AndyN Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 niby działały - ale czasami miałem wrażenie że coś jest nie tak - zwisy, restarty przy pewnych ustawieniach po przestawieniu na 200/166 był spokój. Zresztą jeżeli wszystko jest ok z tymi dzielnikami to czemu je usunięto z ostatniego oficjalnego biosu :|Które dzielniki są w ostatnim oficjalnym biosie? Wart uwagi jeśli chodzi o OC? Są jakieś nowsze niż 5.06 modowane warte uwagi biosy? Jestem na etapie testowania 4x512. Idą na 2t do ok. 250MHz. Proc daje radę na 9*319. I teraz muszę do tego dobrać dzielnik pamięci .... :? Powiem tak, ten switch resetu zamiast zworki to naprawdę fajna sprawa. Ostatnio często używam .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 w tym 3.6 są 100/133/166/200 i o ile dobrze pamiętam to 233/250 ale ich nie sprawdzałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 w tym 3.6 są 100/133/166/200 i o ile dobrze pamiętam to 233/250 ale ich nie sprawdzałemI jak na tym biosie wyglada OC? Pomijając brak dzielników niektórych porównywalny z 5.06? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 (edytowane) tak samo jak 5.06 - przynajmniej jeśli chodzi o bootowanie FSB>300 - testów stabilności nie robiłem - jeszcze ;) ale jak znajde chwile to go zapodam i sprawdze Edytowane 8 Sierpnia 2005 przez Raptor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mozaika1234 Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 (edytowane) Witam. Wlasnie stalem sie posiadaczem AMD64, jako ze nie bylem do tego przekonany zeby kupic AMD tylko Intel'a chce sie podzieli swoimi uwagami na temat CPU i MOBO. CPU & MOBO chodza bez zarzutu, zero zwisow, wyposazenie w normie itp. Wiatraki tez za bardzo nie robia halasu. Kompik stal od tygodnia bez krecenia, poniewaz to moj pierwszy AMD to nie chcialem go krecic ani za bardzo pojecia o tym nie mialem. PC MARK 2002 CPU - 6581 RAM - 8751 HDD - 1223 3D mark 03 1024x768x32 / AAx0 / Anisot-Optimal-x4 - 7618 1024x768x32 / AAx2 / Anisot x4 - 6380 ale wczoraj peklem i zabralem sie za oc (oczywiscie bez bicia rekordow) a ze AMD mam pierwszy raz to nie takie proste :unsure: , zaliczylem pare zwiechow (raczej z niewiedzy niz z winy sprzetu) i doszedlem na razie 2400 MHz 9*266 (33% oc) bez zmiany nap itp, HT=4 musi byc bo zwiecha jak jest HT=5, pamieci chodza na 435 MHz (chodzily normalnie na 460 ale nie chcialem ich przegrzac standard Kingston DDR400 CL-2) Nowe wyniki CPU 266*9 RAM 435 PC MARK 2002 CPU - 7732 RAM - 9378 HDD - 1397 3D mark 03 wstawie dzis 3D mark 05 tez wstawie W sumie to chyba niezle go zrobilem, na razie nie szaleje bo to nie wyscigi wiec bede go jeszcze krecil. Najlepiej jakby ktos napisal jak ma ustawione i jak wysoko kreci (oczywiscie czaly czas pracujac na tych czestotliwosciach). Pozdro PS. Moze jakies sugestie. ------------------------------------------------------- Athlon 64 3000+ V 266/9 2400 PG MSI K8N nForce4 SLI Platinum KG Gigabyte 6600 128 MB DDR3 SLI 450/1000 RAM 2 x 256 MB Kingston 400 DUAL 435 Zasilka Chiftec 420 W HDD Seagate 80 GB SATA NCQ DVDRW NEC 3540 Obudowa Tracer 888 Edytowane 8 Sierpnia 2005 przez mozaika1234 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Mozaika1234 trochę zły adres. To temat o płycie a nie o wynikach OC Jak kręcić: http://217.172.39.212/~forum/index.php?showtopic=108869 Wyniki kręcenia Venice: http://217.172.39.212/~forum/index.php?sho...=121336&st=2850 Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azereus Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Nie jeste pewien czy to dobry topic ale zaryzykuje. Mam pewien problem z wentylem na cpu (boxowy) po okolo 5 minutach od wlaczenia kompa spadaja mi na nim obroty do okolo 850, standartowo jest okolo 3000. Nie mam pojecia co moze byc przyczyna, c`n`q mam wylaczone pozatym odinstalowalem corecenter. No i jeszcze jeden problem nie moge w zadne sposob regulowac predkosci wiatraczka na cpu, ani corecenter ani speedfan nie reaguja na zmiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maziboss Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 (edytowane) moge spytac dlaczego wylaczacie c`n`q ? Edytowane 9 Sierpnia 2005 przez maziboss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 (edytowane) Nie jeste pewien czy to dobry topic ale zaryzykuje. Mam pewien problem z wentylem na cpu (boxowy) po okolo 5 minutach od wlaczenia kompa spadaja mi na nim obroty do okolo 850, standartowo jest okolo 3000. Nie mam pojecia co moze byc przyczyna, c`n`q mam wylaczone pozatym odinstalowalem corecenter. No i jeszcze jeden problem nie moge w zadne sposob regulowac predkosci wiatraczka na cpu, ani corecenter ani speedfan nie reaguja na zmiany. AFAIK z biosie jest opcja działająca jak C&C. Może masz ją włączoną? maziboss Gdy nie gram, komp jest na default z włączonym C&C. Do netu i poczty wystarcza. A proc się tak nie grzeje -> tyle że ja mam WC Edytowane 9 Sierpnia 2005 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimmy007 Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 moge spytac dlaczego wylaczacie c`n`q ? 1586099[/snapback] poczytaj moje posty na temat C&Q to bedziesz wiedzial dlaczego nie zawsze, jesli podkrecasz, mozna wlaczyc C&Q Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziel Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Witam, od tygodnia mam MSI K8N Neo4 Platinium (nf4 ultra). Narazie jestem z niej zadowolony. Jednak wszedzie szukam instrukcji jak włączyć ten firewall. Może ktoś mi powiedzieć? Ew. jakiś poradnik? (znalazłem tylko na benchmark.pl) Wgrałem standardowe sterowniki z płyty i nigdzie nie widze opcji odpowiedzialnych za firewall. Aha - czy on będzie działał z kartami wifi czy tylko "filtruje" te dwie wbudowane w płytę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacenty Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 witam! zastanawiam sie nad zakupem mobo dla mojego venicka z 17 tygodnia, ktory ponoc dosc duzo moze bylem zdecydowany na dfi ale teraz znalazlem takie cos: http://arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=2...id=59&grupa=213 czy to rzeczywsicie jest wersja sli platinum? bo cena cosik lekko niska :) w porownaniu do innych sklepow 1. jak ta plyta powinna dzialac z moim prockiem? 2. czy jak wgram bios 506 to powinna pojsc na 300mhz fsb? 3. czy bedzie dzialac tylko 1 grafika? 4. zaloze spokojnie dowolny blok na nb? (to wlasnie przekonuje mnie zeby nie kupowac dfi) 5. jak myslicie warto kupic ta plyte do oc? 6. da sie na tej plycie uzywac na pocztaku karty na starym pci? (na razie brak srodkow na porzadna karte na pci-e a syfu nie chce kupowac) pozdrawiam z gory dzieki za info YacentY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 (edytowane) Mocno namieszali z opisem tej płyty. To jakaś dziwna hybryda. Diamond ma aktywne (mały wentylator) chłodzenie mosfetów, mobo ze zdjęcia ma pasywne. Diamond ma sześć portów SATA i tyle widać na zdjęciu ale już w opisie płyty mowa jest tylko o czterech więc chyba nie Diamond a Platinum. Lepiej wysłać do nich maila i się upewnić bo i cena dziwnie podejrzana :? Te ceny to ceny brutto czy netto? Mam Platinum ale Diamond niewiele się różni (dodatkowy kontroler dwuportowy SATA Silicon Image, drugi LAN 1GBit Marvell 88E8053, wspomniane wcześniej aktywne chłodzenie mosfetów) więc: Ad.1. Spójrz w moją sygnaturkę Ad.2. j.w. Ad.3. j.w. Ad.4. Zobacz moje WC (link z sigu) Jeśli bloczek nie będzie jakiś specjalny pod NF4 to zablokujesz sobie możliwość włożenia grafiki w dolny slot. Ja tak mam ale nie rozpaczam Ad.5. Moim osobistym zdaniem warto. Nie do tak ekstremalnego jak DFI ale co nieco da się wycisnąć Ad.6. Nie wiem Edytowane 10 Sierpnia 2005 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacenty Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Mocno namieszali z opisem tej płyty. To jakaś dziwna hybryda. Diamond ma aktywne (mały wentylator) chłodzenie mosfetów, mobo ze zdjęcia ma pasywne. Plarinum ma sześć portów SATA i tyle widać na zdjęciu ale już w opisie płyty mowa jest tylko o czterech więc chyba nie Diamond a Platinum. Lepiej wysłać do nich maila i się upewnić bo i cena dziwnie podejrzana :? Te ceny to ceny brutto czy netto? Ad.4. Zobacz moje WC (link z sigu) Jeśli bloczek nie będzie jakiś specjalny pod NF4 to zablokujesz sobie możliwość włożenia grafiki w dolny slot. Ja tak mam ale nie rozpaczam Ad.5. Moim osobistym zdaniem warto. Nie do tak ekstremalnego jak DFI ale co nieco da się wycisnąć 1588645[/snapback] ceny brutto:) arest to jeden z najtanszych sklepow we Wroclawiu -> w Polsce ad.4. wole dac blok i zablokowac 2 pci-e ale miec cisze zwlaszcza ze teraz na axp juz mam wode ad.5. mnie by urzadzalo 9*300 przy def vcore lub minimalnie podniesionym a Radek, bo od niego mam procka mowil ze u niego na DFI szedl nawet ciut wiecej :) dzieki za info chyba sie przejde do sklepu i obejrze plyte z bliska, moze oni sami do konca nie wiedza co sprzedaja :) pozdrawiam YacentY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 (edytowane) ceny brutto:) arest to jeden z najtanszych sklepow we Wroclawiu -> w Polsce ad.4. wole dac blok i zablokowac 2 pci-e ale miec cisze zwlaszcza ze teraz na axp juz mam wode ad.5. mnie by urzadzalo 9*300 przy def vcore lub minimalnie podniesionym a Radek, bo od niego mam procka mowil ze u niego na DFI szedl nawet ciut wiecej :) dzieki za info chyba sie przejde do sklepu i obejrze plyte z bliska, moze oni sami do konca nie wiedza co sprzedaja :) pozdrawiam YacentY Jeśli brutto to jest ona baaardzo podejrzana, warto osobiście obejrzeć, bo coś jest mocno nie teges Ad.4. Ja przed A64 miałem AXP2000+ na mobo Asusa A7N8X z trzema bloczkami (cpu, gpu, chipset) i gdy "na pająka" złożyłem A64 przeżyłem lekki szok jak głośne (w porównaniu z WC) są te trzy wyjce :? Ad.5. Na jakim vcore i ile pójdzie proc, bardziej zależy od niego samego. Ta mobo, jeśli proc ma taki potencjał, mu na to pozwoli. Ja mam selekta od PITera i jak idzie widać w moim sigu. Ważny jest też wydajny i stabilny zasilacz Zajrzyj na pierwszą stronę tego wątku, są tam screeny Raptora pokazujące co ta płyta potrafi Edytowane 10 Sierpnia 2005 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacenty Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 (edytowane) Jeśli brutto to jest ona baaardzo podejrzana, warto osobiście obejrzeć, bo coś jest mocno nie teges Ad.5. Na jakim vcore i ile pójdzie proc, bardziej zależy od niego samego. Ta mobo, jeśli proc ma taki potencjał, mu na to pozwoli. Ja mam selekta od PITera i jak idzie widać w moim sigu. Ważny jest też wydajny i stabilny zasilacz 1588672[/snapback] moj tez podobno nie jest pierwszy z brzegu :) co do zasialacza to jest ToPower 400P5 wiec tez chyba nie byle g... chociaz bez rewelacji, zdaje sobie z tego sprawe najbardziej mnie martwi to czy pojdzie mi na tej plycie grafa na pci, jakas riva128 lub cos podobnego bo nie mam zamiaru placic za grafe na pci skoro za miesiac kupie sobie jakas 6600gt :> a moze jakies rozsadne ati x800gt ps. jak ta plyta ma sie do asusa a8n-e ? zwlaszcza jesli idzie o mozliwosci oc? duzo sie roznia? pozdrawiam YacentY Edytowane 10 Sierpnia 2005 przez yacenty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2005 (edytowane) (...) ps. jak ta plyta ma sie do asusa a8n-e ? zwlaszcza jesli idzie o mozliwosci oc? duzo sie roznia? pozdrawiam YacentY http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=143862&hl= http://forum.pclab.pl/t103327.html Edytowane 11 Sierpnia 2005 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacenty Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2005 1588943[/snapback]dzieki za info gadalem dzis z kolesiem odnosnie ceny tego msi i sam stwierdzil cos w ten desen: "wie pan to jest na pewno neo4 sli platinum, ale tu jest taki maly myk z ta plyta my ich duzo kupujemy i dostajemy od msi bonus a ten bonus sprzedajemy i dzieki temu mamy taniej o 150zl od konkurencji" :> jutro ide ja odebrac :) do niej jakis tani matrox na pci i chyba zaczne walke :) pozdrawiam YacentY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2005 dzieki za info gadalem dzis z kolesiem odnosnie ceny tego msi i sam stwierdzil cos w ten desen: "wie pan to jest na pewno neo4 sli platinum, ale tu jest taki maly myk z ta plyta my ich duzo kupujemy i dostajemy od msi bonus a ten bonus sprzedajemy i dzieki temu mamy taniej o 150zl od konkurencji" :> jutro ide ja odebrac :) do niej jakis tani matrox na pci i chyba zaczne walke :) pozdrawiam YacentY Myk mykiem (przez telefon można wszystko powiedzieć/usłyszeć) ale upewnij się co dokładnie kupujesz. "Ufać i sprawdzać" ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacenty Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Myk mykiem (przez telefon można wszystko powiedzieć/usłyszeć) ale upewnij się co dokładnie kupujesz. "Ufać i sprawdzać" ;) 1590130[/snapback] na co szczegolnie zwrocic uwage? prosze o wytyczne pozdrawiam YacentY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2005 na co szczegolnie zwrocic uwage? prosze o wytyczne pozdrawiam YacentY Czy to rzeczywiście jest platinum (opis na stronie MSI), czy wszystko jest w pudełku i czy dają pełną gwarancję. A później zostaje przyjemność składania kompa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacenty Opublikowano 12 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2005 Czy to rzeczywiście jest platinum (opis na stronie MSI), czy wszystko jest w pudełku i czy dają pełną gwarancję. A później zostaje przyjemność składania kompa 1590252[/snapback] pozwole sobie zacytowac tutaj mojego posta na pewna grupe dyskusyjna, sorki jesli komus sie nie podoba moj ton wypowiedzi ale brak mi w tym momencie sil: W srode zamowilem u tych AMATORÓW I OSZUSTÓW plyte glowna http://arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=2...id=59&grupa=213 po czym dostalem maila z potwierdzeniem od tych AMATOROW I OSZUSTOW ze plyta jest zamowiona ze do mnie zadzwonia i potwierdza. wczoraj o godz 17.35 jeden z AMATOROW I OSZUSTOW do mnie zadzwonil i potwierdzil ze plyta na mnie czeka, uprzejmie [ciach!]a jego mac spytal czy mi ja zatrzymac w sklepie czy wyslac poczta umowilismy sie ze przyjde do nich dzis po 13.00 przychodze do najwiekszych AMATOROW I OSZUSTOW we Wroclawiu a moze i w Polsce i co? i [ciach!]a plyta wyparowala, jakis AMATOR wizal i sprzedal niby zamowiona plyte nosz kur@^$&^%*&^%&%#^^%&^$%*&^*&^^%$% nie mam sily brak mi slow szef AMATOROW I OSZUSTOW zaproponowal mi podobnego asusa, ktory to niby jest lepszy, ale przed momentem sam pracownik powiedzial ze jest gorszy w cenie juz ponad 500zl co za AMATORZY. zostalem OSZUKANY specjalnie zwlaniam sie pracy jade do sklepu i co kur%*^%^%&$%#^^*(&(*&^&$^%#^ robia mnie w chu...... jestem przez nich jakies 100zl do tylu wrrrr brak mi slow, cisnienie to mam chyba z 250-200 OSTZREGAM PRZED OSZUSTAMI ps. sorki jesli komus przeszkadzaja moje bluzgi ale takich AMATOROW trzeba eliminowac pozdrawiam YacentY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 12 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2005 YacentY Specjalne miejsce: http://forum.purepc.pl/index.php?showforum=67 Nie daj się wpuścić w Asusa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skala123 Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2005 pozwole sobie zacytowac tutaj mojego posta na pewna grupe dyskusyjna, sorki jesli komus sie nie podoba moj ton wypowiedzi ale brak mi w tym momencie sil: W srode zamowilem u tych AMATORÓW I OSZUSTÓW plyte glowna 1591163[/snapback] Witam wlasnie u tych panstwa kupilem ta plyte za 445 zl ale po przeczytaniu tego posta nie wierzylem ze maja ja na stanie ale mi sie chyba trafic udalo zamowilem z rana i plyta byla do odbioru o 11 godzinie teraz czekam na procesorek i na jakas graficzke pewnie na start porzycze x300 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacenty Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2005 witam! wlasnie dzis kupilem sobie mobo msi k8n sli platinium szukam do niej stabilnego biosu widze ze AndyN i inni fachowcy uzywaja biosu 5.06. gdzie go znalezc? jakim softem najlatwiej i najbezpieczniej wgrac nowy bios? z dyskietki "startowej" czy teraz jest to jakos prosciej? z gory dzieki za pomoc pozdrawiam YacentY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2005 witam! wlasnie dzis kupilem sobie mobo msi k8n sli platinium szukam do niej stabilnego biosu widze ze AndyN i inni fachowcy uzywaja biosu 5.06. gdzie go znalezc? jakim softem najlatwiej i najbezpieczniej wgrac nowy bios? z dyskietki "startowej" czy teraz jest to jakos prosciej? z gory dzieki za pomoc pozdrawiam YacentY Link do strony z BIOSami w FAQ O reszcie pisano już w tym wątku, przeczytaj go. Nie jest długi, 14 stron. A dzięki postom tego typu ma szansę być sporo dłuższy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacenty Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Link do strony z BIOSami w FAQ O reszcie pisano już w tym wątku, przeczytaj go. Nie jest długi, 14 stron. A dzięki postom tego typu ma szansę być sporo dłuższy 1593321[/snapback] ok biosik znalazlem teraz tylko kwestia do ktorej odpowiedzi nie znalazlem ktory flash'er lepszy dosowy czy winflash? (ten ze stronki z biosami)? ktory jest bezpieczniejszy? przy updatecie wlaczac Bootblock i DMIblock? co one wlasciwie daja? z gory dzieki za pomoc - nie chcialbym uwalic kompa w 1. dzien dluzgiego weekendu :> pozdrawiam YacentY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2005 ok biosik znalazlem teraz tylko kwestia do ktorej odpowiedzi nie znalazlem ktory flash'er lepszy dosowy czy winflash? (ten ze stronki z biosami)? ktory jest bezpieczniejszy? przy updatecie wlaczac Bootblock i DMIblock? co one wlasciwie daja? z gory dzieki za pomoc - nie chcialbym uwalic kompa w 1. dzien dluzgiego weekendu :> pozdrawiam YacentY BIOS 5.06 jak do tej pory flashowałem przy pomocy programiku dosowego dołączonego do BIOSa. Zgrywasz oba pliki na dyskietkę. Z dyskietki startowej bootujesz komputer, wkładasz dyskietkę z BIOSem i flaszujesz. BIOSy oficjalne ściągałem i flashowałem tym windowsowym softem "MSI Live Update" Zawsze jest ryzyko, że Windows się zawiesi itp. W faq dodałem przed chwilą: Składnia polecenia flashowania BIOSu z dyskietki (thx Raptor): "profilaktycznie dajcie programowanie z przełacznikiem /Wb /cc /cd /cp" czyli np: AWFL833D.EXE W7100NMS.506 /Wb /cc /cd /cp (dodatkowe parametry umożliwiają flashowanie bootblock'a BIOSa) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacenty Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2005 thx za info jestem raptus i zrobilem flasha na windowsie, udalo sie ale pojawia sie problem i teraz nie wiem z czym, czy z plyta czy z procem, wiec pisze tutaj sytuacja jest taka: venice 0517 (od radka, ponoc spokojnie szedl na 9*300 przy 1.4v) ustawiony w biosie na 9*250, htt na 4x, pamiec kingston 333 - ustawione w biosie na 100mhz i auto i niestety po 10minutach sp2004 czy prime wywala bledne sumy kontrolne dodalem 0.025v i dalej to samo co tu moze byc? proc raczej jest dobry, zasilacz - topower 400w wiec tez do slabych nie nalezy co zmieniac jak dalej kombinowac? z gory dzieki za pomoc pozdrawiam YacentY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2005 yacenty Spróbuj dać większe napięcie. Ta płyta zaniża napięcia. W BIOSie ustawiasz np. 1,40 a w CPU-Z masz mniej. Jakie chłodzenie tego proca? Kontroluj temperaturę proca. Powyżej 55 st. do raczej dla niego za dużo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...