Skocz do zawartości
morgholm

Iptables - Kilka Pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam skonfigurowaną zaporę na iptables, wygląda to tak:

iptables -F iptables -t nat -Fiptables -P INPUT DROP

Dotąd chyba jasne. Dalej jest:

iptables -A INPUT -i ppp0 -p icmp --icmp-type echo-request -j ACCEPT

Mimo dopuszczenia odpowiedzi na echo-request, host nie odpowiada na pingi. Coś źle wpisałem?

Dalej dałem dopuszczenie połączeń już nawiązanych:

iptables -A INPUT -i ppp0 -p tcp -j ACCEPT -m state --state ESTABLISHEDiptables -A INPUT -i ppp0 -p udp -j ACCEPT -m state --state ESTABLISHEDiptables -A INPUT -i ppp0 -p icmp -j ACCEPT -m state --state ESTABLISHEDiptables -A INPUT -i ppp0 -p icmp -j ACCEPT -m state --state RELATED

I umożliwienie łączenia się z portem 22:

iptables -A INPUT -i ppp0 -p tcp -j ACCEPT -m state --state NEW --destination-port 22

Pierwszy problem jest taki, że host nie odpowiada na ping a powinien:

Chain INPUT (policy DROP)target     prot opt source               destination         ACCEPT     icmp --  anywhere             anywhere            icmp echo-request ACCEPT     tcp  --  anywhere             anywhere            state ESTABLISHED ACCEPT     udp  --  anywhere             anywhere            state ESTABLISHED ACCEPT     icmp --  anywhere             anywhere            state ESTABLISHED ACCEPT     icmp --  anywhere             anywhere            state RELATED ACCEPT     tcp  --  anywhere             anywhere            state NEW tcp dpt:ssh Chain FORWARD (policy ACCEPT)target     prot opt source               destination         Chain OUTPUT (policy ACCEPT)target     prot opt source               destination        

Pozatym zauważyłem problem z połączeniem z serwerami czatowymi np onetu, zgłasza on problem ze źle skonfigurowanym firewallem. Nie rozumiem za bardzo dlaczego, możliwe że serwer czat-s próbuje połączyc się z moim hostem. Czy pozwolenie mu na połączenie poprzez dodanie jego IP do łancucha INPUT jest bezpieczne? Wydaje mi się to mało eleganckie :blink: Jest jakaś inna metoda?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi