Skocz do zawartości
I_Mat

Grubość aluminium a obudowa komputerowa...

Rekomendowane odpowiedzi

Prawdopodbnie jutro kupuje aluminium na obudowę komputerową i zastanawiam sie czy przypadkiem grubość 2mm to nie jest za mało(tylko taka jest dostępna).

Wyraźcie swoje opinie(co do grubości) i najlepiej jakby się wypowiedział ktoś, kto juz robił "glinianą" :wink: obudowę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będziesz tym aluminium coś obkładał (np. jakąś ramę, lub zwykłą stalową konstrukcję)? Bo jeśli tak, to 1-1.5 wystarczy Ci z tzw. palcem w pewnym miejscu. 2mm to naprawdę qpa blachy. blacha aluminiowa jest sztywna, nie wiem czy nie sztywniejsza niż stalowa tej samej grubości.

Pozdrawiam

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem ci na przykladzie chieftec ktore sprzedaje.

W tych obudowach zarowno stalowych jak i aluminiowych blacha ma grubosc 2 mm. Co do sztywnosci to jednak stal jest szywniejsza, aluminiowa obudowa bardziej wpada w drgania. Sama rama pomimo stosowania usztywniaczy tez jest bardziej "chybotliwa" jednak to tak naprawde nie przeszkadza a obudowa jest naprawde leciutka no i znacznie lepiej odprowadza cieplo. Co do tłumienia hałasu to stalowa bardziej dudni cos w stylu echo, natomiast z aluminiowej słychac bardziej wysokie dzwieki. Problemy pojawiaja sie dopiero wtedy jak masz 4-5 wentylatorow puszczonych na maxa, po prostu wpada w znaczne wibracje. Jednak nie potrzeba niej zbyt duzo wentyli bo sama dobrze odprowadza cieplo (oczywiscie w pewnych granicach:))

Pisze to na przykładzie bud chieftec dx-01 bd i ax01sld.

Pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będziesz tym aluminium coś obkładał (np. jakąś ramę, lub zwykłą stalową konstrukcję)? Bo jeśli tak, to 1-1.5 wystarczy Ci z tzw. palcem w pewnym miejscu. 2mm to naprawdę qpa blachy. blacha aluminiowa jest sztywna, nie wiem czy nie sztywniejsza niż stalowa tej samej grubości.

Pozdrawiam

M.

Stelaż zamierzam zrobić również z płyt alu, ale nie będę robił żadnej ramy. Obudowa ma być sześcianem, a za podstawę/stelaż będzie robiła dolna płyta(podstawa). Z niej będzie odstawała jedna płyta(tył) jako usztywnienie. Możliwe, że wykonam rodzaj stelażu, ale raczej do podtrzymywania chłodnic od WC. Z płyty dolnej będą na środku odstawać pewnie kątowniki(jeszcze myślę nad tym) i o nie będzie się opierać "obudowa", czyli pozostałe płyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam

M.

Aluminum jest bardzo miekkie samo w sobie i napewno nie bedzie sztywniejsze od blachy stalowej. Jezeli to by bylo duralaluminium to wtedy byc moze ze byloby sztywniejsze.

I_Mat jezeli bys robil stelaz to z tego lepszego aluminium. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam obudowe aluminiowa(ale kupiona :P), mam takie wysokie gumowe nozki i nie slysze(nie widze) zadnych drgan(2x wiatraczek w obudowie)+3x wiatraczek na podzepolach, dysk i cdrom wlozony luzem bez srubek....

Giecie aluminium to banal, wszystkie aluminiowe skrawki jakie posiadam(0.5mm~2mm) wyginaja mi sie w dloniach(z tej 0.5mm moge zrobic harmonijke ;P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...