Skocz do zawartości
eques

Problem Z P3 733

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam płyte JetWay 694AS która chodziła mi na procku Celeron 400. Taktowanie 66 pamięci dwustronne Heitec PC133. Kupiłem procka P3 733/256/133/1,7 przy taktowaniu na 133 startuje ale od razu się wiesza. Przy 66 żyje ale temperatura na świeżo włożonym procku podchodzi do 55 stopni (przy celku to 37 stopni). Procek jest nie naruszony nie ma nawet rysy na jądrze. Może to pamięci są kiepskie? Czujnik temp HT na płycie może coś zwiera ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podniesienie napięcia nic nie pomaga. Wymieniłem Ramy. Przy normalnej pracy na 66 temperatura spada więć się nie przegrzewa ale na 100 i 133 Mhz się wiesza. Jedyna różnica to ta że na 100 wiesza sie później. Moze winny jest zasilacz (mam 230W). Jak sprawdzić co się pieprzy? Pełna konfiguracja Pł. Jetway 694AS , Procek P3 733/256/133/1,7, Ram 128 PC 133 Seitec (jednostronne), Grafa Radeon 7000 64MB DDR, dysk seagate 10GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mnie się wydaje, że to chłodzenie, bo jeżeli uszkodzony byłby proc to przy każdej magistrali by się wieszał. Sprawdź czy wszystko dobrze podpinasz przy zakładaniu radiatora. Przy szynie 66 Mhz taki Pentium jeszcze jako tako wyrabia (ale przypuszczam że po jakiś dwóch godzinach też miałbyś zwis albo bluescreena). Sprawdź czy dobrze posmarowałeś jądro pastą i czy radiator nie za luźno się trzyma (może po prostu nie stykać się w całości z jądrem proca). Jeżeli się okaże, że za luźno siedzi radiator po spróbuj tą zapinke którą podpinasz radiator do gniazda trochę wygiąć (ramiona tej zapinki w górę), spowoduje to większy nacisk na jądro proca ale tym samym lepsze odprowadzanie ciepła.

Edytowane przez milus86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proc sie nie grzeje a na jakiej podstawie tak twierdzisz?? Bo radiator jest zimny?? Moze jest on zimny dlatego ze nie dolega??Co jest czesta przypadloscia na s370(bynajmniej jak masz chlodzonko od foxconna)

ZAcznij od wlozenia tego proca do jakiejs wyprobowanej plyty otem jakiegos wyprobowanego proca na 133 do swojej plyty i problem sam sie rozwiaze!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak tylko skad wziąć inna plyte i innego proca. kupowanie raczej nie ma sensu. juz lepiej to sprzedac i kupic cos lepszego

radiator zimny, ale wydaje mi sie ze proc nie nagrzeje sie wciagu 1sek do niewiadomo jakiej temp zeby nawet ekran na chwilke sie nie wlaczyl.

Edytowane przez piterq1991

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piterq bez chlodzenia to w ciagu 1 sekundy procesor moze puscic dym, a nie tylko nagrzac sie tak zeby sie nawet ekran nie wlaczyl ;-)

To Athlony się z dymem puszczały, Pentaki góra freeza złapią.

Edytowane przez -=Qroń=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak tylko skad wziąć inna plyte i innego proca. kupowanie raczej nie ma sensu. juz lepiej to sprzedac i kupic cos lepszego

radiator zimny, ale wydaje mi sie ze proc nie nagrzeje sie wciagu 1sek do niewiadomo jakiej temp zeby nawet ekran na chwilke sie nie wlaczyl.

No nie wiem ja mam tak ze jak woze proc bez radiatora to na chwile nagrzeje sie tak ze parzy(doslownie sekunda)a potem przestaje(plyta go blokuje)a jak zaloze radiator to ten sam proc dziala bez zajakniecia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja odpalałem P4 2.6GHz bez chłodzenia bo chciałem zobaczyć czy komp się załączy. Grzał się bardzo szybko ale ekran się załączył i było wczytywanie sprzętu. Wiec wydaje mi się, że w przypadku P3 też powinno tak być

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomyslowy chlopak z Ciebie. Bez chlodzenia znaczy calkiem goly proc czy chociaz radiator mu zostawiles?

ja zrobilem to bez radiatora na paru plytach i na niektrorych zalaczal sie i gdzies przy biosie zwis(na pentiumie 200 bez niczego doszedlem do 25% w instalowaniu windowsa 98 :P )Nawet zrobilem kiedys to przypadkiem na athlonie 1700 i jakims asrocku myslalem juz ze stracilem proca ale plytka wlaczyla sie doslownie na 1s poczym wylaczyla zalozylem chlodzenie i dziala do dzis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie odwazylem tylko na Pentium Pro 256kb cache trzymajac jeden palec na jadrze (procesora, nie swoim) a drugi na wylaczniku, po wlaczeniu wlasciwie od razu musialem palec z procesora zabrac, a drugim wciskac guzik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trzymajac jeden palec na jadrze (procesora, nie swoim)

:lol:

THG zrobił taki filmik, gdzie było pokazane co się dzieje z prockami po ściągnięciu chłodzenia. Grali w Q3 i zdejmowali nagle radiator. W wypadku P4 tylko zwolniła animacja, P3 wywalił błąd, a wszystkie AMD się spaliły. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komp corki z pIII 667/100:

post-143335-1171809992_thumb.jpg

zlozony na szybkiego,przezyl ~15min. bez wentyla-strasznie glosny byl i zanim znalazlem inny,to troche minelo-cora bawila sie w powerpoint'98

edit:

temp. max dla mojego pIII to 75C, z radiatorem od amd k6-2 na passiwe byl lekko goracy,mozna bylo go dotknac

Edytowane przez clockwork_orange

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komp corki z pIII 667/100:

Załączony obrazek

zlozony na szybkiego,przezyl ~15min. bez wentyla-strasznie glosny byl i zanim znalazlem inny,to troche minelo-cora bawila sie w powerpoint'98

edit:

temp. max dla mojego pIII to 75C, z radiatorem od amd k6-2 na passiwe byl lekko goracy,mozna bylo go dotknac

tu sie dyskutowalo o wlaczaniu proca wogle bez radiatora a nie o wlaczeniu z radiatorem!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...