bombelek Opublikowano 8 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2005 (edytowane) Mam pytanko a mianowicie czy dalo by sie cos takiego zrobic: Modem thomson | | | | Switch---------------Komp2 | | | | | | komp1 Chodzi o to czy dzialal by lan i internet puszczony z modemu ....??? :mur: Edytowane 8 Lutego 2005 przez bombelek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 8 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2005 Mam pytanko a mianowicie czy dalo by sie cos takiego zrobic: Modem thomson | | | | Switch---------------Komp2 | | | | | | komp1 Chodzi o to czy dzialal by lan i internet puszczony z modemu ....??? :mur: 1265192[/snapback] da się to zrobić tak modem thomson | | | | Router/komputer pełniący funkcję routera ------------ komp2 | | | | komp1 modem thomson | | | | Router/komputer pełniący funkcję routera | | switch ------------ komp2 | | | | komp1 lub tak modem z routerem | | | | switch ------------ komp2 | | | | komp1 lub tak modem z routerem i switchem ----- komp2 | | | komp1 rozwiązań jest wiele (i pewnie znajdą się jeszcze inne) ale tak jak ty zaproponowałeś to się nie da zrobić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bombelek Opublikowano 8 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2005 oki thx ...cos z tego sobie wybiore:D hehehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 8 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2005 (edytowane) Zależy też jaki to modem czy taki do Neostrady (nawet nie wiem czy są) WAN RJ-11 czy modem kablowy z kablówki RJ-14. Jeżeli taki z Neo+ to samym switchem nic nie zdziałasz i wtedy da radę tylko tak jak kolega wyżej narysował. Jeżeli jest to modem np. z kablówki RJ-14 na lanie, to istnieje możliwość rozdziału (poprzez zrobienie dodatkowego segmentu) netu i zrobienia sieci samym switchem. Można tak tylko zrobić jeżeli: -nie ma filtracji MAC (w 90% kablówek jest :( ) -dogadasz się z adminem, żeby na to pozwolił i wpisał nr MAC karty sieciowej (2 komputera) do serwera. W dużej części kablówek provaiderzy pozwalają na rozdzielenie sygnału na dodatkowego kompa, trzeba się tylko z nimi dogadać, powiadomić o tym, niekiedy coś zapłacić itd. Jeśli powyższe kryteria odpadają to pozostaje tylko zrobienie sieci i podział netu na zasadzie takiej jak kolega wyżej pokazał. Edytowane 8 Lutego 2005 przez PartyBOY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 8 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2005 (edytowane) Mam pytanko a mianowicie czy dalo by sie cos takiego zrobic: Modem thomson | | | | Switch---------------Komp2 | | | | | | komp1 Chodzi o to czy dzialal by lan i internet puszczony z modemu ....??? :mur: 1265192[/snapback] Jesli jest to modem kablowy (a tak mi sie cos zdaje) to jedynym sposobem podpiecia 2 komputerow jednoczesnie przy abonamencie za jeden jest korzystanie z routera/komputera pelniacego role routera. Jesli wykupisz mozliwosc podpiecia 2 kompow jednoczesnie, wowczas mozesz stosowac switch badz hub, Edytowane 8 Lutego 2005 przez KrzychuG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 8 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2005 (edytowane) Jesli jest to modem kablowy (a tak mi sie cos zdaje) to jedynym sposobem podpiecia 2 komputerow jednoczesnie przy abonamencie za jeden jest korzystanie z routera/komputera pelniacego role routera. Jesli wykupisz mozliwosc podpiecia 2 kompow jednoczesnie, wowczas mozesz stosowac switch badz hub, 1265361[/snapback] To takie podsumowanie i ujęcie tego co ja napisałem :huh: :wink: :)...krótko i na temat Edytowane 8 Lutego 2005 przez PartyBOY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bombelek Opublikowano 9 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2005 Czyli jesli zagadam z adminem (oczywiscie pare zl trzeba bedzie zaplacic).... to wtedy nie bedzie problemu zeby na switchu zrobic siec tak? No to si:> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bombelek Opublikowano 9 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2005 Jeszcze jedno pytanie:D modem thomson | | | | Router/komputer pełniący funkcję routera | | switch ------------ komp2 | | | | komp1 Jesli zrobilbym taka konfiguracje ( Routerem byl by pentium 200Mhz , 64mb ram i 1,2GB dysk na linuxie lycoris bo akurat mam na CD) wtedy wszystko bylo by oki tak? Jest moze jakis program w stylu zdalnego pulpitu z opcja polaczenia windowsa i linuxa bo chce uniknac dodatkowego monitora w pokoju?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 9 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2005 (edytowane) Jeszcze jedno pytanie:D modem thomson | | | | Router/komputer pełniący funkcję routera | | switch ------------ komp2 | | | | komp1 Jesli zrobilbym taka konfiguracje ( Routerem byl by pentium 200Mhz , 64mb ram i 1,2GB dysk na linuxie lycoris bo akurat mam na CD) wtedy wszystko bylo by oki tak? Jest moze jakis program w stylu zdalnego pulpitu z opcja polaczenia windowsa i linuxa bo chce uniknac dodatkowego monitora w pokoju?? 1265834[/snapback] Zamiast Lycrois zainstaluj coś normalnego ;) poza tym linux jest ok do takiej konfiguracji - no i oczywiście jest coś takiego jak pulpit zdalny. Pod Xwindows jest VNC, a z trybu tekstowego masz telnet lub ssh No i jak już zrobisz sobie taką sieć - a nie chcesz się narażać - to musisz ustawić na windowsach (komp1, komp2) ttl pakietów, taki jak na linuksie +1 (bo [brzydkie określenie na linuksa] pełni funkcję routera - więc obniż o 1 ttl). Edytowane 9 Lutego 2005 przez wojwar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...