Skocz do zawartości
Lisek

Mam nową chłodniczkę :)

Rekomendowane odpowiedzi

Kuna mać!!!

Toż to jest dwa razy większe od mojej i do tego jeszcze ma "normalne" rurki a moja jest taka śmieszna lutowana i nie tyle są tam normalne rurki co takie spłaszczone co będzie niekorzystnie wpływać na przepływ wody (duże opory...)

nieprawda - tez mam taka chlodnice

http://strony.wp.pl/wp/emge74/index3.html

jest miedziana i zakupiona na szrocie samochodowym - cale 30,00zl (slownie: trzydziesci)

nie sadze by miala jakies problemy z oporami w przeplywie, robilem takie prowizoryczne testy i podlaczalem ja pod rozne obiegi - nawet podlaczylem myjke samochodowa wysoko cisnieniowa. woda plynie w niej jak to woda - a powierzchnia oddawania ciepla jest za to wieksza - tym samym uklad bedzie sprawniejszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kuna mać!!!

Toż to jest dwa razy większe od mojej i do tego jeszcze ma "normalne" rurki a moja jest taka śmieszna lutowana i nie tyle są tam normalne rurki co takie spłaszczone co będzie niekorzystnie wpływać na przepływ wody (duże opory...)

jest miedziana i zakupiona na szrocie samochodowym - cale 30,00zl (slownie: trzydziesci)

nie sadze by miala jakies problemy z oporami w przeplywie, robilem takie prowizoryczne testy i podlaczalem ja pod rozne obiegi - nawet podlaczylem myjke samochodowa wysoko cisnieniowa. woda plynie w niej jak to woda - a powierzchnia oddawania ciepla jest za to wieksza - tym samym uklad bedzie sprawniejszy

emge, z calym szacunkiem , ale ...................

Bez sensu twierdzisz ze opory przeplywu wody beda takie same w roorkach okraglych laczanych kolankami , od roorek plaskich laczanych prostopadle ja w w/w chlodnicy Twojej i Tomasira.

Dlaczego w WB zaokragla sie kanaly ? ten sam powod.

To tak na chlopski rozum :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kuna mać!!!

Bez sensu twierdzisz ze opory przeplywu wody beda takie same w roorkach okraglych laczanych kolankami , od roorek plaskich laczanych prostopadle ja w w/w chlodnicy Twojej i Tomasira.

A ja jeszcze dodam że albo jestem ślepawy (wychodzą te godziny przy komputerze) albo masz mosiężne boki w tej nagrzewnicy (jak u mnie).

Mosiężne boki, w środku rurki z jakiegoś metalu lub stopu (może stalowe lae nie dam głowy) a blaszki odprowadzające ciepło są z miedzi.

Tak jest u mnie, a u ciebie wygląda podobnie.

Napisz z jakiej to bryki jest. A jeszcze dodam że te 30 pln co dałeś to wcale nie tak tanio. Ja dałem 12 pln (utargowałem z 15 :mrgreen: ) i tylko ją doczyściełem (coś jak kret tylko jakoś inaczej się zwie - za 2,5 pln) i już w środku jest czyściutka. Z zewnątrz wystarczyło płykać wodą aż sięcały syf wymyło, a że woda nei z licznika to było za darmo (nie licząc czasu)

Jeszcze jak możesz podaj wymiary swojej..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie boisz sie tych szybko złaczek Gardeny?? za szczelne to one nie są, Dobrze że masz je na zewnątrz i nie ruszasz ich.(ja im nie ufam..)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chlopie :wink: - nie na chlopski rozum - polecam zajzec do literatury.

temat: rownanie ciaglosci strugi. na pewno bedzie w poradniku technika mechanika. ten przypadek to nic innego jak kombinowanie dysza dyfuzor i cisnienie/przeplyw na koncach ukladu :twisted: to jest woda :!: a nie jakis gesty olej.

