Skocz do zawartości
funfel

asus p3bf i celek 1000

Rekomendowane odpowiedzi

moj mlodszy brat ma wysluzonego celka 400 na przejsciowce ppga, planuje mu zrobic maly upgrade i wsadzic tam celka 1000. mam wobec tego pytanie czy duza bedzie roznica w gierkach ???

asus p3bf

barracuda I 28GB

256 MB RAM

GF 2mx 400 64 MB 64-bit :( :( :(

rozumiem ze trzeba bedize przejscowke na soc370 fcpga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj tak da celek 400 na szynie 66mhz to coś okropnego ale wraz z kupne procka niech twój bart zaopatrzy się w lebszą karte to efekt murowany.

Acha i niech na przejściuwce nie szędzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj mlodszy brat ma wysluzonego celka 400 na przejsciowce ppga, planuje mu zrobic maly upgrade i wsadzic tam celka 1000. mam wobec tego pytanie czy duza bedzie roznica w gierkach ???

asus p3bf

barracuda I 28GB

256 MB RAM

GF 2mx 400 64 MB 64-bit  :(  :(  :(

Jak to celek tualatin to zapomnij. Chyba, że zrobisz moda tualatin - bx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..., planuje mu zrobic maly upgrade i wsadzic tam celka 1000. mam wobec tego pytanie czy duza bedzie roznica w gierkach ???

asus p3bf...

GF 2mx 400 64 MB 64-bit 

po 1 - jaka jest ta nowa karta graficzna jak jakas firmowa to powinna wytrzymac ostre przetaktowanie AGP do 89MHz - zmierzam do tego zeby dac jakiegos procka co chodzi na magistrali 133MHz - ale jezeli pamiatki sa jakies tandetne to od razu odpada :(

po 2 - jezeli na pkt 1 odpowiedz twierdzaca (karta graficzna markowa i pamiatki na 133MHz) to szukaj Celerona 800 ze steppingu cD0 (def. napiecie 1.75V) - one na boxowym coolerku chodzily na magistrali 133MHz czyli 8x133=1064 MHz

po 3 - jezeli chcesz procka do plyty na BX to szukaj Coppermine a nie Tualatin - czyli Celek 1000 a nie 1000A

po 4 - jezeli masz ta przejsciowke PPGA jakas firmowa to lepiej ja przerobic tak zeby obslugiwala procki FCPGA - http://www.tomshardware.pl/cpu/00q1/000229/index.html (niestety trzeba cos zrobic z 1 niewygodna nozka wylamac/zaizolowac) :!:

Kupiłes już tego Celka??? Bo jak tak i to jest Tualatin - to bedziesz musiał płyte również zmienić, bo na tej nie pójdzie.

nie do konca - jezeli to jest Celek 1000 a nie 1000A :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po 1 - jaka jest ta nowa karta graficzna jak jakas firmowa to powinna wytrzymac ostre przetaktowanie AGP do 89MHz - zmierzam do tego zeby dac jakiegos procka co chodzi na magistrali 133MHz - ale jezeli pamiatki sa jakies tandetne to od razu odpada :(

po 2 - jezeli na pkt 1 odpowiedz twierdzaca (karta graficzna markowa i pamiatki na 133MHz) to szukaj Celerona 800 ze steppingu cD0 (def. napiecie 1.75V) - one na boxowym coolerku chodzily na magistrali 133MHz czyli 8x133=1064 MHz

po 3 - jezeli chcesz procka do plyty na BX to szukaj Coppermine a nie Tualatin - czyli Celek 1000 a nie 1000A

po 4 - jezeli masz ta przejsciowke PPGA jakas firmowa to lepiej ja przerobic tak zeby obslugiwala procki FCPGA - http://www.tomshardware.pl/cpu/00q1/000229/index.html (niestety trzeba cos zrobic z 1 niewygodna nozka wylamac/zaizolowac) :!:

troche zakrecony ten artykul a ja jeszcze w ogole nie lutowalem wiec bedzie bezpieczniej jak kupie przejsciowke, ile ona moze kosztowac ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troche zakrecony ten artykul a ja jeszcze w ogole nie lutowalem wiec bedzie bezpieczniej jak kupie przejsciowke, ile ona moze kosztowac??

to zalezy jakiej firmy i z jakimi bajerami - jak firmowa np MSI/Asus/Abit i ze zworkami do ustawiania napiec to ze 2x wiecej niz jakis JamiconSPC370 bez tych zworek :!: (dokladnie to nie powiem bo raczej te lepsze dostepne tylko na rynku wtornym - czytaj gielda, Allegro)

jakbys nie dostal takiej ze zworkami do napiec to mozesz wymusic napiecie (o ile to bedzie konieczne) przez laczenie pinow procka - ja np laczylem piny Socketa na przejsciowce lakierem ELECTON 40AC, niektorzy lacza bezposrednio na procku np nawijajc cieniutki drucik miedziny na potrzebne piny itd :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...