Skocz do zawartości
AndyN

Msi K8n Neo/4/platinum/sli/diamond

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich - jestem tutaj nowy i potrzebuje troszke pomocy.

Mam taki sprzecik :

-Plyta MSI K8N SLI Platinum

-Procek - Athlon 64 Venice 3000+ (seria 0520GPFW)

-Cooler na procek - Aerocool 1000 GT

-Pamieci CORSAIR Pro Series Xtreme Memory Speed CMX512-3200C2PRO Cl2 na samsungach TCCD

-Zasilka 550 Wat

-HDD 120 Gb WD 7200obr 8Mb cache SATA

reszta w sumie nie ma znaczenia

Pierwsze pytanko mam odnosnie tego procka - podobno to dobra seria do OC (czy rzeczywiscie tak jest ??) .

Druga prosba o informacje jaki bios jest najlepszy do tej plyty ?

Mam jakas dziwna wersje tej plytki zamiast zworki kolo biosu mam przycisk .lol. - fajna spawa ale nie wiem czy przez takie glupoty nie bede potrzebowal innych biosow ? Kondensatorki maja inny kolor ale sa w identycznych miejscach. Kolejna roznica to zlaczki do podlaczenia kolejnych portow USB (wejscia nie sa obudowane plastikiem - czyste piny) . Innych zmian w stosuku do zdjecia nie zauwazylem.

To na poczatek . Acha sprzecik na razie nie moge przetestowac poniewaz brakuje mi karty graficznej - za kilka dni kupie albo 6800GT lub 7800GT. Wteczas podlacze i zaczne podkrecac

PS.

Nie mniej prosze o odpwiedz bo lada dzien odpalam :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

+Avatar+ napisał(a):

Mam jakas dziwna wersje tej plytki zamiast zworki kolo biosu mam przycisk

+Avatar+ napisał(a):

Kolejna roznica to zlaczki do podlaczenia kolejnych portow USB (wejscia nie sa obudowane plastikiem - czyste piny) . Innych zmian w stosuku do zdjecia nie zauwazylem.

wszystkie tak mają
  +Avatar+ napisał(a):

Druga prosba o informacje jaki bios jest najlepszy do tej plyty ?

ja używam 5.0 beta 6 i nie narzekam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acha i jeszcze jedna sprawa czy ZALMAN ZM-NB47J bedzie wystarczajacy do schlodzenia chipsetu na plycie glownej MSI K8n Sli Platinum?? Czy da rade ? :huh:

A skad sciagnac ta wersje biosu ??

Dzieki Raptor za szybka odpowiedz :)

Edytowane przez +Avatar+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam taki problem a mianowice w biosie ( oryginalny 1.1 ) ustawilem Adjust CPU VID na 1.55V , a CPU Voltage na By CPU VID i po wlaczeniu Cpu-Z pokazuje mi napiecie od 1.400 - 1.440 V :oops: . Nie wiem o co chodzi czy to normalny objaw czy ja poprostu robie cos nie tak ?? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cze czy ktos mógłby mi pwiedziec co jest powoduje to ze gdy wyłacze kompa a listwa jest jeszcze "ON" :) to komp potrafi sie uruchomic jeszcze raz...

i po drugie czemu po wylaczeniu sie kompa dioda przy karcie sieciowej dalej swiec nie powinna zgasnac???

Chodzi o zestaw jak w sygnacie :)

Z góry dzięki acha Bios wersja 1.9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adokit prawdopodobnie masz to co ja mialem na poczatku i sie zastanawialem co to jest :) juz mialem ochoter nawet potraktowac z czegos kompa ale sie powstrzymalem. A wiec tak wez nadus prawy przycisk myszy na Moj Komputer i tam w Menadzerze urzadzen wejdz do wlasciwosci zaawansowanych karty sieciowej jesli masz jedna a jak wiecej to we wszystkie i odznacz funkcje BUDZENIA na ZADNE i wylacz kompa. Nie powinien ci sie juz po wylaczeniu ,a przy wlaczonej listwie zasilania ponownie sam wystartowac. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kicha napisał(a):

Adokit prawdopodobnie masz to co ja mialem na poczatku i sie zastanawialem co to jest  :) juz mialem ochoter nawet potraktowac z czegos kompa ale sie powstrzymalem. A wiec tak wez nadus prawy przycisk myszy na Moj Komputer i tam w Menadzerze urzadzen wejdz do wlasciwosci zaawansowanych karty sieciowej jesli masz jedna a jak wiecej to we wszystkie i odznacz funkcje BUDZENIA na ZADNE i wylacz kompa. Nie powinien ci sie juz po wylaczeniu ,a przy wlaczonej listwie zasilania ponownie sam wystartowac.  :D

1653049[/snapback]

Wielkie dzieki pomogło - sam doszedlbym do tego za 100 la:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

desconosido napisał(a):

czy ten wiatrak który jest na chipsecie płyty K8N SLI PLATINUM działa cicho ? Czy też należy od razu wymienić to na coś innego, najlepiej zalmana ?

1657218[/snapback]

TEN WIATRAK??? hm w sumie nie mam wyciszonej budy, ale nie slysze go zabradzo choc moze przydalo by sie obnizyc choc troszke jego prędkość szkoda ze nie mozna obnizyc tej pradkości programowo w CoreCenter ma ktos jakies propozycje????

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

desconosido napisał(a):

czy ten wiatrak który jest na chipsecie płyty K8N SLI PLATINUM działa cicho ? Czy też należy od razu wymienić to na coś innego, najlepiej zalmana ?

1657218[/snapback]

He. He. He ;

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=114726&st=526

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

woocash_lp napisał(a):

Mam pytanie, bo zapewne nie dlugo bede wymienial wiatraki (CPU, GPU), na cpu bedzie napewno AC Freezer64 (cena/wydajnosc).

Mozna go bez problemu zalozyc na ta plytke ?

1657550[/snapback]

Tak jesli masz wystarczajaco dużą obudowe:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi o miejsc w budzie, tylko czy z czyms nie bedzie kolidowac (kondziory itp.)

Mam jeszcze jedno pytanie, co polecacie na NB (imho ten wiatraczek nie jest glosny :P, komp non-o/c)

I jeszcze jedno, co daje BIOS 506 oprocz tego ze jest swietny w kreceniu ?

Narazie nie mam zamiaru krecic wiec tak ostentacyjnie sie pytam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

woocash_lp napisał(a):

Mam pytanie, bo zapewne nie dlugo bede wymienial wiatraki (CPU, GPU), na cpu bedzie napewno AC Freezer64 (cena/wydajnosc).

Mozna go bez problemu zalozyc na ta plytke ?

1657550[/snapback]

Na płycie nic nie przeszkadza.Moja uwaga akurat do tego modelu wiatraka - trzeba mieć dobrze wentylowaną obudowe.

Proc owszem jest dobrze schładzany ale reszta układów standardowo owiewana :) przez takego pentagrama czy zelmana - nie! .

Sam wiatrak w zasilaczu nie da rady :(.A takie mosfety i inne kondensatorki to przy kręceniu noo...lubią być ciepłe :-P .

p.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi