jaro47 Opublikowano 6 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2005 Wczoraj zmieniłem chłodzienie na procesorze Athlon XP 2800+ ze standardowego na ThermalRight (miedziana konstrukcja z wentylem fi 80- temperatura proca spadła ok. 10stC). Wszystko było ok. grał mój syn w gry wypasione- komputer chodził non stop 3h- bez steresu 38stC na procu. Dzisiaj włączan komputer a ten załącza się na krótki czas i wyłącza nie zgłasza się żadne urządzenie. Kilka prób i nic- myślałem, że to grafa- wymieniłem na inną i nic. Wyłączyłem kabel zasilający (robiłem zworkę cmos) i zostawiłem komputer tak na 1h, włożyłem wtyk i wystartował- zgłosił cmos, check sum error- zignorowałem go i jestem w necie. Zasilacz mam nowy Cheftek 420, z dwoma wentylami i inne bajery. W czym problem- czy może mi ktoś pomóc Nigdy nie miałem problemów jak ten- co jest grane? :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 6 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2005 Wejdź do Biosu i poustawiaj wszystkie opcje. Skoro teraz działa to możliwe że to była tylko chwilowa niedyspozycja. Jakieś nagromadzone ładunki elektrostatyczne czy cuś. Jak problem będzie się powtarzał to daj znać. Pozdrawiam! BTW. Uziemione masz gniazdko (jest z bolcem?), bo jeśli nie to radzę cos z tym zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaro47 Opublikowano 6 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2005 Sprawa się wyjaśniła- problemem był wentylator, który ma regulacje obrotów, w tej chwili podłączyłem go do wejścia CPUFAN2, do CPUFAN1 podłączyłem inny wentylator i wszystko gra- czym grozi taki układ na przyszłość, rozumiem, że docelowo będę musiał chyba zamienić wentylatory rolami- z obudowy przerzucić na cooler CPU i odwrotnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 7 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2005 Sama zamiana niczym nie grozi. Może sobie tak działać, komp zapewne nie wstawał bo wiatrak nie zdążył się rozbujać i zadziałało zabezpieczenie przed zepsutym wentylem (płyta widzi obroty powyżej ok 1000, a u niektórych nawet bodajże 1200). Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaro47 Opublikowano 7 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2005 Zamieniłem wiatraki, z regulacją obrotów podłączyłęm pod inne gniazdo na płycie i działa wszystko aż miło. No przyznam się, że w pewnej chwili myślałem, że zniszczyłem swojego procka- uff. Cześć i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...