Skocz do zawartości
Lisek17

Problem Z Kompem

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ogromny problem z kompem. Bardzo go "muli" jak coś ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>m. Długo musze czekac zanim załaduje mi się jakaś aplikacja. NIe wiem czemu mój komputer tak wolno chodzi chociasz mam P4 2.4 Mhz, GeForce FX 5200 128MB 128 bit , 256 DDR SDRAM 333Mhz,

Gigabyte GA-8IPE1000 Pro-G. Na 3D mark 2001 mam około 7000, wiem ze to bardzo mało z takim sprzentem, kumple maja gorsze komputery i maj więcej punktów. Na AIDA 32 odczyt z pamięci mam 2278 MB/sek , a zapis do pamięci 866MB/sek.

Edytowane przez Lisek17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze primo: Zmień tytuł temetu na regulaminowy !!!! :mur:

Drugie primo: Czego ty sie spodziewasz po swojej grafie, jest BARDZOOO kiepściutka. Wynik zupełnie w normie, masz BEZNADZIEJNĄ grafe i to ona jest sprawdzą słabych wyników w 3dsmarkach.

Trzecie primo: Przeleć anty-virusem i Ad-awarem może masz jakiegoś wirusa albo pełno spanu i to ci spowalnia.

Czwarte primo: Przy tak małej ilości ramu system jest obciążony i samymi aplikacjami w tle dziłającymi i nie ma sie co dziwić ze muli. W dzisiejszych czasach standartem jest 512 Mb PC400 i dopiero wtedy można odczuć komfort pracy nawet na dużo słabszym CPU.

Podsumowanie: Chcesz wiecej 3dmarków - zmień grafe, chcesz odczuć wiecej komfortu podczas pracy - dokup pamięci.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem juz jest od samego poczatku odkad dokupiłem nowe czesci. Tego kompa mam dopiero ok. 8 dni. Format juz robiłem a Windowsa XP Profesional nie zmieni bo jest super :-P . Mi się osobiscie wydaje ze to jest problem z ramami i kwestia ustawien w BIOSie. Kupiłem nowa płyte główna i jest nie poustawiana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kumple maja gorsze komputery i maj więcej punktów. Na AIDA 32 odczyt z pamięci mam 2278 MB/sek , a zapis do pamięci 866MB/sek.

1264785[/snapback]

A jakie maja kumple komy??? :lol: A XP 2000+ ---2500+ i radeony 9550??___ 256 ramu to malo jak na XP-eka ze wszystkimi upiekszaczami.Ja to mam wszystko powylaczane uslugi zbedne typu harmonogram, bufor wydruku ktore zasysaja pamiec a sa mi niepotrzebne takze mam powylaczane..Wybacz za to co powiem ale myslisz ze masz P 2.4 GF 5200 i 256 Ramu to jest to jeden z najlepszych kompow w dzisiejszych czasch.Moze niktorych dziwic ze pisze cos takiego a sam mam duzoooo slabszego kompa to oczywiscie nie podlega dyskusji.Ale mi to wystarcza w 3DMarki nie gram :D .Chcialbym miec lepszego kompa ale max wydajnosc za jak najnizsza cene AMD/ATI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na 3d marka to nawet nie licz ze podskoczy... poustawiaj pamieci w biosie zjedz na minimum z timingami, a najlepiej poczytaj watki o podkrecaniu Karty Graf. RAMu i CPU i zobacz co sie da wycisnac .... bo na tym co jest default to za bardzo nawet nie pograsz ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a najlepiej poczytaj watki o podkrecaniu Karty Graf. RAMu i CPU i zobacz co sie da wycisnac .... bo na tym co jest default to za bardzo nawet nie pograsz ....

Rozumie podkęcic grafe i ramy ale procka nie zabardzo przecież jest (według mnie) bardzo dobry. Narazie nie ma wiele gier co wykorzystuja taki procek. :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumie podkęcic grafe i ramy ale procka nie zabardzo przecież jest (według mnie) bardzo dobry. Narazie nie ma wiele gier co wykorzystuja taki procek. :twisted:

1264899[/snapback]

zmieniajac FSB :> podkrecasz RAM i CPU .... :] chyba ze zjedziesz mnoznikiem w dol ale po co jesli ten proc na defaultowym napieciu pojedzie jescze "troche" MHZ w gore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1264899[/snapback]

Nie patrz na wymagania sprzetowe, gra ci wykorzysta kazdy procek, im lepszy tym lepiej nie ma tak ze jak do gry potrzeba 500mhz to bedzie dzialac tak samo na 500 i 3000. Ale faktycznie chyba nie warto ci podkrecac procka bo i tak reszta za nim juz teraz nie nadgania.

PS. komp kupiony jako gotowy zestaw? :)

Edytowane przez IamWeasel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak jesteś w jakiejś sieci , to może być przyczyna .

Mój kolega z MSHOME czeka 5 min. a ma AMd 2600+,512DDr400,itp.itd

Jestem podłaczony do sieci, ale nie wiem czy jest to przyczyna. Poprubuje bez sieci potestowac kompa.

PS.

Na co czeka twój kumpel 5 min.? :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszce jeden problem odnosnie ramów. Kupiłem ramy 400MHz a wykrywa mi 333MHz. W sklepi muwili mi że nie sprzedaja juz 333 i musze sobie ustawic w biosie aby zaczeło poprawnie wyktywac. Ale nie wiem gdzie. Moze to jest przyczyna moich problemów? Wyczytałem także gdzies ze procesor moze byc zsynchronizowany z ramami, dla pentium odradza sie zastosowanie takiego czegoś. Nie jestem pewien czy to mam właczone bo nie wiem gdzie to mozna znaleźdz. Gdyby można to prosze o pomoc w tej spawie. :twisted: :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

facet ja mam podobnego kompa tylko plyte główną inna i grafe ale one są mniej więcej podobne. mi tam działa wszystko tak jak należy i sie ciesze :) nic nie wspomniałeś o dysku to też ważne bo jak masz jakis stary na 5400 to kiepsko i jeszcze win xp.zainstaluj sobie program avast jest darmowy ja go mam juz długo i jak narazie mam dysk czysty. uzywam też Ad-Aware SE Personal. jeszcze czeka mnie defragmentacja dysku :)

Aha avast wogule kompa nie muli chodzi w tle ikonka w trayu a co najważniejsze jest darmowy wystarczy sie zarejestrować i masz klucz na 14 miesięcy potem kolejna aktualizacja :) i nie używaj wogule nortona on ma wymaganie straszne chyba z 1gb ramu żeby nie mulił oraz procka z 3.0

widze żę tu Cie niektórzy dołują że masz kiepskągrafe ona nie jest taka zła ja na moim radeonie mam około 6500pkt w 3d mark 2k1 i w need for speeda underground 2 gram na 8ooX6oo

i na średnich i jest git w dooma 3 tak samo gram więc nie łam sie !!

i najlepiej z windowsa powyłączaj te wszystkie bajery! postaw na wydajność

tu ściągniesz avast >> http://www.avast.com/

Ad-Aware SE Personal >> sprawdż tutaj ale nie jestem pewien www.dobreprogramy.pl

Edytowane przez paluszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

facet ja mam podobnego kompa tylko plyte główną inna i grafe ale one są mniej więcej podobne.

Rzeczywisci kompa masz podobnego. Odnosnie tego dysku to mam jednego ze starszych SAMSUNG SV4002H - 40 GB.

Mam takze nowszy dysk ST360021A ( nazwy konkretnej nie umiałem znalezdź) ale ma 7200. Instalowałem tez na nim system i to samo. O tych programikach słyszałem ale nie wiedziałem do czego słuza. Wypróbuje juz dzisiaj. Ja tez musze defragmentowac moze to coś pomoze.

Wielkie dzinki :D za pocieszenie :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi