AndyN Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 (edytowane) Potwierdzam co mac11 napisał. Mam WC (nie ma wentyla na procu) i ten radiator na mosfetach w trakcie b. mocnego kręcenia mocno się grzeje. W te największe upały pomimo wentylatorów puszczonych na max. obrotów jego temperatura mierzona jednym z czujników z panelu grubo przekraczała 50 st. :blink: Bez kręcenia, aktywowane c&c, wentyle na min. temperatura oscyluje wokół 30-35 st. Edytowane 20 Września 2005 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac11 Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 Tak nie koniecznie do naszej płyty :). Co się dzieje na takim Asus A8N-SLI Premium nForce4 SLI gdzie pasywne chlodzenie mostka jest atutem i wyprowadzone jest pod miejsce gdzie powinien dmuchać wiatrak od proca :blink: ..... Tak na moje zaprojektowanie wnetrza kompa noo... nie jest tak prostą sprawą jak mogło by się wydawać. p. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woocash_lp Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 Dzieki za wszystkie rady, bude moze nie mam dobrze wentylowanej (2x80 puszczone na 5V - nie slyszalne). Czyli jezeli dobrze zrozumialem to pentagrama/zalaman nie polecacie na ta plytke ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac11 Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 Dzieki za wszystkie rady, bude moze nie mam dobrze wentylowanej (2x80 puszczone na 5V - nie slyszalne). Czyli jezeli dobrze zrozumialem to pentagrama/zalaman nie polecacie na ta plytke ? 1659135[/snapback] Powiem w ten sposób - Freezer64 jest bardzo dobry do chłodzenia procesora ...ale. No i właśnie skonstruowany jest w ten sposób,że jego wiatrak nie dmucha w dół ,czyli nie chłodzi płyty i układów na niej. Taki pentagram 100 np. dmucha w dół i oprucz tego ,że chłodzi procesor to poprawia "samopoczucie" :) mosfetom hehe. Tak jak już było pisane - przy podkręcaniu nie tylko proc się grzeje więc należy zadbać o schlodzenie reszty elementów. p. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woocash_lp Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 Dzieki wielkie za wszelkie rady, napewno sie przydadza :) Powielam jeszcze raz moja prosbe: Czy ktos moze zrobic zdjecie jak u niego wyglada zapinanie na tą kartę do przełączania trybow SLI/non-SLI, u mnie niestety to wypadło po 1,5 dnia i teraz jest to trzymane za pomoca wykalaczki. Moze ktos zrobic foto jak to u mniego wyglada ? U mnie sie to prezentuje nastepujaco: http://img349.imageshack.us/img349/3561/wykalaczka10np.jpg http://img290.imageshack.us/img290/1559/wykalaczka22jt.jpg http://img290.imageshack.us/img290/239/wykalaczka34sa.jpg AndyN: Mozesz dodac do FAQ jezeli zechcesz: Jezeli nie uruchamia wam sie komputer, a nawet nie piszczy glosnik to zobaczcie jakie wam diody się palą, jeżeli są to: * Red 0 Green *0 ** to zobaczcie czy nie wypadła wam ta płytka do zmiany trybów (patrzy zdjatka w/w) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2005 woocash_lp Chodzi Ci o zdjęcia z procesu odpinania i przekładania tego selektora? Na płycie wygląda to tak: Innych zdjęć nie zrobię, nie przebiję sie przez WC :? FAQ wzbogacony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2005 Pare pytan : 1.Gdzie w biosie jest zmiana opcji 2T na 1T bo standardowo mam ustawione 2T :? 2.Tez macie takie okrutne wachania vcore w CPU-Z ? 1.53v - 1.49v ? 3.Wrzucilem bios 5.06 ale ma on z tego co widze zakres vcore tylko do 1.45v + % natomiast na poprzednim mialem do 1.55v OCB ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woocash_lp Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2005 (edytowane) 1. BIOS->Cell Menu-> Dram Configuration->1T/2T Memory Timing 2. Tak, kazda plytka chyba ma tak (ja mam wachania miedzy 1,36 - 1,39) 3. Nie wiem btw. Naprawilem swoj problem z ta wykalaczka :D Mianowicie ten haczy powinien byc 'wcisniety' tak gdzies w polowie drugiego slotu PCIe, i teraz działa, a poprzednio miałem wcisnietego go tej dziurki blizej panelu I/O Pozdrawiam Edytowane 22 Września 2005 przez woocash_lp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2005 (edytowane) (...) 2.Tez macie takie okrutne wachania vcore w CPU-Z ? 1.53v - 1.49v ? 3.Wrzucilem bios 5.06 ale ma on z tego co widze zakres vcore tylko do 1.45v + % natomiast na poprzednim mialem do 1.55v OCB ? Vcore "pływa", taki urok tej płyty. Nie wiem czy innych producentów mają podobnie, może ... Że max napięcie zależy od wersji BIOSa (chyba-i tak odkąd pamiętam mam 5.066). Ale i tak warto ustawienia w BIOSie weryfikować CPU-Z. W 5.06 ustawiasz "bazowe" napięcie i możesz je podbić o określony procent (opcja niżej). A jak niby było w tym poprzednim BIOsie u Ciebie? Ustawiało się wartość vcore bez używania %? Bo nie bardzo rozumiem Edytowane 22 Września 2005 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avatar25 Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2005 Mam pytanko troszke smieszne ale dosc wazne dla mnie W jakie banki mam wlozyc pamiatki na tej plycie ? Mam Corsair na Samsungach TCCD 2x512 Podobno w 1 i 2 ale czy to prawda ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 Avatar25 Ja wkładałem w te dwa kolejne sloty bliżej socketa. Działało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimmy007 Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 K8N SLI Platinum (MS-7100) V3.7 BIOS Release ------------------------------------------------- 1. This is Award BIOS release. 2. This BIOS fixes the following problem of the previous version: - Improve compatilbility problem with some USB 2.0 devices http://www.msi-computer.co.jp/bios/7100v37.zip http://www.msi-computer.co.jp/bios/7100v17.zip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac11 Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 K8N SLI Platinum (MS-7100) V3.7 BIOS Release ------------------------------------------------- 1. This is Award BIOS release. 2. This BIOS fixes the following problem of the previous version: - Improve compatilbility problem with some USB 2.0 devices 1663995[/snapback] :-P 511. p. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 moje mobo chyba jest zwalone - wczoraj po zaprogramowaniu biosu 3.7 z dosa znowu się nie podniosła - dopiero kombinacje z hotfleshami i udało się ją odpalić :| co do wydajności to jest ciut lepiej chyba ;) - na 5.06b i dzielniku 140 (co dawało pamiecią jakieś ~220 2-2-2-5) miałem w sandrze ok. 6450 - na 3.7 wprawdzie nie ma dzielnika 140 ale A64Tweaker pod windą i już jest - a teraz najciekawsze - wynik w sandrze 6550 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 Raptor A do flasha użyłeś flashera z zipa z biosem? A jak w ogóle wygląda kręcenie pod 3.7? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 z zipa kręcenie wygląda że tak samo jak na 5.06 (poza brakiem dzelnikow 140/150/183) - z tym że tylko sprawdzalem do 315 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 (edytowane) kręcenie wygląda że tak samo jak na 5.06 (poza brakiem dzelnikow 140/150/183) - z tym że tylko sprawdzalem do 315 ;)ooo! to zapodam, może skoro jest nowszy to da coś więcej niż 5.06 w połączeniu z 4x512 tccd. tylko nie ma div 150 :( szkoda że modowane tak rzadko się pojawiają do ile jest vcore na 3.7? Edytowane 23 Września 2005 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 do ile jest vcore na 3.7? 1664194[/snapback] standart 1.45+9.9%=1.52-1.54 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
+Avatar+ Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 (edytowane) Witam mam pytanko Mam taki sprzecik : -Plyta MSI K8N SLI Platinum -Procek - Athlon 64 Venice 3000+ (seria 0520GPFW) -Cooler na procek - Aerocool 1000 GT -Pamieci CORSAIR Pro Series Xtreme Memory Speed CMX512-3200C2PRO Cl2 na samsungach TCCD -Grafika ASUS 7800 GTX 256 Mb. (450/1200) -Zasilka 550 Wat -HDD 120 Gb WD 7200obr 8Mb cache SATA Na razie udalo mi sie wycisnac 290x9 (HTT 3x) (1,48V) - jak robie na 300 to sie wiesza przy starcie windy Pamiec 2,5 3 4 7 (2T) tez na 290 Czy to dobry wynik i co moge zrobic aby jeszcze troszke poszalec ?? Jakies ustawienia w biosie :) ?? I o co chodzi z tym HTT czy jest sens robic 4x i czy niczego nie uszkodze ?? BIOS wersja 3.7 Edytowane 23 Września 2005 przez +Avatar+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 +Avatar+ Bios 5.06 z FAQ na pierwszej stronie Jak kręcić tutaj: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...0entry1249410 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
+Avatar+ Opublikowano 24 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2005 (edytowane) Krotko i konkretnie ktory bios polecacie 506 czy ten nowy 3.7 ?? Od poczatku mam 3.7 i to moje max wyniki : -Plyta MSI K8N SLI Platinum -Procek - Athlon 64 Venice 3000+ (seria 0520GPFW) -Cooler na procek - Aerocool 1000 GT -Pamieci CORSAIR Pro Series Xtreme Memory Speed CMX512-3200C2PRO Cl2 na samsungach TCCD -Grafika ASUS 7800 GTX 256 Mb. (460/1250) -Zasilka 550 Wat -HDD 120 Gb WD 7200obr 8Mb cache SATA Na razie udalo mi sie wycisnac 290x9 (HTT 3x) (1,54V) - jak robie na 300 to sie wiesza przy pierwszym tescie w 3dmarku Pamiec 2,5 3 3 5 (2T) tez na 290 To max co wycisnalem . Na pamiatkach jak robie 1T niezaleznie od timingow sie wysypuje Acha i czy jest sens podnosic Volty na chipsecie plyty glownej ? Mam tam zalozone chlodzenie REVOLTECA (o niebo cichsze niz ten klamocacy oryginal) Edytowane 24 Września 2005 przez +Avatar+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adokit Opublikowano 25 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2005 Zwracam sie z pytankiem czy to normalne ze procesor puszczony na orginalnym Configu ma skoki napiecia rdzenia, wyswietlane w cpu-z 1.30 w granicach od 1,34 V - 1,40 V ? I czemu po OC, fsb 250 x 9= 2250 Vcore =1,425 w biosie cpu-z i CoreCenter wyswietlaja napiecie w granicach 1,37-1,42 ? Acha byl caly czas puszczony Sp2004 -1h nie bylo zadnych błedów a temp procka byla 34-35 cycjuszów:) wszystko na takim Configu jak widac w sygnaturce. Moze takie wywietlanie to norma? a moze cos jest nie tak? Z góry dzieki za ODP... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 25 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2005 (edytowane) Adokit Było, szukaj: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=114726&st=252 Post z linka i kolejne po nim Ten wątek już trochę stron ma więc jest duża szansa, że pewn problemy były już poruszane. Wystarczy poszukać EDIT----------------------------------- (...) Znalazłem na forum rozwiązanie problemu z RAIDEM. "Windows does not shut down or restart correctly with NVIDIA RAID 0. I think that is the problem with all bios versions with NVIDIA RAID v4.84. The best bios is 5.06 so far". (...) Ten sam problem jest z BIOsem 3.7. On też ma BIOS RAIDa 4.84 Jednak BIOS 5.06 jest nieśmiertelny :? Przydałby się godny następca .... Edytowane 25 Września 2005 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
+Avatar+ Opublikowano 25 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2005 A czy w ogole jest sens uruchamiania RAIDa w biosie na tej plycie jezeli mam dysk SATA I ?? Czy w przypadku jednego dysku cos to daje i czy jezeli uruchomie ta opcje nie bede zmuszony utracic wszystkie dane i instalowac wszystko od pocztaku ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 25 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2005 A czy w ogole jest sens uruchamiania RAIDa w biosie na tej plycie jezeli mam dysk SATA I ?? Czy w przypadku jednego dysku cos to daje i czy jezeli uruchomie ta opcje nie bede zmuszony utracic wszystkie dane i instalowac wszystko od pocztaku ?Część posta powyższego dotyczącego 3.7 nie dotyczy Ciebie, jest informacją dla wszystkich, że BIOS ma tę wadę Nie chciałem dublować postów więc do posta już istniejącego dodałem info o 3.7 Nie musisz uruchamiać RAID. Wystarczy, że uaktywnisz ten kanał SATA, do którego podpięty jest dysk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
+Avatar+ Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 Czy ktos moze mial jakiekolwiek problemy z karta muzyczna na plycie ?? Poczatkowo u mnie wszystko dziala ale czasami samoistnie przyciszaja sie u mnie dzwieki efektow w grach ?? Muzyka gra idealnie , kwestie mowione tez ale strzaly cichna prawie do zera (czasami po 5 minutach wraca wszystko do normy bez resetowania tak samo z siebie)?? Strasznie to dziwne mial moze ktos ten sam problem ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimmy007 Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 Czy ktos moze mial jakiekolwiek problemy z karta muzyczna na plycie ?? Poczatkowo u mnie wszystko dziala ale czasami samoistnie przyciszaja sie u mnie dzwieki efektow w grach ?? Muzyka gra idealnie , kwestie mowione tez ale strzaly cichna prawie do zera (czasami po 5 minutach wraca wszystko do normy bez resetowania tak samo z siebie)?? Strasznie to dziwne mial moze ktos ten sam problem ?? 1668997[/snapback] tez o tym bylo w wątku.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woocash_lp Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 (edytowane) To moze powiesz jak to naprawic ? OT Nie wiem dlaczego, ale na anglojezycznych forach, takie rzeczy zdarzaja sie bardzo zadko ("tez o tym bylo w wątku....") no i co zbawilo Cię to coś ? Dostaniesz jakies dodatkowe punkty od moda/admina ? Watpie. A nawet jezeli bylo to juz, to poprzyj chociaz to linkiem. Pozdrawiam Edytowane 26 Września 2005 przez woocash_lp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimmy007 Opublikowano 27 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2005 Jesli chcecie aby watek byl dluzszy od tego o DFI to napewno nie tedy droga.... Nikt nie bedzie przepisywal poprednich postow,bo komus nowemu nie chce sie przeczytac raptem 18 stron topicu... A jesli jestes taki chetny do pomocy koledze +Avatar+ to moze sam mu napiszesz skad biorą sie jego problemy z dzwiekem... Ten temat byl raz poruszony i rozpisany na topicu, a potem jeszcze ktos o niego pytal i bylo podane na ktorej stronie jest rozpisany... Jesli tak odpowiadają Ci zagraniczne fora, to po co zapisales sie na Tweak'a... pozostan na zagranicznych i ciesz się, ze zachodni przyjaciele odpisuja na kazdy Twoj post... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woocash_lp Opublikowano 27 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2005 Powiedzialbym cos jeszcze, ale nie chce sie klocic, takze EOT. Rozejm? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...