buszi Opublikowano 8 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2005 mam na weekendzie egzamin z tego przedmiotu. prośba dla osób które miały ten przedmiot na studiach. czego mogę się spodziewać? wiem że będą jakieś pytanka do wyjaśnienia typu co znajduje się w seksji implementation czy co to jest destruktor. miał ktoś z tego egzamin? sorry że zaśmiecam forum ale nie mam pojęcia co mnie czeka ;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yasin Opublikowano 8 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2005 nie wiem gdzie studiujesz ale u mnie ja bym sie spodziewal, pytania o Huffman Code, podanie algorytmu Huffmana i obliczenie drzewa na przykladzie jakiegos alfabetu i czestotliwosci wystepowania, moze jakis automat stanu - deterministyczny albo niedeterministyczny, byc moze algorytm na znalezienie Convex Hull, trudno zgadywac, a z prostszych to moze jakis quicksort, albo insertion sort, moze pytanie o drzewa binarne, ale tak to sobie mozna zgadywac, sprecyzuj co robicie na wykladach i cwiczeniach/laborkach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 8 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2005 (edytowane) automaty: to analiza algorytmow... przedzej rzeczy w stylu wyszukiwania wzorca KMP albo jakies B-drzewa.... buszi: to o czym mowisz to bardziej programowanie obiektowe... Edytowane 8 Lutego 2005 przez odbytorq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yasin Opublikowano 8 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2005 niekoniecznie, automaty wykorzystuje sie do opracowywania algorytmow do STRING-MATCHING problem, najpierw generujesz sobie funkcje przejscia dla automatu, a potem automat wyszukuje Ci stringa w tekscie, i podaje przesuniecie, generalnie na takim przedmiocie to sie mozesz spodziewac albo programowania dynamicznego - ang. dynamic programming algorithms albo greedy programming algorithms - nie znam polskiego terminu, te pierwsze to algorytmy ktore dziala podobnie do divide-and-conquer, a to drugie polega na wybieraniu najbardziej optymalnego kroku w danej chwili nie biorac pod uwage jaki to bedzie mialo wplyw na calosc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 9 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2005 yasin: racja, to przeciez jest KMP.... :) wlasnie sie tego ucze na piatek :) ja mam do przygotowania najpierw troche algorytmow zachlannych (czyli wlasnie greedy), a potem dynamiczne - backtracking, branch&bound i takie inne na koniec troche o zlozonosci obliczeniowej... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buszi Opublikowano 10 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2005 zgadza się będzie to egzaimn z programowania obiektowego. miałem już sortowania, kopce, BST na ćwiczeniach. a to jest wykład i nie wiem czego właśnie się spodziewać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek0013 Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 Witam Ja u siebie na egzminie miałem (z tego co pamiętam) : - złożoność algorytmów; - klasy problemów i zawieranie się ich; - oczywiście sortowanie; - maszyna Turinga i Maszyna Ram; - Huffman; Narazie tyle pamiętam (jak coś jeszcze sobie przypomne to napisze)... Mam nadzieje, że to się przyda :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...