Heat Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Moze byc tak , ze to kontroler pamieci nie wyrabia a nie same pamieci... Moje np ostatnio poszly na 300 na 1T ale przy timingach 3-5-5-11 :lol: a maja napisace 2.5-4-4-8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacenty Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Moze byc tak , ze to kontroler pamieci nie wyrabia a nie same pamieci... Moje np ostatnio poszly na 300 na 1T ale przy timingach 3-5-5-11 :lol: a maja napisace 2.5-4-4-8 heh no ja mam identyczne pamiatki jak dokladnie je ustawiles? moze i ja sproboje taak dac u siebie? koles u ktorego kupilem mowil ze sprawdzal przed wysylka i spokojnie ida na 300mhz :( a wracajac do timingow popatrz ze jak dasz odczyt z spd to dla 303mhz masz dokladnie wlasnie 3-5-5-11 chociaz ja takich ustawien nie probowalem bo sie balem a poza tym czas mnie goni ciagle :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lateral Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 (edytowane) yacenty pechowiec coś jesteś, ciągle masz jakieś problemy ze sprzętem. Może "czynnik ludzki" zawodzi a nie komputer :D Pozdr. Nie odbieraj moich słów jako atak, czytaj raczej z przymrużeniem oka :D ... Edytowane 12 Grudnia 2005 przez southorn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacenty Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 yacenty pechowiec coś jesteś, ciągle masz jakieś problemy ze sprzętem. Może "czynnik ludzki" zawodzi a nie komputer :D Pozdr. Nie odbieraj moich słów jako atak, czytaj raczej z przymrużeniem oka :D ... dobrze to ująłeś, może za duzo bym chcial, a moze a64 to nie to co axp? moze jestem zbyt leniwy już? na axp jako jeden z pierwszych mialem WC, samorobke dziala to do dzis slicznie na asusie i selekcie axp1700+ no ale coz teraz brak czasu, moze gorszy sprzet, nie wiem mam juz dosc zabaw wydaje mi sie ze klade niezla kase na selekty i jakos tak mi to srednio wychodzi, no ale coz :( moze mi jeszcze kiedys odbije jak skoncze studia i pojawie sie na salonach jesli idzie o sprzet i OC :P pozdrawiam YacentY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
+Avatar+ Opublikowano 13 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2005 Witam Mam k8n sli platinum i mam jedno totalnie banalne pytanie gdzie jest w biosie dzielnik pamieci i jak to sie oblicza w stosunku do ustawienia magistrali dla proca ?? :blink: Acha i jakim programikiem wymienic bios na ten legendarny 5.06. :mur: Z gory dzieki :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 13 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2005 Witam Mam k8n sli platinum i mam jedno totalnie banalne pytanie gdzie jest w biosie dzielnik pamieci i jak to sie oblicza w stosunku do ustawienia magistrali dla proca ?? :blink: Acha i jakim programikiem wymienic bios na ten legendarny 5.06. :mur: Z gory dzieki :lol: ad1. gdzie jest: BIOS -> cell menu -> dram configuration -> zmieniasz timing mode na manual -> memclock index value ad2. jak się oblicza: znajdź w googlach A64memfreq (http://xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=44339&highlight=goddh0r) i chwilę się nim pobaw. Powinieneś załapać o co z tymi dzielnikami chodzi ad3. w FAQ na pierwszej stronie są linki do modowanych biosów. ściągnij 5.06. razem z nim w tym zip'ie jest programik do flashowania. w FAQ jest też linia komendy poleceń żeby wgrać bios w całości z poziomu dosa. by to zrobić potrzebna jest dyskietka startowa, która uruchomi peceta w dos (w biosie zmieniasz bootowania na z dyskietki) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
+Avatar+ Opublikowano 13 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2005 Genialnie Andy Dziki za pomoc :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 13 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2005 (edytowane) Wgrałem ten bios 3.8 I tak: (...) * dzielniki: 100, 133, 166, 200, 216, 233, 250 * nie usunieto błędu jeszcze z poprzednich biosów (pisałem w tym wątku) że w przypadku SATA RAID0 WindowsXP nie jest w stanie zamknąć się ani zrestartować, zawisa na ekranie "Trwa zamykanie ..." Najnowsze sterowniki nVidia (6.70) nic nie dają. Powodem jest najprawdopodobniej BIOS kontrolera SATA w wersji 4.84 * komp na ustawieniach 9x311@1,45 div133 podniósł się i działa Ja wracam do 5.06, brak możliwości restartu komp dyskwalifikuje ten bios jak dla mnie. Osoby nie mające RAIDa mogą go potestować Szukam rozwiązania tego problemu. Tutaj: http://forum.msi.com.tw/index.php?topic=91051.0 poradzono mi żebym uaktualnił sterowniki do SATA RAID tymi zawartymi w sterownikach nForce4 6.70. Zrobiłem to .... Dobrze, że w WinXP jest opcja "Uruchom ostatnią działającą konfigurację" (czy jak ona się nazywa). Komp po zainstalowaniu tych sterów z 6.70 restartował się w trakcie uruchamiania WinXP, uruchamianie w trybie awaryjnym dawało ten sam efekt :? Ten 3.8 działa z podkręconym prockiem :) , ma mniej dzielników niż 5.06 :cry: ale z moim raidem działać nie chce :? Jakieś sugestie? A 5.06 pewnie nie obsłuży procesorów z serii X2. Dziwne gdyby obsłużył, chyba z początku 2005 roku jest :? Edytowane 13 Grudnia 2005 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacenty Opublikowano 13 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2005 Ten 3.8 działa z podkręconym prockiem :) , ma mniej dzielników niż 5.06 :cry: ale z moim raidem działać nie chce :? Jakieś sugestie? A 5.06 pewnie nie obsłuży procesorów z serii X2. Dziwne gdyby obsłużył, chyba z początku 2005 roku jest :? a probowales uruchomic raid na normalnie ustawionym procu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 13 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2005 (edytowane) a probowales uruchomic raid na normalnie ustawionym procu?Proc jest ustawiony na default z włączonym C&C. I na takich ustwieniach kombinowałem z 3.8 i RAID'em. Cholerna nvidia, cholerne MSI ... Edytowane 15 Grudnia 2005 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 15 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2005 Opisałem swój problem w mailu do MSI Polska. Oto co mi odpisali: Witam, Spotkałem się kiedyś z podobnym przypadkiem i jedynym rozwiązaniem w przypadku zastosowania nowego BIOS-u kontrolera była ponowna instalacja systemu operacyjnego. Jeżeli ma Pan taką możliwość proszę to zweryfikować. Czyli po kolei: uaktualnić BIOS płyty, zainstalować system, zainstalować sterowniki do chipsetu Nvidia w wersji 6.70 (http://www.nvidia.com/object/nforce_nf4_winxp32_amd_6.70.html). Jeżeli kontroler jest ustawiony w trybie RAID, to w momecie instalacji systemu operacyjnego proszę użyć dyskietki, na którą proszę przekopiować zawartość katalogu \IDE\WinXP\sataraid\ (po rozpakowaniu archiwum nForce4_amd_6.70_winxp2k_international.exe). Ponadto załączam najnowszy BIOS dla płyty K8N SLI Platinum (MS-7100). Format systemu, ehhh :? Niech ktoś przetestuje ten bios 3.91. Jestem w pracy, nie moge tego zrobić. A wrócę późno do domu, w piątek po pracy wyjeżdżam na weekend itd ;) 7100v391.zip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
+Avatar+ Opublikowano 15 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2005 Mam pytanko odnosnie biosu 5.06 :D Jakie sa ustawienia w tym miejscu BIOS -> cell menu -> dram configuration -> zmieniasz timing mode na manual -> memclock index value u mnie jest 200,166,133 (sa tez wyzsze ale one sa dla mnie niewazne). Czy w wersji 5.06 jest jakies ustawienie pomiedzy 200 a 166 ?? Bo byloby bardzo przydatne :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 15 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2005 (edytowane) +Avatar+ Przynajmniej u mnie BIOS 5.06 oferuje następujące dzielniki: 100, 120, 133, 140, 150, 166, 180, 200, 216, 233, 250 Jak możesz to wypróbuj 3.91 który powyżej umieściłem. Może on też ma więcej dzielników. A będzie nowszy niż nieśmiertelny 5.06 :? Edytowane 15 Grudnia 2005 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacenty Opublikowano 15 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2005 +Avatar+ Przynajmniej u mnie BIOS 5.06 oferuje następujące dzielniki: 100, 120, 133, 140, 150, 166, 180, 200, 216, 233, 250 Jak możesz to wypróbuj 3.91 który powyżej umieściłem. Może on też ma więcej dzielników. A będzie nowszy niż nieśmiertelny 5.06 :? jak znajde chwile czasu to pomecze ten bios w weekend :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
+Avatar+ Opublikowano 15 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2005 (edytowane) Heh wrzucilem ten bios i bez zmian w stosunku do poprzednika te same bledy i zadnych dodatkow. Napiecia proca to samo dzienlinki i mnozniki te same - stabilnosc o zgrozo gorsza :( raz juz mi sie wiechnal przy starcie :( Andy prosba - jak mozesz daj mi bezposredniego linka do biosu 5.06 mam juz dosc tego nowego dziadostwa :( Edytowane 15 Grudnia 2005 przez +Avatar+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 15 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2005 (...) Andy prosba - jak mozesz daj mi bezposredniego linka do biosu 5.06 mam juz dosc tego nowego dziadostwa :(W FAQ na pierwszej stronie: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=114726 jest taki wers: Nieoficjalne BIOSy do płyt z serii MSI K8N (i Vcore mod): http://www.techpowerup.com/articles/other/111pomocny może być też ten: Składnia polecenia flashowania BIOSu z dyskietki (thx Raptor): "profilaktycznie dajcie programowanie z przełacznikiem /Wb /cc /cd /cp" czyli np: AWFL833D.EXE W7100NMS.506 /Wb /cc /cd /cp (dodatkowe parametry umożliwiają flashowanie bootblock'a BIOSa) Na stronce z nieoficjalnymi biosami ściągasz v5.0 Beta 6 W7100NMS V5.0B6 050305 10:25:15 W7100NMS_506.zip Chyba po to jest FAQ żeby nie powtarzać ciągle tego samego, czy nie? :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 21 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2005 (edytowane) Czy modyfikowane biosy z K8N NEO4 Platinum pasują do K8N NEO4-F :?: Niby oznaczenia są takie sam W7125NMS, ale chce sie upewnić. Jeśli nie to gdzie mógłbym znaleść takie biosy do mojej mobo. Edytowane 21 Grudnia 2005 przez Greg_1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 21 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2005 Przy pomocy jakiego softu można odczytać Vmem na K8N SLI Platinum? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lateral Opublikowano 21 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2005 MSI Core Center ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_q_b_a_ Opublikowano 22 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2005 Ja się boję włąćzać tego programu MSI, bo podczas włączania wyłącza mi wiatraczek od procesora ! :blink: Głupszego programu już nie widziałem... Jak się załaduję to spowrotem włącza wentylator. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 22 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2005 (edytowane) Od dawna nie używam MSI Core Center, mam skonfigurowany MBM Ale do testów pamięci jest mi potrzebny Vmem. Ehhh, żeby tak MBM jakoś to odczytał .... Może ma ktoś go skonfigurowany? Zobaczcie co m.in. oferuje K8N Diamond Plus: http://www.msi.com.tw/program/products/mai...ail.php?UID=710 Nie ma w instrukcji info o max vcore, może też coś na lepsze zmienili .... Tylko przez te dwa chipsety w różnych miejscach założenie bloczków byłoby bardzo trudne :? ------------------------- Jak na razie płyta nie odmawia współpracy z 2x1GB GSkill HX (div166) Więcej tutaj: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=162234&st=315 Edytowane 23 Grudnia 2005 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 Ciag dalszy przygod z MSI... A wiec sflashowalem jeszcze raz 5.06 z dodatkowymi atrybutami i teraz defaultowo mam 1T ale dalej nie moge go zmieniac :lol: :lol: Nie mialem czasu zeby przetestowac stabilnosc ale jak tylko wroce do domu to zaraz sie za to zabieram . I jeszcze jedno glupie pytanie : - Jak sobie wlaczycie full screen logo to co wam sie pojawia na ekranie ? ... Bo ja mam logo z napisem Diamond :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 (....) A wiec sflashowalem jeszcze raz 5.06 z dodatkowymi atrybutami i teraz defaultowo mam 1T ale dalej nie moge go zmieniac :lol: :lol:Ciągle nie mogę w to uwierzyć ... ;) I jeszcze jedno glupie pytanie : - Jak sobie wlaczycie full screen logo to co wam sie pojawia na ekranie ? ... Bo ja mam logo z napisem Diamond :blink: I dokładnie to logo zobaczysz. Ten modowany bios był tworzony na bazie biosu do Diamonda. Po wgraniu go