meynard Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 Na kilku stronach czytalem ze miedzy blok wodny a proca nie nalezy stosowac pasty opartej na stebrze czy miedzi tylko na skladnikach ceramicznych. Czy moglby mi to ktos wytlumaczyc ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 Pasta na srebrze zawiera 75% czasteczek srebra wiec w razie awarii i wycieku wody moze byc klopot bo wymyta pasta jezeli sie dostanie gdziesz na plyte pomiedzy nozki to zrobi niezle zwarcie o wtedy moze byc problem. Innego powodu dla ktorego nie mozna stosowac to nie widze. U mnie AS3 byl przez 2 miechy na bloku i procu i nic sie nie stalo. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undofen Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 Ja widzialem w jedym tescie, ze kolsie argumentowali nie uzywanie srebrnej pasy przy wc, tym ze powierzchnia wb jest bardzo plaska. Czyli moze te czasteczki srebra przy dwoch tak plaskich powierzchniach sa na tyle duze ze blok "odstaje" od proca, a tak przy silikonowce nie jest bo ona wlasciwie cala wycieka bokiem i prawie nic jej nie zostaje przez to ze sa takie plaskie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 Pasta na srebrze zawiera 75% czasteczek srebra wiec w razie awarii i wycieku wody moze byc klopot bo wymyta pasta jezeli sie dostanie gdziesz na plyte pomiedzy nozki to zrobi niezle zwarcie o wtedy moze byc problem. Innego powodu dla ktorego nie mozna stosowac to nie widze. U mnie AS3 byl przez 2 miechy na bloku i procu i nic sie nie stalo. Pozdro Dexter heh ja mialem prawie cale mobo ufajdane pasta ze srebrem (stars 700m, czy ssiakos tak) wraz ze skotami dimm, postkiem poludniowym itp whystkod zialalo ok :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axcel Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 Ja nie widze sensownej przyczyny dla której nie należy używac pasty ze srebrem, ale skoro gdzies tak pishą to coś w tym musi być ;) Kiedyś taką pastą ufajdałem GF2PRO - nie skończyło sie przyjemnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 Ja widzialem w jedym tescie, ze kolsie argumentowali nie uzywanie srebrnej pasy przy wc, tym ze powierzchnia wb jest bardzo plaska. Czyli moze te czasteczki srebra przy dwoch tak plaskich powierzchniach sa na tyle duze ze blok "odstaje" od proca, a tak przy silikonowce nie jest bo ona wlasciwie cala wycieka bokiem i prawie nic jej nie zostaje przez to ze sa takie plaskie. jakis dziwny ten test, jak za duzo packaja pasty na proca i nie potrafia dobrej ilosci pasty nalozyc to moze juz niech nie robia zadnych testow wiecej, dlaczego mialaby byc bardziej plaska?, przeciez kazdy cooler jest tak samo szlifowany, ja mam as2 na wb i nie narzekam, temp mam bardzo ladne, "nierowne" srebro bije na glowe kazdy silikon jesli chodzi o przewodzenie ciepla Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 A ja mam AS3 i WC i żyje :))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undofen Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 Ja widzialem w jedym tescie, ze kolsie argumentowali nie uzywanie srebrnej pasy przy wc, tym ze powierzchnia wb jest bardzo plaska. Czyli moze te czasteczki srebra przy dwoch tak plaskich powierzchniach sa na tyle duze ze blok "odstaje" od proca, a tak przy silikonowce nie jest bo ona wlasciwie cala wycieka bokiem i prawie nic jej nie zostaje przez to ze sa takie plaskie. jakis dziwny ten test, jak za duzo packaja pasty na proca i nie potrafia dobrej ilosci pasty nalozyc to moze juz niech nie robia zadnych testow wiecej, dlaczego mialaby byc bardziej plaska?, przeciez kazdy cooler jest tak samo szlifowany, ja mam as2 na wb i nie narzekam, temp mam bardzo ladne, "nierowne" srebro bije na glowe kazdy silikon jesli chodzi o przewodzenie ciepla Widze ze jestes pewny ze nie maja racji, mimo ze to jeden z najwiekszych servisow hardwareowych i o/c (nie Tom :) ), byl kiedys do tego link na tweaku. Bycmoze i nie macie gorszych temp na as, ale moze macie takie same jak na silikonie, wiec w takim wpadku po co wydawac 30 zeta czy ile tam kosztuje as3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 Ja miałem srebrną na WC prze trzy miechy i było OK. A co do wydawania pieniędzy, to ja bym musiał kupić silikonową, bo mam tylko srebrną - przy okazji - nie sądzę, żeby na silikonowej była taka sama temperatura. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undofen Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 Widzisz, patrzac na chlopski rozum, jak sa dwie prawie idealnie plaskie powierzchnie, to dawanie miedzy nich duzych czasteczek (srebro) nie ma sensu bo zmniejszymy przewodnosc, a silikon ma za zadanie usunac cale powietrze i jego ilosci sa minimalne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 Ja po zmianie z silikonówki na AS3 zyskałem 1* :? . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undofen Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 Widzisz, artykul byl pisany w usa, gdzie sprzedawane bloki maja fabrycznie inna powierzchnie niz te polskie. Jak ja kupowalem u Matea to powierzchnia w V7+ byla lepsza. Ale jak sie umie zadbac i ma do tego sprzet to mozna zrobic wb naprawde plaskim. To ze temp spadla oznacza ze nie masz naprawde plaskiego bloku. Ja zapewne tez nie, bo to co zrobi sie profesjonalnym sprzetem to nie to co w domciu :). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P-i-T-E-R Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 A ja mam inną teorię co do tej pasty: Załózmy że mamy układ w którym mamy ciecz przewodzącą prąd, wówczas jeżeli pompka spali się tak niefortunnie że ciecz będzie pod napięciem, to wtedy przy paście która przewodzi prąd, może się to dostać na rdzeń [bo przecież bloki są w większości wykonane z miedzi] i może nastąpić przebicie, a to spowoduje spalenie procka. Jak się mylę to mnie poprawcie. PS. Ja i tak używam pasty ze srebrem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 Ja widzialem w jedym tescie, ze kolsie argumentowali nie uzywanie srebrnej pasy przy wc, tym ze powierzchnia wb jest bardzo plaska. Czyli moze te czasteczki srebra przy dwoch tak plaskich powierzchniach sa na tyle duze ze blok "odstaje" od proca, a tak przy silikonowce nie jest bo ona wlasciwie cala wycieka bokiem i prawie nic jej nie zostaje przez to ze sa takie plaskie. jakis dziwny ten test, jak za duzo packaja pasty na proca i nie potrafia dobrej ilosci pasty nalozyc to moze juz niech nie robia zadnych testow wiecej, dlaczego mialaby byc bardziej plaska?, przeciez kazdy cooler jest tak samo szlifowany, ja mam as2 na wb i nie narzekam, temp mam bardzo ladne, "nierowne" srebro bije na glowe kazdy silikon jesli chodzi o przewodzenie ciepla Widze ze jestes pewny ze nie maja racji, mimo ze to jeden z najwiekszych servisow hardwareowych i o/c (nie Tom :) ), byl kiedys do tego link na tweaku. Bycmoze i nie macie gorszych temp na as, ale moze macie takie same jak na silikonie, wiec w takim wpadku po co wydawac 30 zeta czy ile tam kosztuje as3 ja juz mialem as2, paste na bazie srebra powinien miec kazdy szanujacy sie power user, wiesz ja nie padam na kolana przed zadnym najwiekszym serwisem hardwareowym i potrafie miec wlasne zdanie, po prostu nie chce mi sie wierzyc ze silikon lepiej oddaje wtedy cieplo, poza tym bloki w stanach sa nieporownywalnie lepiej zrobione od naszych, chyba ze sie uzyje super sprzetu do polerki jak sam zauwazyles, dlatego imho na naszych blokach jest lepiej miec paste na bazie srebra ktora dobrze wypelnia nieorwnosci i swietnie przewodzi cieplo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 A ja mam inną teorię co do tej pasty: Załózmy że mamy układ w którym mamy ciecz przewodzącą prąd, wówczas jeżeli pompka spali się tak niefortunnie że ciecz będzie pod napięciem, to wtedy przy paście która przewodzi prąd, może się to dostać na rdzeń [bo przecież bloki są w większości wykonane z miedzi] i może nastąpić przebicie, a to spowoduje spalenie procka. Jak się mylę to mnie poprawcie. PS. Ja i tak używam pasty ze srebrem. uziemienie bloku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P-i-T-E-R Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 A ja mam inną teorię co do tej pasty: Załózmy że mamy układ w którym mamy ciecz przewodzącą prąd, wówczas jeżeli pompka spali się tak niefortunnie że ciecz będzie pod napięciem, to wtedy przy paście która przewodzi prąd, może się to dostać na rdzeń [bo przecież bloki są w większości wykonane z miedzi] i może nastąpić przebicie, a to spowoduje spalenie procka. Jak się mylę to mnie poprawcie. PS. Ja i tak używam pasty ze srebrem. uziemienie bloku Rzeczywiście uziemienie bloku eliminuje to o czym napisałem. Teraz to ja się już poddaję i nie wiem dlaczego nie należy stosować past opartych na srebrze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NUKE Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 imho chodzi o korozje ktora moze wystapic na styku roznych metali w tym przypadku miedz i srebro. tworzy sie cos wrodzaju mikroogniwa. na tej samej zasadzie nie laczy sie rur miedzianych ze stalowymi. ofkoz moge sie mylic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 imho chodzi o korozje ktora moze wystapic na styku roznych metali w tym przypadku miedz i srebro. tworzy sie cos wrodzaju mikroogniwa. na tej samej zasadzie nie laczy sie rur miedzianych ze stalowymi. ofkoz moge sie mylic. myslalem o tym tez, ale przemyslalem: jest bardzo duzo miedzianych coolerow, ZADEN producent nie przestrzega np w instrukcji zeby nie stosowac srebrnej pasty!!!, tak naprawde nawet metalowe coolery czesto maja miedziany rdzen... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NUKE Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 no wlasnie bo ta zasada sie tyczy litego metalu a nie proszku rospuszczonego w silikonie :-) moze kolesie ktorzy odradzaja pasty srebrne poprostu sie zagalopowali. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Widzisz, patrzac na chlopski rozum, jak sa dwie prawie idealnie plaskie powierzchnie, to dawanie miedzy nich duzych czasteczek (srebro) nie ma sensu bo zmniejszymy przewodnosc, a silikon ma za zadanie usunac cale powietrze i jego ilosci sa minimalne. Undofen, czy ty ostatnio gorzej sie czujesz ? 8O Masz ten opisywany chlopski rozum ??????????? :? Po pierwsze nie bedziesz mial idealnie plaskich powierzchni. Po drugie to jakie kawalki srebra wyobrazasz sobie w pascie srebrnej ????????????????? 8O :lol: Czlowieku , pasta srebrna jest rownie 'plaska" jak badziewna silikonoowa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undofen Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Undofen, czy ty ostatnio gorzej sie czujesz ? 8O Masz ten opisywany chlopski rozum ??????????? :? Po pierwsze nie bedziesz mial idealnie plaskich powierzchni. Po drugie to jakie kawalki srebra wyobrazasz sobie w pascie srebrnej ????????????????? 8O :lol: Czlowieku , pasta srebrna jest rownie 'plaska" jak badziewna silikonoowa. Napisalem czasteczek, uzywajac chlopskiego rozumu wywnioskowalem, ze grudki srebra o ktore mi chodzi moga byc rozmiaru 1/100 milimetra a silikon moze miec czasteczki 1/1000 mm i to juz moze poleprzyc przewodnosc, a takich malych czsteczek nie zobaczysz golyk okiem. Pasta ma usuwac powietrze, ono jest izolatorem, pasta ma wchodzic w przestrzenie w ktorych jest powietrze. Jesli czasteczki pasty sa wieksze od szczelin to to traci sens. Ta teoria rzeczywiscie dotyczy sie bardzo plaskich powierzchni, czyli blokow profesjonalnie cietych i polerowanych. Byc moze i nie mam racji ale bede swojej teori bronil :). Swoja droga to jestes dosc agresywny jak na admina. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Zoidberg Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 A ja myśle że im się coś pomieszało z peltierami :? a może uni w hameryce takcy bogaci że do każdego WB ognwko gratis :lol: Badziewne pasty moga w ujemnych temperaturach wyczyniać bardzo dziwne rzeczy, ale to tyczy się raczej silikonowych. BTW. dobre pasty srebrne są izolatorami elektrycznymi (a nie powinno się nimi paćkać układu bo mogą działać jak "kondensator"). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Byc moze i nie mam racji ale bede swojej teori bronil :).az do konca, mojego albo jej ;) Swoja droga to jestes dosc agresywny jak na admina nieprawda, moderator (nie admin) powinien taki wlasnie byc, jakby wszyscy pisali przemyslane rzeczy wszystko byloby ok i nie zrodzilaby sie ta niby agresja, ja tez dostaje szalu jak czytam niektore bzdury aha i chcialem zauwazyc ze powierzchnie dostepne dla nas szarych ludzikow nigdy nie beda PLASKIE!, chyba ze wezmiesz wb iproca na szlifowanie do chlopakow z NASA, pasta srebrna o wiele lepiej wypelnia te zaglebienia niz silikonowa i to jest FAKT bo po to zostala wymyslona (plus lepsze przewodzenie cieplne), masz jakies dane na poparcie teori roznicy wielosci czasteczek srebra i silikonu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...