Skocz do zawartości
Arriva

512 Mb Kingmax 400mhz Nie Lepiej Niz 9:4:4:3?

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż posiadam dwie kostki 256 mb kingmax 400 mhz i mam problem bo za nic nie chca isc na lepszych ustawieniach niz 9:4:4:3 na szynie 200 a powinny isc standardowo na przynajmniej 8:4:4:2,5 . Co robić? Jakies sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otóż posiadam dwie kostki  256 mb  kingmax 400 mhz i mam problem bo za nic nie chca isc na lepszych ustawieniach niz 9:4:4:3 na szynie 200  a powinny  isc standardowo na  przynajmniej 8:4:4:2,5 . Co robić?  Jakies sugestie?

1263188[/snapback]

Jest wiele możliwości do wyboru: Sprawdź kompatybilność ramu i płyty na stronie producenta, RAM może być tylko z nazwy 400MHz i z tymi ustawieniami. Miałem tak z elixirami niby 400 MHz DDR a niechciały wyżej niż 360 MHz DDR pracować. Miały takie same timingi jak kolegi 333 MHz. Sprawdzisz parametry pracy Everestem lub CPU-Z. Możesz podnieść napięcie na Ramie jak CI zasiłka pociągnie. Wgrać najnowszy bios do mobo. Założyć wentyl na RAM i/lub radiatorki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobne kości (tiny bga) i chodzą bez problemów jak w podpisie, przy standardowym napięciu. Wyżej nie próbowałem, bo już mnie procesor nie puszcza (zablokowany mnożnik). Możesz spróbować zwiększyć napięcie, ale wydaje się, że problem leży w innych podzespołach (płyta główna nie wyrabia?).

Edytowane przez Hipek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

daj pojedynczą kość i zobacz czy tak działa, sprawdź kolejne sloty, jak to nie pomoże to zmiana biosu, możesz zobaczyć na innej płycie swoje pamięci,ewentualnie pożycz od kogoś inną zasiłke, to by było chyba tyle :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi