alkohol77 Opublikowano 9 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2005 Blagam pomozcie mi z tym dyskiem!!! Mecze sie strasznie!!! Kupilem Dysk sata hitachi (dekstar) 160GB i plyte glowna Gigabyte'a GB-K8NF-9. Probowalem, probowalem... i nic. Nie widzi w biosie - normalka dla sata. Bootuje z plyty XP ze zinteg. sp2 i widzi caly -> robie partycje -> na partycji instalke -> kopiuje pliki -> robi restart... -> ...bootuje z plyty... i tak w kolko! Ale w sklepie powiedzieli mi - o zgrozo - moze padnieta plyta, wiec wymienili. Dalej nic... Sterowniki... dostarczone z plyta zainstalowalem Sli 3114. Nic. gdzies na forum pisze o zmianie kolejnosci bootowani... wszystkie mozliwosci... nic... "No to zmien w Cmos setup hard disk priority"... (Uwaga tu najlepsze!!!!) NIE MOGE - jest tylko: 1.Bootable id-cards. Moze musze zainstalowac Raida?Ale nie mam dwoch dyskow. Naprawde nie wiem co robic. Prosze o pomoc :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumis7777 Opublikowano 9 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2005 Wgraj najnowszy bios ze strony producenta. A jesli nie to moze dysk jest jakis lewy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiewiór81 Opublikowano 10 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2005 Bootable add-in cards to właśnie dyski SATA. Sprawdź jeszcze, czy na pewno w BIOSie, w bodajże "Integrated Peripherals" masz ustawione, żeby włączał się boot-ROM z kontrolera SATA. W tym momencie nie mogę dokładnie rzucić opcjami (jestem w pracy i nie pamietam dokładnie, co mam w BIOSie w domu) ale wieczorem napiszę, co i jak :) Podejrzewam, że akurat tą część BIOSu mamy podobną, więc może będę potrafił pomóc. pozdro, WR81 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkohol77 Opublikowano 10 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2005 Bede bardzo wdzieczny Wiewior81. Wlasnie wrocilem ze sklepu. Wymienilem dysk, ale nie wiem czy to cos da. A takiej opcji szukalem i nie znalazlem. Nawet po ctrl+f1. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 10 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2005 Bede bardzo wdzieczny Wiewior81. Wlasnie wrocilem ze sklepu. Wymienilem dysk, ale nie wiem czy to cos da. A takiej opcji szukalem i nie znalazlem. Nawet po ctrl+f1. Pozdrawiam 1268589[/snapback] ano właśnie takie są uroki korzystania z dysków SATA na chipsetach które SATA nie obsługują ... Dlatego przesiadłem się na SATA dopiero na NF3 ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiewiór81 Opublikowano 10 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2005 No więc tak: Sprawdź, czy w "Integrated peripherals" masz opcję "Onboard PCI device" i w niej "SATA Controller" oraz "SATA BOOT ROM" - jeśli tak, obydwie ustaw na ENABLE. Potem zobacz, czy "Bootable Add-in device" jest ustawione na "ONBOARD SATA" a nie na "PCI ADD-IN CARD". Może to pomoże... pzdr, WR81 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...