woocash_lp Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 @netes sprobuj 5.06, na pierwszej stronie masz link do niego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 @netes sprobuj 5.06, na pierwszej stronie masz link do niego5.06 pasuje do MSI K8N Neo4 Platinum? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netes Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 @woocash_lp Czy ten BIOS pasuje do Neo4? Bo mi się widzi, że chyba nie bardzo :-). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woocash_lp Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Myslalem, ze ten bios pasuje do wszystki k8n Jezeli nie to sorry, ze wprowadzenie bledu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 Wgrałem ten bios 3.8 (...) * nie usunieto błędu jeszcze z poprzednich biosów (pisałem w tym wątku) że w przypadku SATA RAID0 WindowsXP nie jest w stanie zamknąć się ani zrestartować, zawisa na ekranie "Trwa zamykanie ..." Najnowsze sterowniki nVidia (6.70) nic nie dają. Powodem jest najprawdopodobniej BIOS kontrolera SATA w wersji 4.84 Ja wracam do 5.06, brak możliwości restartu komp dyskwalifikuje ten bios jak dla mnie. Osoby nie mające RAIDa mogą go potestować To tyle ... Opisałem swój problem w mailu do MSI Polska. Oto co mi odpisali: Witam, Spotkałem się kiedyś z podobnym przypadkiem i jedynym rozwiązaniem w przypadku zastosowania nowego BIOS-u kontrolera była ponowna instalacja systemu operacyjnego. Jeżeli ma Pan taką możliwość proszę to zweryfikować. Czyli po kolei: uaktualnić BIOS płyty, zainstalować system, zainstalować sterowniki do chipsetu Nvidia w wersji 6.70 (http://www.nvidia.com/object/nforce_nf4_winxp32_amd_6.70.html). Jeżeli kontroler jest ustawiony w trybie RAID, to w momecie instalacji systemu operacyjnego proszę użyć dyskietki, na którą proszę przekopiować zawartość katalogu \IDE\WinXP\sataraid\ (po rozpakowaniu archiwum nForce4_amd_6.70_winxp2k_international.exe). Ponadto załączam najnowszy BIOS dla płyty K8N SLI Platinum (MS-7100). Format systemu, ehhh :? Niech ktoś przetestuje ten bios 3.91. Jestem w pracy, nie moge tego zrobić. A wrócę późno do domu, w piątek po pracy wyjeżdżam na weekend itd ;) Taki zły to ten bios 3.91 nie jest. Komp restartuje się i zamyka bez problemu. I obsługuje procesory wielordzeniowe. Jego minusy: * napięcia dla pamięci: 2,50-2,85 (mniej niż 5.06b) * napięcia na procesorze: do 1,45 plus 3,3%; 6,6%; 9,9% (to samo co 5.06b) * dzielniki: 100, 133, 166, 200, 216, 233, 250 (mniej niż 5.06b) ale jak widać niżej komp daje się podkręcać ..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimmy007 Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 Taki zły to ten bios 3.91 nie jest. jak widać niżej komp daje się podkręcać ..... Do ilu udalo Ci sie podniesc FSB? Jak stabilnosc po podkreceniu? Mozna ustawic w Biosie wysokie FSB i komp bootuje? Nie trzeba znieniac ustawin np clockgenem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 Do ilu udalo Ci sie podniesc FSB? Jak stabilnosc po podkreceniu? Mozna ustawic w Biosie wysokie FSB i komp bootuje? Nie trzeba znieniac ustawin np clockgenem?Nie testowałem tego biosu dokładnie. Nie mam czasu :( To co widać na screenie to wszystko co udało mi się zrobić :oops: Nigdy nie korzystałem z Clockgena, wszystkie ustawienia definiuję w biosie. Będę mógł napisać więcej gdy znajdę czas na kompa w domu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 też wrzuciłem 3.91 - przy 4 modułach 512 i braku dzielnika 120/143 z dużo nie poszaleje ale procek bez problemu chodzi na 2.82G/1.42V więcej nie testowałem i raczej nie będe testował - nie mam na to czasu ani potrzeby :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netes Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 A jest może do K8N Neo4 Platinum jakiś BIOS z większą ilością dzielników niż standardowo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 (edytowane) Założyłem Revolteca na NB, wszystko fajnie cacy tylko temp. wcale nie mam jak wszyscy podają ~40*C tylko bardziej ~65*C, czasem potrafi dobić do 70*C :mur: 3k rpm napięcie rdzenia 1.5V HTT 280 EDIT: dałem dodatkowy nawiew z AC TC 80mm i temp max to 60*C, ale to ciągle jest wysoka temp. :mur: Edytowane 7 Stycznia 2006 przez Greg_1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orson Opublikowano 7 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2006 witam ... szukam zamiennika wiatraka na NB więc w związku z tym moje pytanie: Założyłem Revolteca na NB ten ?? czy inni (którzy jak zakładam z twojego postu też założyli ten wiatrak) mogą potwierdzić że mają 40*C ?? czym sprawdzacie ?? bo temp z biosu to nie jest NB tylko wewnątrz budy ... Może ktoś zna coś innego co by tam pasowało ? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 7 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2006 Tak to ten, a wszyscy tzn. w topicu o zamiennym chłodzeniu na DFI ale przecież to jest też nF4 (http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=169180) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netes Opublikowano 8 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2006 (edytowane) Ja mam założonego Zalmana NB47, tyle, że musiałem mu wyciąć parę żeberek, bo mi się grafika nie mieściła, ale podczas stresu nie parzy w paluchy, tak na dotyk ma góra 40-50*. EDIT: Mam pytanie, czy ktoś wie jak zmierzyć miernikiem napięcie proca na K8N Neo4? Link z FAQ nie działa, a zależy mi na tym, bo świrują mi odczyty w CPU-Z ;-) Edytowane 8 Stycznia 2006 przez netes Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZarZax Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 Czy maa ktoś może zasilacz 20 pin podłączony do tej płyty (sli platinium)z przejściówka na 24? Jaka stabilność? Działa wogóle bez dodatkowych 4? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacenty Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 Czy maa ktoś może zasilacz 20 pin podłączony do tej płyty (sli platinium)z przejściówka na 24? Jaka stabilność? Działa wogóle bez dodatkowych 4? Pozdrawiam ja mam topowera p5 400w dziala spoko co zreszta widac w sigu :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 Yacenty Którą dokładnie wersję płyty masz? SLI Platinum czy NEO4 Platinum? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZarZax Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 Ale na 20 czy z przejściówką 24 <_< ??? Myślę nad tą mobo i gf7800gt od pny ale zasilacza mi się jakoś nie widzi wymieniać :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacenty Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 moja plytka to msi neo sli platinum (jak w podpisie) na biosie 5.06 obecnie co do zasilacza to jest wpiety na 20pin bez zadnej przelotki pozdrawiam YacentY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 U mnie tez 20pin i wszystko smiga... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 (edytowane) Ale przecież przejściówka z 20pin na 24piny nic nie da http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=104130 Tu jest ten problem poruszony w 1 poście :P Edytowane 10 Stycznia 2006 przez Greg_1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 moja plytka to msi neo sli platinum (jak w podpisie) na biosie 5.06 obecnie (...) Która to?: http://www.msi.com.tw/program/products/mai...39%20(AMD%20K8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacenty Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 Która to?: http://www.msi.com.tw/program/products/mai...39%20(AMD%20K8) http://www.msi.com.tw/program/products/mai...ail.php?UID=641 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 http://www.msi.com.tw/program/products/mai...ail.php?UID=641I wszytko jasne ;) To "Neo" w nazwie, którego notabene producent jej nie nadał, mnie zmyliło ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacenty Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 ah, ale gdzies po sklepach bylo i w kliku innych miejscach i tak mi sie jakos przykleilo podswiadomie dzieki za wyprowadzenie z bledu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TrueVanDal Opublikowano 14 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2006 Witam, mam nadzieję że dobrze trafiłem. Zmieniłem kompa na to co w podpisie i niby wszystko gra...ale nie do końca ;). Nurtuje mnie to że podczas włączania kompa "memory test" trawa strasznie długo. Czekam sobie dobrych kilkanaście sekund. Pewnie przyjąłbym że tak ma być ale na starej płycie (notabene też MSI, a konkretniej K7T266Pro2-A i 768MB ramu) trawało to znacznie krócej :blink: . Nie wiem ocb. Komp oczywiście nie kręcony, ustawienia w biosie na default. Szyna HT 5x, FSB 200MHz. Komp wprawdzie chodzi i nie przejawia oznak niedomagania ale trochę to dziwne. Może w biosie jest jakaś opcja odpowiedzialna za szybkość tego tesu? Quick Boot mam wyłączone ale chyba przy włączonym to by całkowicie olewał ten test. Jeżeli ktoś już tak miał i wie co z tym zrobić to byłbym wdzięczny za pomoc. Jeszcze pytanko do Cool'n'Quiet: Żeby to działało potrzebne są stery ze strony AMD, rozumiem że te: AMD Athlon™ 64 Processor Driver for Windows XP and Windows Server 2003 Version (exe) 1.2.2.2 , ale przy nich nie ma nic o Cool'n'Quiet napisane :unsure: . No i jak mam Winde z SP1 to też będzie działać? (napisane jest że wymaga SP2...). No i na koniec, czy będzie można w prosty sposób włączać tą opcję i wyłączać z poziomu Windy? Wiem że pytania może lamerskie dla niektórych ale na platformnie A64 znam się jak kura na pieprzu ;). Pozdro 4 all. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netes Opublikowano 14 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2006 Włącz Quick Boot-a :-P. Co do sterownika to skoro napisane jest, że wymaga SP2, to zainstaluj go. Cool'n'Quiet włączasz w BIOSie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TrueVanDal Opublikowano 14 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2006 Ten quick boot to powoduje?? A mi się zdaje że on to całkowicie pomija :unsure: . No nic później sprawdzę, teraz mam inne sprawy na łbie ;). Nara. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_q_b_a_ Opublikowano 14 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2006 Zawsze tak jest, jak masz wyłączony Quick Boot to komputer testuje pamięć przy uruchamianiu i to zawsze długo trwa. Dlatego zawsze ustawia się Quick Boot na włączony, bo po co ma to komputer robić :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TrueVanDal Opublikowano 14 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2006 Owszem, macie raję. Po prostu zdziwiłem się że trwa to znacznie dłużej na szybszym kompie i z mniejszą ilością ramu niż na moim starszym, słabszym sprzęcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 14 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2006 (...) Cool'n'Quiet włączasz w BIOSie.Po zainstalowaniu sterowników do C&C, aktywowaniu C&C w biosie trzeba też w "Opcjach zasilania" wybrać "Minimalne zarządzanie energią". Można więc włączać i wyłączać C&C pod Win zmieniając tę opcję w "Opcjach zasilania" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...