tomasir>> to jest prawdopodobnie od opla kadeta - jest w 100%miedziana (no minus lut). polerowalem ja i nie ma tam ani kawalka mosiadzu (z tego co kojarze mosiadz sie nie lutuje - ale tego nie jestem pewien). kompletnie w niej nie ma zadnych rurek - blaszki sa polutowne tak ze twoza plaskie kanaliki. czyscilem ja octem spirytusowym 1,00zl i kwaskiem cytrynowym 0,60zl. wymiarow nie pamietam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, Ty masz swoje zdanie , a ja swoje, teoria z praktyka prawie zawsze sie "gryzie" :P

BTW, mosiadz znakomicie sie lutuje, to w koncu stop miedzi z cynkiem (o ile dobrze pamietam) :D

mozna to bardzo prosto przetestowac. zrobic cos w rodzaju wiezy cisnien - wiec woda tylko i wylacznie pod swoim wlasnym cisnieniem - & zmierzyc czas w jakim przeplywa przez jedna i druga chlodnice. sam obstawilbym wynik dopuszczalnych roznic ponizej 1%. takim efektem nawet nie warto zawracac sobie glowy.

nie mam innej chlodnicy - ale jezeli umowilibysmy sie na jakies konkretne warunki testu - kazdy z nas zmierzylby swoja chlodnice i mysle ze wyniki mozna byloby porownac ze soba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie boisz sie tych szybko złaczek Gardeny?? za szczelne to one nie są, Dobrze że masz je na zewnątrz i nie ruszasz ich.(ja im nie ufam..)

zlaczki bardzo dobrze trzymaly - nie uronily nawet kropelki - ruszane czy nieruszane bylem z nich zadowolony.

ale to juz problem nieaktualny - tamten komp to totalne lamerstwo - juz go sprzedalem, teraz zabieram sie za konkretna robote.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w lutowanych nagrzewnicach rurki są płaskie, ale jest ich kilka połączonych równolegle, w związku z tym przekrój jest pewnie taki sam, albo nawet większy. mógłbym wysunąć tezę, że skoro w takim razie Liskowa nagrzewnica ma (wielokrotnie) dłuższy kanał to tu opory będą większe. muszę jednak zajrzeć do książek z fizy, żeby tą tezę czymś podeprzeć, bo nie jestem pewnien. zresztą są tu tacy, co są na bieżąco w temacie, nieprawdaż :mrgreen: ?

Pozdrawiam

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w lutowanych nagrzewnicach rurki są płaskie, ale jest ich kilka połączonych równolegle, w związku z tym przekrój jest pewnie taki sam, albo nawet większy. mógłbym wysunąć tezę, że skoro w takim razie Liskowa nagrzewnica ma (wielokrotnie) dłuższy kanał to tu opory będą większe. muszę jednak zajrzeć do książek z fizy, żeby tą tezę czymś podeprzeć, bo nie jestem pewnien. zresztą są tu tacy, co są na bieżąco w temacie, nieprawdaż :mrgreen: ?

Pozdrawiam

M.

Oczywiscie, zaraz zjawi sie Witchhunter :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, Ty masz swoje zdanie , a ja swoje, teoria z praktyka prawie zawsze sie "gryzie" :P

BTW, mosiadz znakomicie sie lutuje, to w koncu stop miedzi z cynkiem (o ile dobrze pamietam) :D

mozna to bardzo prosto przetestowac. zrobic cos w rodzaju wiezy cisnien - wiec woda tylko i wylacznie pod swoim wlasnym cisnieniem - & zmierzyc czas w jakim przeplywa przez jedna i druga chlodnice. sam obstawilbym wynik dopuszczalnych roznic ponizej 1%. takim efektem nawet nie warto zawracac sobie glowy.

nie mam innej chlodnicy - ale jezeli umowilibysmy sie na jakies konkretne warunki testu - kazdy z nas zmierzylby swoja chlodnice i mysle ze wyniki mozna byloby porownac ze soba.

Jezeli tak, to wytlumacz mi, dlaczego w WB frezownych zawsze dazy sie do tego zeby kanaly byly zaokraglone lub nawet calkiem spiralne ???

Jaki sens sie meczyc, skoro to i tak nie robi roznicy ???? 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli tak, to wytlumacz mi, dlaczego w WB frezownych zawsze dazy sie do tego zeby kanaly byly zaokraglone lub nawet calkiem spiralne ???

Jaki sens sie meczyc, skoro to i tak nie robi roznicy ????  8O

rozpoczelismy od rozmiaru przekrojow w chlodnicach i oporow jakie sa w tych przekrojach - IMHO :wink: ksztalt kanalow nie ma tu absolutnie zadnego znaczenia. i tak samo IMHO ksztalt kanalow w bloku tez nie ma jakiego kolwiek znaczacego znaczenia dla przeplywu wody. znaczenie ma powierzchnia oddawania ciepla wodzie - wiec powinno dobierac sie tak ksztalt kanalow aby ta powierzchnia byla tu jak najwieksza. stosowanie zaokraglen w tym przypadku jest IMHO niepotrzebnym umartwianiem sie. sam pomysl co ma wieksza powierzchnie: walec czy opisany na nim prosopadloscian.

wlasnie - nie ma sensu sie tak meczyc :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Męczą mnie juz te wasze wywody więc coś powiem od siebie :

...znaczenie ma powierzchnia oddawania ciepla wodzie - wiec powinno dobierac sie tak ksztalt kanalow aby ta powierzchnia byla tu jak najwieksza

To się zgadza ale ta powierzchnia przynajmniej moim zadniem powinna byc jak największa w stosunku do ilości cieczy chłodzącej znajdującej się w obiegu . Dlatego ważne jest (czyt. lepiej jest) jak jest więcej kanałów o mniejszej średnicy niz jeden o dużej średnicy. (ale to jest jasne)

Tutaj rzeczą jasna jest i oczywistą że bardzo ważną rzecza jest nie tykle ich przekrój co łaczenie rurek. W rurkach połaczonych kolankami opory przepływu będą mniejsze w rurkach łaczonych prostopadle opory będą większe..

Jesli zrobiłbyć test szybkości przepływu przez rurki proste jedna o srednicy kwadratu , druga o średnicy okrągłej to wyniki byłyby (powinny być) praktycznie identyczne , rzecz ma się zupełnie inaczej gdy jedne będzie mial połaczenie kolankowe a drugie rurki prostopadłe ( do tego zalezne jest także ile tych połaczeń kolankowych/prostopadłych będzie w takiej chłodnicy)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...rzecz ma się zupełnie inaczej gdy jedne będzie mial połaczenie kolankowe a drugie rurki prostopadłe ( do tego zalezne jest także ile tych połaczeń kolankowych/prostopadłych będzie w takiej chłodnicy)...

swoja droga - rzecz ma sie tak: zrobienie polaczen prostopadlych - takich prawdziwych - wymagaloby ciecia i lutowania - tak aby powstal prawdziwy ostry kat 90* - nie widzialem jeszcze zeby ktos sie tak utrudnial sobie prace. normalnie wszedzie stosuje sie kolanka albo poprostu wygina rurki a wiec bedzie zawsze jakis chociaz maly promien - czyli zawirowania w tym miejscu beda mniejsze i mniejszy bedzie opor.

mowa byla tez o frezowaniu kanalow w bloku - tu niestety nie da sie wyfrezowac tak by nie bylo promienia. => wiec problem z glowy.

czyli sprawa wyglada tak ze czegokolwiek sie nie dotkniemy to jest zaokraglone (przynajmniej w wiekszosci) - wiec na tym polu nie ma co kombinowac. najlepsze rozwiazania dla cieczy jaka jest woda to te najprostsze rozwiazania. - tak podpowiada mi wyobraznia :idea:

Andrz3j>> spotkales sie kiedys z dyskusja, ktora nie bylaby oparta o zadne wywody :wink:

tu przeciez nie chodzi o rywalizacje - tylko o inny punkt widzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mógłbyś mi jeszcze Redd~Xp napisac jak wygląda twoja nagrzewnica w środku. Chodzi mi o to jakie są kanały i ile, no i jeszcze jak byś mógł przypomnieć dokładne jej wymiary (porównaj do mojej:

moja to:

długość całkowita: 25 cm

szerokość: 18 cm

grubość: 6,4 cm

Wymiary samej "kratki":

dług. 20,5 cm

szer. 18 cm

szer. 5,8 cm

A w środku:

48 kanalików o orientacyjnych wymiarach(wewnętrznych): 14 mmx1 mm

Kanaliki w 3 rzędach po 16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chlodnica jest podobno od klimy :) Dałem za nią (znaczy jutro machne przelewik :)) całe 180zł :) i chyba reed~XP juz nie ma nic na zbyciu :( Ale to jego trzeba się pytać :wink: 

Co do zasilacza to jeszcze nie wiem, stary jutro mi cene krzyknie :) A ten co mam to słabiutki jest, 10.4A przy 24V... Chociaz jednego 120W ciągnął i teraz 2x 172W @ 12V. Ale ceny nie pamiętam.

Ta chłodnica wygląda prawie tak samo jak moja od Lublina, tylko tak, jakby była trochę przerobiona.

Dołączona grafika

Ja dałem za moją 80zł, więc trochę przepłaciłeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, nie zauważyłem wymiarów twojej chłodnicy :oops: Wygląda na to, że budowa jest taka sama, ale twoja jest prawie 2x większa od mojej.

Moja ma 30/14/5 w porównaniu do twoich 52/24/6 wydaje sie być mała.

Czyli cena w zasadzie OK jak na taka wielkość, ale gdzie ty to zmieścisz :lol:

Tylko jedna rzecz - obuduj ją, bo te blaszki pewnie łatwo sie wykszywiają (u mnie tak jest) - wystarczy mała osłonka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chlodnica jest podobno od klimy :) Dałem za nią (znaczy jutro machne przelewik :)) całe 180zł :) i chyba reed~XP juz nie ma nic na zbyciu :( Ale to jego trzeba się pytać :wink: 

Co do zasilacza to jeszcze nie wiem, stary jutro mi cene krzyknie :) A ten co mam to słabiutki jest, 10.4A przy 24V... Chociaz jednego 120W ciągnął i teraz 2x 172W @ 12V. Ale ceny nie pamiętam.

Ta chłodnica wygląda prawie tak samo jak moja od Lublina, tylko tak, jakby była trochę przerobiona.

Varrol

Chyba niedokladnie ogladales zdjecia 8O :?:

Podobna , to on jest tylko w tym ze ma ALU zeberka :lol:

Roorki ma okragle miedziane, wymiary sam zauwazyles :P

Od LUBLINa to ja mam zamontowana, wiec widzialem roznice (kolosalna)

Calkowicie inaczej jest rozwiazane powiazanie i roorek, co widac na fotkach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Varrol

Chyba niedokladnie ogladales zdjecia 8O :?:

Podobna , to on jest tylko w tym ze ma ALU zeberka :lol:

Roorki ma okragle miedziane, wymiary sam zauwazyles :P

Od LUBLINa to ja mam zamontowana, wiec widzialem roznice (kolosalna)

Calkowicie inaczej jest rozwiazane powiazanie i roorek, co widac na fotkach

Tak tak :lol: jak zauważyłeś, to później się poprawiłem. BTW widziałem dzisiaj taką samą w klimatyzatorze (ale wielkie bydle). :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[ciach]

Bleee... nie działa :( Eeee nie przepłaciłem, cena jest w sam raz. Inna sprawa że mogłem brać albo tą, albo zostac przy tym starym wypierdku :P No ew. to od Mate'a, ale ona jest mniejsza i droższa...

Kurcze, wczoraj miałem zasilacz do Peltier'ów odebrać, to koleś poszedł gdzieś po niego i okazało się że go okradli :/ Jakby już nie mieli kiedy... shit. Teraz musze czekać aż mi zrobi nowy, ale nie bedzie już tak wypasiony co go zaiwanili...

No i wczoraj miałem problemy z monitorem (a konkretniej z odświeżaniem) i dopiero dzisiaj doszedłem co jest grane - normalnie plaga nieszczęść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...rzecz ma się zupełnie inaczej gdy jedne będzie mial połaczenie kolankowe a drugie rurki prostopadłe ( do tego zalezne jest także ile tych połaczeń kolankowych/prostopadłych będzie w takiej chłodnicy)...

swoja droga - rzecz ma sie tak: zrobienie polaczen prostopadlych - takich prawdziwych - wymagaloby ciecia i lutowania - tak aby powstal prawdziwy ostry kat 90* - nie widzialem jeszcze zeby ktos sie tak utrudnial sobie prace. normalnie wszedzie stosuje sie kolanka albo poprostu wygina rurki ...

tylko że sa tez takie połaczenia prostopadłe jak poniżej,może takich jeszcze nie widziałeś.. :D Połaczeni prostopadłe wykoanie na pewno łatwiejsze od kolankowego i wyginania rur:

- wyprowadznie rur proste

- głowna rura łacząca pozostałe prostopałde z wycięciami (wywierconymi dziurami) i całość polutowana

żadna filozofia i utrudnianie sobie...

Dołączona grafika

Dołączona grafika

zdjęcia zaczerpniete z http://www.extrememhz.com/phpBB/viewtopic.php?t=12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.................. [ciach]  Kurcze, wczoraj miałem zasilacz do Peltier'ów odebrać, to koleś poszedł gdzieś po niego i okazało się że go okradli :/ Jakby już nie mieli kiedy... shit. Teraz musze czekać aż mi zrobi nowy, ale nie bedzie już tak wypasiony co go zaiwanili...

Jaki ten zasilacz Ci robil ?

Jakie napiecia, obciazalnosc i reszta parametroow ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko że sa tez takie połaczenia prostopadłe jak poniżej,może takich jeszcze nie widziałeś..  :D  Połaczeni prostopadłe wykoanie na pewno łatwiejsze od kolankowego i wyginania rur:

- wyprowadznie rur proste 

- głowna rura łacząca pozostałe prostopałde z wycięciami (wywierconymi dziurami) i całość polutowana

żadna filozofia i utrudnianie sobie... 

zdjęcia zaczerpniete zhttp://www.extrememhz.com/phpBB/viewtopic.php?t=12

:? hmm, nie chcialbym wyjsc na zadnego filozofa i madrzyc sie na wszystkie strony ale widze pewna i dosc zasadnicza roznice miedzy kolankiem a trojnikiem. bo chyba w przypadku ktory przedstawiles kazde polaczenie do chlodnicy jest trojnikiem - czy sie myle :?: 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trojnik, trójnikiem ale jest to połaczenie prostopadłe pod kątem 90* ( a o takim pisałes wczesniej ) :lol:

fakt ze jest tutaj "rura zbiorcza" zbierająca ciecz ze wszystkich kanałów ale połaczenie prostopadłe i nikt wczesniej o trójniku nie mówił tylko o połączeniu prostopadły :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To malenstwo to poprzednia chłodniczka :) Hyhy...

A co do rurek, to są szerokie, mają 15mm... ale cholera tyle się namęczyłem zeby zalozyc wężyki... Musialem najpierw w nie wsadzic markera zeby je rozepchał troche, a dopiero po 30 minutach wsadzałem na chłodnicę :)

nie lepiej ogrzac i rozciagnac odrazu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...