model3100 Opublikowano 9 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2005 Witam, zamierzam sobie kupic już niedługo nowy dysk Sagetle barracuda 160GB 8MB cache. I nie wiem na jaki dysk wrzucic windowsa?? Chodzi mi o to aby komputer szybciej chodził. Mam teraz na 80GB 2MB cache. A może ten większy ale szybszy będzie bo będzie 8 MB cache?? Jak uważacie żeby szybciej chodził komp na którym HDD powinienem umieściś Windowsa?? 1. Dysk 80GB 2 MB cache 2. Dysk 160GB 8MB cache Która propozycjia lepsza?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRo Opublikowano 9 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2005 Na szybszym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki_pc Opublikowano 9 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2005 zalezy co trzymasz na tych dyskach . jak duzo malych plikow typu mp3 to wez ten mniejszy i umiesc tam tylko najpotrzebnniejsze rzeczy a reszte na 160. jezeli bedziesz mial duzo malych plikow na dysku i uzywal windy to dysk bedzie strasznie mulowato chodzil, bedzie szukal po calym dysku plikow. chyba ze dbasz o defragmentacje, to na winde wez szybszy 160 GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model3100 Opublikowano 9 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2005 Na tym dużym dysku planuję partycjie na 2 równe części i wwalić tam mp3, filmy, gry-obrazy gier. A na tym małym 80GB mam partycjie 10GB i 60GB i na tej dużej będę trzymał wszystkjie ważne programy. I to będzie taka przeładownia w razie czego. Jeśli zabraknie miejsca na dużym to na mały na D będę to wrzucał. To jak na jakim HDD będzie szybciej chodził komp na tym większym 8MB cache czy na tym 80GB 2MB cache?? Prosze o jakaś konkretna odpowiedz. Ma ktoś taki dylemat?? Dzięki za jakieś sugestie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makaron Opublikowano 9 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2005 8 MB cache nie będzie współpracowal z 2 MB cachowym dyskiem w 100%. jego wartośc i tak zejdzie na ok 2MB bybył kompatybilny i niebyło błędów podzczas kopiowania. Ja mam taki zestaw 40GB 2 MB WDC i 80GB 8MB WDC i jak podczepie te dwa dyski to tylko w teście wychodzi że jest inna wydajność od oczekiwanej (czyli takiej jaką wyprowadza sam 80GB 8MB WDC) , gołym okiem natomiast nic niewidze. Czyli oba działają tak jak 40GB WDC 2 MB. Jeżeli chcesz mieć wiekszy speed na systemie to używaj tylko 160GB i podziel go tak aby na 1 partycji było ok 10-15 GB i żeby za bardzo nie wyjeżdzała ona poza pierwszy cylinder wtedy masz podniesioną wydajność gdyż do rozruchu jest potzrebny mniejszy czas pzremieżenia przez iglice.Natomisat w ostatnim krańcu dysku [patrząc w podziale dysku na prostokąt (vide partition magic)] nie anleży umieszzcać tam danych (chodzi o otatnią partycje) gdyż odczyt jest najwolniejszy. Jednak wszystkie te zalecenia są tylko dla maniaków i ludzi kórzy podnoszą swoją wydajność kompa o 0.5%. Na żywo jeżli checsz cos zauważyć kup 2x80GB 8MB cache w RAID albo coś 16MB cache.Miałem ten sam dylemat aż servisant przetestował na moich oczach 4 dyski.pozdro 600:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model3100 Opublikowano 9 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2005 e to widzie po waszych wypowiedziach że sami nie wiecie. Zrobie to tak system na 80GB a reszte na duzy HDD co wy na to?? To będzie chyba najlepsze rozwiązanie. Mam jeszcze ważny soft który wrzuce na druga partycjie 80GB. dzięki już problem raczej rozwiązałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...