Skocz do zawartości
bertos

Problem Z Kością Kingstone Ddr400 512mb

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim!

Wiem że to forum raczej o wyciskaniu siódmych potów ze sprzętu a nie o standardowych ustawieniach, tylko że mi kość jak w temacie nawet na standardzie nie chce pójść.

Płytę mam MSI K8Neo Platinium, Athlon64 3000+, i już jedną kość 512 MB GoodRam (PC3200-DDR400). Kupiłm teraz drugą, tego Kingstona i nagle zaczyna się wszystko wieszać, wyskakują komuniakty o błędach, niebieskie ekrany (WIN XP) i kicha totalna. Oczywiście jak wyciągne ten ram wszystko działa jak dawnie (O.K.)

Ram sprawdzałem MemTestem, Gold Memory i zero błędów. Przekładałem obie kości w gniazdach wg zaleceń MSI. Bios mam w wersji 1.5 (nie firmowy). I cały czas kicha.

Ustawienia w biosie dałem na Auto, timingi włącza "najgorsze" jakie się da (CL3, itd...), i kicha...

Może ktoś coś podpowie? Może coś z płytą główną coś pokombinować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napięcie jak zwiększę to mam od razu zwis (chyba te GOOD RAM'y nie wytzrymują...a propos, czy 2,6V na Kingstonach nie jest wyższe niż na "zwykłych"...może w tym twki problem że GOOD RAM defoltowo powininen być chyba na 2,5V? ...)

Topic o pamięciach w trybie DUAL, to chyba nie dla mnie. Ja mam MSI K8NEO nie NEO 2. Timingi domyślne, czyli 3 3 3 8 - wywala mnie z aplikacji, blue screeny. Timingi rzędu 2,5 3 3 7 - jeszcze gorzej. I co mam zrobić? Cholera zmienić pamięci na Good Ram'y? ;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a testowałeś może kostki pojedyńczo? kingstony też wtedy walą errorami ?

1268721[/snapback]

..dokładnie tak właśnie jest - w pojedynkę też zawieszają kompa, z mnóstwem błedów różnego rodzaju...

Dodam, że ustaliłem iż kości nie chcą iśc na 200 MHz, na 166 nic sie nie dzieje. Teraz mam wypożyczoną kostkę od kumpla - też ten sam model Kingstona, tylko z innymi chipami (inny producent). I co? Idzie na 200 MHz bez zarzutu (timingi wolne, ale cóż, taki standard: 3-4-4-8)... Z kolei moja kostka - ta która zwieszała mi kompa - chodzi u kumpla i żadnych cyrków. :mur: Normalnie jaja!

I co teraz ? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi