Skocz do zawartości
kucyk

Windows XP Pro x64

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie przeczytałem wypowiedź przedstawiciela polskiego Microsoftu że nie będzie XP 64bit w polskiej wersji językowej :blink:

I co o tym sądzicie? Jedni piszą że to nie przeszkadza i mi osobiście też nie ale czy nie jest to olewanie polskiego użytkowika? :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem więcej , mam orginała HomeEdition i dostałem odpowiedź z MS polska

że nie przewidują upgrade z wersji HomeEdition do Pro x64

więc pozostaje zakup nowej windy ,jak przyjdzie czas sie zastanowie

mysle że polska wersja x64 wyjdzie za jakies 3-4 miechy

Edytowane przez magx2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem więcej  , mam  orginała  HomeEdition  i  dostałem odpowiedź z  MS polska

że  nie  przewidują  upgrade  z  wersji  HomeEdition  do  Pro x64

więc  pozostaje  zakup  nowej windy  ,jak przyjdzie czas sie zastanowie

mysle  że  polska wersja  x64  wyjdzie  za jakies 3-4 miechy

1424434[/snapback]

Posiadacze Win XP Professional będą mogli uaktualnić do wersji 64 bitowej ale to tylko jezeli kupia chyba w maja-lipca nie pamiętam dokładnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem więcej  , mam  orginała  HomeEdition  i  dostałem odpowiedź z  MS polska

że  nie  przewidują  upgrade  z  wersji  HomeEdition  do  Pro x64

więc  pozostaje  zakup  nowej windy  ,jak przyjdzie czas sie zastanowie

mysle  że  polska wersja  x64  wyjdzie  za jakies 3-4 miechy

1424434[/snapback]

Jakiś czas temu wysłałem w tej sprawie zapytanie do rzecznika prasowego Microsoftu. Odpowiedział, że możliwość wymiany XP Home Edition OEM na PRO 64 będzie miała miejsce tylko nie wiedzą na jakich zasadach. Podał jeden warunek: na fakturze musi być sprzęt 64-bitowy i winda.

Pożyjemy zobaczymy :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dszywala już widzę, czemu się zdenerwowałeś... sorry... :/

A co do tego, że nie będzie wersji polskiej to rzeczywiście zonk. Co z tego jak pozmieniam sobie menu kontekstowe jak i tak wiele ustawień w panelu sterowania, narzędziach administracyjnych oraz helpcenter zostanie po angielsku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, ale oni chcą za to 20$! Niby Windows nic nie kosztuje, ale jak się wypełni ten formularz, to pokazuje się, że koszt wysyłki, to 20$! Macie jakiś link do najnowszego wydania 64?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Win XP Pro X64 i wszystko fajnie oprocz kilku zonkow :)

1. Sterowniki do SB Live 24Bit! wyjda w 3 kwartale 2005 :D

2. Sterowniki do Logitecha nie wiadomo kiedy wyjda :D

3. Winamp zglasza bledy przy instalaci :D

4. Deamon Tools zglasza bledy przy instalacji :D

5. Alkohol zglasza bledy przy instalacji :D

6. Neostrada tylko przez kombinacje :D (Ja kupilem Pentagram Cerberus ADSL i mam z bani problem z neo :D)

Nie wiem jak mam teraz wszystkie swoje gry z obrazow poodpalac :D chyba kupie worek cedekow i bede nagrywal :D

Plusy:

1. Jest superstabilny :D

2. Jest po prostu fajny :D

3. Wszystko (przynajmniej u mnie) smiga szybciej :D

Reasumujac gdyby byly sterowniki pod creative'a i logitech'a byloby rewelacyjnie. A moze ktos z was zna jakiegos poroducenta kart dzwiekowych ktory ma juz sterowniki pod x64 ? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eee nie, 2003 nie chcę... myślałem, że XP da się ściągnąć w wersji 64-bitowej... szkoda :-( Ale jak piszecie, że sterów nie ma - mam Audigy2 (pewnie nie ma), i Logiteha MX-900 (pewnie też nie ma pod BT, a bez tego przecież nie pójdzie), to i tak nic mi nie da większa stabilność... a fajnie by było :-) No, ale trzeba chyba poczekać na Longhorna w wersji PL :-( Ile? Z rok? :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj przetestowalem Xp Pro x64, stery sa do sciagniecia: sciagnalem sterowniki do Xp 64 dla chipsetu nforce do plyty glownej, do audigy2 tez sa dla x64 i do karty graficznej catalysty 5.4 tez sa, wiec nie ma problemu. Sytem instalowal sie troszke dluzej niz zwykly xp pro, i podczas instalacji wyskakiwal mi co jakis czas blad systemu, ale klikalem ok i instalacja trwala nadal, nic nie przerywalo, wyskakiwal blad : windows znalazl niepoprawnosc systemu komputerowego (w wolnym tlumaczeniu). Po instalacji system sie zaladowal. i teraz ten blad pojawial sie w juz zainstalowanym systemie, jako chmurka w prawym dolnym roku ekranu, klikalem ok i wszystko dzialao dalej ale co jakis czas roznie co 10min co 5 min pojawiala sie ta chmurka. Sterowniki o ktorych napisalem wczesniej zainstalowaly sie bez problemu. W menadzerze urzadszen wszystko bylo ok nie mialem zadnych wykrzyknikow czy znakow zapytania, wszystkie urzadzenia zainstalowaly sie poprawnie. Sterowniki do audigy dzialaja poprawnie ale nie ma surround miksera sa poprostu zwykle potencjometry dla dzwieku ale audigy2 dziala poprawnie. Generlanie programy dzialaja poprawnie narazie instalowalem offica photoshopa i nero i nie ma problemu, wszystko dziala tak samo, jak wyjda te wszystkie progamy w wersji x64 (maja wyjsc w ciagu miesiaca) wtedy pewnie taki photoshop dostanie kopa, narazie jest jak w starym xp pro.

Co do gier to uruchomilem dooma3 i biegal bez problemu,

demo splinter cella chaos teory niestety resetowalo komputer, ale ta gra narazie ma problem z xp x64, serwisowi hardcop wogole nie udalo sie jej uruchomic na xp x64.

a szkoda bo jest to jedyna narazie gra ktora ma wsparcie dla procesorow 64bit. i liczylem ze dotanie troszku kopa na win x64. pewnie trzeba czekac na patcha.

to tyle ja narazie zostaje przy zwyklym xp pro, do czasu jak pojawi sie pelna baza sterow i programow dla tego systemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja już nigdy nie wrócę na starego XP-ka. A powodów jest kilka:

1. Mam legala (za darmo!!!)

2. Antywirus chodzi (avast)

3. Program graficzny chodzi (Photoshop)

4. Internet chodzi (Neostrada)

5. Gry chodzą (wszystkie najnowsze gry chodzą bez problemu.... no może jest pare wyjątków)

6. Kodeki się instalują i filmy oglądam wszystkie bez problemu - nawet dżwięk 5.1 śmiga

7. Nie mam wogóle wirusów, nie używam firewalla bo na 64 bity na razie nikt nie pisze wirusów, trojanów, spywaru itp.

8. System jest w 100% stabilny ( od 2 miesięcy ani razu się nie zawiesił-żadnego blue screena)

9. System jest o wiele szybszy od sterego XP-ka (może dlatego że w końcu zrobiłem sobie RAID 0)

10. System bardzo mi się podoba i odpowiada w 100% moim potrzebom.

I na koniec jedna wada. Zapewne po roku licencja wygaśnie i wtedy prawdopodobnie zgaśnie mój komp na amen, ale do tego czasu to już pewnie Longhornik Beta wyjdzie i znowu roczek gratis od Bila w prezencie pociągne. Pomimo że to drań ( bo to nieładnie tak ludzi okradać na licencjach) to winda na razie jest jedyną rozsądną alternatywą do domu. Może linusie za rok będą alternatywą dla Longhorna bo dziś pomimo że potrafią bardzo, bardzo dużo to niestety, ale dla większości domowych użytkowników są po prostu zbyt skomplikowane w wielu dziedzinach ( kompilacja jądra, instalowanie, obsługa sterów i wiele innych).

INSTALUJCIE I SIĘ CIESZCIE, BO JEST NAPRAWDE CZYM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Winda jest w porzadku... : )

jeszcze dzialajacy daemon tools, punkbuster -nie pogracie w tej chwili online w gry z PB (wywala z serverow za OS priv...), ale update jest juz w drodze... i xp sp2 idzie do piachu:)

lista aplikacji dzialajacych/nie dzi...

http://www.3dvelocity.com/articles/win64co...n64softlist.htm

sprzet z podpisu, cat 5.4 ustawienia "wysoka wydajnosc"

WXP SP2

3d05:4785

3d03:11029

WXP x64

3d05:4815

3d03:11116

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No szkoda, że nie będzie po polsku :-( Wielka szkoda! Muszę czekać jednak na Longhorna, bo inaczej pewnie raz dwa coś posypię swoją niewiedzą :-( A może ktoś zrobi do niego 'spolszczenie'? :-) Skoro do programów się da, to do Windowsa pewnie też...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No szkoda, że nie będzie po polsku :-( Wielka szkoda! Muszę czekać jednak na Longhorna, bo inaczej pewnie raz dwa coś posypię swoją niewiedzą :-( A może ktoś zrobi do niego 'spolszczenie'? :-) Skoro do programów się da, to do Windowsa pewnie też...

1429185[/snapback]

Oj coś mi się wydaje że spolszczenie windy to nie jak za przeproszeniem piernąć w mąkę :) To OS a nie zwykly program, najprędzej to trzeba nam będzie po prostu trochę poczekać. Microsoft baaardzo się śpieszył z premierą wina x64, bo było potężne zapotrzebowanie rynku i na lokalizacje nie mieli po prostu czasu, przecież Polska to nie jedyny kraj, który będzie czekał na tłumaczenie. Przypuszczam jednak, że jak się już sytuacja na rynku ustabilizuje to będą lokalizować windę na więcej języków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

ja mam problem ze sterami do bt8xx, podobno maja sie pojawic, ale mikroszit nie udostepnil jakiegos kompilatora i stad ten problem

brak daemona to masakra - znalazlem cos na zastepstwo ale trzeba wpisywac komendy z lini polecen masakra

i co najgorsze moja drukarka nie chodzi bo mam canona bjc1000 na lpt - i winda 64 nie obsluguje lpt??? bo mi w drzewie urzadzen wypisuje unsuportet lpt. poradzil sobie ktos z tym problemem. nie mam zamiaru zmieniac drukarki bo ta jaest zaje... tania - 1 kardridz tusz + glowica to 20zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

ja mam problem ze sterami do bt8xx, podobno maja sie pojawic, ale mikroszit nie udostepnil jakiegos kompilatora i stad ten problem

1429325[/snapback]

jakbys znalazl gdzies w sieci te stery to podaj tu na forum linka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobrze, ze jest 64bitowa edycja Tiny Personal Firewall

bo na Kerio 4.x.x nie mam zamiaru sie przesiadac - Kerio 2.1.5 NA ZAWSZE! :(

Flash MX2004 dziala, Photoshop CS2 dziala, Alcohol podobno tez dziala (dobra alternatywa tymczasowa zamiast Daemon Toolsa)

no no.....

chyba sie przesiade

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pasku na dole obok zegara masz ikonę z obsługą języka. I tam masz napisane EN. I na tej ikonce naciskasz myszką prawy przycisk i wybierasz Settings. Otwiera ci sie okienko i wybierasz przycisk Add. Otworzy ci się okienko Add Input language. W opcji Input language wybierasz polish, a w opcji keyboard layout/IME wybierasz Polish (Programmers). No i to wszystko. Pozdrawiam.

Zapomniałem dodać żebyś ustawił sobie ten polish jako default input language. Możesz zupełnie usunąć ten English jeśli jest ci on zbędny, wtedy jak zostanie ci tylko jeden język to napewno nigdy nie przełączy ci się przypadkowo na ten English. Generalnie lepiej jest wprowadzać wszystkie polskie ustawienia podczas instalacji windy. No i to wszystko. Pozdrawiam.

Edytowane przez zbig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pasku na dole obok zegara masz ikonę z obsługą języka. I tam masz napisane EN. I na tej ikonce naciskasz myszką prawy przycisk i wybierasz Settings. Otwiera ci sie okienko i wybierasz przycisk Add. Otworzy ci się okienko Add Input language. W opcji Input language wybierasz polish, a w opcji keyboard layout/IME wybierasz Polish (Programmers). No i to wszystko. Pozdrawiam.

Zapomniałem dodać żebyś ustawił sobie ten polish  jako default input language. Możesz zupełnie usunąć ten English jeśli jest ci on zbędny, wtedy jak zostanie ci tylko jeden język to napewno nigdy nie przełączy ci się przypadkowo na ten English. Generalnie lepiej jest wprowadzać wszystkie polskie ustawienia podczas instalacji windy.  No i to wszystko. Pozdrawiam.

1431576[/snapback]

Tak to mam ustawione :D, moze nieprecyzyjnie zadalem pytanie - polskie czcionki mam, ale np. w GG zamiast polskich pojawiaja mi sie krzaki. Da sie to jakos rozwiazac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam info z pewnego żródła. Najnowsza Panda Antywirus 2005 + Firewall chodzi pod Windowsa XP 64 bit. Może ktoś z Was ma zamiar kupić i przetestować ??

Ja właśnie instalowałem najnowszy Riva Tuner i niestety klapa. Instaluje się ale z błędami. Klapą zakończyła się też instalacja środowiska JAVA, więc czatów też nie mam. Natomiast Hijackthis chodzi bezproblemowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm.. a moze mi ktos pomoze w sprawie karty graficznej ? :D

Bo mam zintegrowanego Sund Blastera Live 24 Bit! i nie ma sterownikow a moze ma ktos jakas karte ktor aby chodzila pod x64 to sobie kupie :D

Wszelkie linki i info mile widziane :D

Dziex i Pozdr :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrowienia.

Zainstalowałem finalną wersję Xp x64 Edition i jestem zadowolony.

Praktycznie wszystkie progsy, które używałem chodzą bezproblemowo:

Office 2003

Total Commander 5.52

Avast Free Edition (tutaj próbowałem instalować Norton Antivirus Corporate, ale uprzedził że nie jest to wersja dla 64bit, instalacja przeszła i delikatnie mówiąc olał mnie po restarcie)

Nero Burning ROM 6.6.0.8a chodzi

kodeki i divx chodzą

WinRAR 3,40 chodzi

Azerus z Javą chodzi (Java instalowana z www)

eMule chodzi (nie znalazłem narzędzia do zmiany ilości połaczeń IP, więc narazie nie do użytku)

Jedyny kłopot to to, że brak jeszcze sterów do kart TV

Zobaczymy co będzie dalej.

Edytowane przez Rokitka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi