Skocz do zawartości
wfl

Ktora Opcja W Biosie

Rekomendowane odpowiedzi

witam. mam taki maly problem. mam drugiego kompa w domu. na plycie nie ma ps2 pod mysz, ale jest na plycie takie 4 zworkowe wejscie z napisem mouse :-) do ktorego jest podpiety kabelek z ps2 na sledziu. jednak to nie dziala - myszka nie chodzi. wiec mozliwe ze jest ono wylaczone w biosie tylko nie wiem jaka to moze byc opcja. ma ktos moze jakis pomysl jak to sie moze nazywac albo przynajmniej jakis namiar jak tego tam szukac

z gory thx i sorry jezeli nie ten dzial ale wydaje mi sie ze temat tu pasuje :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. mam taki maly problem. mam drugiego kompa w domu. na plycie nie ma ps2 pod mysz, ale jest na plycie takie 4 zworkowe wejscie z napisem mouse :-) do ktorego jest podpiety kabelek z ps2 na sledziu. jednak to nie dziala - myszka nie chodzi. wiec mozliwe ze jest ono wylaczone w biosie tylko nie wiem jaka to moze byc opcja. ma ktos moze jakis pomysl jak to sie moze nazywac albo przynajmniej jakis namiar jak tego tam szukac

z gory thx i sorry jezeli nie ten dzial ale wydaje mi sie ze temat tu pasuje :-)

1268285[/snapback]

spróbuj wetknąć zworki odwrotnie, tyle co płyt tyle standardów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: wfl

Jaka to plyta glowna? Mozesz miec zupelnie inny rozklad pinow we wtyczce i na plycie, w instrukcji powinna byc rozpiska, albo gdzies necie, pozniej wystarczy miernik i sprawdzenie na ktorym pinie masz co w wtyczce :-)

Co do opcji w biosie to jak jakas jest to ma PS/2 w nazwie lub mouse wiec, chyba bys sam znalazl? ;-)

Oczywiscie w instrukcji tez powinno byc napisane czy jest to opcja w biosie czy zworka na plycie, czy nic nie trzeba robic :-)

Jak nie wiesz jaka to plyta to wklej tutaj numer widoczny na dole ekranu podczas startu komputera, ten z data.Lub uzyj ctbios i wklej tutaj to co wyswietli lub tez poszukaj oznaczen na plycie ;-)

Ps. Oczywiscie nie wtykaj odwrotnie, chyba ze juz to zrobiles i spaliles port ps2, albo mogles to zrobic juz wczesniej lub tez wcale nie dzialal ;-)

Edytowane przez Kolobos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plyta to Lucky Star 6V693N. szczerze mowiac mimo iz nie jestem jakis master komputerowy, ale mimo wszystko cos wiem prawdopodobnie lecz ta nazwe slysze pierwszy raz

mniejsza z tym wracam do tematu. szukalem manualu do plyty na necie - z marnym skutkiem

co do tej opcji w biosie to jakby to napisac- nie wiem jak moglem przeoczyc :D ale niewazne. wkazdym badz razie ma 3 opcje: primary, secondary i disabled :-)

no i jakby to powiedziec - ps2 dalej nie dziala ??

help :mellow:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To od troche innej plyty LS, ale w Twojej pewnie jest tak samo:

Dołączona grafika

A tutaj masz opis pinow we wtyczce:

http://www.hardwarebook.net/connector/user...t/ps2mouse.html

Sprawdz miernikiem czy poszczegolne piny zgadzaja sie z tymi na plycie (kolejnosc we wtyczce do plyty)

Jak sie nie zgadzaja to pozamieniaj tak zeby bylo ok i zobacz czy dziala :-)

Opcji w biosie nie ruszaj bo to jest co innego tam sie przerwania ustawia :-)

Edytowane przez Kolobos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi