Skocz do zawartości
Vitto

Gorące Kości Ram

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

czy ktos zna przyczyne nadmiernego przegrzewnia sie jednej kosci RAM na mojej plycie.

Oto moj konfig:

<->Pentium4 3.20 GHz

<->Gigabyte GA-8IPE775-G Intel 865PE

<->GeForce 6800 Asus V9999GE 256MB

<->2x512MB DDR Geil (Dual Ch.)

<->Seagate Barracuda 7200.7 80 GB SATA 8 MB cache

<->Hitachi DeskStar 7K250 120 GB SATA 8 MB cache

<->SB Audigy

<->Pioneer DVD-RW DVR-108

<->Toshiba DVD SD-M1912

<->Samsung SyncMaster 710 MP

<->Chieftec (HPC-420-302-DF) 420W (spalony)

Chipset oraz jedna kosc pamieci po kilku minutach grania w jakakolwiek gre po prostu parza!

Zaznaczam, iz nic nie mam przetaktowane w kompie. Chipset ma tylko radiator a kosci sa w specjalnych obudowach.

Pamieci dzialaja w trybie Dual Channel (400 MHz), zamienilem kosci w slotach i tylko w drugim slocie kosc jest goraca, pierwszy slot calkiem w porzo, przelozylem nawet kosc i do drugiego zestawu slotow i to samo, tylko kosc w drugim slocie jest goraca, niepokoi mnie rowniez temperatura chipsetu, radiatora nie da sie dotknac, taki jest goracy.

Co moze byc przyczyna takiego stanu rzeczy? ? ?

Dodam, ze w sobote spalila mi sie zasilka Chieftec'a :-(

Zmienilem zasilke na zapasowa (Q-Tec 400W) ale pojawiaja sie problemy z wyswietlaniem obrazu na monitorze.

Ludzie co jest grane ?!? Moze konfiguracja kompa jest nieodpowiednia???

Pomocy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakładam, że kość to ta koło radiatora od mostka.

U mnie yło podobnie, gdy zdechł wiatraczek na mostku - wtedy grzał się jak twój. I stąd chyba gorąca jest jedna kość. Od pamięci i mostka do procka też nie jest zbyt daleko a procek mocno przygrzewa. Spróbuj założyć jakiś wentylek na mostek - to go trocę osyudzi.

A jeśli to kość dalej od procka, to raczej masz jakiś problem z regulacjąnapięcia dla slotów i ona dostaje zbyt dużo - tak mi się wydaje.

Mam prawie identyczny konfig i moje pamieci są raczej lekko ciepłe - ale mają spory przewiew - na stronach GeiL'a jest też info o tym, że przepływ powietrza jest wskazany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak kolega wyżej napisał, problem może tkwić w radiatorze chipsetu. wydaje mi się, że bez podnoszenia napięcia nie ma prawa być aż TAK gorący, zwłaszcza bez o/c. po prostu otwórz budę i wtedy zobacz. jak nie będzie zmian, to spróbuj zmianę radiatora na chipsecie (tak mi się wydaje). powodzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Major Zadek:

niestety to nie ta kosc od strony procka i mostka :-(

problem jest na obu parach slotow w trzecim i czwartym slocie, jesli to faktycznie problem z napieciami to plyta jest chyba uszkodzona, czy moze cos innego, moze update biosu pomoze???

Puch4cz:

obudowe mam caly czas otwarta :-/ ale jesli producent nie zalozyl wiatraka na radiatorze to widocznie ten radiator mial wystarczac, chyba jednak plyta jest uszkodzona :-( czy to moglo spowodowac spalenie zasilki - uszkodzona plyta glowna??

Pozdro

Edytowane przez Vitto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Major Zadek:

niestety to nie ta kosc od strony procka i mostka :-(

problem jest na obu parach slotow w trzecim i czwartym slocie, jesli to faktycznie problem z napieciami to plyta jest chyba uszkodzona, czy moze cos innego, moze update biosu pomoze???

Puch4cz:

obudowe mam caly czas otwarta :-/ ale jesli producent nie zalozyl wiatraka na radiatorze to widocznie ten radiator mial wystarczac, chyba jednak plyta jest uszkodzona :-( czy to moglo spowodowac spalenie zasilki - uszkodzona plyta glowna??

Pozdro

1267545[/snapback]

raczej na odwrot zasila spalila cos na plycie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi