Skocz do zawartości
m@rak

Jaką Wlan Mam Kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

Cze for All

Mam prośbe mianowicie chce kupić inną kartę WLAN do mojego kompa obecnie mam PLANET WL 8305.

Wyczytałem że karty różnią się standardami IEEE 802.11 I tutaj rodzi się mój problem czy jak kupie karte o standardzie IEEE 802.11g to czy będzie też przez nią obsługiwany przez nią standard taki jak na obecnej karcie IEEE 802.11b+.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cze for All

Mam prośbe mianowicie chce kupić inną kartę WLAN do mojego kompa obecnie mam PLANET WL 8305.

Wyczytałem że karty różnią się standardami IEEE 802.11 I tutaj rodzi się mój problem czy jak kupie karte o standardzie IEEE 802.11g to czy będzie też przez nią obsługiwany przez nią standard taki jak na obecnej karcie IEEE 802.11b+.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

1268384[/snapback]

Sorki za zamieszanie ale właśnie znalazłem w FAQu wypowiedź pshem:

"Na dzień dzisiejszy mamy trzy popularne standardy przesyłania danych 11mbps (IEEE 802.11b), 22mbps (IEEE 802.11b+) oraz 54mbps (IEEE 802.11g). Zaczynają się pojawiać urządzenia pozwalające na prace z prędkościami 108mbps. Standardy te są kompatybilne ze sobą w dół, a więc access point 54mbps będzie współpracował z kartą sieciową 11mbps. "

Czyli rozumie z tego że moge kupić karte obsługującą IEEE 802.11g i wszystko będzie działało.

Ale może podpowiecie jeszcze na co należy zwrócić uwage przy kupnie karty.

A jeszcze jedno chce też kupić antene paraboliczną o zysku 27 dB ale dystans komp-czasza wzrośnie do ok 13-15 metrów i tutaj rodzi sie moje pytanie czy warto jest inwestować w grubszy przewód czy wystarczy H155.

A co wogule powoduje rodzaj kabla - internet będzie szybszy czy co?

POZDRAWIAM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi