seba1983 Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 na chipsecie maly wentylatorek a wyje za 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 (edytowane) na chipsecie maly wentylatorek a wyje za 3AFAIK nie da się tym wyjcem sterować. A szkoda. Choć z drugiej strony chipset nie ma miernika temperatury więc trudno byłoby ocenić czy spowolniony wentyl nie powodowałby przegrzewania chipsetu. Szczególnie przy OC. W tym wątku oraz w dziale chłodzenie powietrzem poszukaj info o alternatywnych sposobach chłodzenia NF4. Edytowane 9 Maja 2006 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 No, zostaje wymiana na albo Zalmana (trzeba giąć, ciąć i dawać nawiew) albo Revoltec (też trzeba podciąć i wywiercić nowy otwór ;)) - akurat mam taki na sprzedarz ;) (patrz syg.) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monaro Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 Pojawil sie nowy bios do MSI K8N SLI Platinum http://www.msi.com.tw/program/support/bios...?UID=641&kind=1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lateral Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 Jak OC na tym BIOSie i jakie ma dzielniki pamięci? Ktoś testuje/-ował? ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 Pojawil sie nowy bios do MSI K8N SLI Platinum http://www.msi.com.tw/program/support/bios...?UID=641&kind=1 Mógłby ktoś ten bios wrzucić w ten wątek? Nie chce mi się ta strona otworzyć :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
decklen Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 Mógłby ktoś ten bios wrzucić w ten wątek? Nie chce mi się ta strona otworzyć :( a tak przy okazji czy bios od sli platinium podchodzi do czystego platinium ( noo a ten jest taki sam jak w mojej -FI ) :?7100v3A.zip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmt Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 BIOS 3.A jest walniety według mnie. U mnie na RAID 0 pisze macierz jest zle skonfigurowana. Win dochodzi do tego komunikatu i sie restartuje mimo ze mam te same ustawienia BIOSU co na 3.8. Musiałem cofnąć BIOS zeby nadal działać. Zna ktos dobry BIOS z wieksza ilośćia Dzielników, stabilny i wmiare nowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 gmt Tutaj można znaleźć aktualne modowane biosy do płyt MSI: http://www.msi-forum.de/board.php?boardid=52 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmt Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 Jaki polecasz lub który według Ciebie jest najlepszy? (MSI K8N SLI) Tylko nie interesuja mnie pochodne 3,9 i 3.A. Chyba, ze naprawili problem z RAID0 i ktos to sprawdził, przetestował i moze potwierdzić. I jeszcze jedno. Czy ktos wie dlaczego nie moge wiecej ustawic FSB niż 262mhz? sprawdzałem na HT 2/3/4. Dodam tylko ze mam pasywnie chlodzony chipset i nie wiem ale ma ok 70 stopni lub wiecej. Czy to jest moze tego wina? (Sprawdzane na 2 procesorach) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 Jaki polecasz lub który według Ciebie jest najlepszy? (MSI K8N SLI)Trudno mi odpowiedzieć. Używałem modowanego wziętego z msi-forum.de opartego o 3.9 - dodatkowe dzielniki, obsługa dwurdzeniowców (BIOS SATA 4.84) Niedawno zrobiłem format i reinstal systemu i od tego czasu komp na tym BIOSie nie restartuje się ani nie zamyka. Zawisa na ekranie "Trwa zamykanie systemu Windows" A wcześniej i teraz dokładnie ten sam system był zainstalowany, te same sterowniki, te same łatki :blink: Musiałem wrócić do 5.06b (BIOS SATA 4.81), który ma chyba z półtora roku :? Tylko nie interesuja mnie pochodne 3,9 i 3.A. Chyba, ze naprawili problem z RAID0 i ktos to sprawdził, przetestował i moze potwierdzić.Jaki problem z SATA0 masz na myśli? I jeszcze jedno. Czy ktos wie dlaczego nie moge wiecej ustawic FSB niż 262mhz? sprawdzałem na HT 2/3/4. Dodam tylko ze mam pasywnie chlodzony chipset i nie wiem ale ma ok 70 stopni lub wiecej. Czy to jest moze tego wina? (Sprawdzane na 2 procesorach)Daj solidny nawiew i spróbuj. Taki problem już pojawił się w tym wątku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmt Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 Jesli chodzi o Raid 0 (mam 2 dyski 80 GB SATA II - RAID 0 i jeden dysk 80GB SATA II pracujący w normalnym trybie oraz 1 dysk ATA 100 podłączany tylko czasami. Windows XP 64-BIT ENG, Najanowsze sterowniki RAID i wogole wszyskie inne) I na tym własnie BIOSIE 3,9 Jesli nie podepne dysku ATA 100 jest wszystko ok windows sie uruchamia. Ale tylko gdy załoze ATA 100 podczas uruchamiania windowsa - wyskakuje komunikat w ktorym pisze ze dyski są źle podłączone i po nacisnieciu Enter nastepuje restart. Znam sie troche na sprzecie (złożyłem ok 100 kompów wiec nie jestem laikiem w tych sprawach) do tego na BIOSIE 3,8 jest wszytko ok i windows sie uruchamia na tych samych ustawieniach co w BISOE 3,9. Natomiast gdy chodzi o BIOS 3,A tu jest jeszcze gorzej poniewaz komputer nie startuje wogole z RAID 0. Uruchamia sie windows i wyskakuje komunikat, ze macierz jest zle skonfigurowana - po nacisnieciu Enter nastepuje restart. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba1983 Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 ktos uzywal funkcje dynamic overclocking function bo boje sie jej uzyc i nie wiem czy ona wogole cos da Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 Jest nowy bios modowany dla 7125 ver 1.C XMOD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 Sry że post pod postem ale chciałęm troszkie odświeżyć ;) Jaki jest rozstaw otworów na Neo4-F :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 Jaki jest rozstaw otworów na Neo4-F :?:Proca? Chipsetu? Mocowania płyty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 Sorka nie dopisałem, chodzi o rozstaw otworów coolera NB na Neo4-F bo na SLi bylo już podawane ale nie jestem pewien czy na Neo4-F jest taki sam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 19 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2006 Już sam wymęczyłem z suwmiarką ;) 59mm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinEQ Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 czesc ostatnio zakupilem 'MSI K8N Neo4 Platinum (MS-7125)' + posiadam amd64 3000 venice ;] mam plan podkrecenia, troche wiem co i jak ale mam pewien problem bo nie moge ustawic jak... - krece HTT to rowno mi pamieci sie kreca i padaka bo podkrecaja sie na max 230 i dalej nie moge, 230 x 9 daje mi 2070 co jest duzo ponizej oczekiwan imo ;] teraz moje pytanie, przeczytalem troche ze jednak na tej plycie mozna ustawic stosunek htt do pamieci np 5:3 2:1 itp. (moj terazniejszy bios na to nie pozwala) Takze prosbe mam do was, czy moglibyscie napisac jaki jest najlepszy .na terazniejszy czas. bios do oc + zapodac linka (niekoniecznie^^) + dobrze by bylo zebyscie napisali jak sie wgrywa bo kiedys zmienialem bios ale na gigabycie z programem @BIOS a cos mi sie wydaje ze tutaj cos inaczej dziekuje bardzo noobek : - ) update, versia bez sli :S + moja grafa to gf 7900gt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArtKTK Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 czesc ostatnio zakupilem 'MSI K8N Neo4 Platinum (MS-7125)' + posiadam amd64 3000 venice ;] mam plan podkrecenia, troche wiem co i jak ale mam pewien problem bo nie moge ustawic jak... - krece HTT to rowno mi pamieci sie kreca i padaka bo podkrecaja sie na max 230 i dalej nie moge, 230 x 9 daje mi 2070 co jest duzo ponizej oczekiwan imo ;] teraz moje pytanie, przeczytalem troche ze jednak na tej plycie mozna ustawic stosunek htt do pamieci np 5:3 2:1 itp. (moj terazniejszy bios na to nie pozwala) Takze prosbe mam do was, czy moglibyscie napisac jaki jest najlepszy .na terazniejszy czas. bios do oc + zapodac linka (niekoniecznie^^) + dobrze by bylo zebyscie napisali jak sie wgrywa bo kiedys zmienialem bios ale na gigabycie z programem @BIOS a cos mi sie wydaje ze tutaj cos inaczej dziekuje bardzo noobek : - ) update, versia bez sli :S + moja grafa to gf 7900gt Proponuję Ci kupić sobie ze dwie paczki chipsów , sześciopak browarka i przeczytać od A do Z cały wątek :) Będziesz wiedział prawie wszystko , a już na pewno jaki BIOS jest najlepszy do O/C :) . Ja z uwagi na mniejszą ilość czasu ( praca , córka itp ) wątek czytałem 2 dni , ale dowiedziałem się czego chciałem i MSI K8Neo FI już jest zamówiona , razem z Venice 3000+ - pozostaje tylko czekać a później kręcić , kręcić i jeszcze raz kręcić :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArtKTK Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 Znalazłem ciekawy teścik : http://www.frazpc.pl/artykuly/433/MSI/K8N/...KSIAZE/I/ZEBRAK Ktoś ma takową mobo ( MSI K8N Neo4 FI ) i napisze coś więcej ?? Czy jest to w prostej lini następczyni K8N Neo4 Platinum i nie ma większych różnic pomiędzy nimi i kręcenie jest takie samo ?? Czy BIOS-y są takie same ( wychodziłoby że tak , ale wolę się upewnić :) ) - teścik daje wiarę , że O/C będzie owocne - uzyskał ktoś na tej mobo większe HTT przy standartowym mnożniku proca ?? PS. Na dniach mobo znajdzie się w moich łapkach - nie omieszkam pochwalić się wynikami O/C :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 bawiłem sie krótko Neo4-FI - kreci sie nawet dobrze na niej - kumpla procek poszedł na 10x250, potem na mojej K8N SLI też tyle samo. + dla płyty za vvcore do 1.7V :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba1983 Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 (edytowane) mam nastepujace pytanie czy radiator zalmana konkretnie ten : http://www.proline.pl/shop.php?prodid=ZAL+ZM-NB47J wystarczy do skutecznego schlodzenia chipsetu zamiast tego malego wentylatorka ktory wyje za 5 innych ? Edytowane 30 Maja 2006 przez seba1983 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 Bylo juz o tym :wink: Do stock ustawien jest ok . U mnie przy HTT300 trzeba bylo dawac nawiew... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac11 Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 Jesli chodzi o Raid 0 (mam 2 dyski 80 GB SATA II - RAID 0 i jeden dysk 80GB SATA II pracujący w normalnym trybie oraz 1 dysk ATA 100 podłączany tylko czasami. Windows XP 64-BIT ENG, Najanowsze sterowniki RAID i wogole wszyskie inne) I na tym własnie BIOSIE 3,9 Jesli nie podepne dysku ATA 100 jest wszystko ok windows sie uruchamia. Ale tylko gdy załoze ATA 100 podczas uruchamiania windowsa - wyskakuje komunikat w ktorym pisze ze dyski są źle podłączone i po nacisnieciu Enter nastepuje restart. Znam sie troche na sprzecie (złożyłem ok 100 kompów wiec nie jestem laikiem w tych sprawach) do tego na BIOSIE 3,8 jest wszytko ok i windows sie uruchamia na tych samych ustawieniach co w BISOE 3,9. Natomiast gdy chodzi o BIOS 3,A tu jest jeszcze gorzej poniewaz komputer nie startuje wogole z RAID 0. Uruchamia sie windows i wyskakuje komunikat, ze macierz jest zle skonfigurowana - po nacisnieciu Enter nastepuje restart. No wracam do tego problemu miałem to samo na 3.9.opis tu U ciebie widze podobny konfig jeśli o dyski chodzi :) .Rozumiem (miałem ochotę potestować 3a) ,że nadal z obsługą raid-u są problemy?czy może daleś sobie radę?. Czy tylko my mamy problemy - spotkał się ktoś z was z czymś takim? p. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmt Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 No wracam do tego problemu miałem to samo na 3.9.opis tu U ciebie widze podobny konfig jeśli o dyski chodzi :) .Rozumiem (miałem ochotę potestować 3a) ,że nadal z obsługą raid-u są problemy?czy może daleś sobie radę?. Czy tylko my mamy problemy - spotkał się ktoś z was z czymś takim? p. Nie sprawdzalem wiecej BIOSU 3.A Nie mozna uruchomic komputera (komunikat o zle stworzonej macierzy RAID0) nastepuje restart i tak w kółko Macieju. Wiec mozesz sobie oszczedzic nerwów. A dla testerów MSI ogromny minus za dopuszczenie takiego BIOSU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac11 Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 Nie sprawdzalem wiecej BIOSU 3.A Nie mozna uruchomic komputera (komunikat o zle stworzonej macierzy RAID0) nastepuje restart i tak w kółko Macieju. Wiec mozesz sobie oszczedzic nerwów. A dla testerów MSI ogromny minus za dopuszczenie takiego BIOSU. Nie wiem czy to TY ale sie dopisałem na forum msi,ciekawi mnie reakcja(sądząc po dacie twojego posta - nikła). Miałem wątpliwości przy 3.9 - może to mój konf. winny ale... jak widać nie :(. A co do minusa .... jeśli sytuacja nadal trwa w nowszej wersji biosu to... :mur: ,nie chce mi się wierzyć,że tylko my używamy raid0 + dysk ata a może :blink: ?. p. ps.hehe to kółko jakby znajomo ... ;) :D w dalszej części hehehe :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArtKTK Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 Panowie czy u Was też taka posucha z płytami MSI ?? Zamówiłem K8N Neo FI i czekam już drugi tydzień na dostawę bo nigdzie nie ma ... Podobno ma być na 5 czerwca .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 Panowie czy u Was też taka posucha z płytami MSI ?? Zamówiłem K8N Neo FI i czekam już drugi tydzień na dostawę bo nigdzie nie ma ... Podobno ma być na 5 czerwca ....Możliwe że powodem jest AM2 ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArtKTK Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 Nadal czekam na mobo ... Mam nadzieję , że apetyt zaostrzony oczekiwaniem zostanie w pełni zaspokojony :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...