HugoZak Opublikowano 7 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2005 Oto moja konfiguracja: http://www.angeltowns4.com/members/hugozak/cpuz.htm Jak widać all chodzi na standardowych ustawieniach ale i tak bardzo się grzeje! Przy spokojnej pracy w systemie mam ~45 a podczas grania ~58! Mój coolerek ma 1700 obrotów na minute tylko + zainstalowałem jeszcze jeden na ściance aby odprowadzał ciepło. CPU moge spokojnie przetaktować na 1950MHz ale wtedy są jeszcze wyżesze temperatury. Mam pare pytań: Jaka powinna być normalna temp. tego CPU? Jaka maxymalna? Czy do tej płyty (P4ITA) moge wrzucić jakiś inny procek na innym jądrze byle NIE Willamette! Co w tym kompie ew. da się podkręcić? Sorx za ten pytanka ale jak widać jest newbie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak Opublikowano 7 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2005 (edytowane) Mam w sumie podobny procek (tyle że na s478 a nie na s423) i wydaje mi się, że u Ciebie temp. trochę za wysoka. Spróbuj przeczyścić radiator na CPU fajnie by było też jakbyś pozbył się aluminiowego plastra który przyklejony jest do radiatora i zastosował zamiast niego jakąś lepszą pastę termoprzewodzącą (ja na BOXowym coolerze + polerka radiatora zszedłem tak o 7-8C) Lepsze efekty przynosi (przynajmniej u mnie tak było <_< ) kiedy masz nawiew bezpośrednio na procek. Obecnie po wykręceniu go na 2,12GHz (na więcej nie pozwala zasilacz :sad: ) z 2 wentylami w budzie (nawiew na proca i na HDD) i z Pentagramem QC-92Cu przy max. obciążeniu, temperatura nie przekracza 55C. A co do płyty-> ze zmiany CPU na nie-Willamette nici. Na socketcie 423 były bowiem tylko te rdzenie. Co najwyżej możesz znaleźć 2GHz Willametke :? (takie były największe prędkości na s423 i takie największe prędkości obsługuje twoja płyta -> http://www.ecsusa.com/support/table_p4_423.html# ). Pozdrawiam Edytowane 8 Lutego 2005 przez Krzysiak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HugoZak Opublikowano 8 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2005 Cooler miałem zmieniany już kiedyś bo stary się zapsuł. Wtedy jeszcze się tak nie znałem i nawet nie wiem co mi zamontowali :? Czy jak mój cooler na procku ma tylko 1700 obrótów to nie zamało? Jaki byście mi polecali cooler pod moją płyte (socket 423) w rozsądnej cenie? I gdzie od razu moge takie coś nabyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HugoZak Opublikowano 8 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2005 Aż nie chce mi się wierzyć! Jedno z największych for o OC a tu nikt mi nie chce nawet odpowiedzieć na zapewne dla was pytanie a co dopiero coś doradzić. Skwituje to jednym stwierdzeniem: LOL! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gasky Opublikowano 8 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2005 Mam podobny procek równierz 1,7 Ghz socekt 478 i normalnie temperatura nie wchodzi powyżej 40. Po podkręceniu max. 2 Ghz temperatura wacha sie w granicahc 45 - 55 ale wszytsko jest stabilne. Według mnie twoje temperatury sa troche za wysokie. Ja swoj pokrecalem na boxowym coolerze. Spróbuj znalezc jakis o podobnych wlasnosciach do twojego boxa. Z tego co pamietam moj boxowy tez ma 1700 rpm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak Opublikowano 8 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2005 @Gasky Mam pytanie... Do ilu dojechałeś najwięcej (na jakim FSB), jakie masz MOBO? U mnie wstaje na max na FSB=131MHz, ale mam zwisy (myślę, że to wina zasilki) ale powyżej 131 nawet nie odpala się post-głucha cisza. Ciekawy jestem czy nowa zasilka pomoże (Chciałbym dojechać do 133 ale wątpie że to osiągalne, chyba trza robić vmoda bo P4C800 nie robi powyżej 1,95)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HugoZak Opublikowano 8 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2005 Z tego co wiem to te procki na socketcie 478 który masz ty Gasky grzeją się dużo mniej niż te na s423 :? Ponawiam pytanko: Jaki byście mi polecali cooler pod s423? Prosze o jakieś konkretne dane :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 9 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2005 Gasky -> ty pewnie masz northwood'a a to inna bajka:) kurde juz zostalo chyba malo coolerow z mocowaniami do 423:( moze byc ciezko poszukaj czegos na allegro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HugoZak Opublikowano 9 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2005 Na allegro prawie nic nie ma. Znalazłem 1 w komputroniku: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=2149 Myślicie że się nada? Czy wogóle znajde jak bym chciał chłodzenie wodne dla mojego procka (s423)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak Opublikowano 10 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2005 Obadaj to: http://www.tweak.pl/artykul/ciche_chlodzenie I jescze to: http://sklep.benchmark.pl/pelny_11882.html i to: http://www.4speed.pl/sklep.php?stan=opis&i...85893f00b9a6739 i może to: http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_30247.html Szukajcie a znajdziecie :lol: A tak ne marginesie... możesz szukać coolerów na Socket 462 (AMD), niczym się one nie różnią :D Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HugoZak Opublikowano 10 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2005 Wypas, dzięki za te linki. Mój coolerek chyba źle jest zamontowany :? bo zamiast wydmuchwiać ciepłe powietrze z radiatora to on dmucha na niego i na procka. Jak myślicie to tak ma być standardowo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 Cooler zawsze ma dmuchać na proca... :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HugoZak Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 A mi właściciel jednego sklepu komputerowego powiedział że ma wyciągąć ciepłe powietrze a nie dmuchać... a więc jak dokładnie jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aziq Opublikowano 14 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2005 buheheeh dokladnie to jest tak ze lamy ze sklepow [ciach!]la od rzeczy :> sluchaj sie nas ;d hehe norma jest ze "wiatraczek" (mowie jak dla lola:P ) dmucha w radiator i go chlodzi hehe wiec u ciebie jest ok :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...