BAŁWANIX Opublikowano 6 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2005 (edytowane) Witam! Mam zamiar podłączyć się radiowo(internet) do kolegi, kolega jest około 1,5km ode mnie i ma zamontowaną antenę szczelinową dookolną 17Db. Problem jest nastepujący- nie wiem czy zamawiać jakąś Yagę 18Db czy może kupić sam promiennik i zamontować go na czaszy od cyfry+(antena 65cm, zysk ok.23Db, pozostała mi po cyferce) - czy ta antena się nada?? I jaką kartę sieciową byście polecili. Proszę o szybkie odpowiedzi z góry dziękuję B) . Edytowane 7 Lutego 2005 przez BAŁWANIX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
booliczek Opublikowano 7 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2005 Yaga 18 dBi obleci, ale polecałbym firmowke a nie z numeracji allegro :) Antena cyfry + z promiennikiem na pewno nie bedzie miala 23 dBi (chyba ze z Allegro ;) ) na pewno 2 razy slabsza o ile nie gorzej (cos ponizej 20dBi) Wybierz co chcesz bo za promiennik Ci taniej wyjdzie jak jakis panel do tego kupisz tylko ze parabolka to taka srednio estetyczna :) Karta to np Planet WL-8305. Ale dzialalem tez na Tonze PC-2100 i tez sie nada :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BAŁWANIX Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 (edytowane) @booliczek dzięki za sugestie. Antena od C+ zdała egzamin, promiennik zamontowałem z Allegro- 40zł, antena ustawiona na ,,oko" i działa wszystko wyśmienicie, śnieg nie śnieg jedzie z pełną prędkością łącza :D . Odległość jest ok. 1500 metrów, a po drodze jakieś drzewa, krzaki i jakaś konstrukcja stalowa :lol: . Czyli tanim kosztem- promiennik(40zł), antena c+(free) i AP- DWL-900AP+ (240zł :unsure: ) można sobie postawić necik radiowo :) , a jeszcze będzie montowany prawdopodobnie 5km od bazy, także jestem w 99% pewien że na Antenie 110cm i promieniku też się uda , gdyż taka antena ma o wiele większy zysk niż 60cm z c+:rolleyes: . Pozdrawiam! Edytowane 18 Lutego 2005 przez BAŁWANIX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
booliczek Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 Na dwoch antenach 110 i do tego yagach to goscie z Interline na 110 km sie polaczyli :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BAŁWANIX Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 No ładnie, ale ja nie mam z kim na taką odległość :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKaSeKbP Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 Na dwoch antenach 110 i do tego yagach to goscie z Interline na 110 km sie polaczyli :) 1283807[/snapback] A jak sie ustawia anteny powiedzmy na 1km 10km ? Jakie są sposoby aby one były " wycelowane" w siebie? :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...