yacenty Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 odpisze sam sobie, prawdopodobnie wszystko bylo przez podkercona grafike - mega dziwne na razie komp chodzi 13 godzin bez przerwy i wsio jest ok ciekawy objaw pozdrawiam YacentY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 yacenty Grafę kręciłes Ty czy brat? Może mały ban na poczynania brata? :> :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacenty Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 (edytowane) yacenty Grafę kręciłes Ty czy brat? Może mały ban na poczynania brata? :> :) heh w tym momencie nie pamietam, ale jest duza szansa, ze sam sobie taki numer wywinalem :( ale mega dziwne zeby lekko podkrecona graika robila takie numery :) czyzby zasilaczowi brakowalo mocy? zobacze co bedzie po wlozeniu 2 kostki ramu edit: to nie byla grafika dzis po 16 godzinach pracy non stop znow komp wylaczyl sie sam :( kur$^&%% rece juz mi opadaja co tu moze byc? pozdrawiam YacentY Edytowane 23 Listopada 2005 przez yacenty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
desconosido Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 Czy ktoś używa na płyci K8N SLI Platinum dysk twardy SATA 2 ? Kupiłem dysk Seagate 7200.9 który jest na serial ATA 2 i mam z nim problem. Zainstalowałem system, jednak gdy podpiąłem drugi dysk na SATA 1 to nagle przestał komputer startować. Teraz co kilka uruchomień ładuje się system. Najczęsciej komp wisi przed ekranem ładowania się windowsa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 desconosido Ma włączone NCQ? Zobacz czy wyłączenie coś pomoże Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimmy007 Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 Mam Samsunga SpinPionta na SATAII i chodzi bez problemu. Ale pozostale dyski to niestety tylko ATA100, (jeden podpiety pod plyte a pozostale pod osobny kontroler na PCI) Mam wlaczone NCQ, z wylaczonym dzialalo wszystko tak samo. Moze po prostu Seagate nie lubi sie z kontrolerem. Keidys tak mialem z Maxtorem,ktory zawieszal mi sie pod plyta Abit'a. Skonczylo sie tym , ze w sklepei wymienili mi go na Seagate'a... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dawidsfuturx Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 Witam, zastanawiam sie nad tą najzwyklejszą wersją, czyli k8neo 4-f poczytałem troche i widze, ze raczej o htt300 nie ma co marzyc? czy sie myle? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawik Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 czy ktoś odpowie na moje wyżej zadane pytanie ? :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 Witam... mam takie pytanko..., kupiłem ostatnio płytę K8N Neo4-FI nForce4 Ultra ..., ale patrząc na zdjęcia w internecie płyta wygląda identycznie jak K8N Neo4-F ..., jak mogę sprawdzić czy to jest FI Ultra..., naklejka na tej płycie jest że to FI ale mam jakieś mieszane uczucie. Pozdrawiam... czy ktoś odpowie na moje wyżej zadane pytanie ? :mur:Wystarczyło wejść na stronę producenta u porównać opisy :? K8N Neo4-FI: http://www.msi.com.tw/program/products/mai...ail.php?UID=651 K8N Neo4-F: http://www.msi.com.tw/program/products/mai...ail.php?UID=652 Jaka jest różnica? Co więcej ma K8N Neo4-FI? » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « - 1 x IEEE 1394 port Nie mam tej płyty a różnicę znalazłem w chwilę po wejściu na te strony powyżej. Czekałeś 10 dni na odpowiedź zamiast samemu poszukać? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawik Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 Wystarczyło wejść na stronę producenta u porównać opisy :? K8N Neo4-FI: http://www.msi.com.tw/program/products/mai...ail.php?UID=651 K8N Neo4-F: http://www.msi.com.tw/program/products/mai...ail.php?UID=652 Jaka jest różnica? Co więcej ma K8N Neo4-FI? » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « - 1 x IEEE 1394 port Nie mam tej płyty a różnicę znalazłem w chwilę po wejściu na te strony powyżej. Czekałeś 10 dni na odpowiedź zamiast samemu poszukać? :blink: heh..., :] to znalazłem już dawno ale myslałem że się jeszcze może czymś różnić bo myliło mnie to, że ma np. przycisk do resetu biosu, a na zdjeciach FI tego przycisku nie ma :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 1 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2005 Zdjęcia na stronie mogą być nieaktualne. Mogli zmienić układ na PCB a nie zaktualizowali zdjęć. Recenzje na benchmark.pl MSI K8N Neo4-FI nForce4 Ultra: http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://...SI_Neo4-FI.html MSI K8N-SLI Platinium: http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://...MSI_K8NSLI.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cypher Opublikowano 3 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2005 (edytowane) Witam. Mam wielki problem z moją mobo (mam nadzieję, że jednak nie tak wielki, jak mi się wydaje). Otóż, praktycznie za każdym razem, gdy ustawię cokolwiek powyżej 9x270, po post-cie wyskakuje coś takiego: "Nvidia RAID bios... Detecting array...." Ale tak: wszystkie porty sata mam wyłączone, a macierz oczywiście też!! Dziś już nawet htt 250 nie mogę przekroczyć, bo się wszystko krzaczy :-| Próbowałem biosów 3.7, a teraz mam 5.06, absolutnie nic to nie zmienia. Raz jakimś cudem udało mi się uzyskać stabilność na 280, ale jeden MHz więcej i płyta stanęła. Po wyczyszczeniu biosa poszła na 270 i koniec :mur: Wymieniłem więc procesor, myśląc, że może on jest felerny. Ale jeśli venice 0521, który na epoxie kumpla leci spokojnie 300x9, u mnie na 270 nawet się nie zabootował, coś musi być nie tak z płytą. Flashowałem bios kilka razy i już mi ręce opadają :cry: Jeśli ktoś ma jakikolwiek pomysł, co do rozwiązania tego problemu, będę dozgonnie wdzięczny. Pozdrawiam, Cypher. Edytowane 3 Grudnia 2005 przez Cypher Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 3 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2005 spróbuj ustawić mnożnik HT na 3x, wyłącz agressive timings, spróbuj obniżyć mnoznik dla pamięci bo może one cię blokuja - kręciłes wg mojego poradnika ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cypher Opublikowano 3 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2005 (edytowane) To, co napisałeś, zrobiłem w pierwszej kolejności. Nawet HT x2 nic nie pomaga, a pamięci mają jeszcze spory zapas. To niestety nie to :-| Miałem jakiś czas temu epoxa 9npa+ i z nim nie było absolutnie żadnych problemów z wysokim htt. Używałem tego samego proca i pamięci, więc to wyklucza kilka możliwych problemów. Na abicie kn8 też nie było takich jaj - albo komp wstawał, albo nie. Nie wiem, czy trafiłem na jakiś wybrak, czy po prostu czegoś nie wiem :? Oby to drugie... Edytowane 3 Grudnia 2005 przez Cypher Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacenty Opublikowano 4 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2005 (edytowane) Witam! pewnie pamietacie moje problemy z kompem. ale dla przypomnienia byl sobie a64 venice 3000+ msi neo sli platinum 2*512mb PDP PC4800XBLK saphire x800gt@gto baska 7 200gb benq 1620 litek 52327s zasilacz topower p5 400w komp sobie spokojnie pomykal na fsb 300mhz az 2 tygodnie temu zresetowal mi sie przy 3dmarku 2001. rano odpalilem kompa i srednio co 3 godziny wylaczal sie, ale dosc specyficznie - wentyle zasilacza i te podpiete bezposrednio pod zasilacz sie krecili a komp nie chodzil, dioda na plycie sie swiecila. po czyms takim komp nie chcial sie kompletnie wlaczac, pomagalo jedynie wyciagniecie ramu. ktos zasugerowal spowolnienie kompa do defaulta, tak tez zrobilem, zrobilem rozne testy diagnostyczne - mem test doba bez bledu, sp2004 doba bez bledu, wiec raczej wszystko jest ok. mialem problem z glowy, az tu nagle brachol mi mowi ze w gierach (po ok 3-5min) komp sie wylacza ale po jakichs 15 min daje sie wlaczyc ponownie. co z nim ku%$#^$ sie dzieje? jak sie zaraz wku^**(& to poleci przez zamkniete okno. co z nim robic? co moze byc nie tak? prosze o jakas pomoc edit: kurna wymienilem pamiec na starego kingstona 333 komp sie wlaczyl i przy odpaleniu CoD2 wylaczyl sie i po chwili proba wlaczenia sie. wymienilem zasilacz na chiefteca 360df komp wogole nie chce sie wlaczyc wrocilem do topowera i raz sie wlacza raz nie, wyglada mi to na jakas zwale na lini zasilacz mobo - tak jakby od czasu do czasu cos nie stylako co to moze byc? jak myslicie co padlo tasma w zasialczu czy mobo? pozdrawiam YacentY Edytowane 4 Grudnia 2005 przez yacenty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacenty Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 ile mozna wolac za msi neo sli platinum? gwarancja do 08.2007? moze ktos jest chetny? pozdrawiam YacentY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 (edytowane) Czy ktoś na tej mobo ma doświadczenia z 2x1GB? Mógłby tu zajrzeć o służyć poradą?: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=162234&st=137 EDIT: Nowy BIOS 3.8 do wersji K8N SLI Platinum: http://www.msi.com.tw/program/support/bios...?UID=641&kind=1 * Update CPU micro code. * Improve compatibility problem with some AMD K8 Opteron cpu. Chyba nowe BIOSy pojawiły się też do innych wersji Edytowane 7 Grudnia 2005 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dawidsfuturx Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 mam wersje neo4-f i w cpu-z dziwne wachania napięcia średdnio o 0.05v, np powiedzmy od 1.408 do ok 1.45v, na wyższych modelach też takie coś macie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 mam wersje neo4-f i w cpu-z dziwne wachania napięcia średdnio o 0.05v, np powiedzmy od 1.408 do ok 1.45v, na wyższych modelach też takie coś macie?Ja na swojej też tak mam. Bazuję na ustawieniach vcore w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacenty Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 Nowy BIOS 3.8 do wersji K8N SLI Platinum: http://www.msi.com.tw/program/support/bios...?UID=641&kind=1 * Update CPU micro code. * Improve compatibility problem with some AMD K8 Opteron cpu. Chyba nowe BIOSy pojawiły się też do innych wersji probowales go? moze ktos inny wrzucal do siebie? btw: czy myslicie ze update biosu pomoze cos z moim problemem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monaro Opublikowano 9 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2005 (edytowane) Witam Od okolo miesiaca mam nastepujacy problem z komputerem. Po wlaczeniu kompa w dzien pojawia sie nastepujace okno Karta graficzna MSI 6600GT PC Express16 uruchamia sie na ustawieniach 300/600 a powinna 300/1000. Oczywiscie w trybie 3d grafa dziala 500/1000. Robie reset kompa i juz jest ok. Sprzet bez OC. Wczesniej chodzil przez 1/2 roku bez problemow. Oto konfig kompa: MSI K8N SLI Platinum Venice 3000 MSI 6600GT pcexpress16 2 napedy (cd+dvd) 1 HD Seagate 4 60GB ATA100 zasilacz NeoTec 440 Watt Maximus Nic sie nie zmienilo w konfiguracji kompa. niedoszedl zaden element. Probowalem juz wszystkiego. Format HD, instalka nowego WinXP SP2, zmiana roznych sterow (obecnie 81.95) i dalej to samo. Na 2 uruchomienia kompa przynajmniej 1 uruchomi sie z okienkiem Nvidii....Przewaznie problem wystepuje, gdy komp zostaje wlaczony w dzien po nocnym odpoczynku. Jakby ktos mial watpliwosci to nie wylaczam z tylu obudowy w zasilaczu doplyw pradu... Poza tym okienkiem komp dziala dobrze. W grach zero problemow. Wszystko dziala jak nalezy. Ale jednak cos jest nie tak skoro pojawia sie to okienko.... Szczerze mowiac watpie zeby to byla wina zasilacza i tutaj "porady" w stylu odlacz 1 naped itp. nic nie pomoga...Zasilacza przez 1/2 roku dzialal dobrze, a mija konfiguracja chyba nie jest jakas pradozerna. Sam juz nie wiem co z tym fantem zrobic. Boje siezeby mi cos nie padlo...nie wiem moze to wina grafy a moze plyty glownej? Moze plyta dostarcza za malo pradu do zlacza PCX16? Czytac umiem i wiem co tam Nvidia sugeruje ale na tej karcie nie ma dodatkowego zlacza zasilania. Ta grafa nie potrzebuje dodatkowego zasilania. Niestety nie mam innego zasilacza i nie bede mial jak sprawdzic jak uruchamia sie komp na innym. Wiec taka mozliwosc tez odpada.... Bardzo bym prosil o pomoc w tej sprawie i jak najszybciej, bo Neo konczy mi sie dzisiaj o polnocy wiec musze znac wasze zdanie do godz. 0.00 :) Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Edytowane 9 Grudnia 2005 przez Monaro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lateral Opublikowano 9 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2005 (edytowane) Za słaby zasilacz a w takiej sprawie to do "Zasilaczy" tam Ci odpowiedzą. ... Edytowane 9 Grudnia 2005 przez southorn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 10 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2005 probowales go? moze ktos inny wrzucal do siebie? btw: czy myslicie ze update biosu pomoze cos z moim problemem? Wgrałem ten bios 3.8 I tak: * zmieniono trochę zorganizowanie opcji w poszczególnych grupach (w porównaniu z 5.06) * ekran początkowy pokazuje, że bios obsługuje procesory wielordzeniowe (co chyba oczywiste), mój Venice jest odpowiednio wykrywany * napięcia dla pamięci: 2,50-2,85 (przynajmniej na moich tccd - ale czy bios je różnicuje zależnie od pamięci zainstalowanych?) * napięcia na procesorze: do 1,45 plus 3,3%; 6,6%; 9,9% * dzielniki: 100, 133, 166, 200, 216, 233, 250 * nie usunieto błędu jeszcze z poprzednich biosów (pisałem w tym wątku) że w przypadku SATA RAID0 WindowsXP nie jest w stanie zamknąć się ani zrestartować, zawisa na ekranie "Trwa zamykanie ..." Najnowsze sterowniki nVidia (6.70) nic nie dają. Powodem jest najprawdopodobniej BIOS kontrolera SATA w wersji 4.84 * komp na ustawieniach 9x311@1,45 div133 podniósł się i działa Ja wracam do 5.06, brak możliwości restartu komp dyskwalifikuje ten bios jak dla mnie. Osoby nie mające RAIDa mogą go potestować To tyle ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacenty Opublikowano 10 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2005 Wgrałem ten bios 3.8 [cut] Ja wracam do 5.06, brak możliwości restartu komp dyskwalifikuje ten bios jak dla mnie. Osoby nie mające RAIDa mogą go potestować To tyle ... tez go wgrałem :) i prawdopodobnie mój komp ożył :P jak na razie wszystko wyglada ze jest ok! ciekawe czy to tylko taki zbieg okoliczności, czy rzeczywiscie przeflaszowanie biosu przywrocilo kompowi stabilnosc? zaraz sproboje pobawic sie w normalne podkrecanie bo na razie dla testow mam 250mhz :P pozdrawiam YacentY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 10 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2005 yacenty Potestuj ten bios, zobacz czy wszystko OK, później zobacz znowu 5.06 Ja zawsze bios wgrywam z poziomu dosa z użyciem tych dodatkowych komend z FAQ co powoduje, że wgrywane są wszystkie jego części, także bootblock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 10 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2005 5.06 rządzi - tylko ciekawe czy dwurdzeniówki na nim ruszą :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 10 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2005 5.06 rządzi - tylko ciekawe czy dwurdzeniówki na nim ruszą :|To mnie martwi :? Ehh, żeby jakieś porządne nowsze wersje biosów modowanych się pojawiły... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacenty Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 To mnie martwi :? Ehh, żeby jakieś porządne nowsze wersje biosów modowanych się pojawiły...komp chodzi stabilnie :P udalo mi sie dojechac do 280mhz, na wiecej nie mam juz czasu, na 300mhz nie chcial isc bo oczywiscie bardzo dobre pamieci PDP pc4800 nie pociagna 300mhz :( lipa ze hej reszte relacji zdam pozniej :P ogolnie uwazam ten bios za dobry, ale bez rewelacji :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 udalo mi sie dojechac do 280mhz, na wiecej nie mam juz czasu, na 300mhz nie chcial isc bo oczywiscie bardzo dobre pamieci PDP pc4800 nie pociagna 300mhz :(Od tego są dzielniki dla pamięci. Mało które robią 300MHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacenty Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Od tego są dzielniki dla pamięci. Mało które robią 300MHzto wiem ze malo ktore robia 300, ale malo ktore maja na sobie napisane 300 i kosztuja 900zl chyba w koncu je odesle do sprzedawcy bo mam juz tego dosc, zobacze jak przez ten tydzien beda smigac i wtedy sie zastanowie, najgorsze jest to ze nie mam jakiegos kompa na ktorym moglbym sprawdzic czy to moze moj komp cos nie daje rady czy te kostki :) co do tego nowego biosu to mniej jakos tych podzielnikow, zobacze moze w nastepny weekend puszcze je na dzielniku 166 i bede zmienial timingi zobaczymy co sie uda (o ile wogole znajde na to czas) tak czy inaczej wielki fuks ze ta plyta dziala jak nalezy bo juz ja mialem spisana na straty :P oby teraz juz dzialala ok :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...