TaYU Opublikowano 9 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2005 (edytowane) Witam... Takie małe pytanko. Mam do czynienia z komputerem, który ma zainstalowany na W98 i za każdym razem podczas pierwszego uruchomienia (podczas dnia) kompa wyskakuje komunikat, że Kontroler Rejestru odnalaz nie prawidłowy wpis (czy coś takiego), po czym po kliknieciu OK komp się restartuje i Próbuje naprawić ten rejestr... Problem w tym, że on to robi cholernie długo i to nie raz z wieloma replay'ami. Drugo Problem w tym, że reinstalka systemu nie wchodzi w grę (a by na pewno pomogła). Da się to jakoś wyłączyć, a może i naprawić? Z góry dzięki za pomoc. Edytowane 9 Lutego 2005 przez TaYU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 9 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2005 Lepiej sie dowiedziec co uszkodzilo rejestr.Sprawdz ram memtest'em, dysk tez by sie przydalo sprawdzic jakims programem. Zobacz czy scanreg /fix cos pomoze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TaYU Opublikowano 9 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2005 MemTest po godzinie nic nie wykazał... programik to badania dysku również (oprócz tego że jest wolny <_<). Może jakieś inne propozycje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HELLBOY Opublikowano 10 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2005 Pierwszy raz się z czymś takim spotykam. Może program do skanowania i usuwania niepotrzebnych wpisów w rejestrze (Norton Utilities ma takie coś w pakiecie), może wirus? Albo uruchom scanreg i przywróć starszą kopię rejestru? Jeżeli nic nie pomoże i sprawdzisz jeszcze inne pomysły możliwe że lepsze od moich to reinstalacja. Reinstalacja nie wiąże się wcale ze stratą czegokolwiek nagranego na dysk, zainstalowanego, zapisanego lub zapamiętanego przez Windows. A przynajmniej jak ja stawiam system. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TaYU Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 Pierwszy raz się z czymś takim spotykam. Może program do skanowania i usuwania niepotrzebnych wpisów w rejestrze (Norton Utilities ma takie coś w pakiecie), może wirus? Albo uruchom scanreg i przywróć starszą kopię rejestru? Jeżeli nic nie pomoże i sprawdzisz jeszcze inne pomysły możliwe że lepsze od moich to reinstalacja. Reinstalacja nie wiąże się wcale ze stratą czegokolwiek nagranego na dysk, zainstalowanego, zapisanego lub zapamiętanego przez Windows. A przynajmniej jak ja stawiam system. 1269765[/snapback] Hmm... już sprawdzałem + wymieniałem pamiątki, zasilacz i wszystko co mi do głowy przyszło <_<. W sumie nie licząc reinstalki (której zleceniodawca nie chce - upiera się jak rozgwiazda na drodze), spróbuje jeszcze jednej rzeczy - a mianowicie zostały chyba tylko dwie możliwości: 1.System 2.Zasilanie na płycie szwankuje i przy starcie kompa coś się sypie (spotkałem się kiedyś z przypadkiem, że komp musiał się trochę rozgrać żeby wystartował ^_^). Cóż, jak to nie pomoże to srzele obraz partycji i reinstalke systemu. Myślałem, że może da się tą kontrolę rejestru ominąć albo wyłączyć (cóż... łoś ze mnie i tyle <_<) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HELLBOY Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 To jak zrobisz kopie systemu to spróbuj zainstalować system na system. Co prawda śmieszy mnie to rozwiązanie ale teoretycznie powinien się windows naprawić. Przynajmniej Microsoft tak twierdzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_FK_ Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 Spróbuj w trybie MS DOS wpisać komendę scanreg /fix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glacken Opublikowano 14 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2005 Własnie miałem coś chyba identycznego płyta Abita 133 BX Celeron 700 MHz 196 RAM i teraz tak byl mały dysk i stary CDrom wiec kupilśmy nagrywarke i dysk WD 80 GB zainstalowalem win 98 bez błedów niby podczas instalacji poczym po zainstalowaniu już prawie wszytkich sterów i którymś restarcie powiadomil ze jest bład dostepu do rejestru i ze naprawi po restarcie no i niby naprawil poinstalowalem reszte rzeczy az tu nagle znow znowu restart niby naprawil ale po naprawie sterownik karty graf byl znowu domyslny wiec zminilem znowu i zapodalem astonshella 1.9 niby bylo dobrze konczylem konfiguracje astona a tu znowu no i po naprawie znowu stery domysle aston zniknol wiec pomyslalem ze sobie moze nie daje winda rady z 80GB dyskiem jak jest jedna partycja no i od pocztaku zrobilem 2x 40GB ale niestety bylo to samo po nowej instalacji chocaz juz moze mniej natomist po zainstalowaniu kilku progsow NSW wykrywal zawsze bardzo duzo błedów w rejestrze tak koło 30 -40 pierwszy raz sie natknolem na cos takiego a troche wind poinstalowalem jak ktos dojdzie co to bylo to niech napisze bo jestem ciekawy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TaYU Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 W moim przypadku wychodzi na to, że jednak coś z rozruchem. Wystarczy na starcie wyjść do Biosu, odczekać 2-3 minutki zrobić reset i po sprawie. Tak jakby musiał się gdzieś rozgrzać. Nie miałem możliwości sprawdzenia tylko płyty głównej, a więc najprawdopodobniej na niej gdzieś pies pogrzebany został (jest tak stara, że nawet czujników nie ma <_<). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 :arrow: TaYU Jak wygladaja kondensatory na plycie? Nie sa czasem napuchniete/wylane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TaYU Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 Jak wygladaja kondensatory na plycie? Nie sa czasem napuchniete/wylane? 1278110[/snapback] Eeee... nie. Wyglądają całkowicie normalnie. Dla mnie ten komp się po prostu sypie i tyle... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...