Adokit Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Mam małe pytanko do was, chodzi o napiecie procka czy normalne jest ze to napiecie cały czas skacze np w cpu-z wacha sie od 1.440-1.505. w biosie mam ustawione 1,400 +6.6% co daje 1.492 V Nie wiem jake jest naprwde napiecie na Procku.... wszystko idzie 265x9 memki na 166 i moze da sie wiecej ale pluje mi sie Sp2004 i wywala errory a Super Pi przechodzi testy. Sp2004 umnie stabilne było na 255x9 1.425+3,3% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 (edytowane) W FAQ'u jest napisane że przy b.słabej k. graf. na PCI komp może nie wstać. Jaka powinnabyć grafa na PCI żeby komp wstał :?: Może Matrox G200 :?: Edytowane 12 Marca 2006 przez Greg_1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 thx za info - chyba trzeba zamówić nową płytę :-) A nie lepiej DFI Infinity albo Epox 9NPA+ Ultra? do jakiej kwoty chcesz mobo? widzę, że jesteś z Wawy :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netes Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 @Adokit To zupełnie normalne zjawisko, nie masz się czym przejmować :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wierzba25 Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 (edytowane) A nie lepiej DFI Infinity albo Epox 9NPA+ Ultra? do jakiej kwoty chcesz mobo? widzę, że jesteś z Wawy :-P Wiesz - w hurtowni będzie mnie kosztowała niecałe 300zł i dużo więcej nie zamierzam wydać bo mam kilka ważniejszych wydatków ostatnio. Jestem z wawy a co? Edytowane 12 Marca 2006 przez Wierzba25 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 Epox jest za 380 zł,a w sklepach netowych po 350 zł... a klasa płyt to już inna liga :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adokit Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 @Adokit To zupełnie normalne zjawisko, nie masz się czym przejmować :) Dzięki "netes" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adokit Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 A to znów ja... Odnośnie napiecia Vcore jaką mam wartość wziąć za ta rzeczywista?-lub najbardziej zbliżoba jesli w cpu-z te wartosci mi skaczą i ciagle sie zminaja? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vatzeque Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 A to znów ja... Odnośnie napiecia Vcore jaką mam wartość wziąć za ta rzeczywista?-lub najbardziej zbliżoba jesli w cpu-z te wartosci mi skaczą i ciagle sie zminaja? Pod uwagę bierzesz tą coś sobie ustawił w BIOSie <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netes Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Mylisz się @Vatzeque... najbardziej zbliżone do rzeczywistych są wskazania CPU-Z, najlepiej je sobie uśrednić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adokit Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 @netes No właśnie jak uśrednie to wynik jest dziwny bo jak w Biosie jest 1,492 a po usrednieniu wyjdzie 1,47 to w sumie nie jest duża róznica ale jednak jest. A moze ktos wie jak zmierzyc je miernikiem to moze Andy wtedy zamieściłby na 1 stronie i było by łatwo sprawdzić? Bo ja to moze nie jestem demonem OC :razz: i pewnie nigdy nie bede ale powoli próbuje i z tego co czytałem to Vcore to wazna sprawa, Mój proc spokojnie na 255x9 a potem cos mu wali i nie wiem jak z tym napieciem i troche mnie to martwi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netes Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 BIOSy MSI zawyżają napięcie (tzn. podają wyższe niż jest w rzeczywistości). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 A moze ktos wie jak zmierzyc je miernikiem to moze Andy wtedy zamieściłby na 1 stronie i było by łatwo sprawdzić?Kilka razy juz o to w tym wątku pytałem. Bez odpowiedzi :( Niestety, bo sam jestem ciekaw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adokit Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 No własnie ja juz szukałem nie raz ale nigdzie nie ma takich info. Napewno to da sie zmirzyć i podejrzewam że pewnie dośc łatwo spróbuje napisac do MSI czy da sie cos takiego zrobić. Ja mi odpisza to dam znać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netes Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Jest to na pewno sprawa banalna, ale nikomu się nie chce siedzieć i dziubać ;-), ja się do tego przymierzałem, ale nie bardzo mam kiedy się za to zabrać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffels Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Ktorą płytę byście mi polecili: Epoxa 9NPA+ ultra czy MSI K8N Neo4 Platinum? Do tej pory byłem zdecydowany na epoxa ale dowiedziałem sie, że występuje tam problem z GF7800 a właściwie jego długościa - zasłania gniazda ide. I teraz mam mętlik w głowie i nie wim co wybrać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimi85 Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Witam! Jestem nowym urzytkownikiem forum (w sumie czytam ja od dłuższego czasu ale dopiero sie zarejstrowałem by zapytac sie was o kilka spraw). jaki najlpeszy BIOS do MSI SLI Platinium chodzi mi o o/c (kupiłem własnie ta płytke i wogóle przesiadam się w konczu na A64)? Na forum mnóstwo różnych biosów a ja już nie łapie który najnowszy i najlepszy do o/c :( na forum znalazłem bios Murdocka a w najnowszym chipie jakiegoś Mad Ballastix? Jakie sa pewne ustawienia na tym biosie (mnożniki, szyny fsb etc)? Nie podkrecałem jeszcze A64 a przeczytałem trochę o tym ale nie kce mi się od podstawowych ustawien jechać. Dzieki z góry za odpowiedź, linki etc. PS. Czy przesiadka na A64 jest jeszcze sensowna? ja wychodze z założenia że ddr2 to nic szczególnie ciekawego i wstrzymac sie do ddr3 a procki z 2 rdzeniami kupie pod 939 jak juz bedą w normalnych cenach:) Czy duża róznica w wydajności (z o/c i bez) miedzy a 3000 venice a 3700san diego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 jimi85 Jeśli chodzi o BIOS'y przejrzyj ostatnie strony tego wątku. Pisałem o BIOSach Murdoka z niemieckiego forum MSI. Ja go używam i do moich celów się sprawdza Jak komputer da się podkręcić zależy od konkretnych egzemplarzy komponentów, konkretnego procesora, konkretnych pamięci, trudno wyrokować "na sucho" Poradnik jak kręcić jest tutaj: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=108869 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Ktorą płytę byście mi polecili: Epoxa 9NPA+ ultra czy MSI K8N Neo4 Platinum? Do tej pory byłem zdecydowany na epoxa ale dowiedziałem sie, że występuje tam problem z GF7800 a właściwie jego długościa - zasłania gniazda ide. I teraz mam mętlik w głowie i nie wim co wybrać. bierz 7900GT i będzie po problemie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czasami Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 czesc mam pytanie ma ktos zamontowanego na NB zalmana ZM-NB47J jak chodzi wtedy plyta na tym chlodzeniu mostka czy sie wiesza itp i czy jest jakis program sprawdzajacy temp na NB w MSI K8N Platinium bo szukalem na forach i na googlach i nie znalazlem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 Żaden program ci nie poda temp NB na tej mobo bo poprostu nie ma w NB czujnika temp. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netes Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 @czasami Ja mam na mostku NB47 i nie narzekam, musiałem mu wyciąć 4 żeberka żeby się karta zmieściła, ale daje radę nawet bez dodatkowego nawiewu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pr0fesor Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 (edytowane) Cześc.Nie będe zakładal nowego tematu to walne go tutaj.Mam problem z mobo msi k8ne4@platinium przerobiną biosem mod by murdok:D.Problem polega na tym iż,podczas normalnej pracy w windzie obciążając kompa np grą ale nie zawsze komputer mi sie zwiesza lbo wali blue screena.Po ponownym uruchomieniu kompa płyta nie wykrywa mi dysku:/Pomaga dopiero clear cmos.Najlepsze jest to że po obciążając kompa programem sp2004 nic sie nie dzieje.Nie wiem co robić.Memki sprawdzane memtestem wszystko ok,procek też po oc śmiga. Proszę o pomoc p.s.Dysk to 120gb baracuda z 8mb cachem 7200obr. Edytowane 21 Marca 2006 przez pr0fesor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netes Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 Sprawdź pamięć GoldMemory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimi85 Opublikowano 22 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2006 Witam Mam pytanie: chce kupic dysk SATA II i podpiac go do MSI SLI Platinium. Czy WindowsXP przt instalacji potrzebuje dodatkowych sterowników aby wykryc dysk SATA na tej płycie? Potrzeban jest dyskietka z driverami podczas instalacji? Jeśli tak to mogłby ktoś podac linka albo wysłac je na email: jimi85@op.pl? Z góry dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netes Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 Mój XP 64bit nie wymagał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimi85 Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 POMOCY!!!!!!!!! Dostałem płytkę (MSI SLI PLATINUM) z allegro i jest taki patent: Windows śmiga aż miło, sterownik karta wszytko ok! działa przechodzi benchmarki, ale do BIOSu nie moge wiejśc!!! Na oryginalnym biosie, na najnowszym, nawet modzie nie moge wejśc do biosu! Update robiłem z DOS i prze LiveUpdate i nic. Wciskam DEL a tu zawiecha - migocze kursor w lewym górnym rogu ekranu!! Restart i działa tzn jak nie wcisne DEL to ładuje Windows i wszytko smiga ALE JAK CHCE BIOSUUU !!!! Nie wiem o co chodzi jutro ze sprzedajcym sie skontaktuje bo mam gwarancji 45dni i nie mam pojęcia co sie dzieje! Sprawdzałem wszytko zmieniłem moje Geil 2x 512MB 500MHz na 1xKingston 512MB 400Mhz nic, 6800GT na x700 też nic, SATA na ATA także nic. Poodpinałem zbędne rzeczy także nic nic nie zmieniło! Cały czas to samo! Diody przy USB (te do diagnozy płyty) nic nie pokazują tzn wszytkie 4 świecą się na zielono. Speaker też oki. Świeci się jakaś niebieska dioda nad baterią i nie wiem co oznacza (ponoc że płyta ma napięcie). BŁAGAM O POMOC BO NIE WYRABIAM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 24 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2006 niebieska dioda nad baterią pokazuje napięcie na pamieciach - świeci ciemniej/jaśniej w zalezności od ustawionego (przy 3.1V ciezko w nocy wytrzymać) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimi85 Opublikowano 24 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2006 (edytowane) przynajmniej to wiem:) kurde nikt nie wie co sie dzieje! na [ciach!]ym jest topic, na MSI poland i global też założyłem topiki i pupa! nic każdy żebym sprawdził kablem, proca, dysk etc ale ja to zrobiłem! poodłanczałem wsyztko sprawdzałem w dualu, singlu, inny proc, ram, grafika, dysk! nic cmos reset nic, wyładowanie kondensatorów też nic. Windows działa stabilnie wszko śmga jak nowe ale Bios mam mnie gdzieś! Edytowane 24 Marca 2006 przez jimi85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 24 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2006 (edytowane) Spróbuj wgrać z poziomu DOSa najnowszy oficjalny BIOS z tymi przełącznikami np: AWFL833D.EXE W7100NMS.506 /Wb /cc /cd /cp (dodatkowe parametry umożliwiają flashowanie bootblock'a BIOSa) Jeśli to nie pomoże, to kontaktuj się ze sprzedającym płytę, niech coś z tym zrobi. W końcu sprzedawał sprawny sprzęt Możesz też spróbować skontaktować się z polskim oddziałem MSI: info@msi-polska.pl BTW: na płycie nie ma jakiejś zworki blokującej wejście do BIOSu? Edytowane 24 Marca 2006 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...