można zobaczyć opcje w biosie odnoszące się do nieistniejących w wersji Platinum kontrolerów. Ale pasuje do Platinum :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmt Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 Witam!!! Fleshował ktoś moze pamiec EEPROM Creative Sound Blaster 24bit na płycie głównej? Jak mozna sprawdzic aktualna wersje Biosu Creative'a na płycie głównej ? http://www.techpowerup.com/articles/other/111 MSI MS-7100 K8N Diamond/Platinum OnBoard Sound EEPROM update -------------------------------------------------------------------------------- Q: Why can't I install Creative driver? A: Please update the EEPROM. 1) save the file in A: 2) under A:\> , type epci.exe /w:msi01.dat 3) wait for 30 sec. while the program is running. it will show result: passed I pytanie czy ktoś próbował to robić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmt Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 I jeszcze pytanko odnoscie RAID 0. Mam Bios 5.06 i sterowniki nforce4 6,70. Komputer raz zamknie sie po 2 sekundach a innym razem (cześciej wystepuje ten drugi raz) po ok 5 min. I podobnie jest na orginalnych ostatnich Biosach. Znacie jakies dobre ustawienie dla ktorego komputer zamyka sie zawsze szybko. Dziwne jest tez to, ze w poscie podczas uruchamiania komputera na orginalnych BIOSach od 3.6, 3.7, 3.8 pokazuje, ze mam DDR 400 chociaz FSB ustawione na 250mhz (pamieci w BIOSIE ustawione na 200Mhz). We wczesniejszych Biosach przy tym ustawieniu w poscie pisalo 250mhz dla pamieci. A jak ustawie dla FSB200mhz pamieci 250mhz to po uruchomieniu mam, ze sa niby DDR500 ale jak patrze pozniej w Everest HE pokazuje, ze pracuja jako DDR 266. O co w tym chodzi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicha Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 A ja mam takie pytanko czy aby odkrecic wentyla z chipsetu musze wyciagac cala plyte z obudowy , czy wystarczy odkrecic te srubki i zdjaz ? Bo inaczej nie moge sie dostac aby wyciagnac grafike :angry: , acha i jeszcze jedno czy jak juz sciagne tego wentyla to przy ponownym zakladaniu trzeba nalozyc tam na chipset tez paste czy tam jest niepotrzebna ? :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmt Opublikowano 24 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2005 Jesli chodzi o wentylator... to musisz wyciagnać płyte z obudowy, inaczej zdjac sie go nie da. Sa zatrzaski trzymajace wentylator, aby je odpiąć trzeba dobrać sie do nich od spodu płyty głównej. A co do pasty. Na MSI K8N NEO2 Platinum była tylko biała pasta na chipsecie nforce 3 i łatwo ja usunąć. Natomiast na K8N NEO SLI Platinum jest naklejona jakas tasma nasaczona pasta przewodzacą i bardzo ciezko jest ja usunac pozniej z chipsetu. A jak sie jej nie pozbedziesz bedzie problem z zalozeniem radiatora. Ja poradzilem sobie rozpuszczalnikiem i spirytusem salicylowym, calosc chipsetu przecieralem chusteczka higieniczna nasaczona w/w. Zalozylem radiator Zalmana (niebieski) oczywiscie wczesniej trzeba nasmarowac pasta termoprzewodzaca, zeby byl lepszy styk chipset-radiator poniewaz wiadomo ze sam radiator nie jest idealnie gładki i nie bedzie przylegal cala powierzchnia do chipsetu. Jakos dziala jak na razie wszytko stab (juz poł roku lato-zima). Chociaz reka go nie dotkniesz tak jest goracy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lateral Opublikowano 24 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2005 Pasta pod jakikolwiek radiator to oczywista sprawa :D więc nie ma co się nawet zastanawiać. U mnie nie było taśmy tylko jakiś różowy kit... ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netes Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Mam pytanko jaki proponujecie BIOS do K8N Neo4 Platinum? Bo trochę ich jest, zastanawiam się, który z nich się najlepiej sprawuje :-). Sprzęt jak w podpisie.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicha Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 Ja mam ten najnowszy i nie nazekam, ale jak z OC to ci nie powiem bo nie bawilem sie na nim w podkrecanie. Narazie smigan na standardzie caly czas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...