Skocz do zawartości
miodek

Czym Sie Kieruje Osoba Kupujaca Obudowe?

Rekomendowane odpowiedzi

Około tygodnia temu puściłem na sprzedaż bez ceny minimalnej obudowę Madtech Dragon I.

Smoczek ten poszedł za 157zł, co wydawało mi sie dość dziwne, z powodu dość niskiej ceny.

Drugiego smoczka (Madtech Dragon II) wystawiłem za 169zł, weszło na niego juz prawie 600 osob i nikt nie zdecydowal sie na kupno.

Dla porównania jakis cooltek agressor, niczym sie nie wyróżniający, czarny matowy lakier, jakies dziwne swiecidelka z przodu, co ma chyba ufo przypominac, w boku wbudowana jakas siateczka, srodek gorszy niz w codegenach, a cena po 1 (jednym) dniu licytacji wynosi juz 261zł.

Znów dla porównania obudowa CHIEFTEC BX 03-B-B-B z zasilaczem 360W tej samej firmy, puszczona 6 dni temu (1 dzien do konca aukcji) stoi na poziomie 255zł.

Na innej aukcji Tracer Diablo (podróbki thermaltake'a), który przyprawia mnie osobiście o mdłości został sprzedany w 9 sztukach, w tym po 126zł kazda.

Lubie bawic sie w modding obudow, dremelowanie, lakierowanie ich pozniej i polerke, ale jeśli te zrobione przeze mnie obudowy nawet za jakieś minimalne sumy nie beda schodziły, to będę musiał sobie raczej dać z tym spokój, bo niby co mam z nimi robic? Do piwnicy wywalac? Musze chociaz odzyskiwac sume, ktora inwestuje w dana budke, bo utrzymuje sie i tak z "normalnej" roboty.

Jeśli ktoś z was ma pomysł, co można zrobić, aby ludzie zaczeli zmoddowane przeze mnie budki kupować, to chętnie posłucham.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To raczej normalne :) markowe budy zawsze bedą miały większy zbyt, a to chociaz przez to ze maja gwarancje i renome.

Ja przynajmniej wolał bym dać za bude np. nie 169 tylko 250zł i mieć pewność ze nic sie z nią nie stanie a jak sie stanie zawsze jest ta roczna gwara. tak mi sie wydaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ta Twoja buda miodek z jakiej jest blachy? cos ala codegen? moze dlatego ludzie wola chiefteci bo sa solidniejsze i bardziej funkcjonalne

zapomniales tez o jednym waznym czynniku na allegro: sztuczne podbijanie ceny przez sprzedawce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do gwracji na bude, to hmm można wiedzieć co w budzie może padnąć (mówiłmy o normalnej budzie bez śweicidełek, lcf itp) ?

1261718[/snapback]

no wlasnie tez mnie zaskoczylo to stwierdzenie.

odrazu wyjasniam ze na obudowy nie ma gwarancji poniewaz moze ona ulec tylko uszkodzeniom mechanicznym ktore gwarancji nie podlegaja.gwarancje natomiast udziela sie na zasilacz i inne rzeczy znajdujace sie w niej -jako nazwijmy to dodatki

wlazlem na ta aukcje i stwierdzam ze buda fajnie wyglada ale niestety nie wiem dokladnie co to jest-nie ma zadnego zdjacia pokazujacego wnetrze obudowy-a to jest moim(i pewnie nie tylko moim) zdaniem najwazniejsze !!!

Edytowane przez Elpawlakos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja z chieftecami sie nie mam zamiaru w ogole porownywac

sa to markowe budy, w ktorych masz gwarancje jakosci

sam przeciez na codzien uzywam chiefteca

mi chodzi o to, czemu za takiego cooltek agressora ludzie daja ponad 260zl po 1 dniu toczenia sie aukcji

a przy konczacej sie aukcji ladnego chiefteca prawie nowego nie chca dac 250zl

mi chodzi o to czemu ludziska kupuja jak wariaci takiego tracera diablo, ktory wyglada po prostu strasznie

i nie wola 40zl dorzucic i kupic mojego smoka :-)

jestem osoba raczej racjonalna, przynajmniej tak mysle, nie żądam kosmicznych kwot za zmoddowane obudowy jak niektorzy na allegro (rekord to 1299zl)

jest na nich lakier metalik, który naprawde ładnie wygląda, co widać na zdjęciach

wzór smoka nawet tego drugiego - witrażu jest na pewno ładniejszy niż kwadrat

wiem, ze o gustach sie nie dyskutuje, ale komu sie podoba bardziej zielone deawoo tico niz czarny peugeot 206?

co do zdjecia srodka obudowy to nie glupi pomysl, jest co prawda standardowy jak na swoja klase, ale moze to pomoc w sprzedazy

jesli chodzi o gwarancje, to tutaj nie jestem do niej pewien

normalnie sprzedaje procki i nie raz przyszedl mi klient z polamanym prockiem lub powykrzywianymi pinami i mówił, ze procek nie dziala i mam mu wymienic

jak mam dawac gwarancje na lakier, ktory w sumie tez tylko mechanicznie mozna uszkodzic, to bede musial sie z upierdusami meczyc, a wtedy cena budki musiała by byc wieksza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

wiem, ze o gustach sie nie dyskutuje, ale komu sie podoba bardziej zielone deawoo tico niz czarny peugeot 206?

(...)

Zgadzam sie lecz roznica w cenie w tym przypadku jest wieksza niz w przypadku obudow. Czasem niestety wzgledy finansowe biora gore nad upodobaniami... Szczegolnie w naszych, polskich warunkach...

Co do tego Tracera to moim zdaniem pasuje on idealnie na stragan z kiczowatymi zabaweczkami made in china :-P

Podobnie jak reszta podrobek markowego sprzetu... (Manta, Mediatech, a ostatnio nawet lubiany przeze mnie kiedys A4tech).

Moim zdaniem gdybys wpisal tam cene dwukrotnie wyzsza to wcale nie bylaby (dla mnie) wygorowana, uwzgledniajac ogrom pracy ktory musiales wlozyc w ten projekt...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez ostatnio nad tym mysłałem, jednak troszke z innej strony. Chciałem kupić obudowe bez bajerów, dupereli, z ładnym prostym frontem, bez okienek itp itd. Jednym słowem bude do zmodownia!!! Jednak nie znajdzie takiej!!! Chyba ze Chiefteca za 500zl, którego bedzie mi szkoda pociąc ( do tego jakbym zepsuł... :(). Normalnie przesrane. Nie wiem co za łomy kupuja takie badziewia jak Diablo itp... totalna kaszana!!! Szczyt tandectwa. Co za radoś mieć budę taką jak 100tys inncyh osób. W końcu chodzi tu o to aby być orginalnym, niepowtarzalnym. Ludzie są coraz bardziej tępi...jednak można sie pochwalic przed kolegami ze ma sie ZMOTOFANOM obutofe z katodami i wiatraczkiem w koncu. Sam mam niespecialnie przerobioną obudowę, jednak zrobioną przez siebie z jakies normalnej budy.

Jakby ktoś znalazł taką obudowę jak pisałem - prostą i czekającą na moda, prosze pisać!!! Sam nie moge znaleść :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co za łomy kupuja takie badziewia jak Diablo itp... totalna kaszana!!! Szczyt tandectwa. Co za radoś mieć budę taką jak 100tys inncyh osób. W końcu chodzi tu o to aby być orginalnym, niepowtarzalnym. Ludzie są coraz bardziej tępi...jednak można sie pochwalic przed kolegami ze ma sie ZMOTOFANOM obutofe z katodami i wiatraczkiem w koncu. Sam mam niespecialnie przerobioną obudowę, jednak zrobioną przez siebie z jakies normalnej budy.

Hymm, well idąc Twoją logiką nie wiem po penis ludzie kupują białe tandentne obudowy, które wyglądają jak skrzynka betonu, powinni mieć coś niepowtarzalnego, a nie beton, który ma pierwsza lepsza firma z komputerami klasy p70MHz.

Tracer... dla kupującego n00ba to klasa taka jak dla Was Chiftec - myślicie, że oni wiedzą co to jest wogóle chiftec ? To jest poprostu "renoma" w sklepach z gotowymi kompami.

Twoje zmodowane obudowy - hymm imo wyglądają pięknie, ale ciekawe co bylo podstawą do jej zrobienia (jaka obudowa). Powiem Ci jedno - są takie osoby, które chcą widzieć tylko nówke w seryjnej produkcji bo wiedzą co kupują (np. ja). W życiu bym na tracera nie spojrzał, ale budą lian li bym nie pogardził. Także w życiu bym nie kupił czegoś używanego...

Logika pewnych osób na tym forum jak i również innych jest poprostu dziwna. Traktują obudowe inną niż wspomniany "beton", jako obudowe zmodowaną. Mylą pojęcia tak jak xpkator - one nie są modowane, tylko są w seryjnej produkcji robione od zera. Mają tylko inny wygląd czasem nawet niepowtarzalny. To, że tracer kopiuje obudowy na prawo i lewo to już sprawa tej firmy - może kiedyś za to beknie i oby. Ale zrozumcie, że nie każdy ma czas na przeróbke taką jak prezentuje miodek - poniktórych gów** obchodzi co to jest modding i chcą mieć obudowe, która ładnie wygląda i tyle. Z czego wykonana i przedewszystkim JAK wykonana nie jest ważna dla takich.

Miodek - jeśli byś dal worklog prezentujący wyczyny z pierwotną obudową a teraźniejszą - może by to coś dało LUB nawet mogłoby odsatraszyć potencjalnych klientów (wiadomo o co chodzi). Co mogę zasugerować - zdjęcie środka, większe okna - sam więcej nie wiem :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do pierwszego akapitu:

Kupuja po to aby zmodowac... żeby szary beton przestał nim być. Tak ja mysle. I sam mysle kupic jakiegos betona... jednak zadnego nie umie znaleśc. Powoli każda buda jest juz prawie zmodowana w sprzedaży. To mnie tlyko boli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybacz miodek, ale uważam, że robisz sobie małą reklamę. Ja wiem, że chcesz zarobić, ale zakładanie nowego topicu, zachwalanie własnej budy sprzedawanej na allegro i narzekanie na inne zakrawa na dojście do pewnego logicznego wyjaśnienia: poprzez ten topic chcesz sprzedać opisywany towar.

Peace.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybacz miodek, ale uważam, że robisz sobie małą reklamę. Ja wiem, że chcesz zarobić, ale zakładanie nowego topicu, zachwalanie własnej budy sprzedawanej na allegro i narzekanie na inne zakrawa na dojście do pewnego logicznego wyjaśnienia: poprzez ten topic chcesz sprzedać opisywany towar.

Peace.

1262831[/snapback]

W 100% Cię B) popieram. Midek też mi już podpadł :mur: w innych tematach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zostala urazona jego duma bo nie chca kupowac jego super budy za 500zl ;]

no coz... tak jak Nexer mowil ludzie ktorzy sa noobami kupuja po prostu oryginalna bude ktora sie czyms wyroznia [diodki,okienko,wentylatorek swiecacy] (dla nas to jest wiocha) a ludzie powazniejsi kupuja budy renomowanych firm i nie moduja ich bo same w sobie sa piekne lub kupuja je i przerabiaja

mozliwe ze buda miodka jest taka jakby po srodku i to dlatego nie zbije on na niej kokosow jak bill gates ;]

widocznie te obudowy kupują ludzie ze wsi wywalający gnój i chodzący ze słomą w butach (bez obrazy dla nikogo), bo tylko tacy lubią tandetne świecidełka z odpustu...

1262943[/snapback]

nie przesadzaj, bez takich ostrych slow ;]

ale na pewno dzieciak ktory bawi sie w allegro chetniej kupi obudowe tracera ktora ma szybke z kolorowym wentylatorkiem w srodku i jakims "bajeranckim" frontem, odpustowymi diodkami i roznymi kolorami bo po prostu mu sie to podoba

malo ludzi kupi takiego czarnego metalika z delikatnym smoczkiem na boku bo sami sobie moga tak zrobic :>

jesli juz ktos kupuje zmodowanego kompa to bedzie to komp "modowany fabrycznie"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reklama swoją drogą :) takiej budy tez bym nie kupił szczerze mówiąc ;) Chodzi tez o swoją prace ;)

Ma ktos taką bude jak wspominalem? Ma ktos linka do takowej?? Prostej z banalnym frontem. Może byc to nawet codenshit...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK zapomniałem dodac ;)... z płaskim frontem... Jednak za Silverstone nie chce placic ;) Tak sobie mysle i doszedłem do wniosku ze w zyciu takiej budy nie znajde, więc pozostaje mi szpachla ]:->

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Peace.

1262831[/snapback]

nie wiem czemu ktos przeniosl z moddingu na osla laczke ten temat

ktos naprawde probuje mi uprzykrzyc zycie tutaj

cokolwiek napisze w dziale moddingu to jest zle, temat zaloze o obudowach, to wywalaja go

gry pytam czy ktos z czytajacych topici chce kupic moja bude, to tez wywalaja to

boze, ale ludzie sa powaleni w dziale moddingu

probuje sie poradzic jakie obudowy robic abym mogl miec z tego zabawe, a przy okazji mogl tez sprzedac i nie tracic po 150zl na zrobienie obudowy, ktora do piwnicy wsadze, a ludzie tylko mysla ze ja specjalnie zalozylem ten topic tylko po to aby zarobic na tym

przy madtech dragon 1, ktory poszedl za 157zl na sam lakier wydalem ponad 50zł, nie wspominajac o tarczach do dremela, plexie no i samej obudowie...

sorry, ale jestescie po prostu chorzy na jakas dziwna zawisc!!!

w prl'u byla mniejsza cenzura niz tutaj!

Edytowane przez miodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miodek, kto jest tu chory? Może masz jakieś uprawnienia do stwierdzenia tego faktu? Pewnie jesteś lekarzem. :evil:

Jeżeli nie potrafisz funkcjonować w grupie, to może sam się zastanów nad swoją psychiką.

Widzę, że nie potrafiłeś wykorzystać szansy jaką ci dałem przenosząc temat z modyfikacji na oślą. Trzeba było od razu topic zamknąć. Co teraz czynię.

A ty na ochłonięcie dostajesz tydzień blokady pisania postów. Poczytaj forum, ochłoń.

Zobaczymy co będzie dalej. Tylko ostrzegam, każde wykroczenie, jakie popełnisz po uzyskaniu możliwości pisania zakończy się banem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...