIA.

Wiesniacka konsolka nie potrafi sobie dac rady z gra, z ktora radzil sobie sredni PC z 2002 roku.

Dalej juz nie czytalem - za dlugie posty piszesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie nmoe SamoDobro rozśmieszasz mnie..naprawde..nie czytałem co do literki twoich wypowiedzi (za długie jak juz ktos napisał) ale co to za porównania ze AoE3 to Dune 2 przerobiony??

w takim razie cofnij sie dalej:

Burnout przerobiony Test Drive lub NFS

Tekken itp przerobione Mortale

Halo 2 przerobiony Wolfenstein 3d

itd itp

przeciez to jest absurd!! w takim razie powiedz mi chociaz JEDNĄ kategorie gier którą WPROWADZIŁY konsole?? no dalej (ide o zakłąd ze nie powiesz bo wszytsko bylo juz kiedys przerobione nawet na C64)...takie argumenty są po prostu nie wiem..smieszne?? tragiczne??

pozatym moiwsz ze PoP wyszedł na PS2 i TAKZE na PC, King Kong wyszedł TAKZE na PC, NFS MW wyszedł TAKZE na PC...a moze odwrócimy sytuacje?? to ja ci napisze ze:

PoP wyszedl na PC i TAKZE na PS2

King Kong wyszedl na PC i TAKZE na PS2

NFS MW wyszedł na PC i TAKZE na PS2

i co teraz?? "miło ci"?? skąd wiesz co producenci mysleli robiąc te gry?? skad wiesz ze są podyktowane wpierw na PS2 i potem łaskawie na PC?? po prostu producenci robiąc gre ustalaja od razu na co bedzie przeznaczona

zeby nie bylo..mam tez PS2..tu i tu sa fajne gry..ale niesamowicie wku..ia mnie wywyzszanie sie konsolowców (nie twierdze ze Pctowcy są w porządku, ale jednak zawsze od konsolowców wychodzi "a wy nie macie ble ble ble..nasze gry są lepsze)...

przykład nowy X-box 360...czy to jakies cudo?? oczywiscie nowa fajna konsola niezla grafika, ale nikogo nie szokuje imho..przynjamniej mnie...jaki imho jest zrobiony myk w grach na Xa?? zaj..scie duzo bumpmappingu..i nagle wszycy pieją jakie to ładne...IDE O ZAKŁAD ze jesli gry beda powstawaly i na x360 i na PC to będą TAK SAMO wyglądały (a nawet na PC lepiej)..np. taki Oblivion...po drugie takie Kameo..czy konsolowcy mysla ze na PC taka gra by nie chodziła ładnie?? wezmy za przykład demko nature z 3dmarka 2001 (bardzo mi sie kojarzy Kameo z nature)..czy w nature jest brzydka grafa?? gdzież tam..latają motylki, drzewa się ruszają, trawa jest trawą..i co?? mam od 200 do 400FPSów..Twoim zdaniem nie starczy??ale wiadomo nikt nie wyda akurat Kameo na PC..bo exclusive

nawet śmiem podejrzewać iz to wlasnie konsole hamują rozwój PCta...poniewaz gra musi byc zrobiona aby dziala i na PC i na konsole..teraz po premierze x360 powinno sie odmienic wsio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SamoDobro

Ad2: No i co z tego jak pierwotnie jest to gra Pecetowa?

Ad3: wyscigi w miescie byly juz w nfs 2, w nocy rzeczywiscie bylo pierwsze w MC ale co z tego ?!! gdyby gry staly w miejscu to bys mial nadal glupi podzial gier :/ (ps: modowanie jest o wiele lepiej zrobione w nfs:u)

Ad5: Ze me co? nikt nie gral a GTA1 i 2? to skad w takim razie wziela sie czesc 3 i kolejne ?

Odnosnie halo, a jest moze cos z gatunku mmorpg ambitniejszego niz strzelanie ? na Pc jest multum madrzejszych tytulów, w ktore jednoczesnie gra nawet 2k osob (ogame.pl ;) przeciez grafika sie az tak nie liczy).

Co do "klonowosci" AoE, HL i innych to :lol2: :lol:

PS: nie porownoj Pecetowego BF2 do konsolowego bo to sie smieszne robi :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość SamoDobro

No a ja sobie ide teraz pograć w CS i Q3 po necie...

Aaa zabolało, co?:>

jednoczesnie? :blink:

aha - Quake ]I[ Arena jest na PS2 ;-)

poza tym kuknij w mojego siga - ja TEZ mam komputer

@lukk: skąd wiesz co producenci mysleli robiąc te gry?? skad wiesz ze są podyktowane wpierw na PS2 i potem łaskawie na PC??

np. roznice w dacie wydania na jedna i druga platforme?

zrozumcie, ze ja nie umniejszam roli PC jako sprzetu do gier. po prostu nie rozumiem po co kupowac co rok nowa grafike za cene nowej konsoli z kilkoma grami?

co do Half Life na PS2 - moim zdaniem (!) na PS2 wyglada co najmniej tak samo jak na PC wersja pierwotna. te same tekstury, te same postaci (modele) - wiecej misji (sa dodatkowe) jako plus. na PC HL1 nie skonczylem. grajac na PS2 przeszedlem ja cala (i stuknalem sie w leb jaki ja bylem glupi, ze nie skonczylem tego wczesniej)

bronicie tak zaciekle PC i gier na niego a jednoczesnie narzekacie na nude w grach. ja na ta nude nie narzekam. ot i caly problem.

wiekszosc pewnie widziala gierki na PS2 tylko w postaci filmikow. i rodzi sie stereotyp "glupich gier dla niemyslacych". ostatnie hity na PC faktycznie sa dla tych "jajoglowych": COD2, NFS:MW, FEAR - w tych grach trzeba faktycznie myslec i miec co najmniej doktorat zeby je skonczyc :mur:

na PC i na konsole wychodzi tyle samo bezmyslnych i glupich gier - z tym, ze PC ma jeszcze strategie (chociaz tu ostatnio biednie jak dla mnie - Civ 4 i nic poza tym - AoE mnie jakos nie kreci)

Edytowane przez SamoDobro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha - Quake ]I[ Arena jest na PS2 ;-)

Sorry ze to tak zabrzmi ale:

Nauczcie sie (konsolowcy) ze granie na konsoli z "genialnymi" botami to nie to samo co gra z zywym przeciwnikiem, wiec porownywanie multipleyerowego (bo o multi tu chodzi) Q3 z konsolowym (botowym) Q3 mija sie z celem.

To samo tyczy sie porowywania BF2 z konsoli do BF2 z PC. Co z tego ze na konsoli "technika" gry jest taka sama jak gra sie z bootami, czyli glupim przeciwnikiem. Gra single to co innego niz multi.

zrozumcie, ze ja nie umniejszam roli PC jako sprzetu do gier. po prostu nie rozumiem po co kupowac co rok nowa grafike za cene nowej konsoli z kilkoma grami?

buhahah ze co niby? a kto ci mowi abys kupowa high enda odrazu? Kupilem rok temu radka 9800xt, przerobilem na xt, podkrecilem troche i nadal gram w 1024x768 detale na maxa ( bez aa bo jakos mi nie rajcuje) , kupilem ja za mniej niz kosztowal wtedy ps2, cos twoja logika kuleje.

np. roznice w dacie wydania na jedna i druga platforme

No i co z tego :] nie jest to jednoznaczne z tym ze gra byla przewidziana jak glownie konsolowa a pc to tylko konwersja.

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość SamoDobro

Nauczcie sie (konsolowcy) ze granie na konsoli z "genialnymi" botami to nie to samo co gra z zywym przeciwnikiem, wiec porownywanie multipleyerowego (bo o multi tu chodzi) Q3 z konsolowym (botowym) Q3 mija sie z celem.

To samo tyczy sie porowywania BF2 z konsoli do BF2 z PC. Co z tego ze na konsoli "technika" gry jest taka sama jak gra sie z bootami, czyli glupim przeciwnikiem. Gra single to co innego niz multi.

sory, ze to tak zabrzmi, ale:

nauczcie sie pecetowcy, ze w PS2 jest cos takiego jak adapter sieciowy i taki Quake ]I[, BF2, Splinter Cell, MGS3:S MAJA TRYB SIECIOWY!!!

:mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur:

sterowanie w FPP padem to zupelnie inna sprawa

Edytowane przez SamoDobro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NETWORK ADAPTOR pozwoli Ci zagrać na Twojej PS2 w Internecie

Urządzenie posiada gniazdo typu RJ45 pozwalające podłączyć się bezpośrednio do sieci np. osiedlowej. Jeżeli natomiast masz NEOSTRADĘ podłączysz się do Internetu za pośrednictwem swojego PC (dzięki karcie sieciowej), który będzie pośredniczył w przesyłaniu danych.

Czyli co ? aby zagrac online na konsoli i tak musze miec kompa :lol2: Tez mi super multiplayer jak i tak musze miec wlaczonego kompa :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SamoDobro z tym narzekaniem na gry pecetowe to jest tak, ze na PS2 jeszcze wieksze gnioty wychodza.

Narzekamy na ta sytuacje co sie wyprawia. Czyli skonsolowanie/odmozdzenie/splycenie totalnie rozgrywki w ostatnich produkcjach (nie wszystkich).

Po prostu rynek gier poszedl w kierunku konsol, a na nich jak wiadomo chodzi o maksymalnie uproszczona rozrywke.

Sa developerzy-fascynaci, ktorzy nawet na konsole potrafia zrobic perelke (wspomniane przez Ciebie Resident Evil, GT4, niech bedzie burnout, PES) ale przyznaj, ze wiekszosc to naprawde gry totalnie pozbawione jakiejkolwiek glebi/czaru/inteligencji.

I teraz gry na PC zaczynaja przypominac wlasnie ten swietny trend, ktory sie wytworzyl.

Patrzy taki EA jak sie sprzedaje Burnout to po co robic Porshe 2 jak beda grali w niego tylko zatwardziali fani tej pierwszej czesci ?

Przeciez lepiej zrobic elotuningowego mołstłonteda i zyski beda jak z Burnouta.

Oczywiscie ich rozumiem ale potepiam za to te pieprzone konsole bo sa to platformy w 90% dla jak Ty to mowisz relaksu po ciezkiej pracy.

Aby nie musiec nic myslec, najlepiej nawet zamknac oczy i grac.

A mnie/nam pecetowcom przypominaja sie czasy gdzie gry mialy dusze, polot, glebie, przeslanie.

I pierwszy szok grafika, muzyka, akcja ulatuje po jakims czasie bo gra do czlowieka nie dotarla w takim stopniu jak kiedys.

Nie mowie, ze oprawa eye candy jest przeszkadzajka, NIE.

Jest potrzebna bo sam sie lapie czasami ze szczeka przy kolanach ale czyz np. MAFIA nie szokowala swoja oprawa 3 lata temu ?

I nie przeszkadzalo jej to wryc sie w beret wielu graczom.

A Syberia ?

Sami recenzenci uwazaja, ze na PS2 jest juz tylko cieniem oryginalu z PC.

Ilu graczy PC uwaza Syberie za gre wyjatkowa a ilu graczy PS2 tak uwaza ?

Jeszcze jedna kwestia o ktora zahaczylem w przypadku Syberii, a we wczesniejszym poscie o MAFIE i ich konwersje na konsole.

Nie ma gry na PS2 ktora jest konwersja z PC i zostala takim hitem jak pierwowzor (ew. prosze mi odswierzyc pamiec).

Na PC i owszem - PES, GTA3 i reszta, itd.

Jasne, ze znajdzie sie taki Driv3r za ktorego urwalbym leb u samej d*** kazdemu wiesniakowi, ktory sie wzial za ta konwersje (wogole za stworzenie tej gry). Na szczescie nie zepsuli legendy jedynki, ktora - no niech mnie - byla tworzona z mysla o PC :)

Ale sie rozpisalem :)

Mam kawe przy kompie i czas wiec luzno mysle i mam slowotok :)

Mozesz odpisywac nawet dlugimi postami. Mam czas do nocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.......A mnie/nam pecetowcom przypominaja sie czasy gdzie gry mialy dusze, polot, glebie, przeslanie.........

ehhhh :( O to właśnie chodzi....

A taka mała ciekawostka.. Ja i kilku moich znajomych właściwie nie potrafimy grać na konsolach... owszem co niektóży posiadamy je.. lecz gry na nich istniejące troche nas nudzą...

Należy pamiętać przecież że każdy człowiek ma inne, odmienne, indywidualne potrzeby i nawet w grach jest tak samo. Więc dla mnie to logiczne, że taki konsolowiec nażeka na PC (dość brutalnie moim zdaniem), jak i odwrotnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehhhh :( O to właśnie chodzi....

A taka mała ciekawostka.. Ja i kilku moich znajomych właściwie nie potrafimy grać na konsolach... owszem co niektóży posiadamy je.. lecz gry na nich istniejące troche nas nudzą...

Należy pamiętać przecież że każdy człowiek ma inne, odmienne, indywidualne potrzeby i nawet w grach jest tak samo. Więc dla mnie to logiczne, że taki konsolowiec nażeka na PC (dość brutalnie moim zdaniem), jak i odwrotnie...

dlatego ten temat i rozmowa tocząca się jest bezsensu, to tak jak by porównywac samochód z motocyklem, terenówke z porszakiem itd. każdy ma swoje gusta i o tym się nie dyskutuje.

Zawsze każda taka gadka prowadzi tylko do jednego pc VS konsole!

ATI VS NVIDIA itd.

szkoda tylko że przeważnie wypowiadają się fanboye i ludzie którzy z daną rzeczą nie mieli nic do czynienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi