Skocz do zawartości
jasiekbujak

Wymiana Głosnika

Rekomendowane odpowiedzi

Witam nie wiem czy dobrze trafiłem ale dreczy mnie pewien problem. Otóż chciałem wymienic głośnik w moim subwoferze. Otóż chodzi o zestaw 5.1 firmy Media tech model to MT 342 (taki tani zestawik). Jest tam zamontowany głośnik o mocy 10 watt, myslełem go wymienic na wiekszy okolo 20 albo 17 czy jest to możliwe ???? Jeżeli tak to jakiej firmy mam kupić głosnik ile to bedzie kosztować. Z góry dziękuje za odpowiedz. pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli koniecznie chcesz zmienic to zmien na: glosnik niskotonowy (np Tonsil zonacza takie glosniki GDN-Glosnik Dynamiczny Niskotonowy, czeski TVM ARN), o takiej samej impedancji jak stary glosnik oraz pasujacy mechanicznie. Firma tak bardzo sie nie przejmuj bo i tak pewnie bedzie gral lepiej niz stary ale rewelacji sie nie spodziewaj. To ze pochodzi od producenta prawdziwych glosnikow bedzie wystarczajaca gwarancja jego jakosci. No chyba ze chcialbys wydac jakies wieksze pieniadze to wtedy moglys sie zaczac przejmowac i firma i modelem, a wtedy i tak obudowa "kolumny" zepsulaby caly efekt nowego glosnika. Moc nowego glosnika tez nie jest krytyczna, bo raczej ciezko bedzie ci znalezc glosnik niskotonowy o mocy mniejszej niz te 10W i pamietaj ze wieksza moc glosnika wcale nie sprawi ze bedzie on gral glosniej, tylko ze bedziesz mogl dostarczyc do niego wieksza moc, a dopiero wtedy bedzie gral glosniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasiekbujak, jak chcesz poprawić bas, to nie wymieniaj głośnika, tylko zrób porządny subwoofer, a z obecnego możesz jedynie sygnał pociągnąć.

pamiętaj: "z g.ówna bicza nie ukręciśz"

kamien, a jak nie ma BR? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

(...) glosnik musi miec odpowiednia dobrana obudowe i odpowiednio strojony otwor bass reflex (...)

i na pewno slynaca ze znakomitej jakosci produktow firma MediaTech, dbajaca o wyrafinowane brzmienie swoich produktow tak wlasnie robi ;) Edytowane przez Sleepy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasiekbujak napisał(a):

trzeba kupić nowy setawik a ten co najwyzej sprzedacjakiemuś frajerowi  :D . 

1271466[/snapback]

Hehe - znajdz mi frajera, który kupi jakikolwiek zestawik audio komputerowy <_<

Cytat

No wiec co powiedzielibyście na zestawik firmy Creative model P580 ????  :wink:

oooooo już mam takiego <_<

A to co proponujesz to taki sam gniot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sobie sam zrobiłem subwoofer do zestawu. Na wzmacniaczu od subwoofera 10wat ciągne teraz 2 głośniki 70W Sony. Radiator na wzmaniaczu grzał się jak ....... no właśnie, mocno się grzał. Ale zamontowałem wiatrak 8cm tak żeby go ładnie chłodził i jak narazie cieszę się głębokim basem sa bardzo małe pieniądze.

Jak chcesz to gdzieś mam arty o tym jak zrobić dobrą obudowe do wooferka. Daj znać to poszukam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi