cmsydney Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 (edytowane) Witam Czy ktos moze poradzil sobie z bugiem na Neo4-F? Jesli tak to podajcie wersje BIOSu na ktorej mozna normalnie podrecac. Oficjalnego 1.6 nadal nie ma a i czy ta plyta tez ma jakiegos buga odnosnie pamieci? moje (sygnatura) nie chca isc na DRAM Timing 1T (3-3-3-8 ), 216Mhz (3-3-3-8 2T). W obu przypadkach konczy sie to czarnym ekranem. Dodatkowo ustawienie 2,5-3-3-8 2T nie powoduje wzrostu wydajnosci memorek. Testowalem Sandra i wynik identyczny co do 1 punkta. Edytowane 14 Sierpnia 2005 przez cmsydney Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacenty Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 (edytowane) yacenty Spróbuj dać większe napięcie. Ta płyta zaniża napięcia. W BIOSie ustawiasz np. 1,40 a w CPU-Z masz mniej. Jakie chłodzenie tego proca? Kontroluj temperaturę proca. Powyżej 55 st. do raczej dla niego za dużo 1593521[/snapback] co do chlodzenia to jest to freezer64 temp to 41-42 stopnie przy napieciu 1.4v (tyle jest ustawione w biosie i tyle podaje core center) dziwne bo jak mi Radek mowil to on napiecie delikatnie pociagnal dopiero przy 9*300 1. teraz jeszcze przy okazji zapytam o taka rzecz: chcialbym recznie ustawic pamieci na efektywne 166 przy takich timingach jakie ide z spd. Jak to naprosciej zrobic? ustawic fsb na 200 a pamiec na auto, wtedy odczytac parametry spd ale jak to dokladnie pozniej wpisac w biosie? czy w jakims programiku do zarzadzania pamiecia? 2. jak sterujecie parametrami pamieci? na 90% to jest wina pamieci bo jak w primie dalem test procesora (ten z krotkimi probkami) to juz od godziny idzie bez problemu, a jak jest test mieszany to po 3-4 minutach wywala bledne sumy kontrolne pozdrawiam YacentY Edytowane 14 Sierpnia 2005 przez yacenty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 YacentY W BIOSie w "Cell Menu" masz "DRAM Configuration". Tam ustawiasz parametry pamięci. Ja ręcznie (jeśli na default to zostawiam wszystkie ustawienia na auto) ustawiam: * TCL * TRAS * TRCD * TRP * 1T/2T resztę zostawiam na auto Mam inne pamięci, nie wiem jakie parametry są odpowiednie dla Twoich. W dziale Pamięci tego forum poszukaj informacji na temat timingów do Twoich pamięci albo załóż tam nowy wątek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacenty Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 oki zrobilem tak: odpalilem kompa wszystko na auto wiec fsb 200-ddr 166 w cpu-z zczytalem parametry 2.5-3-3-7-7 pozniej wklepalem je w biosie dalem 2t fsb na 250 ddr chyba na 140 (nie pamietam ale teraz chodza na 166) z tymi timingami ktore wpisalem i co sie dzieje? memtest86 -5 przebiegow ok prime95 na malych probkach idzie spokojnie nawet godzine na duzych po 4-5 min wywala sie kompletnie co to moze byc? probowac juz podciagnac napiecie na procku? czy to normalne ze w cpu-z napiecie skacze? od 1.38 do 1.42? dzieki za pomoc pozdrawiam YacentY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolq Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Proponuje dac napiecie 1.4v i dopiero zaczac krecic do 2.7 GHz. Po za tym nie kazdemu ten sam procesor moze zachowywac sie tak samo na dwoch roznych plytach. Moje San Diego na MSI o wiele slabiej sie podkrecalo anizeli na DFI, jakies 100 MHz niezaleznie od napiecia procesora. Teraz dziala @ 1.45v w BIOS, a CPU-Z pokazuje 1.404v. Takie ustawienia na MSI K8N SLI nie bylo mozliwe to utrzyamnia Prime Stable nawet przy 1.55v, na DFI poszlo od reki i to przy o wiele nizszym vcore i temperaturze. Koniecznie pisze o temperaturze, by nie bylo glosow, ze DFI zawyza vcore. Faktycznie zawyza, ale nawet na tak samo taktowanym CPU, procek potrzebuje mniej realnego v do stabilnej pracy niz na innych plytach. Moze gosc od ktorego kupiles CPU podkrecal je na DFI, a DFI nieco zawyza napiecia. Np. CPU-Z pokazuje 1.4v a plyta moze podawac procesorowi 1.45v, to musisz wziac pod uwage. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacenty Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 dokladnie, ten procek szedl na DFI u mnie teraz opiero idzie na 9*250 przy napieciu podbitym w biosie o 3.3% (czyli jakos 1.45) i temp w max stresie dochodzi do 42stopni pozniej bede walczyl dalej dzieki za info pozdrawiam YacentY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 To nie jest wątek o kręceniu. Już niezły bałagan zrobiliście :rulez: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac11 Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Po pierwsze dzięki AndyN.(Pw :) ). Doczytałem do końca,ale jeszcze pare topików... ,mam przed sobą jako nowy użyszkownik K8Nsli. Potem się podziele jak będzie czym :-P p. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolq Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 To nie jest wątek o kręceniu. Już niezły bałagan zrobiliście :rulez: 1594330[/snapback] Przeciez napisalem cos o o/c na roznych plytach, glownie MSI. Nie oburzaj sie tak. :) Zreszta to nie jest Twoj prywatny temat czy cus. Kazdy moze tu zajrzec i sie wypowiedziec. Zdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacenty Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Witam! mam powazny problem z plyta nie wiem z czego to wynika ale jak mam odalonego winampa i wlacze tylko cokolwiek innego to muzyka zaczyna pierdziec proba odpalenia filmu to tez przy jakim kolwiek wyskakujacym okienku zaczyna pierdziec po ok 2godz grania winampem dzwiek jest strasznie znieksztalcony chyba ten sblive 24bit w polaczeniu z creativami 580 powinien grac ladnie wczesniej na ss2 w wydaniu asusa dzialalo to duzo lepiej czego to moze byc wina? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimmy007 Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Witam! mam powazny problem z plyta nie wiem z czego to wynika ale jak mam odalonego winampa i wlacze tylko cokolwiek innego to muzyka zaczyna pierdziec proba odpalenia filmu to tez przy jakim kolwiek wyskakujacym okienku zaczyna pierdziec po ok 2godz grania winampem dzwiek jest strasznie znieksztalcony chyba ten sblive 24bit w polaczeniu z creativami 580 powinien grac ladnie wczesniej na ss2 w wydaniu asusa dzialalo to duzo lepiej czego to moze byc wina? 1595328[/snapback] o tym tez juz bylo w watku...a podobno przeczytales cały... Ktos z Forumowiczów uzywa Windowsa XP 64 bit lub Windowsa Server 2003 64 bit? Wiem, ze topic jest o plycie MSI, ale wlasnie dlatego pytam, bo instalowalem te systemy i mialem pewne problemy sprzetowe... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 ja pracuje na XP x64 już dobre 2miesiące i brak problemów :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimmy007 Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 OK. Problem jest taki, ze zainstalowalem win XP x64 na sytemie z podlaczonym jednym HDD poprzez kontroler z plyty. Wszstko bylo OK, ale gdy podlaczylem pozostale 3 HDD podpiete pod kontroler na karcie PCI Win nie odpalal sie, tzn zatrzymywal sie na ekranie z logo WIndows XP i koniec... odlaczenie dyskow powodowalo ze uruchamial sie normalnie... kontroler byl widoczny w systemie normalnie. Pod Win2003 x64 nie bylo z tym problemow, ale nie wszystkie sterowniki pod win XP x64 chcialy sie instalowac pod Win2003 x64... co Ty na no? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 może powyłączałeś jakieś usługi ? które stery do NV miałeś zainstalowane ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacenty Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 o tym tez juz bylo w watku...a podobno przeczytales cały... 1596689[/snapback] kurde drugi raz go teraz przejrzalem i nie widze kurcze pomozcie :> pozdrawiam YacentY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac11 Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Czym najlepiej na naszej płycie stwierdzić napięcie pamięci?(i inne :) ),chodzi mi o prog. Oczywiście :mur: niestety mam BH5 i [gluteus maximus] :( kręcą się tragicznie (230 i nic więcej,procek bez problemu 300 :( ). Wgrałem 5.06 jest owiele lepszy od org. -nawet wydajność pamięci w everest rośnie! ale nie jestem pewien tych napięć które są do ustawienia. Bh5 luuubią wysoko - może to coś da. Jeszcze sprawdzę 5.08 hm ....albo przestane się dziśiaj bawić - właśnie mi siadła stacja dyskietek hehhe - muszę wyrwać z jakiegoś innego - ale czy to źle nie wrozy? :blink: :lol: . p. ps. ten mikrostyk jest bajeraaaa - zawsze mnie qqq.... brała na zworkę hhehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac11 Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 (edytowane) Ciekawi mnie to,że firmowy CoreCenter pokazuje dobrze do 2.7v(jeśli ustawimy w biosie) natomiast jak ustawię np.2,9v - pokazał 2,55 :blink: nic nie ponimaju???. Co do pamięci - jedno mogę powiedzieć - jeśli ktoś(tak myślę) dysponuje płytą generujacą napięcie >2.85 może powalczyć. Jeśli nie interesuje nas podkęcanie pamięci - BH5 są ok. Na FSB 201 1800MHz wyniki nie najgorsze.fsb300 tu tylko czas .hm pamiątki na 133 co daje 193MHz Cuś mi się wydaje ,żę poszukam do zabawy innych pamiątek - (może jak z tym napięciem dojde??? :? ,przyznam ,że boję sie moda :wink: ) p. ps.5.08 kicha edit - 2 obrazek:) Edytowane 16 Sierpnia 2005 przez mac11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 (edytowane) jest oficjalny BIOS do Neo4 wersja 1.6 ciekawe czy poprawia buga 219MHz poprawki: - Improve compatibility problem with nVidia graphic card. - Improve stability problem when doing overclock behavior. edit: bios wgrany i faktycznie usunal buga 219, procek teraz chodzi na 240MHz zobaczymy ile pociagnie edit2: przy standardowym napieciu 1,4v 280MHz i nawet nie pojawia sie zaczek windy, narazie zeszlo na 260MHz i jest stabilny, problem mam z pamieciami, otoz ustawiam 3-3-3-8 2T (czyli stand dla 200MHz) i nie chca zbootowac na 120 (156MHz), jakim programem moge sprawdzic wszystkie timingi pamieci? bo chyba tu tkwi problem? edit3: pamieci moge podkrecic na 220MHz narazie na timingach standardowych a to juz duzy zysk, wtedy procek na 265 i bedzie gites Edytowane 17 Sierpnia 2005 przez cmsydney Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 (...) jakim programem moge sprawdzic wszystkie timingi pamieci? bo chyba tu tkwi problem? (...) A64Tweaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 18 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2005 cos jednak nadal jest jakis bug w tym BIOSie ustawilem pamiec na 200MHz i defaultowych timingach (3-3-3-8 2T) i procka na 215MHz, wszystko dzialalo bez problemu teraz procka przestawilem na 260MHz, kiedy pamieci byly na 100MHz procek nie wykazywal niestabilnosci, zostalo tylko odpowiednie ustawienie memorek, i tu zaczal sie problem, ustawilem na 166MHz (215MHz) i na timingach identycznych jak w defaulcie na 200MHz bez podkrecania (wszystkie timingi) i nic komp nie wstaje, podwyzszylem niektore timingi i zaczal wstawac ale nie za kazdym razem, zmniejszylem na 150MHz i to samo, pozniej na 133 i tez to samo, dopiero na 120MHz odpalalo za kazym razem zostawilem wiec to i zrobilem inaczej, pamiatki ustawilem na auto, BIOS ustawia jako 166MHz prz timingach (2,5-3-3-7 1T taki default na 166)i podkrecilem proca na 260MHz. pamieci wiec dzialaja na 215MHz przy timingach lepszych niz defaultowo na 200MHz i komp wstaje za kazdym razem o co tu chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac11 Opublikowano 18 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2005 No i z pamięciami bal :) - zmiana na TCCD i efekty od razu. TCCD290mhz Bios 3.6 org, +3.3%proc, 1.85v pam., 1,65 czip. Hm.. - trzeba uważać jakie pamiątki się kupuje bo oznaczenie takie samo a .... p. ps. dla "pamięci" :) nr.serii Jezeli PN1243 = Winbond BH5 Jezeli PN0746 = TCCD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mozaika1234 Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Witam, od tygodnia mam MSI K8N Neo4 Platinium (nf4 ultra). Narazie jestem z niej zadowolony. Jednak wszedzie szukam instrukcji jak włączyć ten firewall. Może ktoś mi powiedzieć? Ew. jakiś poradnik? (znalazłem tylko na benchmark.pl) Wgrałem standardowe sterowniki z płyty i nigdzie nie widze opcji odpowiedzialnych za firewall. Aha - czy on będzie działał z kartami wifi czy tylko "filtruje" te dwie wbudowane w płytę? 1587126[/snapback] siema tez mam ta plyte i jak bys dobrze przeczytal ten artykul to bys wiedzial ze nf4 sli nie ma tego firewall'a. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f117 Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 szybkie pytanie :D czemu po formacie i zainstalowaniu corecenter w oknie nb fan speed nie pokazuje mi predkosci tylko pisze "slow" ? :D wczesniej bylo wszystko ok. wszystkie stery mam zainstalowane w biosie nic nie zmienialem , weird :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 sprzętowego firewalla mają NF4 SLi i NF4 Ultra - NF4 4x posiada programowy firewall Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mozaika1234 Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2005 (edytowane) sprzętowego firewalla mają NF4 SLi i NF4 Ultra - NF4 4x posiada programowy firewall 1606417[/snapback] Jak to ??? Na Benchmark.pl pisze ze nie ma nF4 SLI, a z twojej wypowiedzi wnioskuje ze sprzeowo oznacza ze jest uruchomiony na stale, tak ??? bo juz nie wiem o co chodzi w takim razie. PS. w instrukcji na ten temat nic nie pisza. Edytowane 22 Sierpnia 2005 przez mozaika1234 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2005 sprzętowo - funkcje firewalla realizowane przez sprzęt - ale musisz mieć odpalone oprogramowanie NV Firewall inaczej jest nieaktywny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2005 sprzętowo - funkcje firewalla realizowane przez sprzęt - ale musisz mieć odpalone oprogramowanie NV Firewall inaczej jest nieaktywny.Ktos z Was korzystał z niego i jest w stanie podzielić się doświadczeniami? Warto z niego korzystać? W porównaniu z Norton Internet Security 9.0 jak wypada? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mozaika1234 Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Ktos z Was korzystał z niego i jest w stanie podzielić się doświadczeniami? Warto z niego korzystać? W porównaniu z Norton Internet Security 9.0 jak wypada? 1606952[/snapback] Benchmark.pl "Pomysł firmy nVidia polegający na zaimplementowaniu mechanizmów sprzętowej "zapory ogniowej" bezpośrednio w chipsecie (nForce4-SLI i nForce4 Ultra) jest ciekawy. Dla osób, które posiadają własne programy chroniące ich przed nieautoryzowanym dostępem, to przede wszystkim sposób na odciążenie CPU. W przypadku nForce4 (bez sprzętowego Firewalla) łączenie nVFirewall i dodatkowego programu raczej nie ma sensu." To w koncu jest czy nie??? Bo u mnie nie ma o tym zadnej wzmianki w instrukcji ?!?!? A moze to ma Diamond ??? Nie ma, patrzylem na MSI Na NVIDIA.COM napisali * feature available on NVIDIA nForce4 Ultra and NVIDIA nForce4 SLI models only, czyli ze jest??? <_< To w koncu jak jest bo nigdzie niema programu do wlaczenia lub zarzadzania nim ?!?!? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2005 jest w nForce4-SLI i nForce4 Ultra - jak nie zainstalowales pakietu oporogramowania sieciowego NV to nie będziesz miał dostępu do firewalla Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mozaika1234 Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2005 jest w nForce4-SLI i nForce4 Ultra - jak nie zainstalowales pakietu oporogramowania sieciowego NV to nie będziesz miał dostępu do firewalla 1608575[/snapback] zainstalowalem pakiet sieciowy (tzn sterowniki nForce lan ) i nic sie nie zmienilo nadal nigdzie tego nie ma, chyba ze zle szukam. a gdzie to powinno byc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...