Skocz do zawartości
kucyk

Windows XP Pro x64

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm a pytanko mam jak wygląda sprawa z nakładką na normalną winde xp z sp2?? Bo nie chce mi sie na świrzo robić systemu i tracić wszystkie ustawienia. I czy przy tej nakładce system wywali sobie niepotrzebne pliki bo nie mam ochoty żeby mi też OS zajmował 5GB bo wszystko będzie 2x, co do programików to zdaje sobie sprawe że połowe trzeba będzie wywalić bo nie pujdzie np chyba nie ma jeszcze Mozilli albo Firefoxa pod 64 bity tak samo Kaspersky też nie wydał kombatybilnego antywira a innych nie uznaje, ale chyba sie zdecyduje bo mi tu znajomi sie rozpływali ze w grach mają skok od 10 do 20 klatek w wydajności więc chyba warto sie poświęcic, no chyba że ścniemniają bo im głupio że syf zainstalowali :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm a pytanko mam jak wygląda sprawa z nakładką na normalną winde xp z sp2?? .....bo mi tu znajomi sie rozpływali ze w grach mają skok od 10 do 20 klatek w wydajności więc chyba warto sie poświęcic, no chyba że ścniemniają bo im głupio że syf zainstalowali :P

Pierwsze słyszę o nakładce x64 na XP SP2. Jeżeli masz zamiar przeinstalować XP SP2 używając do tego celu płytki z XP x64, to to nie ma prawa zadziałac, instalator zaproponuje jedynie instalację nowego systemu.

Przyrost FPS jest znikomy, te 10-20 FPS więcej to może być przy wartości 100FPS i więcej.

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra stery to wiem ze trzeba inne a jak ma sie sprawa z programikami do wypalania?? Nero, Alcohol?? tez sa wersje pod 64 czy zwykle beda działać?? Ogólnie najlepiej napiszcie z czym mopże być problem oprócz sterów?? Kodeki moze ?? eDonkey moze?? no golenie tak z takich zwyczajowych spraw co urzywamy na co dzien to z czym bedzie problem??

Edytowane przez Dukakabubu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z codziennych programów to z niczym nie ma problemu, no może poza Alcoholem (nie montuje obrazów, ale wypala płytki), którego można zastąpić Deamon Tools'em. Z kodekami żadnych problemów nie ma, z eMule też nie... zresztą - zainstaluj i sam sprawdź, najwyżej przeinstalujesz jeszcze raz jak Ci nie będzie pasować... proste.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za to większość programów pod 32 bity chodzi gładko pod x64 (np. firefox nie ma prawa nie działać)

Polecam Firefox'a w wersji 64bit, nazywa się Deer Park. Wygląda tak samo (interfejs), różni się tylko nazwą i ikonką :wink:

http://www.mozilla.org/projects/deerpark/alpha2.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No poczytałem sobie troche i juz wiem to i owo, ale jedno pytanko jeszcze bo nikt o to nie pytal widze. Mam palmtopa i pytanie czy x64 wykryje go równie bez problemów jak xp i czy nie będzie problemów z HotSinckiem??

Jeśli są sterowniki do tego palma i program do komunikacji działa na x64 to raczej nie powinno być problemów z połączeniem.

@Grimlock: Jakiś nieciekawy ten Deer Park. Napisałeś, że to odmiana FF pod x64 a u mnie nadal wyświetla się, że firefox jest na 32 bit (menedżer zadań).

Edytowane przez Barthezzo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholera :(

Sciągnąłem x64 z stronki microsoftu, wypaliłem alcoholem na CD, wszystko niby OK ale gdy dochodzi do bootowania z cd komp się zwyczajnie wyłącza :blink:

włożyłem inną kopie (jedną z pierwszych ) x64 i wszystko git instalator się włączył normalnie.

włożyłem wersje final z p2p, to samo wyłącza się jak tylko dojdzie do bootowania.

wie ktoś o co biega??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Grimlock: Jakiś nieciekawy ten Deer Park. Napisałeś, że to odmiana FF pod x64 a u mnie nadal wyświetla się, że firefox jest na 32 bit (menedżer zadań).

Coś zrąbałeś, bo u mnie wyświetla bez *32. Jesteś pewien, że ściągnęłeś wersje x64?

http://www.mozilla-x86-64.com/download.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Dijkstra

Owszem jest wersja x64, ale jest strasznie niedopracowana, a szczególnie denerwuje fakt, że nie wszystkie pluginy działają pod tą wersją, poza tym różnica w szybkości renderingu stron, i ogólnie działaniu programu jest prawie niezauważalna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie możesz połączyć aplikacji 64bit z bibliotekami 32bit, więc jeśli owe dodatki nie mają wtyczek 64bit to nic w tym dziwnego. A różnica w działaniu jest dla mnie niezauważalna, a nie prawie niezauważalna ;] Poza tym i tak używam opery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak: sam windows działa chyba minimalnie szybciej. Nieliczne aplikacje 64bit działają chyba również szybciej. Emulowane aplikacjie 32bit działają porównywalnie, ale często zdarzają mi się kilkusekundowe freezy, właszcza przy przełączaniu się z jednej aplikacji na drugą - przypuszczalnie zarządzanie pamięcią dla emulowanych aplikacji. Sama wydajność. Z ciekawostek: na SATA2 mam dużo większego bursta na systemie x64, niż x86 (280mb/s vs 230mb/s). Poza tym gra Morrowind, słynna z częstego wychodzenia do pulpitu w trakcie grania na x64 nie wywaliła mi się ani razu.

Nieniemniej jednak totalny brak aplikacji pod x64, w tym elementarnych typu software do myszek, emulatory CD/DVD, firewalle, kodeki a/v (czyli coś, co zyskałoby sporo na x64) sprawiają, że ogólnie raczej nie warto, chyba że lubisz nowości i ciekawostki. Moim zdaniem XP64 odejdzie w niepamięć jak tylko wyjdzie vista, a do tego czasu sytuacja z supportem dla tego systemu nie poprawi się zbytnio.

Póki co, brak firewalla doprowadza mnie do szewskiej pasji - windowsowy to jedno wielkie ciach!o, zwłaszcza jeśli chodzi o blokowanie niechcianych wychodzących.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie możesz połączyć aplikacji 64bit z bibliotekami 32bit, więc jeśli owe dodatki nie mają wtyczek 64bit to nic w tym dziwnego. A różnica w działaniu jest dla mnie niezauważalna, a nie prawie niezauważalna ;] Poza tym i tak używam opery.

Nie do końca, bo niektóre z wtyczek 32-bitowych działają pod 64-bitowym Firefoxem, a niektóre nie, 64-bitowych jeszcze wogóle nie ma, przyczyną niedziałania jest niezgodność wersji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca, bo niektóre z wtyczek 32-bitowych działają pod 64-bitowym Firefoxem

Jeśli nie są bibliotekami (dll), to mogą działać, ale jeśli działanie wtyczki oparte jest o bibliotekę 32bit, to nie będzie działać.

Kurde, przydałby się total commander 64bit, wersja 32bit działa dziwnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy kopiowaniu dużych plików z dysku na dysk potrafi zamarznąć zzrzerając 1000000x więcej pamięci niż ma przeznaczone na cache i zabrać sobie 100% procesora. Skończy kopiowanie, ale trzeba go killnąć po tym ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A o jakiej wersji Total Comandera mowimy?? bo wyszła własnie niedawo nakaś nowa 6.54, ktos wie czy z ta wersja tez jest jakis problem?? Acha czy ktos bawił sie programikiem zFTPserver?? działa bez problemu??

Acha i czy ktoś wie jak sie zachowują pluginy RealAlternative i TimeAlternative?? to dodatki do Windows Media Playera pozwalajace mu odpalac filmiki w formacie Reala i Timeplayera. Sprawdzał ktoś??

Edytowane przez Dukakabubu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że mówicie tu teżo 64 bitywym Firefoksie. Jeśli już, to tylko stąd: http://www.vector64.com/WindowsBuilds.html

A tak w ogóle to po blisko 5 miesiącach użytkowania systamu chyba wracam na 32 bity. Sooro niedoróbek i przede wszytkim brak aplikacji sprawia, że chyba jednak nie warto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi