Skocz do zawartości
kisiol

Pomocy Jak To Podkrecic

Rekomendowane odpowiedzi

wiem ze juz pisalem i szukalem na forum na ten temat moze i znalazlem ale jest to tak fachowo opisane ze nie rozumie mam sprzet taki

PROCEK- AMD ATHLON XP 1800+

Nazwa kodowa Palomino

PLYTA GLOWNA- GIGABYTE GA-7VA DDR AGPX8

WENTYLATOR- COOLMASTER SOCKET A

RAM- DDR 256MB KINGSTON

DYSK TWARDY- SEAGATE 40.0 GB BARRACUDA IV

KARTA GRAFICZNA- PINE GEFORCE4 MX440 64MB TV

jak to wszystko podkrecic probowalem programem easy tune5 ale cos nie wychodzi podkrecilem do AMD Athlon XP, 1666 MHz (11.5 x 145) 2000+

Napięcie rdzenia 1.75 V jak podkrece wiecej to procek lapie tem okolo 55 do 60 stopni bez grania i czesto kom sie restartuje o co w tym wszystkim chodzi prosze o pomoc tylko dokladnie bez fachowych okreslen i krok po kroku zgory bardzo dziekuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podkrecasz dla samego faktu, zeby jakis program/gra lepiej chodzila?

Wg mnie, raczej nie oplaca Ci sie krecic tego sprzetu. Procek pujdzie na 2,0 moze 2,1+ max i zrobi Ci w kompie piekarnik, nie napisales jakiego masz coolera, ale chybajakis kiepski. Ten gf mx440 to slaba karta na dzisiejsze czasy.... popodkreceniu bedzie nieco mniej slaba...

Sprzedaj grafe albo proca na allegro, doluz kaski i kup cos lepszego.

ps. komp moze Ci sie restartowac, z wielu powodow - cpu, pamieci, zasilacz, za wysoka temp.

Poczytaj troche tematow w FAQ

Edytowane przez RS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) ortografia

2) mam ten sam proc. stabilnie idzie do 1740MHz u mnie jest jak w sygnaturce (jak sie doczytasz :twisted:) czyli 1680 bo pamieci mnie ograniczaja. napiecie standardowe (1.75) cooler gdzies tam podawalem

aha mnoznik odblokowany (poszukaj a znajdziesz metode) a max z niego wycisnalem na kosci 333 to 200*8.5 chyba na 1.8. temp nie przekraczala 51 przy wietrzonej budzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) ortografia

2) mam ten sam proc. stabilnie idzie do 1740MHz u mnie jest jak w sygnaturce (jak sie doczytasz :twisted:) czyli 1680 bo pamieci mnie ograniczaja. napiecie standardowe (1.75) cooler gdzies tam podawalem

aha mnoznik odblokowany (poszukaj a znajdziesz metode) a max z niego wycisnalem na kosci 333 to 200*8.5 chyba na 1.8. temp nie przekraczala 51 przy wietrzonej budzie

1259293[/snapback]

mozesz bardzie szczegolowo gdzie to wszystko znalesc ten mnoznik i te kosci ja jeste laikiem w tych sprawach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak chcesz sie bawic(troche jest ale w koncu sie udaje) to na tomshardware.pl powinien lezec material jak odblokowac mnoznik w palomino. troche zabawy jest ale satysfakcja gwarantowana :wink:

i zawsze na noc mozna zapuscic mnoznik 6.5 i spac w ciszy :lol:

jakie masz pamieci sprawdzisz cpu-z ktory znajdziesz szukajac w google. pozostaje kwestia chlodzenia reszta materialu bedzie chyba w archiwalnym dziale forum.szukaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomshardware film tez jest ciekawy. duzo wiadomosci co i jak

cpu-z(instalka)

zakladka memory. jak masz 166 badz 200 frequency to zmniejszysz mnoznik (po odblokowaniu) a zwiekszysz szyne fsb.

edit:

tu masz film

Edytowane przez OrGiUsZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi