novaspace Opublikowano 5 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2005 Mam problem z końcówką mocy TDA 7384A. Otóż zrobiłem sobie wzmacniacz na owej końcówce i działał dobrze aż do momentu kiedy zaczął się sam wyłączać gdzieś po 8 miesiącach użytkowania. Zdiagnozowałem problem ale nie mogę go usunąć. Problem polega na tym, że jak ominę rezystor R1 na ST-BY to działa (wystarczy krótki zwarcie ścieżek, tak że 12V idzie na końcówkę bezpośrednio, a nie przez rezystor), ale tylko kilka minut i znów trzeba zrobić to samo. Aplikację końcówki można znaleźć pod tym adresem http://www.republika.pl/tda/TDA7384.PDF Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CZAKU Opublikowano 6 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2005 Jeśli dobrze odczytałem aplikacje to żeby układ był włączony na nóżce ST-BY musi być napięcie powyżej 3,5 V . Sprawdził bym także napięcie na nóżce MUTE żeby był dźwięk tez musi być napięcie powyżej 3,5 V . Mam nadzieje że sie nie pomyliłem :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
novaspace Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 Już chyba naprałiłem sprzęt. Zamieniłem, a raczej dodałem rezystor 10k równolegle do R1, więc teraz na R1 jest tylko 5k i działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CZAKU Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 Może na R1 był za duży spadek napięcia i dlatego układ się wyłączał ale skoro działa to już nie ma po co szukać dziury w całym . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...